Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Тамара Швець (1953)



Художня проза ⁄ Переглянути все




Сторінки: 1   ...   19   20   21   22   23   24   25   26   27   ...   29   

Художня проза
  1. Притча «Твоя рука, твої очі і твоє серце»
    Притча «Твоя рука, твої очі і твоє серце»

    Жив на Світі чоловік. У нього було три мрії: мати високооплачувану роботу, одружитися з красунею і ... прославитися на весь світ.

    Одного разу морозною зимою чоловік поспішав на співбесіду в офіс однієї відомої фірми. Раптом прямо перед ним впав літній чоловік. Чоловік подивився на того, хто упав, в голові виникла думка, що той, швидше за все, п'яний і не подав руки. Це допомогло не запізнитися на заплановану зустріч. Співбесіда пройшло невдало: чоловіка не взяли на бажану посаду.

    Якось чоловік прогулювався літнім вечором по місту. Помітивши трупу вуличних артистів, зупинився, щоб насолодитися видовищем. Глядачів було небагато, але п'єса була веселою і захоплюючою. Після закінчення дійства пролунали оплески, і люди стали розходитися. Чоловік теж повернув було назад, але хтось несміливо доторкнувся до його плеча. Це була головна героїня п'єси, старенька-клоунесса. Вона стала розпитувати його про те, чи сподобався йому спектакль, чи задоволений він акторами. Але чоловік не захотів вести бесіду і, огидно відвернувшись, пішов додому.

    Одного разу дощовим вечором чоловік поспішав додому з дня народження друга . Він дуже втомився, і в його голові проносилися думки про запашну ванну і затишок, тепле ліжко. Раптом він почув чиєсь приглушене ридання. Це плакала жінка. Вона сиділа на лаві біля будинку . Без парасольки. Одна. Помітивши нашого героя, вона звернулася до нього за допомогою. У неї сталося нещастя в родині. І їй потрібен був лише душевний співрозмовник. Чоловік задумався, перед його поглядом постали ванна і ліжко, і поспішив до під'їзду.

    Чоловік прожив нещасливе життя, і помер.

    Потрапивши на Небеса, чоловік зустрів свого Друга, Ангела-Хранителя. Вони гойдалися на небесних гойдалках і розмовляли.

    - Ти знаєш, я прожив зовсім нещасне і нікчемне життя. У мене було три мрії, але нічого не збулося. Шкода ...

    - Хм ... Друг мій, я зробив все, щоб всі твої мрії втілилися в життя, але для цього від тебе мені потрібно було всього лише: твоя рука, твої очі і твоє серце.

    - Бог мій, і що ж?

    - Пам'ятаєш впав чоловік на слизькій зимовій дорозі? Я зараз покажу тобі цю картину ... Той чоловік був генеральним директором тієї фірми, в яку ти так хотів потрапити. Тебе чекала приголомшлива кар'єра. Все, що від тебе було потрібно - твоя рука.

    Пам'ятаєш стару клоунесу, яка після вуличної вистави пристала до тебе з питаннями? Це була юна красуня-актриса, яка закохалася в тебе з першого погляду. Вас чекало щасливе майбутнє, діти, незгасна любов. Все, що від тебе було потрібно - твої очі.

    Пам'ятаєш плачущу жінку біля твого під'їзду? Був дощовий вечір, і вона наскрізь промокла від сліз ... Це була відома письменниця. Вона переживала сімейну кризу, і їй дуже потрібна була твоя душевна підтримка. Якби ти допоміг їй зігрітися в своїй квартирі, зігрітися Душею завдяки твоїм мудрим словами розради, то вона написала б книгу, в якій розповіла б про цей випадок. Книга стала б відомою на весь світ, і ти б прославився, так як на головній сторінці автор вказала б ім'я того, хто став музою цього твору. І все, що від тебе було потрібно тоді - твоє серце.
    Ти був неуважний, мій Друг.

    Чоловік зітхнув ... І Друзі пішли по місячній доріжці в зоряну далечінь, тихо і спокійно розмовляючи ...

    А що вам пропонує цей Світ зараз?
    Пам'ятайте: у Щастя обличчя Загадки ...

    4.08.18 12.14



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. 60 важливих фраз...
    60 важливих фраз, які повинна почути кожна дитина

    Іноді ми просто не знаємо, як висловити дитині свою любов, що сказати, крім «здорово» і «молодець». А говорити про це дуже важливо. Батьківські слова, як чарівні талісмани, залишаться з дитиною на довгі роки і будуть захищати, надихати і підтримувати все життя.

    1. Любов і гордість

    Я тебе люблю.

    Я пишаюся тобою.

    Я такий радий, що ти у мене є.

    Мені так подобається бути твоєю мамою / твоїм татом.

    Ти дуже важливий для мене.

    Я вірю в тебе.

    Без тебе наша сім'я була б зовсім іншою.

    Ти моя найбільша цінність.

    Ти робиш мене щасливим.

    Коли я бачу, що ти щасливий, я щасливий теж.

    Бути твоєю мамою / твоїм татом - моя улюблена робота.

    Бачити, як ти ростеш, - найкраще в моєму житті.

    Я ніколи не перестану тебе любити.

    Ти все що мені потрібно.

    Ти наповнив моє серце любов'ю.

    2. Прийняття

    Я приймаю тебе таким, який ти є.

    Тобі не потрібно бути ідеальним, ти і без того хороший.

    Я тебе розумію.

    Я тебе прощаю.

    Мені подобається дивитися на світ твоїми очима.

    Спасибі тобі за те, що ти саме такий.

    3. Підтримка

    Ти цього вартий.

    Не бійся бути собою.

    Всі роблять помилки.

    Так, і я теж.

    Ти можеш завтра спробувати ще раз.

    Ніхто не досконалий.

    Ти не можеш подобатися всім без винятку, і це абсолютно нормально.

    4. Важливість думки дитини

    Я тебе слухаю.

    Мені важливо твоя думка.

    Ти можеш сказати «ні».

    Ти можеш сказати «так».

    Ти тоді мав цілковиту рацію.

    Давай зробимо по-твоєму.

    Я тебе розумію.

    Так, я с тобой згоден.

    5. Довіра

    Я тобі вірю.

    Я тобі довіряю.

    Я поважаю твій вибір і підтримую тебе.

    6. Оцінка зусиль

    Я знаю, що ти старався з усіх сил.

    Ти мені так добре допомагаєш!

    Я дуже ціную твою допомогу.

    7. Визнання достоїнств

    Ти такий винахідливий / артистичний / наглядова.

    У тебе завжди чудові ідеї.

    Бути цікавим - це дуже добре.

    Ти так цікаво розповідаєш!

    Твоя картина / розповідь / пісня просто чудова.

    Я тобою захоплююсь.

    Це відмінне питання!

    Твоїм друзям з тобою пощастило.

    З тобою я кожен день вчуся новому.

    Ти робиш мене краще.

    Ти хороший хлопчик / дівчинка.

    Ти чудово виглядаєш сьогодні.

    Ти вчинив дуже хоробро.

    Ти в цьому розбираєшся краще мене!

    Відмінно сказано!

    Ти гарний і зовні, і зсередини.

    8. Вам добре разом

    З тобою завжди весело!

    Так здорово, що у нас з тобою весь день попереду.

    Розповідай швидше, не терпиться все почути!
    Переклала на українську мову 29.07.18 18.48


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Українське сватання
    Українське сватання
    Кожному весіллю передує сватання - так прийнято в українських традиціях, як і в традиціях всіх слов'ян.
    Українська молодь вечорами не сиділа по своїх домівках, а збиралася на вечорниці, де хлопці та дівчата між піснями і танцями спілкувалися, закохувалися, знаходили собі пару. У дохристиянські часи народи на території України мали свої язичницькі вірування, згідно з якими створювали сім'ї і продовжували рід. На півночі і родімічі пари закріплювали свої відносини, перестрибуючи через багаття в купальську ніч. У древлян був звичай викрадати наречених. Поляни домовлялися про одруження дітей і придане нареченої. Зараз в Україні зберігаються християнські традиції, які сформувалися в останні кілька століть, хоча є невеликі регіональні відмінності у весільних обрядах. Традиційно сватання у православних українців починаються ранньою осінню, щоб відсвяткувати весілля до Великого посту.
    Сватання в Україні має різні назви - заручини, сватанки, рушник, взяття рушників, слово і інші. Це обряд зустрічі юнака та його представників з батьками дівчини і самою дівчиною, який проводився, щоб домовитися про шлюб молодих. Представники хлопця, який бажає одружитися, називалися старостами, хоча в деяких місцевостях їх називали сватами, балакунами, посланниками. На цю роль запрошували шанованих одружених чоловіків з близької рідні, наприклад, дядька, старших одружених братів - рідних або двоюрідних. На весіллі їх дружин називали свахами і активно брали участь у весільних обрядах. Старшим старостою вибирався чоловік, що вміє правильно повести розмову, пожартувати і переконати. Від нього міг залежати результат сватання.
    На проведення вдалого сватання було багато прикмет і обмежень. Не можна було свататися в пісні дні тижня - середу і п'ятницю. Наречений міг отримати відмову від батьків нареченої, тому заздалегідь сватання не розголошували, а намагалися скоїти його потай від односельчан. Свати збиралися разом і виходили з дому після настання темряви. Нікому не повідомлялося ні час виходу, ні шлях. По дорозі всі мовчали, а якщо кого випадково зустрічали, щось не говорили про мету своєї прогулянки. Щоб зменшити ймовірність випадкових зустрічей, йшли не по вулиці, а по городах, ховаючись від цікавих очей. З собою несли загорнутий в рушник хліб. У разі невдалого сватання хліб доводилося нести назад.
    Зайшовши в будинок, свати сідали навпроти «сволока», «матки» - так називалася основна балка на стелі, яка служила опорою всієї хати, тобто, як би вважалася її матір'ю. За традицією деяких місцевостей свати взагалі не сідали, а розмовляли стоячи. Так поступали за прикметою, щоб дівчина не засиділася в дівках. Були й інші прикмети: сваха, зайшовши в хату, стукала п'ятою об поріг, щоб дівчина не позадкувала, тобто не передумала.
    Свати рідко відразу і прямо висловлювали мету свого візиту. Зазвичай це був цілий спектакль з натяками, примовками, жартівливими алегоричним питаннями і проханнями, ніби шукають свого загублену теличку чи хочуть її купити у господарів будинку. Добра прикмета: відразу доторкнутися до дерев'яних предметів в хаті майбутньої нареченої - косяка або деталей меблів. Виявляючи повагу домівці, сваха підходила до печі і символічно гріла руки. Дівчина була присутня під час сватання, але сиділа не за загальним столом, а в сторонці - біля печі.
    Батько з першого сватання не погоджувався віддавати дочку. Так було прийнято поступати , щоб свати не думали, що його дочка недостатньо хороша, і він хоче збути її з рук. Тому свати приходили по два-три рази для отримання позитивної відповіді. Якщо наречений зовсім не подобався дівчині і її батькам, то він отримував гарбуз як відмову або макогін. Це для хлопця називалося «схопити гарбуз» або «облизати макогін». Побоюючись ганьби, наречений до сватання посилав «розвідника», щоб дізнатися думку про нього дівчини і її сім'ї. Коли сватам категорично відмовляли, вони, образившись, при виході з хати прагнули закрити двері за спиною і не озирнутися. Це було прикметою, що дівчина ніколи не вийде заміж. Тому рідні дівчини проводжали сватів і самі закривали двері.
    Якщо сватам відповідали згодою, то їм вручали хліб і рушники. Потім свати робили обрядові дії, хрестилися на ікони і починали домовлятися про дату оглядин і заручин, а також обговорювали деталі весілля. В знак згоди віддати свою дочку заміж за юнака, її батьки давали нареченому в заставу цінну річ, яка залишалася у нареченого, якщо раптом весільний договір порушувався з вини нареченої.
    Сам процес сватання являє собою цікавий спектакль, повний традиційних в даній місцевості Сватівських висловів та обрядових дій. Всі розуміють, хто і навіщо прийшов, але потрібно дотриматися ритуал, тому що сватання - це вже початок весільного свята. Сценарій приблизно такий. Першим говорить господар будинку - батько дівчини. Він запитує увійшли про мету їхнього приходу. Ті подають йому хліб на рушнику і запевняють в своїх чесних намірах. Батько цілує хліб, кладе його на стіл і запрошує гостей присісти. Гості сідають і старший сват, подякувавши, починає розповідати барвисту казкову історію про полювання, на якій «князь» (наречений) упустив лисицю, під якою розуміється дівчина, дуже переживає, і тепер вони її шукають і прийшли в цей будинок в надії тут її знайти.
    Звичайно, лисицю - красну дівицю саме в цьому будинку і знаходять. Тоді свати просять господаря віддати дівчину їх «князю». Якщо батьки і дівчина згодні, то дівчина пов'язує свату рушник і дарує хустку свасі. Вдале сватання завершується щедрим застіллям з обрядовими піснями.
    Сватання з боку дівчини
    Більше двох століть тому абсолютно звичайною справою було сватання дівчини до хлопця. У дівчат на цей рахунок були однакові права з хлопцями. А в більш ранні часи сватання дівчат навіть переважало над сватанням юнаків. Дівчина приходила в будинок улюбленого юнаки і, звертаючись до його матері, просила прийняти її в невістки.
    Колись у багатьох народів дівоче сватання було дуже поширене, воно, на рівних правах з чоловічим сватанням, мало місце в давніх традиціях. За часів середньовіччя в Європі ця традиція стала засуджуватися і практично зникла. Українці ж зберігали право дівчини посвататися до улюбленого хлопця. Цей звичай поширювався, крім іншого, через часті війни і походи, коли багато чоловіків села надовго залишали рідний дім.Все господарство, сімейні справи лягали на плечі жінок, старші з яких ставали главами сімейств. Тому і права в сім'ї вони мали великі, а дівчата самі вибирали собі чоловіка.
    Самостійно свататися дівчина приходила в тому випадку, якщо хлопець не виконував своєї обіцянки одружитися. Тоді вона сама приходила в його будинок і зверталася до нього з проханням одружитися з нею. Батькам хлопця вона пояснювала мету свого приходу і просила підтримати її в прагненні створити сім'ю з їхнім сином. Але частіше сватання проводила сваха, яка вела обрядові розмови з використанням красивих народних приповідок. Іноді дівчина сваталася до юнака, не отримавши заздалегідь його бажання одружитися з нею. Без особливої причини їй намагалися не відмовляти, так як це було поганою прикметою. Деякий час навіть існував звичай звільняти від смертної кари злочинця, якщо погоджувалася взяти його за чоловіка якась дівчина.
    З кінця дев'ятнадцятого століття дівоче сватання майже повністю залишилося в минулому. Головним в сім'ї незмінно став вважатися чоловік, він же і має ініціативу в сватанні. Дівчині відводиться пасивна роль, хоча саме вона вирішує, чи бути весіллю.

