Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Володимир Погорецький (1967)

  Рецензії поезії
  нема

  Рецензії на вірші
  нема

 Рецензія авторської аналітики
  нема







Рецензії

  1. Філософія війни

    Тетяна Дігай
    Філософія війни
    Критика

    Володимир Погорецький. Шураві: Поезії. – Тернопіль: Астон, 2010. – 80 с.
    «И мальчики кровавые в глазах…».
    О. Пушкін

    Крилатий рядок із трагедії О. Пушкіна «Борис Годунов» невипадково послужив епіграфом до моєї рецензії на збірку, про яку мова, адже поетичні візії-образи, що народжені різними поетами у різні епохи, викликали у мене схожі емоційні реакції: потрясіння!
    Володимир Погорецький (родом із села Полівці, Чортківського р-ну на Тернопільщині) – поет, журналіст, видавець, головний редактор літературно-мистецького та громадсько-політичного журналу «Золота ПЕКТОРАЛЬ», живе у Чорткові, невеликому містечку на заході Подільської височини, а історично – на сході Галичини, тобто на перетині світоглядів і доль ( згадаймо, що Чортків якийсь час був обласним центром, коли Тернопіль після Другої світової лежав у руїнах). Про себе поет говорить скупо, без пафосу: «Народився, вчився, женився...». В. Погорецький – учасник бойових дій в Афганістані, кавалер ордена «За заслуги», автор і упорядник поетичних і прозових книг, зокрема, «Афганістан. Книга пам’яті. Тернопільська область» (2002), «Обпалені війною» (2009) та інших.
    Як і чому народилась збірка, про яку мова? Її назва походить від «шураві» – так називали на афганській війні радянських солдат. І хоча поезії В. Погорецького навіяні не тільки цією війною, її мотив присутній майже у кожному вірші, котрих у збірці – 62. Поет щиро і щедро розкриває таємниці своєї душі, розрізаної навпіл болем та образою за змарновані роки свого життя і загиблих побратимів: «Кричать золотоокі мінарети // Руїнами священної стіни. // Не вбивці ми. Між нами є поети, // Яким гірчить присяга до війни».
    Зосередженість на пережитому суттєво вплинула на лексику, образність, метафори: «Скровавлене літо над світом, як помаранч (...) у ряд шикуються гроби (...) Могили встали на диби, перекопала смерть підземні ріки…… весь світ, неначе мертвий лебідь, стоїть і споглядає власний труп». Коли не вистачає слів, поет використовує власні новотвори: «Барву неба розвидень розплів // Ув озерцях-очах, серцеквіті (...) Сонцебрів’ям над горлом криниць // Запалали оґолені душі (...) Ось хмарочолля днів Господніх (...) Он пам’ять розпустила сиві коси // І котить понадсвіттям віз» (...) У небі густих білоднів (...) Раює день собі золотовіршем» (виділення мої – Т. Д.).
    Філософське мислення В. Погорецького має всі ознаки сучасного неоднозначного погляду суспільства на події афганської війни та її страшні наслідки, за котрі заплачено життями хлопців, яких ніхто не спитав, а чи вони хочуть умирати? Але у строфах читач не знайде прямих інвективних звертань до винуватців загибелі «мільйонів розхристаних душ», за поета це робить його Муза: «Страшно. А жменя іуд // Під рядна ховає проценти, // Сурми скликають на Суд, // Смерть розставляє акценти».
    Наступна цитата, на мою думку, вельми характерний приклад сповідування поетом засад естетики модерну – творення художніх образів містить виразні риси сюрреалізму, тобто розщепленої реальності: «І божеволіють солдати, // Коли сміються автомати, // Шугають душі в позасвіття // Невінчані… (...) Автомати співають хором (...) Очі ненароджених синів». Кожен оксюморон, як нервовий експресивний виплеск: автомати сміються, співають, а стан божевілля – нормальний стан для солдат, які вмирають невінчані, бо ще дуже молоді! І під той регіт, а чи поховальний спів, їм ввижаються їхні сини, котрі вже ніколи не народяться. Моторошна картина!
    Сакральність душебуття поета в атмосфері конкретики абсурду (адже молоде життя і смерть – речі несумісні!) змальована витонченими образами, що викликають в уяві пастелі, створені пензлем Небесного Творця, і, попри все, дарують надію зболеному серцю.
    Весна всміхнулась до бджоли,
    Лелеки сонце цвітом вкрили,
    Воскресли стоптані могили –
    Загублені хтозна- коли.



    Коментарі (2)
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  2. «Ліри високої сонячний лан»
    Євген Баран
    «Ліри високої сонячний лан»

    Володимир Погорецький. Шураві: Поезії. – Тернопіль: Астон, 2010. – 80 с.
    Володимир Погорецький з авторів, які кожною новою поетичною збіркою стверджують індивідуальне творче зростання. Бо ніхто би не впізнав у дебютній поетичній книжечці 1994 року сьогоднішнього поета, за винятком наскрізних ліричних «нут», з яких ще можна було говорити, і то з великими застереженнями, про творчий потенціял цього автора. Наскрізний ліризм і сьогодні залишається головною творчою рисою Погорецького-поета. І ця наскрізна лагідність, пастельність кольорів, легкість поетичного настрою є визначальними у творчому обличчі автора. Це при тому, що суспільні настрої, соціяльний викривальний контекст, але без тієї журналістської прямолінійности, теж присутні у його віршах. Володимир Погорецький вдало поєднав у своєму поетичному досвіді дві «нути»: ліричну і соціяльну, при цьому залишаючись в рамцях естетичного:
    Ліри високої сонячний лан,
    Космос поезії в зливі світанків.
    Пісня блукає і б’ється до ран,
    Виткана з ніжних серпанків.

    Вітер густий задрімав у житах,
    Пам’ять воскресла ще зрана.
    Йду по життю, мов замислений птах, -
    Ятріє задавнена рана.

    Що ж до мотивів, то вони окреслені у передмові Ігоря Павлюка («Слово про друга»): Бог, кохання, природа, війна. Я б додав сюди ще вірші соціяльно-суспільної напруги.
    Одним з наскрізних мотивів лірики Володимира Погорецького є мотив афганської війни. Нічого дивного: сам автор відбув в Афганістані в 1985-1987 роках, як кажуть, «від дзвінка до дзвінка», мав поранення, контузію. Афганістан для Погорецького – його кара і мука, він і досі відлунює в житті поета. Навіть назва збірки «Шураві» – так називали афганці радянських солдатів - підкреслює авторську «залежність» від тієї непотрібної війни. В одному з віршів, присвячених ще одному колишньому «афганцю» Василеві Слапчуку Погорецький так згадує ті події:
    В пелюстя трун закуталась війна,
    Кидає небо блискавиці в очі
    І зазирає смерть у пащу ночі...
    Цю чашу смутку випили до дна
    З тобою ми, Василю, куцим літом...

    А в двох інших віршах афганської тематики звучить авторське визнання: «Афган пече – сволота...»; «Та Афган не міліє в мені»...
    У віршах соціяльно-суспільної тематики автор не подає конкретних подій, він витворює загальний настрій тривоги, болю, внутрішнього (не розчарування, ні!) переживання за долю своєї Вітчизни:
    Тризубець беззубий в кокарді
    Плететься, як лох в ар’єргарді,
    Віншуючи день домовин.
    І гени зів’яли на мливо, -
    На серці не сумно, а сиво, -
    Що там зацвітає полин.

    («Вже сон проступає на вікнах»)

    Найорганічніший Володимир Погорецький у ліричних віршах (інтимній ліриці, пейзажних замальовках): у них багато світла, сонця, ніжності, тепла. Саме з цих віршів стає зрозумілим, що громадянська твердість і чіткість, яка є у поета, своїм корінням сягає афганського воєнного котла («Афганський синдром», так називалася автобіографічна повість Володимира Погорецького). Поет свідомий того, що слово є відповідальністю і зброєю, і він готовий служити поезії як її вірний і відданий солдат.
    Поетична мова Володимира Погорецького на перший погляд проста, без засилля метафор, інтелектуально-філологічної гри. Але це видимість простоти: за кожним словом, кожним образом, кожною картиною чи настроєм лежить індивідуальний досвід, заагажований в регіональний ландшафт (рідне село поета Полівці, Чортків), який вписаний в загальноукраїнський («квітне сивий Борисфен») і є важливою складовою космічного універсального буття («У всьому є початок і кінець... // Спинився світ перед порогом бунту»). І завжди, у цій видимій простоті несподівано зринає образ, метафора, яка перетворює невибагливу візуальну картину в універсальний ключ розуміння і сприйняття/прийняття світу.
    Поетична збірка Володимира Погорецького «Шураві» засвідчує індивідуальний авторський прорив до слова, яке здобувається творчої зрілости і чіткости. А це означає, що Володимир Погорецький стає в ряд поетів, які заслуговують, аби до їхнього слова прислухалися. І не просто прислухалися, а слухали їх і чули.




    Коментарі (1)
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  3. Крапля ритуального бою
    Крапля ритуального бою

    Опубліковано Anonymous в пт, 09/24/2010 - 00:06.
    • Критика
    Погорецький Володимир. Шураві: Поезії. – Тернопіль: Астон, 2010. – 80 с.

    Поезії Володимира Погорецького вирізняються сакральністю та ритуальним ліризмом. Збірка багата на неологізми: «серцеквіти», «сонцебрів’я», «розвидень», «понадрання», «сонцеквіт», що робить її оригінальною. Кожен рядок несе певне смислове навантаження: «Здійнялось сіре сонце феєрверком/ І згасло на небеснім рукаві,/ На кладовищі гір під вечір смеркли/ Тіла пополотнілих шураві». Вірші образні, тому, як формально так і змістово, створюють новий архетип творчості поета. Мотив кохання на тлі війни гармонійно поєднується з Божественним зачаруванням природою: «Цілував апельсинові груди,/ Що тремтіли від зваби самі./ Танцював попід вікнами грудень/ І молилися ночі німі».
    Відчуття духу війни теплиться у кожному вірші: «В долонях могилу розриту/ Ховає колючий бур’ян». І все ж ліричний герой вірить, що «нове життя народиться з роси, -/ Старе загубиться в розвіяній полові», бо всупереч усяких заборон «смерть розставляє акценти». Цікаво висвітлено архетип матері-вдови: «Оцей світанок, витканий із сліз./ Он пам’ять розпустила коси сиві/ І котить понадсвіттям віз». Сльоза матері – найщиріша: «На кладовищі квітнуть сльози мами,/ Зігнули світлі голови хрести».
    Кожен шураві має свою афганську стежину, бо «цвіте годинник долі на лиці,/ Як повний місяць і пісень, і злата». Доля зрідка нагороджує сповна, адже здебільшого «в лаврових вінках – короновані тіні…». А світ увесь схожий на «мертвого лебедя», що «стоїть і споглядає власний труп».
    І все ж невимовне щастя охоплювало солдата, якому пощастило повернутися додому: «Кохана, ось ми вже вдома./ Узори доріг і втома/ Туманом чи цвітом білим/ На грішну цю землю сіли.»…





    Коментарі (1)
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --