Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Патара Бачія (1963)
Я вдячна Богу за мої стежки,
Лише мені судилось їх топтати.
Іду, лоскочуть ноги моріжки,
Із хати рідної і...
знов у рідну хату.


Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Редакція Майстерень, [ 2012-07-23 14:20:30 ],
на сторінці поезії     "На смерть Богдана Ступки..."   Бачія Патара

Ви, Любо, як завжди перекручуєте і вибираєте версію, яка вас найбільше влаштовує.

Ви пишете: "У першому коментарі йдеться про те, що, оскільки Ступка був за Регіони і працював з владою, то Богу навряд захочеться бути поруч з ним. "

Насправді, там написано "Нехай спочиває... Хтось інший тепер підніме за нього - "я за Регіони!" - що не несе в собі жодного забарвлення, яке власне вже виникає у читача - в залежності від його естетичних смаків. Потім, напевно варто вам зауважити, що і стилістично перший і другий рядки різняться, і другий, швидше, є узагальненням на тему - до чого насправді ближчі наші привладні мужі - "А Богу навряд бути поруч із тим, кому значно ближче привладне, з мамони"...

І другий коментар не несе в собі жодної образи названому вами прізвищу - говориться лише про авторку.
А ви, Любо, натомість пишете " У другому - незгода з тим, що померлого Ступку названо людиною."
Написано ж там - "Та й за Бога оцінила свого ліргероя "людиною" - отже по Образу і в Подібності ліргерой для неї, як Творець...."
Це неемоційне, суто канонічне посилання до Витоків.
Ви ж усе потрактували так, як вам захотілося трактувати - і це ваше право, але поглядів тут може бути значно більше, і надмірна вузькість поглядів в поезії не вітається, чи не так?
Коментатор Іван Гентош, [ 2012-07-23 14:23:06 ],
на сторінці поезії     "На смерть Богдана Ступки..."   Бачія Патара

Напевне кожен ПМ-івець має право і просто зобов"язаний висловитися по суті даної ситуації (свідомо не вживаю слово "конфлікт"). Також уважно прочитав твір Патари і всі без винятку коменти.
По суті твору. Всі під Богом ходимо. Всі люди. Можна сперечатися про "художню цінність" твору, але написано серцем, цілком нормальна (на мою думку) реакція автора на таку трагічну подію, причому всеукраїнського масштабу. Спрогнозувати такий шквал емоцій після такого вірша певно було неможливо. Думаю, причини тут в іншому. На мою думку, сайт "Поетичні Майстерні" давно переріс такі методи адміністрування, які застосовуються тут нині. Зараз маю на увазі зовсім не рейтинги чи оцінювання окремих авторів. Надзвичайно потужний, інтелектуальний , творчий колектив, що зібрався тут, потребував би постійної і наполегливої роботи справжньої Редакції Майстерень, колективного органу, складеного з авторитетних в літературних колах людей.Вони до речі присутні на сайті.Сайт знаходиться на такому рівні розвитку, що вже просто необхідно чітко розмежувати функції Власника сайту і Редакції сайту. На моє тверде переконання, без такого розуміння цієї істини УСІМА сайт ні в творчому, ні в організаційному плані перспектив на розвиток і нормальне функіонування в майбутньому не матиме.
Видається, що ми всі зацікавлені в творчому розвитку і в подальшому рухові вперед, включаючи толерантне і доброзичливе спілкування, взаємодопомогу і підтримку. Деякі ідеї щодо втілення цієї концепції у життя є. Але, думаю, вони є у кожного з нас.
Щиро радив би всім поетам (і майстер-класу, і любителям) не покидати сайт. Вірю в перемогу здорового глузду.
Коментатор Неля Ковальчук, [ 2012-07-23 14:38:58 ],
на сторінці поезії     "На смерть Богдана Ступки..."   Бачія Патара

"Не судіть, і не будете суджені; не засуджуйте, й не будете засуджені; простіть, і вам проститься. Дайте, то й вам дасться: міру добру, натоптану, потрясену, переповнену дадуть вам. Якою бо мірою ви міряєте, такою й вам відміряють. Він їм сказав також і притчу: Чи може сліпий водити сліпого? Хіба вони обидва не впадуть у яму? Учень не більший за вчителя, але, навчившись, кожний буде, як його вчитель. Чому дивишся на скалку в оці твого брата, колоди ж у власнім оці не відчуваєш? І як можеш сказати братові твоєму: Дай, брате, вийму скалку, що в твоїм оці, - ти, що не бачиш колоди, що у твоїм оці? Лицеміре, вийми перше колоду з ока свого, і тоді побачиш, як вийняти скалку з ока брата твого. Немає доброго дерева, що родило б плід поганий, ані дерева поганого, що родило б плід добрий. Кожне бо дерево за своїм власним плодом пізнається; не зривають бо з тернини смокви, ані з ожини не збирають винограду. Добра людина з доброго скарбу серця свого виносить добре; лиха ж - з лихого (серця) лихе виносить, бо з переповненого серця говорять його уста."
(Лк 6, 37-45)
Коментатор Устимко Яна, [ 2012-07-23 14:50:40 ],
на сторінці поезії     "На смерть Богдана Ступки..."   Бачія Патара

Коментатор Чорнява Жінка, [ 2012-07-23 14:53:31 ],
на сторінці поезії     "На смерть Богдана Ступки..."   Бачія Патара

Коментатор Ігор Калиниченко, [ 2012-07-23 18:50:56 ],
на сторінці поезії     "На смерть Богдана Ступки..."   Бачія Патара

Довго думав - вставляти чи не вставляти свій п'ятак, бо вже багато сказано попередніми дописувачами. Але все-таки скажу. Вірш пані Патари з художньої точки зору ніякий. Не ображайтесь, шановна, ви завжди захоплювалися моїми творами, але я людина пряма, і відповісти вам аналогічною симпатією не можу. Ступка - великий актор, великий українець, царство йому небесне. Якою він був людиною - це вже інше питання, і не нам його судити. У кожної людини є темні та світлі сторони. Ляшкевич правий у тому, що може диктувати свою політику - сайт його, і що це за нісенітниця така, що ми його раби? Хто тут кого до чогось примушує? Політика сайту і так дуже ліберальна - по суті, пиши, що хочеш. В коментарях теж - що хочу, те й ворочу. Врешті-решт, це не єдиний поетичний сайт в інтернеті. Але не подумайте, пане Адміністратор, що я вас хвалю, ні. Ваші роздуми на тему "що таке людина" викликали у мене іронічну посмішку. А щодо сайту взагалі... Був тут колись один автор, україномовний швед на ім'я Інгвар, прізвища не пам'ятаю, він ще видав збірку "Кленове вино". Так от, цей чоловік сказав мудрі слова, що будь його воля - він би з чистою совістю делетнув (видалив) більшу частину текстів, розміщених на ПМ. (Моїх творів це стосувалося теж). Я б на його місці зробив би те саме. Але мабуть це нереальна і невдячна справа - докласти своїх зусиль, щоб цей сайт став кращим. Нехай це буде головним болем його шановної Редакції. Я ж і надалі буду тут зрідка друкуватись, як і на деяких інших порталах. Вдячний долі, що познайомила мене на ПМ з деякими чудовими поетами, зокрема, зі Світланою Майєю Залізняк, Ігорем Павлюком, Софією Кримовською... Ось таких поетів хочеться читати. Бажаю всім гарного вечора. Шануймося і не ображаймо одне одного!
1   2   3   4   5   6   7   8   9