Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Василь Баліга (1991)
Стою на лезі прірви,
Втрачаючи себе,
Серед пустот безмірних
Надія ще веде.


Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Тетяна Малиновська, [ 2010-01-29 23:29:54 ],
на сторінці поезії     "Люди (6.03.09)"   Баліга Василь

Коментатор Оля Оля, [ 2010-04-07 09:27:34 ],
на сторінці поезії     "Люди (6.03.09)"   Баліга Василь

Коментатор Ярослав Чорногуз, [ 2010-06-20 23:44:14 ],
на сторінці поезії     "Світ зрушив з місця (18.03.10)"   Баліга Василь

Василю, ти мислячий поет, у тебе є цікаві думки і цікаві образи. І це видно і з цього вірша, хоч в ньому ще дуже багато словесної руди, за висловом Маяковського, яку треба відкинути вбік, аби намити чистий золотий пісок поезії.
Щодо змісту. Цікавий розвиток образу у тебе, але на сьомій строфі ти стомився і я б сказав, вичерпався. Вона - дуже декларативна. Я б її або викреслив або переробив, продовжуючи шосту строфу, де є дуже цінний образ - вуаль пітьми. Я б його розвинув у сьомій строфі, і якщо закінчувати вірш закликом, то я б звернувся до людей із закликом - розвіяти туман брехні, чи зірвати саван облуди - дарую тобі ці образи, можеш використати, якщо не придумаєш своє щось краще. Хоча рядок "виходьте швидше зі сну" можна зберегти.
Далі. Деталі і форма. В плані милозвучності можна зробити таку правочку "він зник від нас кудись" - "він зник од нас кудись".
У четвертій строфі зміна ритму, хтось би написав - "збій". Якщо вже тебе понесло в інший ритм, кінцевий склад зробився наголошеним у першому рядку, то став цифру ІІ, наприклад, як другий розділ, і пиши в іншому ритмі, але вже витримуй його. Як Шевченко у "Перебенді", наприклад, там є зміна ритму з вузьких рядків на широкі.
Словом, треба "виструнчити" ритми, і відшліфувати образ, (можна навіть скоротити і першу строфу, висловити лаконічніше думку в другій, або зразу почати вірш з другої, від цього він тільки виграє!) але для цього спершу треба його чітко уявити, навіть продумати, виносити, а тоді - викладати на папері чи комп"ютері.
Коментатор Василь Баліга, [ 2010-07-14 11:12:27 ],
на сторінці поезії     "Світ зрушив з місця (18.03.10)"   Баліга Василь

Дякую, що відгукнулись на моє прохання і відповіли таким багатим аналізом. Багато, що з нього стало для мене очищеною дорогою вперед, а дещо показало на мої помилки, які знаходились перед самим носом, але я їх не помічав. Як наприклад "збій" у четвертій строфі, де я на даний момент відрегулював ритм, помінявши наголос у останньому слові першого рядка та зробивши певні зміни у строфі загалом (на моє бачення сенс образу залишився незмінним). З останньою строфою ви потрапили в десятку - писалась вона чомусь важко, і вийшло не те, що повинно; з останньою строфою в мене завжди виникають якісь не зрозумілі проблеми. Використавши один із дарованих вами образів( жаль, що не вийшло придумати щось хороше своє)), цю строфу теж редагував.
Щодо першої строфи, то вона й справді відрізняється від інших, наче не з цього вірша; хоча в недавнім часі мені підкралось розуміння, що вона відіграє роль вступу. Змінювати її чи позбуватись не хочеться, тому що вона стала першою цеглиною цього вірша і довго крутилась в моїй голові.
Завдяки вашим порадам тепер буду знати над чим мені потрібно більше працювати, щоб вірші були віршами. Дякую.
P. S.
Будете недалечко гляньте на внесені мною зміни.
Коментатор Даніель Поельєн, [ 2011-07-10 18:36:34 ],
на сторінці твору     "Ти (2.08.09)"   Баліга Василь

Коментатор Леся Низова, [ 2013-07-01 19:17:17 ],
на сторінці поезії     "Ілюзія"   Баліга Василь

Коментатор Ксенія Озерна, [ 2013-07-01 19:35:03 ],
на сторінці поезії     "Ілюзія"   Баліга Василь

1   2   3   4