Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Тамара Швець (1953)



Художня проза ⁄ Переглянути все




Сторінки: 1   ...   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   

Художня проза
  1. Мрія кожної людини ...
    Мрія кожної людини - бути щасливою. Але що ж це за відчуття таке, і як його відчути і зберегти? Давайте спробуємо знайти відповіді на питання за допомогою притч про щастя. Адже ці короткі і мудрі історії відповідають на найважливіші питання в житті. І пояснити, що таке щастя, притчі теж зможуть.


    Притча про завдання.
    Коли один із засновників The Beatles Джон Леннон був маленьким, його мати розповідала йому, що щастя - це головне в житті. У початковій школі дітям дали завдання розповісти, ким вони хочуть стати, коли виростуть. Джон написав "Щасливим". Вчителі сказали: "Ти не розумієш завдання!". Майбутній великий музикант відповів: "Ви не розумієте життя!". І він мав рацію.

    Щастя в ямі
    Щастя бродило по світу, і всім, хто йому зустрічався на шляху, виконувало бажання. Одного разу Щастя по необережності провалилося в яму і не могло вибратися звідти. До ямі підходили люди і загадували свої бажання, а Щастя виконувало їх. Допомогти ж Щастю вибратися нагору ніхто не поспішав. І ось до ями підійшов молодий хлопець. Він подивився на Щастя, але не став нічого вимагати, а запитав: "Тобі-то, Щастя, чого хочеться?". "Вибратися звідси", - відповіло Щастя. Хлопець допоміг йому вилізти і пішов своєю дорогою. А Щастя ... Щастя побігло за ним слідом.


    Чи можна купити щастя?
    Одного разу жінці приснився сон, що за прилавком магазину стояв Господь Бог. - Господи! Це ти? - вигукнула вона з радістю. - Так, це Я, - відповів Бог. - А що у Тебе можна купити? - запитала жінка. - У мене можна купити все, - прозвучала відповідь. - В такому разі дай мені, будь ласка, щастя. Бог доброзичливо посміхнувся і пішов в підсобне приміщення за замовленим товаром. Через деякий час він повернувся з маленькою паперовою коробочкою. - І це все?! - вигукнула здивована і розчарована жінка. - Так, це все, - відповів Бог. - Хіба ти не знала, що в моєму магазині продаються тільки насіння?



    Притча про науку бути щасливим
    Якось йшов по дорозі мудрець, милувався красою світу і радів життю. Раптом помітив він нещасного чоловіка, який згорбився під непосильним тягарем. - Навіщо ти прирікаєш себе на такі страждання? - запитав мудрець. - Я страждаю для щастя своїх дітей і онуків, - відповів чоловік. - Мій прадід все життя страждав для щастя діда, дід страждав для щастя мого батька, батько страждав для мого щастя, і я буду страждати все своє життя, тільки щоб мої діти і онуки стали щасливими. - А чи був хоч хтось щасливий в твоїй родині? - запитав мудрець. - Ні, але мої діти і внуки обов'язково будуть щасливі! - відповів нещасний чоловік. - Неосвідченний не навчить читати, а Крот виховати орла! - сказав мудрець. - Навчися спочатку сам бути щасливим, тоді і зрозумієш, як зробити щасливими своїх дітей і онуків!

    Переклала на українську мову 2.07.18 16.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. Притча про щасливих людей
    Притча про щасливих людей
    Якось раз група колишніх товаришів по навчанню, а нині висококласних професіоналів, успішних, шанованих і багатих людей, зібралася провідати свого старого улюбленого професора. Вони прийшли до нього в будинок, і дуже скоро розмова зайшла про безперервні стреси, які провокує і робота, і сучасний світ, і взагалі життя в цілому. Професор запропонував всім своїм учням кави і, отримавши згоду, пішов на кухню. Повернувся він з великим кавником, поруч з яким на підносі красувалися на подив різні кавові чашки. Чашки були різнокольоровими, різнокаліберними. Серед цієї компанії були і дорогі порцелянові, і звичайні керамічні, і просто глиняні, і скляні, і пластикові. Вони відрізнялися за формою, декору, зручності ручок ... Професор влаштував кавник посеред столу і запропонував, щоб кожен вибрав собі вподобану йому чашку і заповнив її тільки що звареною кавою. Коли чашки були розібрані і кава налита, професор трохи відкашлявся і тихо, з неймовірною теплою доброзичливістю звернувся до своїх гостей: - Ви звернули увагу, що найкрасивіші і дорогі чашки розійшлися в першу чергу? А залишилися найпростіші і дешеві? Це нормально, так як кожен хоче для себе кращого. Насправді це є в більшості випадків причиною стресів, про які ви говорили. Продовжу: чашка не додала смаку або якості кави. Чашка тільки маскує або приховує те, що ми п'ємо. Ви хотіли кави, а не чашку, але інстинктивно ви шукали ту, що трохи краще. Життя - це кава. Робота, гроші, соціальне становище - це просто чашки, які надають форму і вкривають в чомусь життя. І тип чашки не визначає і не змінює якість того життя, яке ми ведемо. Навпаки, якщо ми концентруємося тільки на чашці, перестаємо насолоджуватися кавою. Насолоджуйтесь своєю кавою! Найщасливіші люди не ті, хто має найкраще, а ті, хто робить найкраще з тим, що має. Пам'ятайте.
    Переклала на українську мову 2.07.18 19.00




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Притча про щасливу сім'ю
    Притча про щасливу сім'ю
    В одному маленькому місті живуть по сусідству дві сім'ї. Одні подружжя постійно сваряться, звинувачуючи один одного у всіх бідах і з'ясовуючи, хто з них прав. А інші дружно живуть, ні сварок у них, ні скандалів. Дивується норовиста господиня щастю сусідки і, звичайно, заздрить. Каже чоловікові: - Піди, підглянь, як у них так виходить, щоб все гладко і тихо. Прийшов той до сусідського будинку, причаївся під відкритим вікном і прислухається. А господиня якраз порядок в домі наводить. Вазу дорогу від пилу витирає. Раптом задзвонив телефон, жінка відволіклася, а вазу поставила на краєчок столу, та так, що ось-ось впаде. Але тут її чоловікові щось знадобилося в кімнаті. Зачепив він вазу, та впала і розбилася. - Ох, що зараз буде! - думає сусід. Він тут же уявив, який скандал був би в його родині. Підійшла дружина, зітхнула з жалем, і каже чоловікові: - Прости, любий. - Що ти, мила? Це я винен. Поспішав і не помітив вазу. - Я винна. Так неакуратно вазу поставила. - Ні, винен я. Ну да, годі. Не було б у нас більшого нещастя. Боляче защеміло серце у сусіда. Прийшов він додому засмучений. Дружина до нього: - Щось ти швидко. Ну що подивився? - Так! - Ну і як там у них? - У них- то всі винні. Ось тому вони не сваряться. А ось у нас всі і завжди праві ...
    Переклала на українську мову 2.07.18 18.45




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. Притча про щастя і нещастя
    Притча про щастя і нещастя
    Один китайський селянин прожив все життя в працях, добра не нажив, але знайшов мудрість. Він обробляв землю разом зі своїм сином з ранку до ночі. Якось раз син сказав батькові: - Батько, у нас нещастя, наш кінь пішов. - Чому ти називаєш це нещастям - запитав батько. - Подивимося, що покаже час. Через кілька днів кінь повернувся і привыв за собою коня. - Батько, яке щастя! Наш кінь повернувся і на додачу привів з собою коня. - Чому ти називаєш це щастям? - запитав батько, - Подивимося, що покаже час. Через якийсь час юнак захотів осідлати коня. Кінь, що не звик носити на собі вершника, піднявся на диби і скинув вершника. Юнак зламав ногу. - Батько, яке нещастя! Я зламав ногу. - Чому ти називаєш це нещастям - спокійно запитав батько. - Подивимося, що покаже час. Юнак не поділяв філософії батька, а тому ввічливо промовчав і поскакав на одній нозі до ліжка. Через кілька днів в селище приїхали гінці імператора з наказом забрати всіх дієздатних молодих людей на війну. Прийшли вони і в будинок до старого селянина, побачили, що його син не може пересуватися, і покинули будинок. Тільки тоді юнак зрозумів, що ніколи не можна бути абсолютно впевненим у тому, що є щастя, а що - нещастя. Завжди необхідно почекати і подивитися, що скаже час про те, що є добре, а що - погано. Життя так влаштоване: те, що здавалося поганим, перетворюється в гарне і навпаки. Краще за все не поспішати з висновками, а дати часу можливість назвати речі своїми іменами. Краще почекати хоча б до завтра. По-любому, все, що з нами відбувається, несе в собі позитивний початок для нашого життєвого досвіду.
    Переклала на українську мову 2.07.18 18.30