    Переклала на українську мову 4.08.18 10.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. Притча: «Хлопчик і жайворонок»
    Притча: «Хлопчик і жайворонок»
    Це було дуже давно. В одному селі на Україні дівчата й жінки вирішили показати свою майстерність. Домовилися, що в неділю всі прийдуть на сільський майдан, і кожна принесе найкраще, що вона зробила своїми руками: вишитий рушник, мережива, полотно, скатертину, одяг. У призначений день усі дівчата й жінки прийшли на площу. Принесли безліч дивовижних речей. У старих, яким громада доручила назвати самих майстринь, очі розбіглися: так багато було талановитих жінок і дівчат. Дружини і дочки багатіїв принесли вишиті золотом і сріблом шовкові покривала, тонкі мережані занавіски, на яких були вив'язані дивні птахи. Але переможницею стала дружина бідняка Марина. Вона не принесла ні вишитого рушника, ні мережива, хоч усе це чудово вміла робити. Вона привела п'ятирічного сина Петруся, а Петрусь приніс жайворонка, якого сам вирізав з дерева. Приклав Петрусь жайворонка до губ – заспівала, защебетала пташка, як жива. Всі стояли на майдані, не ворухнувшись, всіх зачарувала пісня, і раптом у блакитному небі заспівав справжній, живий жайворонок, залучений співом з землі. "Той, хто творить розумну і добру людину, – самий вправний майстер", – таке було рішення старих.
    Переклала на українську мову 4.08.18 11.38



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. Притча «Найголовніше»
    Притча «Найголовніше»

    Жив-був цар, і мучили його все життя три питання: яка найголовніша пора, хто найголовніша людина, яка найголовніша справа?

    Думав цар: «Знай я відповідь на три ці питання - весь світ підкорю, все, що не забажається, зроблю, і стане народ за великого мудреця мене почитати».

    Незліченна безліч людей пройшло перед царем, вчених мужів, але ніхто на питання ці так і не відповів. Дійшли раз до царя чутки, що живе відлюдно в лісі старик якийсь і славиться він мудрістю. Наказав він осідлати коня і поскакав сам відлюдника розшукувати. Їде він хащами лісовими і бачить: стоїть лачужка, а біля неї дідок старий землю сапає. Ледве з ніг від утоми не валиться, але мотики не випускає. Зіскочив цар додолу, підійшов, поклонився старцеві.

    - Приїхав я до тебе, щоб відповідь на три свої питання отримати. Яка найголовніша пора? Хто найголовніша людина? Яка найголовніша справа ?

    Вислухав його старик, нічого не сказав у відповідь, знай собі землю копає.

    - Ти, мабуть, стомився, дай допоможу тобі, - запропонував цар.

    Взяв у старика мотику і почав працювати. Потім знову свої три питання повторив. І на цей раз він йому не відповів , лише сказав, щоб мотику повернув. Але цар його і слухати не хоче, мотики не дає, сам вирішив справу до кінця довести.

    Раптом бачить: йде назустріч чоловік , обличчя все поранено, кров'ю залито. Зупинив його цар, добрим словом втішив, сходив до струмка, приніс води, обмив рани, перев'язав. Попросив поранений пити - цар його напоїв. Потім відвів в халупу, в ліжко уклав. Та й сам до сну збиратися став - вже вечір опустився.

    Вранці знову до старика пішов. Дивиться - той насіння садить в грунт, що вчора розпушив .

    - Мудрий чоловіче, - благає цар, - невже так і не відповіси на мої запитання?

    - Годі тобі, - мовив той, - ти на них вже сам відповів.

    - І гадки не маю, ніяких відповідей не чув, - здивувався цар.

    - Ти, бачачи мою старість і неміч, зжалівся наді мною і взявся допомогати. Якщо не залишився ти вчора тут, вбили б тебе розбійники на дорозі, ті, що подорожуючу людину понівечили.

    Цар від подиву слова вимовити не може, а старик далі мову веде:

    - Найголовніша пора та, коли ти копав землю, допомагав мені. Найголовніша в ту пору людина - я, а твоя допомога - найголовніша справа. Прийшов поранений - і найголовнішим став він, і найголовнішою справою виявилася твоя допомога йому.

    Мало-помалу став розуміти цар сенс слів старика .

    - Пам'ятай же, - сказав старик на прощання, - найголовніша пора - сьогодні, найголовніша людина - той, хто поруч в цю пору. А найголовніша справа - вершити добро для того, хто поруч, тому що саме для цього ми і народжені.

    Замовк старик, взявся насіння сіяти, а цар скочив на коня і в палац поскакав. На все життя напуття старика йому запам'яталося, і слава про великодушність і справедливість того царя рознеслася по всьому світу.
    Переклала на українську мову 4.08.18 11.40


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. Притча про чарівну воду
    Притча про чарівну воду
    В одному королівстві жив могутній чаклун. Одного разу він зробив чарівне зілля і вилив його в джерело, з якого пили всі жителі королівства. Варто було кому-небудь випити цієї води, і він відразу ж божеволів.
    На ранок всі жителі королівства, покуштувавши води з цього джерела, зійшли з розуму. Королівська родина брала воду з окремого колодязя, до якого чаклун не зміг дістатися, тому король і його родина продовжували пити нормальну воду і не були божевільними, як інші.
    Побачивши, що в країні править хаос, король спробував відновити порядок і видав ряд указів, але коли піддані короля дізналися про королівські укази, вони вирішили, що король зійшов з розуму і тому віддає такі ж божевільні накази. З криками вони попрямували до замку і стали вимагати, щоб король відрікся від престолу.
    Король визнав своє безсилля і вже хотів скласти корону. Але королева підійшла до нього і сказала: «Давай теж вип'ємо воду з цього джерела. Тоді ми станемо такими ж, як вони ».
    Так вони і зробили. Король і королева випили води з джерела божевілля і тут же понесли нісенітницю. У той же час їх піддані відмовилися від своїх вимог: якщо король виявляє таку мудрість, то чому б не дозволити йому і далі правити країною?
    У країні запанував спокій, не дивлячись на те, що її жителі вели себе зовсім не так, як їхні сусіди. І король зміг правити до кінця своїх днів.
    Через багато-багато років правнук чаклуна зумів створити чарівне зілля, здатне отруїти всю воду на землі. Одного разу, він вилив це зілля в один з струмків і, через деякий час, вся вода на землі виявилася отруєна. Люди не можуть жити без води, і незабаром на землі не залишилося ні однієї нормальної людини. Весь світ зійшов з Ума. Але ніхто про це не знає. Але іноді на землі народжуються люди, на яких це зілля чомусь не діє. Ці люди народжуються і ростуть абсолютно нормальними, і навіть намагаються пояснити іншим, що вчинки людей божевільних. Але зазвичай їх не розуміють, приймаючи за божевільних.
    Переклала на українську мову 29.07.18 20.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. Притча про чоловіків і жінок
    Притча про чоловіків і жінок
    Давним-давно на планеті Марс жили чоловіки. Вони були працелюбні, чесні, справедливі і створили на Марсі високорозвинену цивілізацію. Цілий день вони працювали, а вечорами усамітнювалися в своїх печерах. Іноді одному з чоловіків ставало погано, і він надовго залишався в своїй печері. І нікому і в голову не могло прийти увійти туди і потурбувати його, тому що всі знали - пройде час, і все налагодиться саме собою. Тоді він вийде з печери і знову візьметься за повсякденні справи. Так жили чоловіки на планеті Марсі, і їм подобалося таке життя.
    У мільйонах кілометрів від Марса була планета Венера, і населяли цю планету жінки. Вони жили дружно і спокійно. Вечорами збиралися разом і співали протяжні пісні на венеріанському мовою. Іноді комусь із жінок ставало погано. І тоді інші жінки приходили до неї додому - вони сиділи разом, розмовляли, співали, і через деякий час їй ставало легше. Так жили жінки на планеті Венера, і їм подобалося таке життя.
    Одного разу цивілізація Марса досягла такого рівня, що чоловіки змогли побудувати зореліт, і кілька десятків жителів Марса вирушили на ньому в космос. Вони летіли дуже довго, і через якийсь час одна з зірок перетворилася спочатку в пляму, потім кульку, і, нарешті, в планету. Це була Венера. Коли чоловіки приземлилися, вірніше прівенерились - вони побачили, що планета заселена розумними істотами, і спробували встановити контакт. Жінки одразу сподобалися чоловікам, дуже сподобалися. Жінки ж, навпаки, поставилися до непроханих гостей насторожено, і деякий час тримали дистанцію. Але пройшов якийсь час і все налагодилося.
    Виявилося, що двом цивілізаціям є чим поділитися один з одним. Частина чоловіків залишилося на Венері, а частина жінок полетіла на Марс. Чоловіки вирили на Венері свої печери і стали жити там, а коли комусь із них ставало погано, він усамітнювався в своїй печері. Це здалося жінкам дуже дивним, але вони розуміли, що чоловіки прилетіли з іншої планети, а на кожній планеті свої звичаї і закони, які треба приймати і поважати. Чоловікам теж були незрозумілі багато вчинків жінок, а їхня поведінка здавалося дивною, неправильною і нелогічною. Але чоловіки знали, що у жителів різних планет свої закони і якщо ти не можеш їх зрозуміти, то треба їх просто приймати. Керуючись цим знанням, вони жили мирно і щасливо.
    І ось одного разу, чоловіки і жінки вирішили побудувати великий зореліт і відправитися в космос. До експедиції довго готувалися, і коли зореліт нарешті стартував, на борту було дуже багато чоловіків і жінок. Але як тільки вони опинилися космосі, вони загубилися. Проблукавши деякий час, вони натрапили на невідому планету блакитного кольору. З космосу вона виглядала настільки красивою, що чоловіки і жінки вирішили її досліджувати.
    Ця планета виявилася справжнім раєм - ніякого порівняння з холодним Марсом чи спекотною Венерою. Тут була яскраво-зелена рослинність, блакитне небо і дивовижний океан. Річки були сповнені риби, ліс - птахів і тварин. Вони ніколи б і не подумали, що у Всесвіті існує таке диво. Планета настільки їм сподобалася, що вони вирішили залишитися. А через деякий час всі чоловіки з Марса і всі жінки з Венери переселилися на цю планету, яку вони вирішили назвати Земля.
    Довгий час чоловіки і жінки жили щасливо і мирно, як і раніше. Але минали роки, змінювалися покоління, і поступово люди стали забувати, що їхніх предків бути жителями різних планет. Чоловіки не розуміли жінок, а жінки не розуміли чоловіків. Вони намагалися переробити один одного, створювали безліч законів і правил, вважаючи їх єдино вірними. Гармонія і світ покинули землю, почалися війни, горіли міста, у вогні яких гинули чоловіки і жінки. Настала епоха хаосу.
    Так і триває досі. Але якщо люди згадають, що ми жителі різних планет, які живуть за своїми законами. І якщо ми не можемо зрозуміти закони іншої планети, то їх можна приймати і поважати, то світ стане зовсім іншим.
    Переклала на українську мову 29.07.18 19.57


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. Притча про місіонера
    Притча про місіонера
    Жив-був місіонер, який прославився на весь християнський світ тим, що привів в лоно Церкви дуже багато людей, відвідуючи найглухіші куточки світу.
    Одного разу його корабель пристав до маленького острова, на якому жив всього лише один чоловік. Місіонера вразили його ясні очі, але ще більше вразило те, що цей чоловік нічого не чув про Бога. І він палко і довго проповідував йому слово Боже. І під час проповіді у нього виникло відчуття, що ще ніхто і ніколи так ясно його не розумів. Потім він розповів про основні молитви, і вони разом помолилися Богу. В кінці дня, дуже задоволений виконаною роботою, місіонер відпливав від острова. Але тут він побачив Чудо: хтось ішов по воді від острова до корабля, вірніше не йшов, а біг. У великому Божому страху впав місіонер на коліна, впевнений в тому, що бачить божого ангела або, можливо, навіть самого Бога.
    І тут з вуст того, що йшов по воді він почув: «Ей, приятель, постій. Я забув останню молитву, ти не міг би її повторити ще раз ».
    Переклала на українську мову 29.07.18 19.26


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. Притча про обручку царя Соломона
    Притча про обручку царя Соломона
    Жив був цар Соломон. Незважаючи на те, що він був дуже мудрим, його життя було дуже неспокійним. Одного разу вирішив він звернутися за порадою до придворного мудреця: "Допоможи мені - дуже багато в цьому житті здатне вивести мене з себе. Я схильний до пристрастей, і це сильно ускладнює моє життя!" На що Мудрець відповів: "Я знаю, як тобі допомогти. Одягни цю обручку - на ньому викарбувана фраза:" ЦЕ ПРОЙДЕ! "Коли до тебе прийде сильний гнів або сильна радість, просто подивися на цей напис, і вона протверезить тебе. В цьому ти знайдеш порятунок від пристрастей! ".
    Соломон послухався поради Мудреця і зміг знайти спокій. Але одного разу, під час одного з нападів гніву, він, як завжди, глянув на обручку , але це не допомогло - навпаки, він ще більше розлютився. Він зірвав обручку з пальця і хотів закинути її подалі в ставок, але раптом побачив, що на внутрішній стороні обручки теж є якийсь напис. Він придивився і прочитав: "І ЦЕ ТЕЖ ПРОЙДЕ ..."
    Переклала на українську мову 29.07.18 19.40


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Притча про колодязь
    Притча про колодязь
    Одного разу осел впав в колодязь і став голосно кричати, закликаючи на допомогу. На його крики прибіг господар ослика і розвів руками - адже витягнути ослика з колодязя було неможливо.
    Тоді господар розсудив так: «Осел мій вже старий, і йому недовго залишилося, а я все одно хотів купити нового молодого осла. Цей колодязь вже зовсім висох, і я вже давно хотів його засипати і викопати новий. Так чому б відразу не вбити двох зайців - засиплю ка я старий колодязь, та й ослика заодно закопаю ».
    Недовго думаючи, він запросив своїх сусідів - всі дружно взялися за лопати і стали кидати землю в колодязь. Осел відразу ж зрозумів, що до чого і почав голосно кричати, але люди не звертали увагу на його крики і мовчки продовжували кидати землю в колодязь.
    Однак, дуже скоро ослик замовк. Коли господар заглянув в колодязь, він побачив наступну картину - кожен шматок землі, який падав на спину ослика, він струшував і приминав ногами. Через деякий час, на загальний подив, ослик виявився нагорі і вистрибнув з колодязя! Так ось…
    ... Можливо, у вашому житті було багато всяких неприємностей, і в майбутньому життя буде посилати вам все нові і нові. І всякий раз, коли на вас впаде черговий ком, пам'ятайте, що ви можете струсити його і саме завдяки цьому кому, піднятися трохи вище. Таким чином, ви поступово зможете вибратися з найглибшого колодязя.
    Кожна проблема - це камінь, який життя кидає в вас, але ступаючи по цих каменях, ви можете перейти бурхливий потік.

    Запам'ятайте п'ять простих правил:
    1. Звільніть своє серце від ненависті - вибачте всіх, на кого ви були ображені
    2. Звільніть своє серце від хвилювань -більшість з них марні.
    3. Ведіть просте життя і цінуйте те, що маєте.
    4. Віддавайте більше.
    5. Чекайте менше.
    Переклала на українську мову 29.07.18 19.29


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. Краще податися на рибалку...
    Юнак прийшов влаштовуватись на роботу в торговий центр, його
    запитують:
    - Є у вас якийсь досвід роботи продавцем?
    Юнак з готовністю відповідає:
    - Звичайно! Там, звідки я приїхав, я працював продавцем!
    Їм явно сподобався молодий чоловік:
    - Починайте прямо зараз працювати.
    Перший робочий день був дуже напруженим, але юнак впорався. Після закінчення роботи до нього підійшов директор:
    - Ну, і скільки чоловік у вас сьогодні зробили покупки?
    - Один.
    - Один? У нас в торговому центрі продавці в середньому обслуговують від 20 до 30 покупок в день! Да-а! І яку ж суму залишив у нашому центрі обслужений вами покупець?
    - 102 516 доларів 17 центів.
    - Що-о-о? 102 тисячі 516 доларів і 17 центів! Що ж ви йому продали?
    - Спочатку я йому продав маленький рибальський гачок, потім середній і після вже найбільший. Потім я продав йому наймоднішу вудку. Коли йому упаковували ці покупки, я запитав, де він збирається рибалити? Він відповів, що в Фінській затоці. На це я йому сказав, що там без човна не обійтись.
    Ми спустилися в відділ човнів і я йому порадив купити двомоторний дизельний човен. Йому він сподобався, але він засумнівався, що його спортивний автомобіль не зможе буксирувати такий човен. Ми пішли в автомобільний відділ, я і тут порадив йому джип Паджеро з причепом. Ось такі покупки зробив сьогодні мій перший клієнт. Директор з квадратними очима стежив за розповіддю свого нового продавця:
    - Ви хочете сказати, що цей покупець прийшов купити рибальський гачок, а в підсумку купив човен і джип з причепом?
    - Ні ні. Він прийшов купити пачку тампонів для своєї дружини. А я йому сказав, що якщо вже вихідні дні все одно в прольоті, то вже краще податися на рибалку...
    Переклала на українську мову 29.07.18 19.13


    Прокоментувати
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. Жили-були на світі...
    Жили-були на світі звичайні чоловік і дружина.

    Звали дружину Олена, звався чоловік Іваном.

    Повертався чоловік з роботи, в крісло біля телевізора сідав, газету читав. Дружина його, Олена, вечерю готувала. Подавала чоловікові вечерю і бурчала, що по будинку він нічого путнього не робить, грошей мало заробляє. Івана дратувало бурчання дружини. Але грубістю він їй не відповідав, лише думав про себе: «Сама - тюхтій неохайна, а ще вказує. Коли одружився тільки, зовсім іншою була - красивою, ласкавою ».

    Одного разу, коли бурчала дружина зі словами, щоб Іван сміття виніс, він, з небажанням відірвавшись від телевізора, пішов у двір. Повертаючись, зупинився біля дверей будинку і подумки звернувся до Бога:

    - Боже мій, Боже мій! Нескладне життя у мене склалася. Невже вік мені весь свій коротати з такою дружиною буркотливою та некрасивою? Це ж не життя, а муки суцільні.

    І раптом почув Іван тихий голос Божий:

    - Біді твоїй, син Мій, допомогти Я зміг би: прекрасну богиню тобі в дружини дати, але якщо сусіди зміни раптові у долі твоїй побачать, в здивування велике прийдуть. Давай зробимо так: твою дружину Я буду поступово змінювати, вселяти в неї богині дух і зовнішність покращувати. Але тільки ти запам'ятай, якщо хочеш жити з богинею, життя і твоє достойною богині стати повинне.

    - Дякую, Боже. Життя своє будь- який мужик заради богині може поміняти. Скажи мені тільки: зміни коли почнеш з моєю дружиною творити?

    - Злегка Я зміню її прямо зараз. І з кожною хвилиною буду її на краще міняти.

    Увійшов в свій будинок Іван, сів у крісло, взяв газету і телевізор знов включив. Та тільки не читається йому, щось не приваблює кіно. Кортить поглянути - ну хоч трохи змінюється його дружина?

    Він встав, відкрив двері в кухню, плечем сперся об одвірок і став уважно розглядати свою дружину. До нього спиною вона стояла, посуд мила, що після вечері залишилася.

    Олена раптом відчула погляд і повернулася до дверей. Їх погляди зустрілися. Іван розглядав дружину і думав: «Ні, змін ніяких в моїй дружині не відбувається».

    Олена, бачачи незвичайну увагу чоловіка і нічого не розуміючи, раптом волосся своє поправила, рум'янець спалахнув на щоках, коли запитала:

    - Що ти, Іване, так дивишся на мене уважно?

    Чоловік не придумав, що сказати, зніяковівши сам, раптом сказав:

    - Тобі посуд, може допомогти помити? Подумав чомусь я ...

    - Посуд? Мені допомогти? - тихо перепитала здивована дружина, знімаючи забруднений фартух, - так я його вже помила.

    «Ну, треба ж, як на очах змінюється вона, - Іван подумав, - покращала раптом». І став посуд витирати.

    На другий день після роботи з нетерпінням додому поспішав Іван. Ох, не терпілося подивитися йому, як поступово в богиню перетворюють його буркотливу дружину. «А раптом вже богині багато стало в ній? А я як і раніше ніяк не змінився. Про всяк випадок, прикуплю-ка я квітів, щоб в бруд обличчям перед богинею не вдарити ».

    Відкрилися в будинку двері, і розгубився заворожений Іван. Перед ним Олена стояла в сукні вихідній, тій самій, що купив він рік тому. Зачіска акуратна і стрічка у волоссі. Він розгубився і ніяково простягнув квіти, не відриваючи погляду від Олени. Вона квіти взяла і охнула злегка, вії опустивши, зашарілася. «Ах, як прекрасні у богинь вії! Як лагідний їх характер! Як незвичайна внутрішня краса і зовнішність! ». І зойкнув в свою чергу Іван, побачивши стіл з приладами, що з сервізу, і дві свічки горіли на столі, і два келихи, і їжа ароматами божественними захоплювала.

    Коли за стіл він сів, навпроти дружина Олена теж сіла, але раптом підхопилася, кажучи:

    - Прости, я телевізор для тебе включити забула, а ось газети свіжі тобі придбала.

    - Не треба телевізора, газети теж мені не хочеться читати, все про одне й те ж в них, - Іван відповів щиро, - ти краще розкажи, як день суботній, завтрашній хотіла б провести?

    Зовсім оторопівши, Олена перепитала:

    - А ти?

    - Так два квитки в театр з нагоди для нас купив. Але вдень, може, погодишся ти пройтись по магазинах. Раз нам театр доведеться відвідати, так треба в магазин зайти спочатку і сукню для театру для тебе гідну купити.Мало не бовкнув Іван заповітні слова: «сукню, гідну богині», зніяковів, на неї глянув і знову охнув. Перед ним сиділа за столом богиня. Обличчя її сяяло щастям, і очі блищали. Посмішка затаєна трішки здивованою була.

    «О Боже, які прекрасні все-таки богині! А якщо гарнішає з кожним днем вона, чи зумію я гідним бути богині? - думав Іван, і раптом, як блискавка його пронизала думка, - Треба встигнути! Встигнути, поки богиня поруч. Треба просити її і благати дитину від мене народити. Дитина буде від мене і від найгарнішою богині ».

    - Про що задумався, Іван, бо хвилювання бачу на твоєму обличчі? - Олена запитувала чоловіка.

    А він сидів схвильований, не знаючи, як сказати про сокровенне. І жарт - просити дитину у богині ?! Такий подарунок Бог йому не обіцяв. Не знав, як про своє бажання сказати Іван, і встав, скатерку мнучи, і вимовив, червоніючи:

    - Не знаю ... Чи можна ... Але я ... сказати хотів ... Давно ... Так, я хочу дитину від тебе, прекрасна богиня.

    Вона, Олена до Івана-чоловіка, підійшла. З очей, наповнених любов'ю, щаслива сльоза на щоку червону скотилася. І на плече Івану руку поклала, диханням жарким обпекла.

    «Ах, ніч була! Ах, це ранок! Цей день! О, яке прекрасне життя з богинею! »- думав Іван, другого внука на прогулянку одягаючи.
    Переклала на українську мову 31.07.18 6.15


    Прокоментувати
    Народний рейтинг 5.25 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. КОРОТКА ПРИТЧА ПРО ЛЮБОВ ДО СВЕКРУХИ.
    КОРОТКА ПРИТЧА ПРО ЛЮБОВ ДО СВЕКРУХИ.
    Молодій невістці незатишно було жити зі свекрухою. Її повчання, докори викликали злість, роздратування. Вона відчувала, що і чоловік до неї по-іншому почав ставитися. Справа дійшла то того, що в серці з'явилася ненависть до цієї жінки, яка постійно знала як краще жити і що правильно робити. Зневірившись, дівчина вирушила до знахарки і поділилася своїм горем.
    "Знаю, що гріх беру на душу, але жити більше не можу. Дай мені отруту, щоб отруїти ненависну "
    Уважно подивилася знахарка на молоду заплакану дівчину.
    "На щастя, можна допомогти тобі, але з однією умовою"
    - Я на все згодна! Зроблю все, що в моїх силах і навіть понад. Люблю чоловіка і моя любов мені буде допомагати. "
    Дам тобі травичок різних. Але дія їх буде не швидка, пам'ятай про це. І ось цей час ти повинна вести себе бездоганно. Щоранку ти будеш заварювати запашний чай, прокидаючись раніше свекрухи, готувати сніданок і подавати зі словами вітання та обов'язково з лагідною посмішкою. Протягом дня ти будеш упереджувати кожне бажання свекрухи, стежити за своєю мовою і навіть думками. Ти її повинна оточити такою турботою і увагою, щоб ніхто нічого не запідозрив, а особливо чоловік. І, повторюю, думки нехороші про свекрухи на корені зарубай, адже в очах вони все одно будуть читатися.
    "Згодна, згодна я. Адже це ж недовго триватиме! Потерплю! "
    Щаслива, побігла додому і з цієї хвилини її ніхто не міг впізнати. Ласкава, привітна, вранці на світанку встає, сніданок готує, по дому прибирає, піч топить ...
    Свекруха не натішиться, нахвалює невістку, пишається перед сусідами. Чоловік щасливий. Мама і дружина як рідні.
    Через деякий час біжить невістка до знахарки, ридає і благає дати протиотруту. Трава так подіяла, що свекруха просто перетворилася. Як мати стала для неї - турботливою, люблячою, радою допомогти, покаже як правильно зробити і все те вона знає і вміє, і мудра така. Полюбила невістка її і навіть страшно уявити, що свекруха може померти.
    Усміхнулася знахарка. "Нема в моїх травах отрути, отрута була в твоєму серці. Але любов розтопила її. Любов - найсильніші ліки і протиотрута. "
    Переклала на українську мову 29.07.18 18.19
    Добрі, щирі стосунки, повага між людьми роблять їх щасливими, на що , на мій погляд і вказує ця притча.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. Притча про маніпуляції і гідність
    Притча про маніпуляції і гідність
    Одного разу до лева прийшла собака і викликала його на бій. Але лев навіть уваги на неї не звернув. Тоді собака заявила: - Якщо ти не будеш зі мною битися, я піду і розповім усім своїм друзям, собакам, що лев мене боїться! На що лев відповів: - Нехай краще мене засудять за боягузтво собаки, ніж будуть зневажати леви за те, що я борюся з собаками!
    Переклала на українську мову 30.07.18 9.30
    Фізична сила, як людей, так і тварин не повинні застосовуватися для пригнічення слабкіших, тим більш для зведення стосунків, на що, на мій погляд і вказує ця притча.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. КОРОТКА ПРИТЧА ПРО ЛЮБОВ В СІМ'Ї
    КОРОТКА ПРИТЧА ПРО ЛЮБОВ В СІМ'Ї
    Молодята часто сварилися один з одним. Чому? Адже вони любили один одного ... Молода пара вирішила все-таки звернутися до мудреця за допомогою. Мудрець уважно подивився на них і подарував їм коробок з сірниками. "Після кожної сварки ви повинні ламати по сірнику з цього коробка. Ви розлучитеся, коли буде поламаний останній сірник "І знаєте ... Подружжя перестали сваритися) Як ви думаєте, достатня кількість сірників у вашій сімейній коробці?

    Переклала на українську мову 29.07.18 12.55
    Як це, здається, просто, усвідомити, що саме цінне - міцні стосунки в сім'ї.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. Квітка сили і процвітання
    Вчора ввечері, після дощу дуже хотілося спати, проте ще було лише 19 годин, тому вирішила зайнятись малюванням, переглянула свои фото і картинки, які в мене об’єднані в папку фото – презентації (збираю цікаві для мене фото і малюнки на протязі декількох років), вибрала малюнок із зображенням півоній. Малювала з натхненням, результатом була задоволена...а вранці вирішила в інтернеті ознайомитись з розповідями про цю чудову квітку. Знайшда дуже багато всього цікавого, скільки всього непізнанного і який простір для удосконалення своїх знань.
    Неможливо перелічити порівнянь, які зв’язані з цією квіткою, ось деякі з них:
    - Квітка пробудження життя
    - Півонія – улюблениця японської знаті і героїня легенд
    - Національна квітка Китаю
    - Символ благополуччя і процвітання
    - Півонії підносять друзям в знак міцної дружби, благородства і пошани
    - Символ сміливості і ризика
    - Один ії елементів весільної церемонії
    - та багато їнших, не меш цікавих історій, ось одна із них:
    Квітка сили і процвітання
    Півонія зобов'язана своєю латинською назвою легендарному лікареві пеанів (або пеона, або пеан). За китайськими джерелами, інтерес до півонії як до декоративної рослини почався в період правління династій Цинь і Хань. Таким чином півонії в культурі вже більше двох тисяч років. Сьогодні розповідь піде про те, що значить для китайців ця дивна рослина.

    У китайській мові «півонія» звучить як Муданія (牡丹) або фугуйхуа - «квітка знатності і багатства» (富贵 花, f & ugrave; gu & igrave; huā). У китайській культурі півонія вважається царем квітів, оскільки несе в собі чисте початок ян. Пасивним початком інь в квітковому царстві є хризантема, що уособлює собою спокій і довголіття. У 1903 році вона була проголошена національною квіткою Китаю.

    Півонія цвіте всього двадцять днів, вражаючи оточуючих своєю красою. Весь інший час року вона лише накопичує сили для наступного цвітіння. Існує легенда про півонії з міста Лоян. Якось взимку китайська імператриця У Дзитянь з династії Тан сиділа в парку і милувалася снігом. Бажаючи насолодитися свіжим повітрям, вона відкрила вікно альтанки, і почула аромат квітів сливи. Імператриця вважала, що має владу над усім у своїй країні, і тут же написала указ: «Прийшла насолодитися природою, прийди ж і ти весна! Нехай всі квіти розпустяться за ніч, не чекайте ранкового вітерця ». І квіти підкорилися, і розпустили свої бутони в зазначений термін. Тільки півонії виявилися примхливими і не змінили часу цвітіння. Після цієї події вони були заслані в місто Лоян, клімат і грунт якого відмінно підходили дивним рослинам. Зараз півоній налічується вже понад п'ятсот сортів, а щовесни, з 15 по 25 квітня, проходить Фестиваль півоній. Найкрасивішими в Китаї вважають жовті півонії Яо Хуан і багряні півонії Вей Цзи. Також їх називають царем і царицею півоній.

    Півонії отримали свою популярність ще за часів династії Сун. Їх вишивали на одязі імператора нарівні з хризантемами. Зображення квітки зустрічалося на різних прикрасах, порцелянах й предметах побуту. З тих часів і донині жодне торжество в Китаї не проводиться без півоній, будь то переїзд в нову квартиру або день народження.

    Півонія багато значить для будь-якого китайця. Це не просто символ щастя, а й прекрасне позначення благополуччя, багатства і процвітання. Недарма правителі Піднебесної хотіли, щоб навіть після смерті їх оточували саме ці квіти. Стіни багатьох усипальниць прикрашають зображення півоній.

    В рамках Фестивалю півоній ось уже який рік проводиться масштабний захід - одруження під девізом «Піон - свідок щастя». На весілля прийнято дарувати не тільки букети півоній, а й предмети з його зображенням. Обов'язково використовують і інший атрибут китайського весілля. Вирізки з паперу із зображенням півонії і ієрогліфом «подвійне щастя». Адже двоє людей стають сьогодні подружжям, утворюючи єдиний осередок суспільства. Стають одним цілим і тим самим подвоюють своє щастя. І півонія стає хорошим нагадуванням про це.
    Ширі Лю
    Переклала на українську мову 29.07.18 11.10


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  17. Урок (болгарська притча)
    Урок (болгарська притча)
    Один Габровський пекар любив посидіти з приятелями в трактирі. Там він щедро пригощав їх і нерідко пропивав з ними всю свою денну виручку. А одного разу він пропив навіть ті гроші, які були у нього відкладені на покупку борошна. Соромно було пекареві йти до торговця борошном з проханням відкрити йому кредит, але нічого не поробиш, пішов. Ось приходить, а торговець стоїть біля дверей складу і лузає насіння. Вислухав він прохання пекаря, але не став поспішати з відповіддю. Дивився, дивився на пекаря, потім простягнув йому долоню, на якій лежали три насінини, і сказав: Пригощайся! Пекар хотів було взяти їх, але торговець тут же прикрив пальцем іншої руки дві насінини і дозволив взяти тільки третю
    . - Ось так, треба пригощати, щоб жити в достатку! - повчальним тоном промовив торговець і відправив в рот дві інші насінини.
    Переклала на українську мову 28.07.2018 11.48


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  18. РОМАШКА І МЕТЕЛИК (КАЗКА)
    РОМАШКА І МЕТЕЛИК (КАЗКА)

    У ОДНОМУ КАЗКОВОМУ САДУ ЦВІЛА БІЛОСНІЖНА РОМАШКА. В СЕРЕДИНІ КВІТКИ РОЗТАШОВУВАЛОСЯ "ОКСАМИТОВЕ СОНЕЧКО"
    ЦІЄЮ КВІТКОЮ кожен ранок МИЛУВАЛАСЯ ЧАРІВНА ПРИНЦЕСА, ЯКА ГУЛЯЛА В САДУ. ПРИНЦЕСА ПОМІТИЛА, ЩО КОЛИ ВОНА НАБЛИЖАЛАСЯ ДО РОМАШКИ, НАВКРУГИ НЕЇ КРУЖЛЯВ ЗОЛОТИСТИЙ МЕТЕЛИК, ЯКИЙ, ЯК БИ ОБЕРІГАВ КВІТКУ. ОДНОГО РАЗУ ПРИНЦЕСА ПОЧУЛА В САДУ ЛЕДВЕ ВІДЧУТНІ ЗВУКИ, СХОЖІ НА ПІСНЮ. ВОНА ТИХЕНЬКО ПІДІЙШЛА ДО ТОГО МІСЦЯ, ДЕ РОСЛА РОМАШКА І ПОБАЧИЛА, ЩО НА СОНЯЧНІЙ СЕРДЦЕВИНІ КВІТКИ СИДИТЬ МЕТЕЛИК І ЗМАХУЮЧИ КРИЛАМИ ВИДАЄ МЕЛОДІЙНІ ЗВУКИ. ЩО ЇЇ ЩЕ БІЛЬШЕ ЗДИВУВАЛО, ЩО РОМАШКИНІ ПЕЛЮСТКИ ПОВІЛЬНО ВОРУШИЛМСЬ, НІБИ В ІДПОВІДАЮТЬ, ПОВТОРЮЮЧИ, ПРОДОВЖУЮЧИ ПОЧАТУ МЕТЕЛИКОМ МЕЛОДІЮ.
    ПРИНЦЕСА ВИДАЛА УКАЗ, ЩО ЩЕДРО НАГОРОДИТЬТОГО, ХТО ЗУМІЄ ЗАПИСАТИ ПІСНЮ, ЯКУ СПІВАЮТЬ РОМАШКА І МЕТЕЛИК. БАГАТО БУЛО БАЖАЮЧИХ, АЛЕ НІКОМУ ЦЕ ЗРОБИТИ НЕ ВДАВАЛОСЯ. ЦЕЙ УКАЗ ДІЙШОВ ДО ПАСТУХА, ЯКИЙ ПАС ОВЕЦЬ. ВІН ВИКЛИКАВСЯ ВИКЛАСТИ ПОЧУТУ МЕЛОДІЮ.
    ПАСТУХ ПРИЙШОВ В САД І ПОЧУВ ТИХУ МЕЛОДІЮ МЕТЕЛИКА, ВІН СПІВАВ:
    ТИ РОМАШКА, СВІТ - КРАСА
    СОНЕЧКОМ ОСЯЯНА
    ЯК НАРЕЧЕНА БІЛОСНІЖНА
    І ЯК ЛАСТІВКА ТИ НІЖНА.
    А РОМАШКА ВІДПОВІДАЄ:
    ТИ ПОРХАЄШ ТАК КРАСИВО
    КРИЛЬЦЯ ТВОЇ ЯК ДИВО
    ТВОЯ НІЖНІСТЬ БЛАГОРОДНА
    ДЛЯ ТЕБЕ Я ЗАВЖДИ ВІЛЬНА.
    ПРИНЦЕСА ОБДАРУВАЛА ПАСТУХА ЗОЛОТОМ, А НА ЗАМКУ ПОВІСИЛИ ГЕРБ З РОМАШКОЮ І МЕТЕЛИКОМ , ЯК СИМВОЛ РОЗГАДАНОЇ ТАЄМНИЦІ.
    2009
    Переклала на українську мову 27.07.18 7.10




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  19. Мальовнича природа...
    Мальовнича природа на Дніпрі зачаровує красою.
    26.07.18 7.38
    Моє фото на Дніпрі.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  20. Творчі поради ...
    Творчі поради найоригінальнішого художника 20-го століття Пабло Пікассо
    За результатами опитування 1,4 млн читачів, проведеного газетою The Times в 2009 році, Пікассо був визнаний кращим художником за останні 100 років. Його полотна займають перше місце по «популярності» серед викрадачів.
    Пікассо говорив «Я не володію жодною своєю картиною тому, що оригінал Пікассо коштує кілька тисяч доларів - таку розкіш я не можу собі дозволити».
    Афоризми Пабло Пікассо про те, як знайти свою оригінальність і набути впевненості в собі як творчої особистісті
    : 1. Може той, хто вважає, що може. А не може той, хто вважає, що не може. Це незаперечний, незаперечний закон.
    2. Коли мистецтвознавці збираються разом, вони говорять про форму, структуру і сенс. Коли художники збираються разом, вони говорять про те, де можна купити дешевий розчинник.
    3. У юності немає віку.
    4. Якби правда була одна, ти б не зміг намалювати сотню полотен на одну і ту ж тему. 5. Я можу малювати як Рафаель, але мені знадобиться все життя, щоб навчитися малювати так, як малює дитина.
    6. Мистецтво - це уникати зайвого.
    7. Я завжди роблю те, чого не вмію, щоб цьому навчитися.
    8. Відкладайте на завтра лише те, що ви не хочете завершити до самої смерті. Дія - основний ключ до успіху.
    9. Якщо хочеш зберегти глянець на крилах метелика, не торкайся їх.
    10. Інші побачили те, що було, і запитали, чому. Я побачив те, що могло б бути, і запитав, чому б ні.
    11. Натхнення існує, але воно приходить під час роботи.
    12. Всі намагаються зрозуміти живопис. Чому вони не намагаються зрозуміти спів птахів?
    13. Якби тільки можна було позбутися мозку і користуватися лише очима.
    14. Я відпочиваю, коли працюю, і втомлююся, коли байдикую або приймаю гостей.
    15. Ми не старіємо, ми дозріваємо.
    16. Деякі художники зображують сонце жовтою плямою, інші ж перетворюють жовті плями в сонце.
    17. Я зображую предмети так, як я думаю про них, а не так, якими я їх бачу.
    18. Світ сьогодні не має сенсу. Так чому я повинен малювати картини, в яких сенс є? 19. Хороші художники копіюють, великі художники крадуть.
    20. Я хочу жити як бідна людина з грошима.
    21. Початківця художника розуміють лише кілька людей. Знаменитого - ще менше.
    22. Немає нічого гіршого, ніж прекрасний початок.
    23. Мистецтво змиває пил повсякденності з душі.
    24. Успіх таїть в собі небезпеку. Починаєш копіювати себе, а це - ще більш небезпечно, ніж копіювати інших. Це призводить до безплідності.
    25. Кожна дитина - художник. Труднощі в тому, щоб залишитися художником, вийшовши з дитячого віку.
    26. Прихована гармонія краще, ніж очевидна.
    27. Художник - це людина, яка пише те, що можна продати. А хороший художник - це людина, яка продає те, що пише.
    28. Треба витратити багато часу, щоб стати, нарешті, молодим.
    29. Все, що ти можеш уявити - реально.
    30. І серед людей більше копій, ніж оригіналів.

    Переклала на українську мову 25.07.18 18.30
    На фото Пабло Пікассо в своїй студії.


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  21. Унікальне село...
    Голландська Венеція - унікальне село без доріг.
    24.07.18 9.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  22. Маленька дівчинка ...
    Маленька дівчинка з розкішним волоссям - красуня.
    24.07.18 8.58


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  23. Апельсин...

    В університеті на юридичному факультеті професор запитує студента: - Якщо ви хочете почастувати когось апельсином, як ви це зробите? - Я скажу: "Будь ласка, угощайтесь!", - відповів студент. - Ні ні! - закричав професор. - Думайте як юрист! - Добре, - відповів студент. - Я скажу: "Справжнім я передаю вам всі приналежні мені права, вимоги, переваги та інші інтереси на власність, іменовану апельсин, спільно з усією його шкіркою, м'якоттю, соком і насіннячками, з правом вичавлювати, розрізати, заморожувати і вживати, використовуючи для цього будь-якого роду пристосування, як існуючі в даний час, так і винайдені пізніше, або без використання згаданих пристосувань, а також передавати раніше іменовану власність третім особам зі шкіркою, м'якоттю, соком і насіннячками або без них .. . "
    Переклала на українську мову 23.07.18 7.20


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  24. Короткі і повчальні історії з життя людей.
    Короткі і повчальні історії з життя людей.
    ***Ми з подругою були в торговому центрі і виграли по м'якій іграшці в рекламній вікторині. Йшли і побачили розумово відсталого хлопчика з татом та віддали іграшки йому. Він сказав «Спасибі». Його батько мало не розплакався. Виявляється, хлопчик не розмовляв кілька місяців
    ***Чотири місяці тому у мене діагностували облисіння. Через місяць я втратила волосся. Було страшно йти в школу, я думала, що всі будуть витріщатися на мене. На наступний ранок я почула стук у двері, і десять моїх друзів стояли на ганку з повністю поголеними головами. Двоє з них - дівчатка ...
    ***Нещодавно бачив картину - домашня кішка впала з вікна, забилася і відразу навіть піднятися не змогла. Навколо стали збиратися собаки з явно нехорошими намірами ... І тут з підвалу вискочив бездомний кіт, затулив собою кішку і, грізно вигнувши спину, сичав на собак, відганяючи їх, поки не спустилася господиня і не забрала свою вихованку ... *** Іду вранці додому. На під'їзді оголошення: «Дорогі сусіди! Сьогодні приблизно о 9.20 біля прохідної двері були загублені 120 грн. Якщо хто знайшов, занесіть, будь ласка, в кв. 76 Антоніні Петрівні. Пенсія 1 640 грн. ». Я відкладаю 120 грн, піднімаюся, дзвоню. Відкриває бабуся у фартуху. Тільки побачила мене, протягує гроші, відразу обніматися, голосити і в сльози щастя. І розповіла: «Пішла за борошном, повернувшись, виймала ключі біля під'їзду - гроші-то, напевно, і зронила». АЛЕ! Гроші брати відмовилася навідріз! Виявилося, за пару годин я вже шостий (!!!) «знайшов» Бабулині гроші! Люди, я вас люблю за те, що ви такі !!!
    *** Працюю в кафе швидкого харчування. Сьогодні вранці чоловік підійшов до каси і сказав: «За мною стоїть дівчина, я її не знаю. Але я хотів би заплатити за її каву. Передайте їй «Доброго дня». Ця дівчина сильно здивувалася спершу ... а потім зробила те ж саме для наступної за нею в черзі людини. І так 5 разів поспіль!
    *** Днями моя десятирічна сестричка схилила до мене голову і сказала: «Ти пахнеш, як мама ...» Я мало не заплакав. Скоро буде два роки, як мами немає з нами, але вона все ще пам'ятає її запах. Це допомагає мені сподіватися.
    *** Я тяжко хворіла на ангіну. Вдома була одна, не могла навіть встати з ліжка і плакала від безпорадності. Моя собака Кьяра сиділа поруч з ліжком і дивилася на мене з занепокоєнням. Потім пішла і повернулася з величезною заяложеною кісткою: вона, мабуть, у неї була прихована на чорний день. Кьяра поклала кістку на подушку і підштовхувала носом до мого обличчя - «погризи!».
    *** Мої бабуся і дідусь прожили разом більше 30 років, потім він пішов до іншої. Бабуся сильно переживала, але знаходила сили спілкуватися з його новою сім'єю, з його новими дітьми і внуками. Вона завжди всім допомагала, ніколи не скаржилася вголос ... Кілька років тому мій дідусь помер. Бабуся займалася його похоронами, збирала поминки, говорила все прощальні промови. Сьогодні річниця з дня його смерті. Я знаю, що бабуся найдовше буде з ним прощатися, хоча і так кожен місяць їздить до нього. Довше за всіх буде боротися зі сльозами ... Бабуся любила дідуся все своє життя - і в горі, і в радості. *** Мій тато по роботі часто їздить у відрядження. Кожен раз, коли їде, він ховає вдома невеликий конвертик для мами. А вона завжди його знаходить: там може бути їх спільна фотографія, цитата або просто записка з освідченням у коханні. Вони одружені 25 років. Мої батьки і їх невичерпна любов і романтика дають мені надію.
    *** Нещодавно поверталася з інституту і біля станції метро побачила ветерана війни. Він сидів поруч з планшетом, на якому були медалі та ордени ... Його нагороди, який він заслужив на війні. Він продавав їх, щоб купити собі хоч якоїсь їжі. Я підійшла, витягла весь вміст гаманця і віддала йому зі словами: «Візьміть всі мої гроші, але не продавайте свою честь і доблесть ...» Він розплакався, взяв гроші, зібрав ордена в долоні і поцілував їх, а потім тихо крізь сльози промовив: «Дякую, донька». У такі моменти мені здається, що я зможу змінити світ. Вони дають мені надію.
    *** Напередодні мого 17-річчя моя дев'ятирічна сестра весь день бігала з палаючими очима, так хотіла вручити мені подарунок. На ранок я, як завжди, пішов її будити в школу. І сказав: «Ти вже можеш вручити мені свій презент». Ще не встигнувши відкрити очі, вона потягнулася і обняла мене своїми маленькими ручками. Потім залізла під подушку і дістала конверт з написом: «Дорогому братові на день народження!» Відкривши, я виявив одну купюру в 10 доларів, дві купюри в 10 гривень, одну купюру в 2 гривні, одну купюру в 1 гривню. Це були абсолютно всі її гроші. Я її міцно обняв і довго так лежав, щоб вона не бачила моїх сліз.
    *** У торговому центрі я випадково підслухав літню пару, яка сиділа на лавочці. Чоловік подивився на жінку і сказав: «Оля, але ж ми зробили це. Ми постаріли разом ».
    *** Знайшла сьогодні мобільник покійного чоловіка. Зарядила. Виявилося, там є нові повідомлення. Дочка шле і шле їх йому: розповідає всі важливі новини і взагалі як у нас справи ...
    *** Ніколи не вважала себе навіть симпатичною. Нещодавно мій наречений забув роз'єднатися після нашої телефонної розмови. І я чула, як він розповідає про мене сусідові по кімнаті. Яка я сьогодні гарна і як йому взагалі світло поруч зі мною. І як сильно він мене любить. Чого вже тут - я заревіла. Перший раз відчула себе красивою. Я люблю тебе, Кіт.
    *** У магазині до мене підійшла маленька дівчинка і попросила: «Візьми мене на ручки». Я так і зробила, подумавши, що вона загубилася. Малятко просто обняло мене, а потім стрибнуло. Я дивилася на неї, а вона пояснила: - Хотіла, щоб ти посміхнулася. Я так і пирснула зо сміху.
    *** Моєму братові тринадцять, і у нього рак крові. Папа на рік взяв відпустку, щоб не залишати брата одного в клініці. Але йому цілий рік виплачували зарплату! У новозеландській поліції служать чудові люди.
    *** Давно не було такої грози, як сьогодні. На роботі сказали, що хтось треться біля моєї машини. Я кинувся на вулицю. Все було як і раніше, крім люка в даху: хтось закрив його щільніше, щоб машина не постраждала в негоду.
    Давайте робити один одному маленькі приємності. Від цього не тільки наші душі, але і весь світ стане світлішим і добрішим ...

    Переклала на українську мову 21.07.18


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  25. Цікаві факти.
    Самі незвичайні заповіти
    Самий непристойний в історії заповіт залишив сапожник із Марселя. З 123 слів заповіту, 94 - ненормативна лексика.
    Найкоротший заповіт.
    Банкір з Лондона написав тільки три слова: «Я повністю розорений».
    Найбільший стан, залишений тварині.
    Цей випадок можна так само вважати самою безглуздою справою про спадщину. Кінопродюсер-мільйонер Роджер Доркас заповів 65 мільйонів доларів улюбленому псу Максиміліану. Суд визнав таке рішення законним, оскільки за життя мільйонер ухитрився зробити Максиміліану «людські» документи. Своїй нелюбимій дружині Доркас залишив всього 1 цент. Але, хитра жінка, знайшла вихід з положення: по тим же собачим документам вона вийшла заміж за пса. Ну а після раптової смерті тварини вступила в права спадщини, оскільки пес заповіту не залишив.
    Найдовший заповіт.
    Ним став складений один з батьків-засновників Сполучених Штатів Томасом Джефферсон. Документ був сповнений ліричних відступів і міркувань на тему долі Америки. Суть заповіту була в тому, що спадкоємці Джефферсона отримували свої частки спадщини за умови що дадуть вільну всім своїм рабам.
    Найприкріший заповіт.
    Один середньовічний фермер залишав 100 ліврів своїй дружині. Якщо ж вона повторно вийде заміж, то їй належало ще 100 ліврів. Пояснював він своє рішення в заповіті так: бідоласі, який стане її наступним чоловіком, ці гроші знадобляться.
    Самий історично корисний заповіт.
    Вільям Шекспір в житті був досить дріб'язковим типом. У заповіті він залишив розпорядження щодо всього свого майна, починаючи від меблів і закінчуючи взуттям. Саме ж корисне в його заповіті сам факт його існування: це чи не єдиний незаперечний документ, який доводить існування Шекспіра (між тим, суперечки про те ,чи був Шекспір псевдонімом однієї людини або групи авторів йдуть до сих пір). Найскладніший заповіт.
    Його написав лаборант знаменитого фізика Нільса Бора. У заповіті було так багато спеціальних термінів і складних фразеологічних зворотів, що для його прочитання довелося викликати експертів-лінгвістів.
    Найбільша готівкова сума, заповідана однією людиною.
    Генрі Форд заповідав розподілити 500 мільйонів доларів серед 4 тисяч навчальних і благодійних закладів.
    Найвідоміший заповіт.
    Його залишив Альфред Нобель. Зараз він є прикладом благодійності і прозорливості, але свого часу заповіт був оскаржений родичами. Родичі отримували тільки півмільйона крон, а інші 30 мільйонів були віддані на заснування знаменитої Нобелівської премії.
    Найсекретніший заповіт.
    Мільярдер Мішель Ротшильд писав на початку заповіту: «... категорично і однозначно забороняю будь-який опис мого спадку, будь-яке судове втручання і оприлюднення мого стану ...» Так що реальні розміри стану до цих пір невідомі.
    Переклала на українську мову 22.07.18 9.40


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  26. Цікаві факти.
    Дивовижні рослини нашої планети
    Рослинний світ на планеті з'явився задовго до того, як його стали заселяти живі організми. Представники флори оточують нас у повсякденному житті: вони радують насиченою зеленню, дарують квіти, віддають свої смачні і корисні плоди, а також надають матеріал для будівництва будинків, меблів і т.д. Немає нічого звичніше, ніж квітка на підвіконні в квартирі або в будинку. Але царство флори здатне захоплювати нас і своїми екзотичними представниками, які мають дивовижні властивості, а іноді і зовсім нагадують тварин.
    У топ 10 зібрані дивовижні рослини, які визнані оригінальними і незвичайними в рослинному світі.
    Гінкго дволопатеве
    Це дерево - одне з найдавніших на землі. Гінкго було свідком появи перших предків ссавців тварин на планеті в той момент, коли вже щільно панувало на землі. Його листя, судячи з розкопок і знайденим останкам з мезозойської ери, переховували землю суцільним килимом, який ставав з кожним роком все товще. Незважаючи на те, що виглядає гінкго дволопатеве як звичайне листяничне дерево, воно є хвойним. Справа в тому, що його хвоїнки міцно зрослися між собою і утворили видиму подобу листової пластини, що довгий час вводило в оману вчених. Гінкго є унікальним ще й тому, що може дивним чином впливати на людський мозок: сприяє концентрації уваги, покращує пам'ять, налагоджує процеси мозкового кровообігу. Це зробило гінкго одним з найефективніших компонентів ліків проти інсультів, гідроцефалії та старечого недоумства. Хоча гінкго вважається екзотом (його батьківщина - Китай), його саджанці успішно приживаються і в середній смузі, показуючи всі характеристики дуже стійкого і дивно невибагливого представника флори. Це незвичайне хвойне дерево займає 10 місце хіт-параду.
    Конопля приполярна
    На 9 позицію топ-10 конопля приполярна потрапляє за свою виняткову морозостійкість. Цій властивості вона зобов'язана тому, що під час своєї появи освоювала нові холодні території. Вражаюча для рослинного світу придбана холодостійкість допомогла приполярній коноплі спокійно пережити льодовиковий період. Оскільки в умовах сильних морозів і обмерзання в льодовиковий період виник сильний дефіцит трав'янистої їжі, мамонти могли стрімко вимерти, але їх від цього тривалий час рятувала велика кількість приполярних конопель. Палеонтологи на підтвердження цього факту досі часто виявляють десятки кілограмів її пагонів у величезних шлунках замерзлих мамонтів. Стійкість і виживання в умовах найсильніших морозів пояснюється тим, що в клітинах цього виду конопель міститься природний антифриз, який виконує стандартний фотосинтез, неможливий за умови негативних температур.
    Ієрихонська троянда
    8 місце в хіт-параді 10 найдивовижніших рослин займає найбільш посухостійкий представник флори - ієрихонська троянда. Мешкає ця незвичайна квітка в жарких пустелях і є однорічною. Під час посушливих періодів ієрихонська троянда приймає форму судини: піднімає своє листя догори і збирає в центр розетки всю вологу, яка міститься в повітрі. Коли і цієї води стає занадто мало, листя повністю висихають. Вітер відриває наземну частину і переносить рослина на багато десятків кілометрів по жарким пісках. Якщо на своєму шляху ієрихонська троянда зустрічає водойму або будь-яке місце з нормальним для життя рівнем вологості, листя насичуються вологою і розкриваються, дозволяючи плодам з центру квітки висипати насіння на благодатний грунт, де вони успішно проростуть і зможуть жити. Через такі хитромудрості механізму пустельна троянда перемагає умови спекотних пісків протягом багатьох тисячоліть.
    Бамбук кільцевий
    Цятрав'яниста рослина росте в Середній Азії. У природі цей вид трави мало поширений, але він все-таки став відомим завдяки буддійським ченцям, які нерідко використовували бамбук в своїх ритуалах.Цей представник фауни не має кореневої структури і явного стебла. Він розвивається щільними великими кільцями, що лежать на землі. До сих пір ботанікам невідомо, як розмножується ця трава. Дивна властивість кільцевого бамбука полягає в тому, що під час підняття його кільця з землі чітко чутно «ом». Цей звук рослини породжував у людей забобонний страх і підтверджувало божественну сутність ченців. Зараз вченими встановлено механізм виникнення цих «розмов»: він полягає в своєрідному переміщенні повітряних капсул всередині кілець і їх перегородок. Бамбук кільцевий розміщується на 7 місці топ 10 дивовижних рослин світу.
    Цукеркові дерева
    Жителям Південно-Східної Азії надзвичайно пощастило: їм не потрібно купувати цукерки в магазинах, оскільки в їх країнах солодощі ростуть прямо на деревах. Справжня назва дерева, яке дарує людям дивовижну насолоду - Ховен солодка. За зовнішнім виглядом вона близька до звичної нам липи. Навесні, під час буйного цвітіння, навколо дерева збираються хмари бджіл, конкуруючі за смачний нектар, якими переповнені його квіти. У ролі цукерок виступають не плоди - горохоподібні сухі кістянки, а соковиті плодоніжки. Вміст сахарози в них дуже високий - майже 50%. Гурмани вважають їх смак одним з найунікальніших в рослинному світі, що нагадує сухофрукти, вимочені в ромовому сиропі. Екстракт і порошок висушених плодоніжок широко використовують в кулінарії, як смакову добавку для кондитерських виробів. З ховении солодкої готують велику кількість напоїв, а її деревину використовують для виготовлення музичних інструментів. За солодкий смак, який Ховен дарує людям, вона потрапляє на 6 місце рейтингу дивних рослин. Квітка сміху
    Топ-5 рейтингу дивовижних рослин відкриває сама весела рослина в світі - квітка сміху. Його наукова назва - дурман або датура. Чорні плоди квітки досить дрібні, але їх поїдання викликає бурхливу реакцію: людина негайно починає реготати. Нестримний сміх триває мінімум півгодини, а іноді - більше години. Після припинення нападу нестримного реготу знесилений чоловік відразу засинає і міцно спить кілька годин, а після пробудження відчуває похмілля або виявляє провали в пам'яті. Цю властивість взяли на озброєння стоматологи: екстракт дурману застосовують як анестезуючий препарат, який допомагає не відчувати зубний біль і залишатися в доброму гуморі на час лікування зубів.
    Кропив'яне дерево
    Не всі рослини дарують радість і сміх, деякі можуть зробити дуже боляче. Дивовижне кропив'яне або жаляче дерево росте в Новій Зеландії. Вчені називають його Онгаонга. Це дерево має потужний захисний механізм, який рятує його від будь-яких спроб нанести ушкодження. На стовбурі є густо розташовані голки-колючки, біля основи яких є запаси отруйної речовини з суміші гістаміну і концентрованої мурашиної кислоти. Отрута викликає сильну алергічну реакцію, а по больових відчуттів можна порівняти з одночасним укусом декількох ос. Після контакту з жалячих деревом офіційно зафіксована смерть однієї людини, про багато смертей розповідають неофіційні джерела і місцеві жителі. Великі тварини - собаки і коні - після опіку не виживають. Але не для всіх представників фауни ця рослина небезпечна: личинки метелика Червоний Адмірал знаходять його дуже апетитним і смачним. Поїдаючи його листя, ці комахи дивно швидко набирають вагу і в прискореному темпі проходять метаморфоз від личинки до прекрасного метелика. Онгаонга
    Онгаонга розташувалася на 4 позиції рейтингу.
    Секвойя
    На 3 місці знаходиться найвища рослина планети - секвойя. Ці дерева дивляться зверху вниз на крони своїх родичів в густих лісах. Рекордсменом-гігантом на даний момент визнано дерево, що росте в Каліфорнії на території парку Редвуд. Виявлена ця секвойя була в 2006 році і тоді її висота досягла 115, 5 м. За останні роки вона наростила ще 2,1 м. За приблизними підрахунками дендрологів вік цього екземпляра становить близько 800 років.Секвойя є і найбільшим за обсягом рослиною на планеті. Обсяг найбільшого представника становить майже 1,5 км3 - 1487 м3. Деревина цього дерева важить 1910 тонн, що дорівнює масі 10 синіх китів. Окружність стовбура цього примірника в нижньому шарі перевищує 31 м. Венерина мухоловка
    Квітка венерина мухоловка виглядає дуже незвично. Але на 2 місце вона потрапила не через зовнішній вигляд, а через свої переваги в харчуванні. Для активного росту і розмноження квітка пристосувався харчуватися живими організмами. Найчастіше ними стають літаючі комахи. Мухоловка має специфічний запах, який приваблює комах. На стулках квітки є чутливі волоски, які реагують на дотик, після чого вони швидко закриваються, залишаючи жертву в середині пастки. Рослина перетравлює жертву близько 10 днів, після чого стулки знову відкриваються в очікуванні нових гостей. Їжею для венериної мухоловки можуть бути не тільки комахи: та ж доля наздоганяє і заповзлих в неї гусениць, равликів і слимаків, а також невеликих жаб. При перетравленні такої великого видобутку від квітки доноситься не найприємніший запах. Але це зовсім не відлякує любителів екзотичних рослин, тому квітка стає все більш частим гостем на підвіконнях квартир і будинків. За вражаючу особливість харчування венерина мухоловка стає срібним рекордсменом в рейтингу 10 найдивовижніших рослин світу.
    Раффлезія Арнольді
    Першість серед найбільш незвичайних представників флори дістається власникові величезної квітки - раффлезії. Ми звикли нюхати квіти і насолоджуватися їх ароматом, але в цьому випадку справа йде зовсім інакше. У цієї рослини немає стовбура, коренів і листя, є тільки величезна квітка, яка важить близько 10 кг. Вона паразитує на інших рослинних організмах, харчуючись їх соками. Всю свою енергію раффлезия віддає цвітінню. Величезні пелюстки набувають яскраво-червоний колір, вони вкриті білими бородавчастими виростами.
    Найбільшу популярність квітка отримав за дивовижний різкий запах, що нагадує протухше м'ясо. Для людини він украй неприємний, але ось для комах, які запилюють цю квітку, такий запах дуже привабливий, він змушує їх летіти до рослини, долаючи тривалі відстані. Квітка раффлезії є найбільшою на землі: її діаметр становить близько 1 м, тому її справедливо вважають велетнем в рослинному світі. За свої значні розміри і нетиповий запах раффлезия займає 1 місце в топ-10 найдивовижніших представників флори нашої планети.
    Переклала на українську мову 22.07.18 9.30


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  27. Цікаві факти.
    Цікаві факти.
    Будинки з бамбука: оригінальні архітектурні проекти острова Балі
    З чого можна побудувати будинок? Із цегли або з бетону - це, мабуть, самі звичні варіанти. Але деякі люди в своїй фантазії йдуть далі, виходять за рамки звичного і створюють по-справжньому цікаві речі. Ось, наприклад, Елора Харді (Elora Hardy) розробляє і будує будинки з бамбука - вкрай незвичайного, доступного за ціною, екологічного і на подив комфортного для життя матеріалу. За матеріалами: DesignBoom
    Компанія Ibuku розташована на острові Балі, де бамбук так само поширений, як у нашій місцевості каштани або берези. Зростає він вкрай швидко, тому нестачі в матеріалі будівельники явно не відчувають. По своїй міцності і фортеці бамбук порівняємо зі сталлю, а форму зберігає нітрохи не гірше бетону.
    Єдина складність, з якою довелося зіткнутися Ibuku - схильність будівельного матеріалу впливу навколишнього середовища. Як і будь-яке інше дерево, бамбук боїться вологи і комах. Для обробки застосовуються просочення з органічної солі - засіб, не менш екологічний, ніж сам будівельний матеріал.
    Навіть цвяхи Ibuku намагаються використовувати не металеві, а виготовлені з все того ж бамбука Компанія існує з 2010 року. До сьогоднішнього дня Ibuku звели вже кілька великих проектів, подібних приголомшливій віллі «Шарма Спрінгз».
    Мабуть, єдине, чого немає в асортименті цієї дивовижної компанії - це побутової техніки з бамбука. Хоча з часом, здається, може з'явиться навіть вона.
    Переклала на українську мову 21.07.18 8.30




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  28. Цікаві факти.
    Цікаві факти.
    У Таїланді відкрито шкільний спортивний зал, побудований з бамбука
    У Таїланді відкрито шкільний спортивний зал, 17-метровий каркас якого повністю побудований з бамбука, без використання будь-яких сталевих опор і балок. Проект бамбукового ігрового залу був створений на замовлення міжнародної школи Panyaden International School, розташованої в північній провінції Чіангмай (Chiang Mai).
    Нова спортивна споруда вміщує до 300 учнів під своєю бамбуковій дахом, і, за оцінками архітекторів, повинно прослужити школі не менше 50 років.
    Охоплює загальну площу в 782 квадратних метра, спортивний комплекс з бамбука вміщує в себе баскетбольний і фут-зали, а також може бути використаний в ролі майданчика для волейболу, або корту для бадмінтону.
    До проектування бамбукового залу також були залучені інженери, завдяки яким новий комплекс має відмінні показники стійкості проти сильного вітру, невеликих землетрусів, і інших природних стихій, властивих цьому азіатському регіону.
    За матеріалами: DesignBoom
    Переклала на українську мову 21.07.18 8.15


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  29. Притчі про материнську любов

    Притча про силу любові.
    Одного разу у матері запитали: - Кого з дітей ти любиш найбільше? Мати відповіла: ¬ - Послухайте серце матері. Мій улюблений син, якому я віддаю душу і серце: Той, хто захворів до тих пір, поки не одужає, Той, хто в дорозі, поки не повернеться додому, Той, хто втомився, поки не відпочине, Той, хто голодний, поки не насититься, Той, у кого спрага, поки не нап'ється, Той, хто вчиться, поки не вивчиться, Той, хто голий, поки не одягнеться, Той, хто безробітний, поки не знайде роботу, Той, хто в женихах, поки не одружиться, той, хто батько, поки не виросте, той, хто пообіцяв, поки не виконає, той, хто в боргах , поки не заплатить, той, хто плаче, поки не перестане. І вже з сумом в голосі завершила: - Той, хто мене залишив, поки не повернеться.
    Притча «Як Бог створив маму
    Одного разу добрий Бог вирішив створити ... маму. Шість днів він думав і експериментував. Прилетів ангел і каже: - Ти стільки часу витрачаєш на її створення! - Так ... А ти читав умови замовлення? Вона повинна складатися з 180 рухомих частин, які можна було б при необхідності замінювати; її поцілунок має лікувати все - від зламаної ноги до розчарувань в любові, а також у неї має бути шість пар рук. Ангел похитав головою і недовірливо запитав: - Шість пар рук? - Не в руках проблема, - відповів Бог, - а в трьох парах очей, які вона повинна мати. - Так багато! - запитав ангел. Бог стверджено кивнув. Потім додав: - Одну пару, щоб бачити крізь зачинені двері, коли питає: "Що ви там робите, діти?", Навіть якщо вона вже знає, що вони роблять. Іншу - на потилиці, щоб бачити те, що не повинна бачити, але повинна знати. Ще одну пару, щоб таємно сказати синові, який потрапив в неприємну історію: "Розумію, сину, і люблю тебе". - Господи, - сказав ангел, - вже пізно, йди відпочивати. - Не можу, - відповів Господь, - вже майже закінчую. Ангел повільно обійшов навколо моделі матері. - Дуже ніжна, - сказав зітхнувши. - Але витривала! - відповів Господь. Ти не можеш уявити собі того, що може зробити і витримати мати. - Вміє думати? - запитав ангел. - Не тільки думати, але і вміє дуже добре користуватися своїм розумом і пристосовуватися до обставин. Тоді ангел схилився над моделлю і доторкнувся пальцем до її обличчя. - Тут щось стікає, - сказав здивовано. - Це сльоза, - відповів сумно Бог. - А для чого вона? - запитав ангел. - Щоб висловлювати радість, печаль, розчарування, біль. - Господи, ти справжній геній! - вигукнув ангел. Тихим і сумним голосом Бог прошепотів: - Правду кажучи, це не Я створив ... цю сльозу ...

    Притча про щасливу маму
    Жила-була сім'я. Дітей було багато, грошей мало. Мама багато працювала. Після роботи вона готувала, прала, прибирала. Звичайно ж, вона сильно втомлювалася і тому часто кричала на дітей, роздавала потиличники, голосно нарікала на життя. Одного разу вона подумала, що це недобре так жити. Що діти-то не винні в її тяжкому житті. І вирушила за порадою до мудреця: як стати хорошою матір'ю? З тих пір її наче підмінили. Мама стала виглядати щасливою. Хоча грошей в сім'ї не додалося. Діти слухняніші не стали. Але тепер мама не сварила їх, зате часто посміхалася. Раз на тиждень мама йшла на базар за різними покупками. Тепер мама поверталася обов'язково з подарунками для дітей. А повернувшись, і роздавши дітям подарунки, мама на деякий час закривалася у своїй кімнаті. І просила нікому її в цей час не турбувати. Дітям було цікаво, що ж робить мама в своїй кімнаті. Одного разу вони порушили заборону і заглянули до мами. Вона сиділа за столом і ... пила чай ... з солодкими цукерками! - Мама, що ти робиш? А як же ми? - обурено закричали діти. - Тихо, діти, тихо! - відповіла вона. - Не заважайте мені! Я роблю вам щасливу маму!
    Притча про справжню матір
    Одного разу зовсім ще сліпого цуценя підкинули у двір. Кішка, яка жила в цьому дворі і у якої в цей час народилося кошенята, перенесла цуценя до своїх діток і стала годувати його молоком. Щеня зовсім скоро переросло прийомну матір, але, слухало її, як і раніше. - Ти повинен щоранку вилизувати свою шерсть до блиску, - кішка вчила цуценя, і малюк намагався, вилизувати себе язичком. І ось одного разу до них у двір забігла вівчарка. Обнюхавши цуценя, вона добродушно сказала: - Здрастуй щеня! Ти теж вівчарка. Ми з тобою однієї породи. Побачивши кішку, вівчарка злобно загавкала і кинулася на неї. Кішка засичала і заскочила на паркан. - Давай разом з тобою, щеня, проженемо звідси кішку, - запропонувала собака. - Давай іди геть з нашого двору і не смій чіпати мою маму, - загарчало щеня. - Вона не може бути твоєю мамою, вона ж кішка! Твоєю мамою повинна бути така ж вівчарка, як і я, - сказала вівчарка, засміялася і втекла з двору. Щеня задумалося, але кішка ласкаво промуркотала: - Хто годує дитину, той для нього справжня мати.
    Притча « Діагноз матері
    У однієї жінки серйозно захворіла мати. Вона платила багато грошей лікарям в лікарні, де лежала мама, але лікарі не знали, що з нею, і нічим не могли допомогти. Якось жінка зайшла до церкви і поговорила зі священиком: - Отче, що мені робити? У мене багато справ було, і я не помічала, що моя мама починає хворіти. А тепер її не можуть вилікувати, я стільки грошей віддала ... І священик їй відповів: - Забери маму додому і проводь весь час з нею! Жінка так і зробила. Через деякий час її мати видужала. Жінка запитала у священика: - Батюшка, що за хвороба була у моєї мами? Я зробила все, як ви сказали, і вона одужала. - Зневіра, - відповів священик. - А цю хворобу може вилікувати тільки любов рідної людини.
    Притча «Оплачено любов'ю матері
    Якось увечері, коли мама поралася на кухні, до неї підійшов 11-річний син з листочком паперу в руках. Напустивши на себе офіційний вид, хлопчик подав листочок мамі. Витерши руки об фартух, мама почала читати: "Рахунок за мою працю: За підмітання двору - 5 доларів, за прибирання в своїй кімнаті - 10 доларів, догляд за сестричкою (тричі) - 15 доларів, за отримання найвищої оцінки - 5 доларів, за винесення сміття щовечора - 7 доларів. Разом: 42 долара ". Закінчивши читати, мама ніжно глянула на сина, взяла ручку і на зворотному боці написала: "За те, що носила тебе в животі 9 місяців - 0, за всі ночі, які провела біля твого ліжечка, коли ти хворів - 0, за всі ті години, коли заспокоювала і бавила тебе, щоб ти не сумував - 0, за всі ті сльози, що витирала з твоїх очей - 0, за все сніданки, обіди, вечері і бутерброди в школу - 0, за все життя, яке присвячую тобі кожен день - 0. Разом: 0 ". Закінчивши писати, мама посміхаючись віддала листочок синові. Хлопчик прочитав написане, і дві величезні сльози потекли по його щоках, він перегорнув аркуш і на своєму рахунку написав: "Оплачено любов'ю матері", потім обхопив маму за шию, притулився, ховаючи обличчя ... Коли в особистих і родинних відносинах починають підводити рахунки , все закінчується ... бо любов безкорислива і не піддається розрахункам.
    Притча про любов мами
    Дізнався один ангел, що в материнській любові ховається така сила, що немає їй рівної на Землі. Вирішив ангел відкрити таємницю материнської любові. Довго ходив він серед людей, але нічого не зрозумів. - Ніякої таємниці я не знайшов, Господи! - вигукнув ангел. - Всі матері поводяться по-різному. Одні - цілують своїх дітей, інші - сварять, одні - балують, інші - виховують в строгості, одні - привчають дітей до важкої праці, інші - нічого не дають їм робити. - Ти не туди дивився, - пролунав голос з небес. - Не дивися на поведінку матері, а зазирни в її серце. Побачив тоді ангел, що одні матері цілують своїх дітей, інші - сварять, але всі вони однаково люблять їх, більше життя.
    Притча « Довжина материнської любові
    Юнак гірко плакав, сидячи в кутку заїжджого двору. - Юнак, не варто так сумувати. Все пройде, - сказав йому старий. - Моє горе нескінченно! - скрикнув юнак. - Життя людське довше і горя, і радості, - зауважив старий. - Ви не праві, шановний, - зауважив інший старий. - Я вчений і знаю, що довше всього знання. Людина вмирає, а знання, накопичені їм, залишаються. Поки старі сперечалися, до заплаканого юнака підійшла жінка. Вона стала втішати його, гладячи по голові і по плечах. - Якщо у тебе жива мати, йди до неї. Вона своєю любов'ю захистить тебе від горя. А якщо твоя мати на небесах, вона все одно допоможе тобі. Любов матері найдовша.
    Чому у матері тільки дві руки
    Діти, чия мама працює найбільше? - запитав учитель. Учні почали розповідати про те, що роблять їхні мами. Кожному хотілося довести, що його мама працює найбільше. Нарешті вчитель сказав: - Бачите діти, ваші мами роблять стільки справ, немов у них сто рук. Один учень підняв руку і запитав: - Учитель, ви розповідали нам про еволюцію, але якщо вона існує, чому у матері тільки дві руки? - Тому що цими руками рухає сила материнської любові. І немає на Землі нічого могутніше її, - відповів учитель.
    Притча про матір
    Господь, Ти подарував людям віру, але багато хто живе в повному безвір'ї, - гірко скаржився ангел, який прилетів із Землі. - В кожній людині є хоча б крапля віри, - пролунав голос небесний. - Хіба у злодіїв і розбійників є ця крапля ?! - вигукнув ангел. - Так, зазирни в їх душі, і ти побачиш це, - відповів Господь. Знову полетів ангел на Землю. Він заглядав у душі людей, які приносили світу тільки зло, але всякий раз чув, як вони шепотіли перед обличчям смерті: "Прости, Господи". Під кінець ангел зустрів людину, яка виросла серед розбійників і сам став жорстоким розбійником. Ця людина не вірила нікому. - Ось людина, яка не вірить, - сказав ангел. - Подивися на його дитинство, - велів Господь. Ангел придивився до очі розбійника і побачив в них, як розбійники б'ють хлопця. Потім він побачив жінку. Вона обмивала хлопчикові рани і ніжно гладила його. "Мама", - шепотів хлопчик. - Мати - це ім'я Бога на устах дитини, - сказав Господь.
    Переклала на українську мову 2.07.18 18.20




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  30. Притча про обман і чарівний міст.
    Притча про обман і
    чарівний міст.

    Селянин йшов по дорозі зі своїм сином. Син розповідав щось батькові і сказав йому
    неправду. Селянин здогадався, що син обманює його. Тоді він каже:
    - Зараз, синку, ми підходимо до мосту. Цей міст не простий, а чарівний - він провалюється під тими, хто говорить неправду.
    Коли син почув це, він злякався і зізнався батькові, що обдурив його.
    Селянин зі своїм сином вступили на міст, і раптом ... той провалився.
    Але ж я тебе обдурив, - зізнався селянин хлопчикові, коли вони вибралися на берег. - Чарівних мостів не буває ....
    Часом наші необдумані слова ще й не до таких наслідків призводять.
    Переклала на українську мову 19.07.18 8.00



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -