Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Роман Коляда (1976)
У меня есть две фазы, мама.
Я чистый бухарский эмир.
Когда я трезв, я - Муму и Герасим, мама.
А так, я - Война и Мир.
Б.Г.


Отримані коментарі | Залишені вами коментарі| Інші коментарі

Коментатор Роман Коляда, [ 2007-07-09 17:18:13 ],
на сторінці поезії     "Мелодія похмурих передчуттів"   Коляда Роман

Цікаве питання... Музика може бути усякою, вона може бути облесливою, мона може формулювати якісь речі непрямо, зрештою в епоху тоталітаризму радянські композитори писали музику, яка проходила цензуру, але вдумливий слухач чув у ній протест, гротеск, викриття і таке інше, а відтак вона обманювала. Музика - як і слово - це інструмент. У чиїх він руках, на те й працює. Видяється тільки (скорше навіть хочеться сподіватися), що у геть потвориних руках він не працюватиме взагалі, але не факт. Це питання частково про провідника і те, що він проводить. Те, що проводить провідник завжди більше за самого провідника і ніколи ним не може бути повністю контрольоване. Лишається сподіватися на Провидіння і намагатися не бути геть вже паскудним провідником.

З іншого боку - музика - це безпосередньо вібрація, більш бнзпосередньо, ніж слово, тут немає семантики (принаймні у лінгвістичному розумінні), а відтак композитор чи виконавець безпосередньо формує вібрацію, а не якйись подвійний чи потрійний смисл. з огляду на це видається, що ні - не може вона обманювати. Вона є тим, чим є. А взагалі, складно сказати однозначно.

Знову ж таки, згадаймо, логічний парадокс про те, що усі Критяни - брехуни. Він безсенсовний, у випадку, якщо немає самого твердження, про яке треба сказати - брехня воно чи ні.

Обманювати у чому? Чи може за благородною музикою ховатися сволота-композитор? Може, але недовго. Чи можна щось зашифрувати у музиці - можна. Чи може красива музика бути провідником зла - я не знаю як вона це може робити. Вагнера любив Гітлер, але ж Вагнер не писав Фашистської музики...

то чи може музика обманювати? НЕ ЗНАЮ :))) Такий от потік свідомості...
Коментатор Роман Коляда, [ 2007-07-09 22:34:32 ],
на сторінці поезії     "Мелодія похмурих передчуттів"   Коляда Роман

Привіт, Ярославе. Масажисти полюбляють мою музику - це стає закономірністю. Вочевидь маю записати диск - "Мелодії для ваших кісток" чи щось таке:)

Панове Редакція, Лисиця та Юрко - ну ви тут напалили про музику і слово! з приводу того, що мжемо прожити без музики. Проіснувати - так. прожити - ні! Інакше наші пращури не переймалися б калатанням по кістках мамонтів і шкурах козлів первісних ритмів і мелодій. Така моя думка.
А взагалі цікаво як модулює тема розмови...
тема примату слова і музики взагалі то не нова. Власне якщо взяти католиків і православних, то якраз одна з відмінностейі полягає у тому, що у одних у храмі звучить інструментальна музика, а у інших тільки вокальна - причому нодмінно з текстом і регенти, з якими я спілкувався з цього приводу вказують на те, що суто інструментальній мелодії довіряти не можна, бо хто його зна, що вона там має на увазі. як би не впасти у спокусу, а от коли хор проспівує текст - інша справа. Від себе додам, що будь-який текст можна пропівати так, що його смисл зміниться до протилежного.
Коментатор Роман Коляда, [ 2007-07-09 22:58:55 ],
на сторінці поезії     "Мелодія похмурих передчуттів"   Коляда Роман

Добре, диск буде двотомний;) Записую в чергу.

х Лисиця - вмістити сім кольорів у сім нот і зіграти картину - не однге й теж. Кажу це як музикант що має досвід перформенсів із художниками (я імпровізував музику, відчуваючи як художник при мені пише картину).

Напочатку, зрештою, таки було Слово. Але ризикну стверджувати, що це було слово, яке абсолютно, у тому числі, чи навіть передовсім, на рівні вібрацій відбивало свою Божественну сутність, а відтак було одночасно й досконалою музикою, чи то пак первісною музичною монадою (о, Господи, які я слова вживаю:)) Чого не можна сказати про ті слова, якими послуговуються люди сьогодні. Тому наша дискусія видаєтсья суперечкою про яйце та курку.

Візьмемо слово, чому воно різне у різних народів? Кожний звук (як складова слова) - це певне звучання зі своєю тембровою характеристикою - його можна розкласти на спектр, форманти і т.д. Для кожного народу один і той же смисл відбивають різні поєднання таких звуків - різні лінгвістичні "мелодії", тому говорити про абсолют слова після Вавілонської вежі я б не брався.
Коментатор Роман Коляда, [ 2007-11-27 10:24:14 ],
на сторінці поезії     "Cолодше за любов"   Дніпрова Любов

Хм, раз вже про мене згадали в цьому контексті.
При читанні тексту перша думка - це що переклад якоїсь з пісеньюк 60-х? Якщо це так - браво! Стилізація бездоганна. З точки зору 12 тактовості - так, це блюзова структура і крапка. З приводу темпу - чомусь мені здається, що це дісно більше ритм-енд-блюз у його знову ж таки 60-70тницькій іпостасі, те що зараз називають АРЕНБІ - це просто абзац і слухати я це переважно не можу. З цього висновок - ритмендблюз не виключає блюзовості, відтак твердження, що цей текст блюзовий - правильне. З точки зору поетичної, тобто якщо вдаритися головою і почати ЦЕ читати як просто поезію, та ще, не дай Бог, високого штилю - повний треш, але див. тексти пісень 60-х 70-х, та, трясця його мамі, того ж що співають Гади чи Мертвіий півень - і стає зрозуміло, що оцінка залежить від контексту чи то пак дискурсу у який цей текст вміщено. Тобто ЦЕ як рокнрольний текст - та раді Бога. Відтак, можливо, авторці (на мою думку) варто було якось спеціяльно позначити напрямок течії для недосвідчених плавців у морі блюзу. Аби їм не поламало карки її емоціним Гольфстімом. Дякую за уваги, все щойно написане, моє глибоке ІМХО!
Коментатор Роман Коляда, [ 2007-11-27 13:30:28 ],
на сторінці поезії     "Н.К."   Коляда Роман

2 редакція майстерень
програма звучить у будні крім середи о 16.45 та у суботу о 22.06 (дайджест за тиждень)
якщо сприймати дух, як частку Бога в кожному із нас, а відтак і у явлених нами творах, тоді тотожні:) А якщо знизити рівень узагальнення, то я б сказав, що у мене вужчий діапазон випромінювання, аніж у геніїв, музику яких я пропагую у сввоїй програмі. З іншого боку, моя мова - мова серця, а відтак вона часто універсальніша, аніж виражальні засоби декого з академічних композиторів. Я "попсовіший" :)
Як ідеал? Людину, яка після (чи під час) слухання моєї музики, прислухалась до себе і стала бодай трохи ніжнішою до світу і людей.
2 Ярослав
Так, це я написав після прогулянки з Криничанкою Львовом увечері напередодні концерту. Є ще один текст, я теж його читав і він написаний перед оцим. Не знаю чи вішати його сюди. Він вже якийсь геть "верліберний".
про множину подумаю, але це зовсім інший ритм. не знаю...
1   2   3   4   5   ...   22