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. Притча про заховане щастя
    Притча про заховане щастя
    Якось раз боги, зібравшись, вирішили розважитися. Один з них сказав: - Давайте що-небудь відберемо у людей? Після довгих роздумів інший вигукнув: - Я знаю! Давайте заберемо у них щастя! Проблема тільки в тому, куди його сховати, щоб вони не знайшли. Перший сказав: - Давайте сховаємо його на вершині найвищої в світі гори! - Ні, пам'ятай, що у них багато сил, хтось зможе піднятися і знайти, і якщо знайде один, всі інші відразу дізнаються, де щастя, - відповів інший. Тоді хтось висунув нову пропозицію: - Давайте сховаємо його на дні моря! Йому відповіли: - Ні, не забувай, що вони цікаві, хто-небудь зможе сконструювати апарат для підводного плавання, і тоді вони обов'язково знайдуть щастя. - Сховаємо його на іншій планеті, подалі від Землі, - запропонував хтось ще. - Ні, - відхилили його пропозицію, - пам'ятай, що ми дали їм достатньо розуму, коли-небудь вони придумають корабель, щоб подорожувати по світах, і відкриють цю планету, і тоді всі знайдуть щастя. Найстаріший бог, який протягом усієї розмови зберігав мовчання і тільки уважно слухав виступаючих, сказав: - Я думаю, що знаю, де потрібно заховати щастя, щоб вони його ніколи не знайшли. Всі повернулися до нього зацікавлені і запитали: - Де? - Сховаємо всередині них самих, вони будуть так зайняті його пошуками зовні, що їм і в голову не прийде шукати його в собі. Всі боги погодилися, і з тих пір люди витрачають все своє життя в пошуках щастя, не знаючи, що вони сховане в них самих.
    Переклала на українську мову 2.07.18 18.30




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. Притча про любов і щастя
    Притча про любов і щастя
    Куди зникає любов? - запитало маленьке щастя у свого батька. - Вона помирає, - відповів батько. Люди, синку, не бережуть те, що мають. Просто не вміють любити! Маленьке щастя задумалося: Ось виросту великим і стану допомагати людям! Йшли роки. Щастя підросло і стало великим. Воно пам'ятало про свою обіцянку і щодуху прагнуло допомагати людям, але люди його не чули. І поступово Щастя з великого почало перетворюватися на маленьке і чахле. Дуже воно злякалося, як би зовсім не зникнути, і відправилося в далеку дорогу, щоб знайти ліки від своєї недуги. Довго чи коротко йшло Щастя, не зустрічаючи нікого на своєму шляху, тільки стало йому зовсім погано. І зупинилося воно відпочити. Вибрало розлогі дерева і прилягло. Тільки задрімало, як почуло кроки, що наближаються. Відкрило очі і бачить: йде по лісу стара жінка вся в лахмітті, боса і з палицею. Кинулося щастя до неї: - Сідайте. Ви, напевно, втомилися. Вам потрібно відпочити і підкріпитися. У жінки підкосилися ноги, і вона буквально звалилася в траву. Трохи відпочивши, мандрівниця розповіла Щастю свою історію: - Образливо, коли тебе вважають такою старою, а адже я ще молода, і звуть мене Любов! - Так це ви Кохання ?! вразилось Щастя. Але мені говорили, що любов це найпрекрасніше з того, що є на світі! Любов уважно поглянула на нього і запитала: - А тебе як звуть? - Щастя. - Ось як? Мені теж говорили, що Щастя має бути прекрасним. І з цими словами вона дістала з свого лахміття дзеркало. Щастя, поглянувши на своє віддзеркалення, голосно заплакало. Любов підсіла до нього і ніжно обійняла рукою. - Що ж з нами зробили ці злі люди і доля? - схлипувало Щастя. - Нічого, - говорила Любов, - Якщо ми будемо разом і станемо піклуватися один про одного, то швидко станемо молодими і прекрасними. І ось під тим розлогим деревом Любов і Щастя уклали свій союз ніколи не розлучатися. З тих пір, якщо з чийогось життя іде Любов, разом з нею йде і Щастя, порізно їх не буває. А люди до сих пір зрозуміти цього не можуть ...
    Переклала на українську мову 12.07.18 17.10


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. Короткі притчі
    Мудрість народів світу.
    Короткі притчі
    Бог зліпив людину з глини, і залишився у нього невикористаний шматок. - Що ще зліпити тобі? - запитав Бог. - Зліпи мені щастя, - попросив чоловік. Нічого не відповів Бог, і тільки поклав людині в долоню шматочок глини.

    * * * Якось чоловікові приснився сон. Йому снилося, ніби він йде піщаним берегом, а поряд з ним - Господь. На небі миготіли картини з його життя, і після кожної з них він помічав на піску два ланцюжки слідів: одну - від його ніг, іншу - від ніг Господа. Коли перед ним промайнула остання картина з його життя, він озирнувся на сліди на піску. І побачив, що часто уздовж його життєвого шляху був лише один ланцюжок слідів. Помітив він також, що це були найважчі і нещасні часи в його житті. Він сильно засмутився і став питати Господа: - Хіба не ти говорив мені: якщо піду шляхом твоїм, ти не залишиш мене. Але я помітив, що в найважчі часи мого життя лише один ланцюжок слідів був по піску. Чому ж ти залишав мене, коли я найбільше потребував тебе? Господь відповідав: - Моє миле, миле дитя. Я люблю тебе і ніколи тебе не покину. Коли були у твоєму житті горе і випробування, лише один ланцюжок слідів був на дорозі, тому що в ті часи я ніс тебе на руках.

    * * * Якось до одного села прийшов і залишився жити старий мудрий чоловік. Він любив дітей і проводив з ними багато часу. Ще він любив робити їм подарунки, але дарував тільки крихкі речі. Як не старалися діти бути акуратними, їх нові іграшки часто ламалися. Діти засмучувалися і гірко плакали. Проходив якийсь час, мудрець знову дарував їм іграшки, але ще більш тендітні. Одного разу батьки не витримали і прийшли до нього: - Ти мудрий і бажаєш нашим дітям тільки добра. Але навіщо ти робиш їм такі подарунки? Вони намагаються, як можуть, але іграшки все одно ламаються, і діти плачуть. Адже іграшки такі прекрасні, що не грати з ними неможливо. - Пройде зовсім небагато років, - посміхнувся старець, - і хтось подарує їм своє серце. Може бути, це навчить їх поводитися з цим безцінним даром хоч трохи акуратніше?
    * * * Колись давно старий відкрив своєму онукові одну життєву істину: - В кожній людині йде боротьба, дуже схожа на боротьбу двох вовків. Один вовк представляє зло: заздрість, ревнощі, жаль, єгоїзм, амбіції, брехня. Інший вовк представляє добро: мир, любов, надію, істину, доброту і вірність. Онук, зворушений до глибини душі словами діда, задумався, а потім запитав: - А який вовк в кінці перемагає? Старий усміхнувся і відповів: - Завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш.
    * * * Учень запитав Майстра: - Наскільки вірні слова, що не в грошах щастя? Той відповів, що вони вірні повністю. І довести це просто. Бо за гроші можна купити ліжко, але не сон; їжу, але не апетит; ліки, але не здоров'я; слуг, але не друзів; жінок, але не любов; житло, але не домашній затишок; розваги, але не радість; освіту, але не розум. І те, що названо, не вичерпує список ...
    * * * Давним-давно в старовинному місті жив Майстер, оточений учнями. Самий розумний з них одного разу задумався: «А чи є питання, на якє наш Майстер не зміг би дати відповіді?» Він пішов на квітучий луг, піймав найкрасивішого метелика і сховав його між долонями. Метелик чіплявся лапками за його руки, і учневі було лоскотно.Посміхаючись, він підійшов до Майстра і запитав: - Скажіть, який метелик у мене в руках: живий чи мертвий? Він міцно тримав метелика в зімкнутих долонях і був готовий будь-якої миті стиснути їх заради своєї істини. Не дивлячись на руки учня, Майстер відповів: - Все в твоїх руках.
    * * * - Рабе, я не розумію: приходиш до бідняка - він привітний і допомагає, як може. Приходиш до багатія - він нікого не бачить. Невже це тільки через гроші? - Визирнув у вікно. Що ти бачиш? - Жінку з дитиною, віз, що їде на базар ... - Добре. А тепер подивися в дзеркало. Що ти там бачиш? - Ну, що я можу там бачити? Тільки себе самого. - Так ось: вікно зі скла і дзеркало зі скла. Варто тільки додати трохи срібла - і вже бачиш тільки себе.
    * * * Потрапив чоловік в рай. Дивиться, а там всі люди ходять радісні, щасливі, відкриті, доброзичливі. А навколо все як в звичайному житті. Походив він, погуляв, сподобалося. І каже архангелу: - А можна подивитися, що таке пекло? Хоч одним оком! - Добре, підемо, покажу. Приходять вони в пекло. Чоловік дивиться, а там начебто на перший погляд все так само як в раю: те ж звичайне життя, тільки люди всі злі, скривджені, видно, що погано їм тут. Він запитує у архангела: - Тут же все начебто так само, як і в раю! Чому вони всі такі незадоволені? - А тому що вони думають, що в раю краще.
    Переклала на українську мову 2.07.18 18.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. Притча про любов
    Притча про любов
    Одна жінка вийшла зі свого невеликого будиночка і побачила на вуличному дворику трьох людей похилого віку з білими довгими бородами. Вона їх не впізнала і сказала їм: - Ви напевно не знайомі мені, але має бути ви голодні. Будь ласка, увійдіть в мій будинок і поїжте. - А чоловік ваш в будинку? - запитали вони. - Його ще немає - сказала вона. - Ми тоді не можемо зайти, - відповіли їй вони. Увечері ж, коли повернувся додому її чоловік, вона йому розповіла про те, що сталося. - Піди і скажи їм, що я вже вдома і запроси їх у дім! - сказав їй чоловік. Жінка вийшла з дому і покликала людей похилого віку. - Ми не можемо увійти в будинок разом, - відповіли вони жінці. - Чому ж? - здивувалася вона. Тоді один зі старих пояснив їй: - Його ім'я Багатство, - вказав старий на одного зі своїх друзів, і вказуючи на іншого сказав: - Іншого звуть Удача, ну а мене ж звуть Любов. - Після цього він додав: - Зараз підеш до дому і зі своїм чоловіком поговори про те, кого з нас ви все-таки хочете бачити у себе вдома. Жінка пішла до чоловіка і розповіла про те, що вона почула. Її чоловік дуже зрадів. - Як чудово! - вимовив він, - Якщо і треба зробити вибір, то давай запросимо до нас Багатство. Нехай старий увійде і наповнить багатством наш будинок! Тоді його дружина йому заперечила: - Любий, а чому б нам Удачу не запросити? Їхня донька ж чула суперечку між матір'ю і батьком сидячи в кутку. Вона підійшла до них з пропозицією: - А чому краще не запросити до нас Любов? Адже тоді в нашому домі буде правити любов! - Давай напевно, погодимося з нашою донькою, - сказав чоловік дружині. - Піди і проси Любов стати нашим гостем. Жінка пішла і запитала у трьох старих: - Хто з вас трьох Любов? Заходь в наш будинок і будь у нас гостем. Дідок по імені Любов попрямував до будинку. Двоє інших же людей похилого віку пішли за ним. Здивована жінка запитала тоді Удачу і Багатство: - Я запросила в будинок тільки Любов, чому ж ви йдете? Люди похилого віку їй відповіли: - Якщо ви б запросили Удачу або Багатство, то інші два з нас тоді залишилися б на вулиці, але так як ви запросили до себе Любов, то куди вона піде, туди завжди і ми йдемо за нею. Там де є Любов, завжди є і Удача і Багатство!
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.40


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. Притча про друзів
    Притча про друзів
    У мудрої людини запитали: «Скільки видів дружби існує?» «Чотири, - відповів він. - Є друзі як їжа - кожен день ти потребуєш в них. Є друзі як ліки - шукаєш їх, коли тобі погано. Є друзі як хвороба - вони самі шукають тебе. Але є друзі як повітря - їх не видно, але вони завжди з тобою ».
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.40


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Ти - особливий (притча)
    Ти - особливий (притча)
    Одного разу цар прийшов в сад і побачив в'янучі і гинучі дерева, кущі та квіти. Дуб сказав, що він помирає тому, що не може бути таким високим, як сосна. Звернувшись до сосни, цар почув, що вона обпадає тому, що не може давати виноград подібно виноградній лозі. А лоза вмирала тому, що вона не може цвісти, мов троянда. Незабаром він знайшов одну рослину, що радувала серце, квітучу і свіжу. Після розпитувань він отримав таку відповідь: - Я вважаю це само собою зрозумілим, адже коли ти посадив мене, ти хотів отримати радість. Якби ти хотів дуб, виноград або троянду - ти посадив би їх. Тому я думаю, що не можу бути нічим іншим, крім того, що я є. І я намагаюся розвивати свої найкращі якості. Ти тут, тому що існування потребувало тобе таким, який ти є! В іншому випадку хтось інший був би тут. Ти - втілення чогось особливого, суттєвого, чогось дуже важливого.
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.40



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. Завжди починай з себе (притча)
    Завжди починай з себе (притча)
    Одна сімейна пара переїхала жити в новий будинок. Вранці, ледве прокинувшись, дружина визирнула у вікно і побачила сусідку, яка вивісила просушити випрану білизну. - Подивися, яке брудна у неї білизна, - сказала вона чоловікові. Але той читав газету і не звернув на це ніякої уваги. - Напевно, у неї погане мило, або вона зовсім не вміє прати. Треба б її повчити. І так було щоразу: коли сусідка розвішувала білизну, дружина дивувалася тому, яке воно брудне.В один прекрасний ранок, подивившись у вікно, вона вигукнула: - О! Сьогодні білизна чиста! Напевно, навчилася прати! - Та ні, - сказав чоловік, - просто я сьогодні встав раніше і вимив вікно.
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.40




    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. Притча про впевненість в собі
    Притча про впевненість в собі
    Одного разу до Майстра прийшов юнак і сказав: - Я прийшов до тебе, бо відчуваю себе таким жалюгідним і нікчемним, що мені не хочеться жити. Все навколо твердять, що я невдаха, тюхтій і ідіот. Прошу тебе, Майстер, допоможи мені! Майстер, мигцем глянувши на юнака, квапливо відповів: - Вибач, але я зараз дуже зайнятий і ніяк не можу тобі допомогти. Мені потрібно терміново владнати одну дуже важливу справу, - і, трохи подумавши, додав: - Але якщо ти погодишся допомогти мені в моїй справі, то я із задоволенням допоможу тобі в твоїй. - С ... з задоволенням, Майстер, - пробурмотів той, з гіркотою відзначивши, що його в черговий раз відсувають на другий план. - Добре, - сказав Майстер і зняв зі свого лівого мізинця невелику обручку з гарним каменем. - Візьми коня і скачи на ринкову площу! Мені потрібно терміново продати цю обручку , щоб віддати борг. Постарайся взяти за неї побільше і ні в якому разі не погоджуйся на ціну нижче золотої монети! Скачи ж і повертайся якомога швидше! Юнак взяв обручку і поскакав. Приїхавши на ринкову площу, він став пропонувати обручку торговцям, і ті спочатку з цікавістю розглядали його товар. Але варто було їм почути про золотій монеті, як вони тут же втрачали до обручки будь-який інтерес. Одні відкрито сміялися йому в обличчя, інші просто відверталися, і лише один літній торговець люб'язно пояснив йому, що золота монета - це занадто висока ціна за таку обручку і що за нього можуть дати хіба що мідну монету, ну в крайньому випадку срібну. Почувши слова старого, юнак дуже засмутився, адже він пам'ятав наказ Майстра ні в якому разі не опускати ціну нижче золотої монети. Обійшовши весь ринок і запропонувавши обручку добрій сотні людей, юнак знову осідлав коня і повернувся назад. Сильно пригнічений невдачею, він увійшов до Майстра. - Майстер, я не зміг виконати твоє доручення, - з сумом сказав він. - У кращому випадку я міг би виручити за кільце пару срібних монет, але ж ти не велів погоджуватися менше ніж на золоту! А стільки це кільце не варто. - Ти тільки що вимовив дуже важливі слова, синку! - відгукнувся Майстер. - Перш ніж намагатися продати кільце, непогано було б встановити його справжню цінність! Ну а хто може зробити це краще, ніж ювелір? Скачи-ка до ювеліра та запитай у нього, скільки він запропонує нам за обручку . Тільки, що б він тобі ні відповів, не продавай обручку , а повертайся до мене. Юнак знову скочив на коня і відправився до ювеліра. Ювелір довго розглядав обручку через лупу, потім зважив її на маленьких вагах і, нарешті, звернувся до юнака: - Передай Майстру, що зараз я не можу дати йому більше п'ятдесяти восьми золотих монет. Але, якщо він дасть мені час, я куплю обручку за сімдесят, враховуючи терміновість угоди. - Сімдесят монет ?! - юнак радісно засміявся, подякував ювеліра і щодуху помчав назад. - Сідай сюди, - сказав Майстер, вислухавши жваву розповідь юнака. І знай, сину, що ти і є ця сама обручка .Дороге життя й неповторне! І оцінити тебе може тільки справжній експерт. Так навіщо ж ти ходиш по базару, очікуючи, що це зробить перший зустрічний?
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.40



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. Те, чим наповнена душа
    Те, чим наповнена душа (притча)
    Одного разу кілька людей навмисне голосно засуджували людини, коли той проходив по їх кварталу. Той все чув, але відповів їм усмішкою і бажав бути здоровими. Хтось запитав його: - Ти посміхався і бажав цим людям здоров'я, невже ти не відчував до них злості? На що чоловік відповів: - Коли я приходжу на ринок, я можу витрачати тільки те, що є у мене в гаманці. Так само і при спілкуванні з людьми - я можу витрачати тільки те, чим наповнена моя душа ...
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.40



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. Навіщо ти йдеш туди?
    Навіщо ти йдеш туди? (притча)
    Одного разу солдат, який охороняв дорогу, зупинив буддистського ченця. Вихопивши меч, воїн суворо запитав подорожуючого: - Хто ти такий? - Куди прямуєш? - І навіщо ти йдеш туди? Чернець задумався на кілька секунд, а потім несміливо поцікавився, - Можу я задати тобі питання? - Задавай, - хмурячись, дозволив солдат - Скільки платять тобі в тиждень? - Два кошика рису. - Я буду платити тобі чотири кошики рису, якщо ти пообіцяєш кожен день ставити мені ці питання.
    Переклала на українську мову 1.07.18 14.10



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. Як на нас впливають слова?
    Як на нас впливають слова? (притча)
    Розмовляють два приятеля: - Моя дружина така неохайна і неакуратна! Я їй весь час про це кажу, але з кожним роком все стає тільки гірше і гірше. На що другий йому відповідає: - А моя така розумниця і чудова господиня! І з кожним роком стає все краще і краще! Я їй теж постійно про це говорю.
    Переклала на українську мову 1.07.18 14.10


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. Вчинки...
    Вчинки, про які ви обов'язково будете шкодувати в старості
    Кожен день ми з вами приймаємо близько десятка різних рішень і мало хто може простежити їх впливу на майбутнє життя. Беручи рішення добровільно або вимушено, всі ми чимось керуємося. Хтось своїм досвідом, знаннями, порадами, інтуїцією або просто тим, що по-іншому не можна. І завжди ми думаємо, що робимо правильно, виходячи з наших думок, логіки, міркувань ... Одні рішення приносять нам успіх і полегшення, радість і перспективу, інші - рятують життя, допомагають розвиватися і творити. Але є рішення, від яких ми не можемо заснути, втрачаємо апетит, рівновагу і спокій. Ми не можемо спокійно жити. Адже те, невірно прийняте рішення, як виявилося, через роки викликає тільки пригніченні почуття провини і образи, злості на себе, рідних, близьких, колег і т. д. Ми, звичайно, не раз будемо намагатися переконати себе, що це не страшно, що по-іншому тоді не можна було поступити. Але від цього наше співчуття може опуститися тільки глибше всередину, а його осад буде отруювати нам решту життя. А потім, в старості, лежачи в своєму ліжку, ми будемо ще не раз шкодувати, що поступили колись неправильно. І найголовніше, нічого не спробували змінити. Частково тому, що були молоді, дурні, думали, що у нас буде безліч моментів, а нові рішення покриють всі помилки. Але як би ми не старалися, від усіх помилок не вберегтися. І якщо вже ви і допустили в своєму житті якісь помилки, не забувайте, що їх завжди можна постаратися виправити. Головне - не втрачати часу і не відкладати в довгий ящик. Переступите через себе, через свою гордість і егоїзм, через страх і постараєтеся змінити те, що не дає вам спати по ночах. Спокій і міцний сон вам гарантований. Ну а щоб мотивувати себе - слід прочитати список стандартних помилок, які в 99% випадках роблять все люди і мало хто помічає, як це зношує нас і наше життя. Отже, вчинки, про які ви обов'язково будете шкодувати в старості!
    1. Ви будете шкодувати про те, що занадто багато часу провели перед телевізором, переглядаючи нескінченні серіали, передачі, реаліті-шоу.
    2. Ви будете шкодувати про те, що зробили головним пріоритетом життя у віртуальному світі соц. мережі, з головою занурившись в гру помилкових уявлень про себе, своїх знайомих.
    3. Ви будете шкодувати про те, що не вели здоровий спосіб життя, дозволяючи своїм звичкам взяти контроль над вами.
    4. Ви будете шкодувати про те, що мало споглядали і насолоджувалися реальної красою цього світу, проживаючи своє життя, поспішаючи і в метушні.
    5. Ви будете шкодувати про те, що мало вірили і не прагнули до пізнання чогось великого.
    6. Ви будете шкодувати про те, що рідко зустрічали схід сонця і проводжали його захід, виправдовуючись всякими важливими справами і турботами.
    7. Ви будете шкодувати про те, що були занадто скуті, налякані, серйозні і відповідали загальноприйнятим нормам "правильного", "гідного" "успішного" поведінки в суспільстві.
    8. Ви будете шкодувати про те, що занадто швидко подорослішали і забороняли собі іноді побути дитиною, нехай навіть в 40 років.
    9. Ви будете шкодувати про те, що мало і погано дружили, що не цінували своїх друзів і мало проводили з ними часу.
    10. Ви будете шкодувати про те, що були занадто образливими, злопам'ятними, злими і підозрілими.
    11. Ви будете шкодувати про те, що мало спілкувалися зі своєю сім'єю, дітьми, родичами, багато сварилися і злилися на них. Рідко говорили їм слова любові і те, які вони вам дорогі.
    12. Ви будете шкодувати про те, що мало сміялися, раділи, веселилися.
    13. Ви будете шкодувати про те, що занадто болісно сприймали вчинки і слова інших людей.
    14. Ви будете шкодувати про те, що не розвивали свій талант і забули про дитячі мрії та захоплення.
    15. Ви будете шкодувати про те, що мало подорожували і пізнавали цей світ.
    16. Ви будете шкодувати про те, що занадто багато боялися.
    17. Ви будете шкодувати про те, що сумнівалися і недооцінювали себе, не наважувалися на багато що.
    18. Ви будете шкодувати про те, що не зробили божевільний вчинок, не кинули виклик обставинам, світу. Не боролися і опустили руки. Дозволили собі піти і промовчати.
    19. Ви будете шкодувати про те, що були одержимі матеріальними речами. Що витратили багато сил, здоров'я і сенс свого життя на придбання модних гаджетів і брендів.
    20. Ви будете шкодувати про те, що не сказали головного.
    Дві мудрі цитати на цю тему від великих людей свого часу "Танцюй так, як ніби на тебе ніхто не дивиться. Співай, ніби тебе ніхто не чує. Люби так, як ніби тебе ніколи не зраджували, і живи так, як ніби земля - це рай. " Марк Твен

    "Озираючись на пережите, я згадую розповідь про одного старого, який на смертному ложі повідав, що його життя було сповнене неприємностей, більшість з яких так і не сталося." Уїнстон Черчілль
    Переклала на українську мову 2.07.18 17.30



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  17. 7 звичок...
    7 звичок, що крадуть ваше щастя
    Звичка - друга натура. Вона робить на нас настільки сильний вплив, що задає тон всьому нашому життю. Всього кілька звичок - і життя стає або простіше, або набагато складніше. 7 звичок, які швидше за все ведуть до відчуття нещастя - позбудьтеся від них і ви відчуєте втричі більший приплив сил і енергії:
    1. Прагнення до досконалості Все завжди складно, якщо ти - перфекціоніст. Такій людині дуже складно досягти стану щастя, тому що навіть шлях досягнення повинен бути ідеальним. Завжди знайдеться той, хто в розумінні перфекціоніста все одно в чомусь краще - будинок, квартира, кар'єра, сім'я, зачіска. Моменти щастя для такої людини дуже швидкоплинні і рідкісні - тільки тоді, коли вона відчуває, що виконала щось ідеально, і до тих пір, поки не побачила, що хтось зробив це ще краще.
    2. Спілкування з людьми, які вічно чимось незадоволені Людина - істота соціальна. Ми не можемо повністю відректися від інших людей і жити відлюдником, нікого і нічого не слухаючи. Ті, з ким ми спілкуємося, мають на нас досить великий вплив. Як можна бути щасливим, якщо навколо тебе постійно говорять, що життя - штука жахлива і здебільшого несправедлива і жорстока? Для деяких такі думки і думки є переважаючими і стосуються абсолютно всього. Таких співрозмовників краще уникати і виключити цей інформаційний шум зі свого поля. Якщо ж це ваш внутрішній голос, тоді доведеться серйозно попрацювати над собою.
    3. Постійні думки про минуле і майбутнє, замість справжнього Правило «тут і зараз» знають всі. Зосереджуючись на думках про майбутнє або минуле, ми втрачаємо відчуття моменту, який відбувається в найважливішому часі - «зараз». Нас частіше зациклює на щось негативне, і набагато рідше ми згадуємо приємні моменти. Ми мусолимо думки про те, чому у нас щось не вийшло, чому нам відмовили, чому ми не зробили правильно. Старі образи, невдачі - все це відкушує смачний шматок від нашого відчуття щастя «тут і зараз». Для всього є свій час - посумували, проаналізували, зробили висновки і рухаємося вперед.
    4. Порівняння себе і свого життя з іншими У кого-то завжди щось краще, навіть якщо в інших аспектах життя може бути набагато гірше, ніж у вас. В цілому, постійне порівняння себе з кимось - жахлива звичка. І чим частіше в порівняннях ви виявлялися краще, тим болючіше буде, якщо хтось виявиться краще вас.
    5. Фокусування на негативних моментах у житті Далеко ходити не треба - постійте в черзі, де багато пенсіонерів і тіточок передпенсійного віку, які черпають основні новини з ТБ-передач і радіо. Всі розмови про те, що навколо постійно крадуть, вбивають, звільняють з роботи і «кращі» друзі відводять з-під носа чужих чоловіків, і жінок. Потім стандартно слідує монолог на тему «За часів СРСР такого не було». Бабуся в цьому живе кожен день, і ці новини для неї і є життям. Точно так же, як для її бабусі молодь «при СРСР» стала аморальною, і так до початку створення світу.
    6. Залежність від думки оточуючих Перед тим, як щось зробити, ви завжди думаєте: «А що люди подумають (скажуть)?». Вам може здаватися, що ви перебуваєте в центрі уваги багатьох людей, і порушенням стандартних меж поведінки ви запустите механізм засудження. Якщо ви і намагаєтеся зробити щось нове, то робите це потайки від суспільства. Постійна озирання назад і косий погляд на оточуючих явно заважає особистому розвитку і, відповідно, щастю.
    7. Ускладнення життя Життя - штука цікава і при цьому неймовірно складна. Але найцікавіше полягає в тому, що більшість усіх складнощів і «непереборних» перепон ми створюємо собі самі.
    Переклала на українську мову 24.06.18 10.45


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  18. Притчі про кращу дружину і чоловіка
    Притчі про кращу дружину
    Одного разу два моряки відправилися в подорож по світу, щоб знайти свою долю. Припливли вони на острів, де у вождя одного з племен було дві дочки. Старша - красуня, а молодша - не дуже. Один з моряків сказав своєму другові: - Все, я знайшов своє щастя, залишаюся тут і одружуся з дочкою вождя. - Так, ти маєш рацію, старша дочка вождя красуня, розумниця. Ти зробив правильний вибір - одружуйся. - Ти мене не зрозумів, друже! Я одружуся на молодшій дочці вождя. - Ти, що з глузду з'їхав? Вона ж така ... не дуже. - Це моє рішення, і я це зроблю. Друг поплив далі у пошуках свого щастя, а наречений пішов свататися. Треба сказати, що в племені було прийнято давати за наречену викуп коровами. Гарна наречена коштувала десять корів. Пригнав він десять корів і підійшов до вождя. - Вождь, я хочу взяти заміж твою доньку і даю за неї десять корів! - Це хороший вибір. Моя старша дочка красуня, розумниця, і вона стоїть десяти
    корів. Я згоден. - Ні, вождь, ти не зрозумів. Я хочу одружитися на твоїй молодшій дочці. - Ти що, жартуєш? Чи не бачиш, вона ж така ... не дуже. - Я хочу одружитися саме на ній. - Добре, але як чесна людина я не можу взяти десять корів, вона того не варта. Я візьму за неї три корови, не більше. - Ні, я хочу заплатити саме десять корів. Вони одружилися. Минуло кілька років, і мандрівника друг, вже на своєму кораблі, вирішив відвідати товариша і дізнатися, як у нього життя. Приплив, йде по березі, а назустріч жінка неземної краси. Він її запитав, як знайти його друга. Вона показала. Приходить і бачить: сидить його друг, навколо дітлахи бігають. - Як живеш? - Я щасливий. Тут входить та найкрасивіша жінка. - Ось, познайомся. Це моя дружина. - Як? Ти що одружився ще раз? - Ні, це все та ж жінка. - Але як це сталося, що вона так змінилася? - А ти запитай у неї сам. Підійшов друг до жінки і запитує: - Вибач за нетактовність, але я пам'ятаю, яка ти була ... не дуже. Що сталося, що ти стала такою прекрасною? - Просто, одного разу я зрозуміла, що стою десяти корів.
    Переклала на українську мову 1.07.18 15.05

    Притча про кращого чоловіка
    Одного разу до священика прийшла жінка і сказала: - Ти два роки тому одружив мене з чоловіком. А зараз розведи нас. Я не хочу з ним більше жити. - Яка ж причина твого бажання розлучитися? - поцікавився священик. Жінка так пояснила: - У всіх чоловіки вчасно повертаються додому, мій же чоловік постійно затримується. Через це вдома кожен день скандали. Священик, здивувавшись, запитує: - Причина лише тільки в цьому? - Так, я не хочу жити з людиною, що володіє таким недоліком, - відповіла жінка. - Розвести-то я вас розведу, але за однієї умови. Повертайся-ка ти додому, випечеш великий смачний хліб і принеси мені. Але коли будеш пекти хліб, нічого не бери в будинку, і сіль, і воду, і борошно попроси у сусідок. І обов'язково поясни їм причину свого прохання, - сказав священик. Ця жінка відправилася додому і, не відкладаючи, взялася за справу. Зайшла до сусідки і сказала: - О, Марія, позич мені склянку води. - У вас, що, вода закінчилася? Хіба у дворі не виритий колодязь? - Вода є, але я пішла до священика, щоб поскаржитися на чоловіка і попросила розвести нас, - пояснила та жінка і як тільки вона закінчила, сусідка зітхнула: - Ех, якби ти знала, який у мене чоловік! - і почала скаржитися на свого чоловіка. Після жінка вирушила до сусідки Асі, щоб попросити сіль. - У тебе що, сіль закінчилася, просиш всього одну ложку? - Сіль є, але я поскаржилася священику на чоловіка, попросила розлучення, - говорить та жінка, і не встигла вона закінчити, як сусідка вигукнула: - Ех, якби ти знала який у мене чоловік! - і почала скаржитися на свого чоловіка. Так, до кого б ця жінка не заходила, щоб попросити, від усіх чула скарги на своїх чоловіків. Нарешті, вона спекла великий смачний хліб, принесла священика і віддала зі словами: - Дякую тобі, спробуй мою працю разом зі своєю сім'єю. Тільки не думай розвести мене з чоловіком. - Чому, що сталося, доню? - запитав священик. - Мій чоловік, виявляється, краще за всіх, - відповіла йому жінка.
    Переклала на українську мову 1.07.18 15.10





    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  19. Мудра притча про логіку
    Мудра притча про логіку
    Молодий єврей прийшов до відомого нью-йоркському равина і заявив, що хоче вивчити Талмуд. - Ти знаєш арамейський? - запитав равин. - Ні. - А іврит? - Ні. - А Тору в дитинстві вчив? - Ні, раве. Але ви не хвилюйтеся. Я закінчив філософський факультет Берклі і щойно захистив дисертацію за логікою в філософії Сократа. А тепер, щоб заповнити білі плями в моїх знаннях, я хочу трохи повчити Талмуд. - Ти не готовий вчити Талмуд, - сказав равин. - Це сама глибока книга з усіх, написаних людьми. Але раз ти наполягаєш, я влаштую тобі тест на логіку: впораєшся - буду з тобою займатися. Молода людина погодилася, і равин продовжив. - Двоє людей спускаються по димоходу. Один вилазить з чистим обличчям, інший - з брудним. Хто з них піде вмиватися? У молодого філософа очі на лоб полізли. - Це тест на логіку ?! Равин кивнув. - Ну, звичайно, той, у кого брудне обличчя! - Неправильно. Подумай логічно: той, у кого брудне обличчя, подивиться на того, у кого обличчя чисте, і вирішить, що його особа теж чисте. А той, у кого обличчя чисте, подивиться на того, у кого обличчя брудне, вирішить, що сам теж забруднився, і піде вмиватися. - Хитро придумано! - Захопився гість. - А ну-ка, раве, дайте мені ще один тест! - Добре, юнак. Двоє людей спускаються по димоходу. Один вилазить з чистим обличчям, інший - з брудним. Хто з них піде вмиватися? - Але ми вже з'ясували - той, у кого обличчя чисте! - Неправильно. Обидва підуть вмиватися. Подумай логічно: той, у кого чисте обличчя, подивиться на того, у кого обличчя брудне, і вирішить, що його обличчя теж брудне. А той, у кого обличчя брудне, побачить, що другий пішов вмиватися, зрозуміє, що у нього брудне обличчя, і теж піде вмиватися. - Я про це не подумав! Вражаюче - я допустив логічну помилку! Раве, давайте ще один тест! - Гаразд. Двоє людей спускаються по димоходу. Один вилазить з чистим обличчям, інший - з брудним. Хто з них піде вмиватися? - Ну ... Обидва підуть вмиватися. - Неправильно. Вмиватися не піде жоден з них. Подумай логічно: той, у кого обличчя брудне, подивиться на того, у кого обличчя чисте, і не піде вмиватися. А той, у кого обличчя чисте, побачить, що той, у кого обличчя брудне, не йде вмиватися, зрозуміє, що його обличчя чисте, і теж не піде вмиватися. Юнак прийшов у відчай. - Ну повірте, я зможу вчити Талмуд! Запитайте що-небудь інше! - Гаразд. Двоє людей спускаються по димоходу ... - О Господи! Жоден з них не піде вмиватися !!! - Неправильно. Тепер ти переконався, що знання логіки Сократа недостатньо, щоб вчити Талмуд? Скажи мені, як може бути таке, щоб двоє людей спускалися по одній і тій же трубі, і один з них забруднив обличчя, а інший - ні ?! Невже ти не розумієш? Все це питання - нісенітниця, і якщо ти витратиш життя, відповідаючи на безглузді питання, то всі твої відповіді теж будуть позбавлені сенсу!
    Переклала на українську мову 2.07.18 16.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  20. 30 влучних цинічних цитат Чарльза Буковскі ...
    30 влучних цинічних цитат Чарльза Буковскі
    Американський письменник німецького походження Чарльз Буковскі творив в стилі так званого «брудного реалізму» - коли персонажі, речі і події не тільки не прикрашають, але ще і описуються з усіми таємницями, з грубою і навіть агресивною чесністю. Це був свого роду протест проти сентиментальних вигаданих романів і бажання висловити всю правду про світ - про такий світ, яким він є насправді. Але неможливо передати всю глибину його життєвих спостережень без ще одного компонента - тонкої емоційної душі, яка все глибоко відчуває і співпереживає всьому людству. Саме така душа ховається під напускною маскою цинізму геніального письменника, поета і літератора Чарльза Буковскі.
    30 цитат Чарльза Буковскі про життя, любов і самотність:
    1. Добре, коли є куди піти, коли все погано.
    2. З моїми поглядами на життя перша справа - уникати спілкування з людьми. Чим менше мені їх трапляється, тим краще я себе відчуваю.
    3. Самотність зміцнює мене; без нього я як без їжі і води. Кожен день без неї знесилює мене. Я не пишаюся своєю самотністю, але я залежу від неї.
    4. Я зазвичай поганий, але, коли я хороший, я хороший диявольськи.
    5. Просто жити, поки не помреш, - вже важка робота.
    6. Злидні і невігластво породжують власну істину.
    7. Коли ти п'яний, світ як і раніше десь поруч, але він хоча б не тримає тебе за горло.
    8. Щоб почати рятувати світ, треба рятувати кожну людину окремо, одного за одним; рятувати всіх - це романтизм або політика.
    9. Бачити на екрані всяке лайно стало настільки звичним, що люди перестали віддавати собі звіт в тому, що дивляться одне лайно.
    10. Депресія і самогубство часто виявлялися результатом неправильної дієти.
    11. Письменники - це відчайдушні люди, і, коли у них з'являється надія, вони перестають бути письменниками.
    12. У 25 генієм може бути будь-хто. У 50 для цього вже щось треба зробити.
    13. Честолюбство рідко допомагає таланту. Інша справа - удача. Талант завжди плететься за нею по п'ятах.
    14. Справи йшли добре, але невідомо куди.
    15. Зрозуміло, людину можна любити - якщо знаєш її не дуже близько.
    16. Проблема цього світу в тому, що виховані люди сповнені сумнівів, а ідіоти сповнені впевненості.
    17. Якщо у тебе вийшло обдурити людину, це не означає, що він дурень, - це значить, що тобі довіряли більше, ніж ти цього заслуговуєш.
    18. Краса - дрібниця. Ти і сам не розумієш, як тобі пощастило, що ти негарний, адже якщо ти подобаєшся людям, то знаєш, що справа в іншому.
    19. Якщо у вас майже не залишилося душі і вам про це відомо, значить, душа у вас ще є. 20. Бувають дні, коли краще за все не вилазити з ліжка і натягнути ковдру на голову.
    21. Якщо ти скотина, так і скажи. А то хто-небудь інший скаже. Але якщо я скажу першим, вони роззброєні.
    22. - Перше, що мені в тобі сподобалося, - говорила Лідія, - це що у тебе немає телевізора.
    23. Я дуже добре знаю свої недоліки, щоб вимагати взаємної любові.
    24. Бути над добром і злом - в теорії-то воно нічого, але щоб жити далі, вибирати все-таки потрібно ...
    25. Деякі люди не вміють сходити з розуму - у них жахливо нудне життя.
    26. Якщо не можете бути джентльменом, так не будьте хоча б свинею.
    27. Знайди те, що любиш, і нехай це вб'є тебе.
    28. Я не вірю, що можна змінити світ на краще. Я вірю, що можна постаратися не зробити його гірше.
    29. Завжди хтось зіпсує тобі день, а то і все життя.
    30. - Я думаю, мені випити треба. - Випити майже всім треба, тільки вони про це не знають.
    Переклала на українську мову 1.07.18 14.30


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  21. 20 принципів життя Махатми Ганді...
    20 принципів життя Махатми Ганді, до яких варто прислухатися Ім'я Махатма Ганді оточене в Індії таким же шануванням, з яким вимовляються імена святих. Він все життя боровся проти роздирають його країну релігійних чвар і проти насильства, але на схилі років упав його жертвою. Філософію ненасильства Махатми Ганді поділяють мільйони людей по всьому світу:
    • Спочатку вони тебе не помічають, потім сміються над тобою, потім борються з тобою. А потім ти перемагаєш.
    • Принцип «око за око» зробить весь світ сліпим.
    • Уміння прощати - властивість сильних. Слабкі ніколи не прощають.
    • Свобода нічого не варта, якщо вона не включає в себе свободу помилятися.
    • Грам власного досвіду коштує дорожче тонни чужих повчань.
    • Це завжди було таємницею для мене: як люди можуть поважати себе, принижуючи таких же, як вони самі.
    • Щастя - це коли те, що ви думаєте, говорите і робите, перебуває в гармонії. • Знайди мету - ресурси знайдуться.
    • Єдиний спосіб жити - це давати жити іншим.
    • Я розраховую тільки на хороше в людях. Я сам не без гріха, і тому я не вважаю за можливе загострювати увагу на помилках інших.
    • Це не дуже мудро бути впевненим у власній мудрості. Необхідно пам'ятати про те, що найсильніший може проявити слабкість, а наймудріший може припуститися помилки.
    • Справи совісті не вирішуються більшістю голосів.
    • Долають ненависть любов'ю, неправду - правдою, насильство - терпінням.
    • Можливе для одного, можливо для всіх.
    • Без моєї згоди ніхто не може мені зашкодити.
    • Бог є любов - це єдина істина, яку я цілком визнаю. Любов дорівнює Богу.
    • Яка різниця для мертвих, сиріт і безпритульних, в ім'я чого творяться свавілля і руйнування - в ім'я тоталітаризму або в ім'я священної демократії і лібералізму?
    • Людина - це продукт своїх власних думок. Про що він думає, тим він і стає.
    • Справжня краса полягає все-таки в чистоті серця.
    • Якщо бажаєш, щоб світ змінився, - сам стань цією зміною.
    Переклала на українську мову 1.07.18 14.18


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  22. Притча: Хто чим багатий, тим і ділиться.
    Притча: Хто чим багатий, тим і ділиться.
    Купив собі чоловік новий будинок – великий гарний – і сад з плодовими деревами біля будинку. А поряд в старенькому будинку жив зависливий сусід, який постійно намагався зіпсувати йому настрій : то мусор під ворота підкине, то ще щось непристойне зробе.
    Одного разу прокинувся чоловік в гарному настрої, вийшов на віранду, а там відро з помиями стоїть. Чоловік взяв відро, помиї вилив, відро вичистив до блиску, назбирав в нього самих крупних і смачних яблук і пішов до сусіда. Сусід, почув стук в двері, злорадно подумав: «Нарешті то я достав його!» Відчиняє двері в надії на суперечку, а чоловік протянув йому відро з яблуками і говорить : Хто чим багатий , тим і ділиться!
    Переклала на українську мову 1.07.18 9.58


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  23. 8 уроків Будди
    8 уроків Будди
    Вчення від великого духовного наставника, який не потребує особливого представлення. У перекладі «Будда» - означає «пробуджений» або «освічений». У його вченні немає нічого, що суперечило б основам внутрішньої гармонії будь-якого іншого перебігу, релігійного або філософського. Ці уроки універсальні і вічні, а познайомитися з ними цікаво для розуму і корисно для душі:
    1. Починати з малого - це нормально. Глечик наповнюється поступово, крапля за краплею. Кожен майстер колись був любителем. Якщо ви послідовні і терплячі, ви досягнете успіху. Ніхто не може досягти успіху всього за одну ніч: успіх приходить до тих, хто готовий почати з малого і старанно працювати, поки не заповниться глечик.
    2. Думки матеріальні. Наша свідомість - це все. Якщо людина говорить або діє з поганими думками, його переслідує біль. Якщо ж людина говорить або діє з чистими намірами, за ним слідує щастя. Щоб правильно жити, потрібно заповнити мозок «правильними» думками. Правильне мислення дасть все, що побажаєте; неправильне мислення - зло, яке в кінці-кінців зруйнує вас.
    3. Пробачити. Стримувати гнів у собі - все одно, що схопити гаряче вугілля з наміром кинути його в кого-небудь ще, але згорите саме ви. Коли ви звільняєте тих, хто укладений у в'язниці непрощення, ви звільняєте з цієї в'язниці самі себе. Ви нікого не зможете придушувати, не пригнічуючи і себе теж. Вчіться прощати. Вчіться прощати швидше.
    4. Ваші вчинки мають значення. Щоб розвиватися, ви повинні діяти; щоб швидко розвиватися, діяти потрібно кожен день. Прислів'я говорить: «Бог дає кожному птахові черв'яка, але не кидає його в гніздо». Будда сказав: «Я не вірю в долю, яка звалюється на людей, коли вони діють, але я вірю в долю, яка звалюється на них, якщо вони не діють». 5. Намагайтеся зрозуміти. Ми перестали боротися за правду, ми почали боротися тільки за себе. Спершу спробуйте зрозуміти, і лише потім постарайтеся, щоб зрозуміли вас. Ви повинні докласти всі свої сили, щоб зрозуміти точку зору іншої людини. Вислухайте інших, зрозумійте їх точку зору, і ви знайдете спокій. Більше зосередьтеся на тому, щоб бути щасливим, ніж бути правим.
    6. Переможете себе. Краще перемогти себе, ніж виграти тисячі боїв. Таку перемогу не зможуть відняти ні ангели, ні демони, ні рай, ні пекло. Щоб перемогти себе, потрібно контролювати свої думки. Вони не повинні бушувати, як морські хвилі. Ви можете подумати: «Я не можу контролювати свої думки. Думка приходить, коли їй заманеться. На що я відповідаю: ви не можете заборонити птиці пролітати над вами, але безсумнівно, ви можете перешкодити їй звити гніздо у вас на голові ».
    7. Живіть в гармонії. Гармонія приходить зсередини. Не шукайте зовні те, що може бути тільки у вашому серці. Правда в тому, що гармонію можна знайти лише всередині себе. Гармонія - це не нова робота, не нова машина або новий шлюб; гармонія - це світ в душі, і він починається з вас.
    8. Будьте вдячні. Давайте встанемо і подякуємо за те, що якщо ми не вчилися багато, то не витратили багато часу, а якщо і втратили час, то принаймні не захворіли, якщо ж захворіли, то хоча не померли. Завжди знайдеться щось, за що варто подякувати. Не будьте настільки песимістичні, що на хвилину, навіть у момент сварки, ви не в змозі усвідомити хоча б десять речей, за які варто бути вдячним. Не всі змогли прокинутися сьогодні вранці; вчора деякі заснули в останній раз. Завжди є щось, за що варто подякувати.
    12 постулатів-нагадувань від Будди для щасливого життя:
    • Найбільший ворог у житті людини - це він сам.
    • Найбільша дурість в житті людини - це брехня.
    • Найбільша печаль в житті людини - це заздрість.
    • Найбільша помилка в житті людини - втратити самого себе.
    • Найбільша вина в житті людини - невдячність.
    • Найбільша втрата в житті людини - втрата надії.
    • Найбільше надбання в житті людини - здоров'я і розум.
    • Найбільший дар в житті людини - великодушність.
    • Найбільший недолік в житті людини - нерозуміння.
    • Найбільше розрада в житті людини - добрі справи.
    • Саме гідне жалю в житті людини - применшення своєї гідності.
    • Саме гідне захоплення в житті людини - піднятися після падіння.
    Коротка і мудра порада від Будди:
    Одна з найбільш корисних життєвих навичок - це вміння швидко забувати все погане: не зациклюватися на неприємностях, не жити образами,не упиватися роздратуванням, не таїти злобу. Не варто тягти різний мотлох в свою душу.
    Переклала на українську мову 24.06.18 10.48


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  24. 5 життєвих міні-уроків
    5 життєвих міні-уроків
    Як свідчить східна мудрість, якщо учень готовий, учитель з'явиться. І якщо ви готові, то можете винести урок з будь-якої життєвої ситуації:
    1. Якщо ви можете ...
    Якщо ви можете почати свій день без кофеїну, якщо ви завжди можете бути життєрадісним і не звертати увагу на болі і нездужання, якщо ви можете утриматися від скарг і не втомлювати людей своїми проблемами, якщо ви можете їсти одну і ту ж їжу кожен день і бути вдячними за це, якщо ви можете зрозуміти кохану людину, коли у нього не вистачає на вас часу, якщо ви можете пропустити повз вуха звинувачення з боку улюбленого людини, коли все йде не так не з вашої вини, якщо ви можете спокійно сприймати критику, якщо ви можете ставитися до свого бідному другу так само, як і до багатого, якщо ви можете обійтися без брехні і обману, якщо ви можете боротися зі стресом без ліків, якщо ви можете розслабитися без випивки, якщо ви можете заснути без таблеток, якщо ви можете щиро сказати, що у вас немає упереджень проти кольору шкіри, релігійних переконань, сексуальної орієнтації або політики, - значить ви досягли рівня розвитку своєї собаки ... ( Сер Вінстон Черчілль)
    2. Сила дрібниць
    Гіпотетична ситуація: що буде, якщо кинути жабу в каструлю з гарячою водою? Вона тут же вискочить. А що, якщо ту ж саму жабу покласти в каструлю з холодною водою, поставити на плиту і поступово нагрівати? Жаба розслабиться. Вона, звичайно, помітить, що стає тепліше, але подумає: «Трошки зайвого тепла не зашкодить». А закінчиться все тим, що вона звариться. Багато що в житті накопичується поступово. Особливо борги, зайву вагу і погане здоров'я. Не можна недооцінювати дрібниці.
    3. Мистецтво приймати подарунки
    Щоб збільшити приплив достатку в своє життя, дуже важливо навчитися приймати. Ми отримуємо стільки ж, скільки віддаємо, отже, і віддавати повинні стільки ж, скільки отримуємо. Цей важливий момент багато хто не бере до уваги. Тим часом навчитися приймати не так легко, як здається. Ретельно проаналізуйте свою реакцію на компліменти. Вмійте їх приймати, оскільки з їх допомогою навколишні реалізують свій шанс щось віддати. Уміння легко приймати все, що вам дається, допоможе вам притягувати до себе достаток. Не відмовляйтеся, коли вам пропонують щось хороше. Якщо вам підносять подарунок, прийміть його і просто подякуйте. Якщо в ресторані хтось хоче оплатити рахунок, не сперечайтеся. Скажіть «спасибі» і дозвольте людині зробити цей жест «віддання». Позбавтеся від помилок з приводу подарунків. Забудьте про те, що вони роблять вас уразливими або зобов'язаними. Якщо вам дарують те, що вам не подобається або не потрібно, віддайте подарунок тому, кого він більше сподобається. В цьому випадку виграють всі. Відмовляючись від подарунка, ви блокуєте потік достатку не тільки в своєму житті, але і в житті дарувальника. Коли ви самі робите подарунок, хіба вам не хочеться, щоб його прийняли?
    4. Джерело майстерності
    Один фотограф прийшов до жінки на вечерю. Вона, подивившись його фотографії, вигукнула: - Які у вас чудові фотографії! Напевно, у вас дуже хороший фотоапарат? Фотограф промовчав. Але, йдучи, сказав: - Спасибі, вечеря була дуже смачна. Напевно, у вас дуже хороші каструлі.
    5. Коли-небудь ти зрозумієш ...
    Коли-небудь ти зрозумієш, що бувають люди, які ніколи не зраджують, але для цього доведеться пройти через дуже багато зрад. Коли-небудь ти зрозумієш, що зовнішній блиск - ніщо в порівнянні з внутрішньою красою. Тому що все, що зовні - це до першого дощу. Те, що всередині - горить завжди. Нехай навіть воно згасло до ледве-видних вугольків. Але, досить скласти губи трубочкою і ласкаво подути - вогонь поступово розгоряться і зігріють тебе. Коли-небудь ти зрозумієш, що багато формул і афоризм, яких ти нахапався в навколишньому світі - порожні, нехай і красиві, набори слів - не більше того. Важливі лише ті істини, до яких ти сам дійшов. Коли-небудь ти зрозумієш, що доброта, ніжність, ласка і турбота - це прояв внутрішньої сили, а не слабкості. Принцип дії карми або закон бумеранга
    Переклала на українську мову 24.06.18 10.35


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  25. Притча про образи
    Притча про образи
    Учень попросив вчителя: - Ти такий мудрий. Ти завжди в гарному настрої, ніколи не злишся. Допоможи і мені бути таким. Учитель погодився і попросив учня принести картоплю і прозорий пакет. - Якщо ти на кого-небудь розлютився і затаїв образу, - сказав учитель, - то візьми картоплю. Напиши на ній ім'я людини, з яким стався конфлікт, і поклади цю картоплю в пакет. - І це все? - здивовано запитав учень. - Ні, - відповів учитель. - Ти повинен завжди цей пакет носити з собою. І кожен раз, коли на кого-небудь образишся, додавати в нього картоплю. Учень погодився. Пройшов якийсь час. Пакет учня поповнився картоплинами і став досить важким. Йому дуже незручно було завжди носити з собою. До того ж та картопля, що він поклав на самому початку, стала псуватися. Вона покрилася слизьким гидким нальотом, деяка проросла, деяка зацвіла і стала видавати різкий неприємний запах. Учень прийшов до вчителя і сказав: - Це вже неможливо носити з собою. По-перше, пакет занадто важкий, а по-друге, картопля зіпсувалася. Запропонуй щось інше. Але вчитель відповів: - Те ж саме відбувається і з тобою. Просто ти це відразу не помічаєш. Вчинки перетворюються в звички, звички - в характер, який народжує смердючі пороки.Я дав тобі можливість поспостерігати цей процес з боку. Кожен раз, коли ти вирішиш образитися або, навпаки, образити когось, подумай, чи потрібен тобі цей вантаж.
    Переклала на українську мову 24.06.18 10.15


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  26. Що замовляєш, то і отримуєш ...
    Що замовляєш, то і отримуєш ...
    Жінка їде роздратована в тролейбусі і думає: - Пасажири - хами і грубіяни. Чоловік - п'яна скотина. Діти - двієчники і хулігани. А я - така бідна і нещасна ... За спиною у неї стоїть ангел-хранитель з блокнотиком і все записує по пунктик: 1. Пасажири - хами і грубіяни. 2. Чоловік - п'яна скотина ... і т.д. Потім перечитав і задумався: - І навіщо їй це потрібно? Але якщо замовляє, будемо виконувати ...
    Переклала на українську мову 24.06.18 10.15



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  27. Кожна людина - рішення чиєїсь проблеми…
    Кожна людина - рішення чиєїсь проблеми…
    Кожна людина на Землі - це рішення чиєїсь проблеми, - сказала якось моя мудра бабуся. Я дуже здивувалася її словами. - Ти - рішення чиєїсь проблеми, - повторила вона. І пояснила: - Дар, який дан тобі, може бути не потрібний всім, але він, безумовно, просто необхідний комусь - твоя посмішка, твоя любов, твоя сила.
    Переклала на українську мову 24.06.18 10.10



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  28. Помог сланец…

    Сегодня во Всемирный день рыболовства, вспомнила историю из жизни на Крайнем Севере. Лето там, хоть и короткое, в июне, только начинается тепло, а в августе уже может выпасть снег, но в тайге успевают созревать полезнейшие ягоды – жимолость, голубика, морошка, смородина, а к осени – брусника, много грибов, а в горных речках – рыбка, особенно вкусная – хариус, мальма.
    Часто выезжали за ягодами и грибами, а муж на рыбалку. Один раз собрав ягод,мы остановились на отдых возле горной речки, разложили небольшой костер, установили котелок, все было необходимое для ухи…За несколько минут муж уже поймал рыбку(хариус). А вот нож мы забыли с собой взять…Что делать…беру сланец, которым, как галькой усыпан берег речки, он очень острый, чищу и разделываю рыбку бросаю в котелок, несколько минут и уха готова. Выдалась отменной!
    Природа Севера зачаровывает своей первозданной красотой, чистым воздухом и кристально чистой водой в горных речушках.
    27.06.18 10.30



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  29. Які чудові літні ранки...
    Які чудові літні ранки, голубки навкруги воркують, повітря свіже, мята пахне, зелені колосяться трави, розквітли квіти, смачні плоди звисають на деревах і новий день це простір для здійснення мрій бажань, подякую Всевишнього за все, з любовью і натхненням справами займусь, така можливість старанно працювати, цікаве щось дізнатись, комусь допомогти, поспілкуватись, помріяти, музику улюблену послухати, та хіба можна все перерахувати, можливості безмежні ...не буду гаяти хвилини і часи...
    26.06.18 9.00


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  30. Посмішки дітей щасливих...
    Посмішки дітей щасливих...
    Яка щедра в нас земля, які сади роскішні, плодовиті, це мабуть рай,а все інше, що брудне, то вже нашого, людей втручання, дії. Замислитися нам потрібно всім, в чому є дійсні на землі скарбниці, це сонця промені яскраві, свіже повітря, де дихати нам легко, чисті і джерельні води, відношення, стосунки ширі і відверті між людьми і посмішки дітей щасливих...
    25.06.18 8.20


    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -