Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Надія Степула

Рубрики / Книжка есеїв «Анабазис»

Опис: Анабазис

У Надії Степули, коли вона веде авто по якійсь новій живописній дорозі, що скорше виглядає як «напрям», усмішка рідко зникає з лиця. Вона радіє дорогам, які можна підкорювати і відкриттям, які чекають за поворотом.

...Вітер легко обвився
Вкруг моєї руки...

Вітер розвіває її тіціанівське волосся. В салоні можна почути і світову класику, і «лента за лентою набої подавай», і створені впродовж років нею ж програми на радіо «Свобода» — «Сюжети», «Виміри життя»...

Саме в поєднанні з авто асоціюється у мене Степула.
Навіть ні, не так. Не з автомобілем асоціюється, а з рухом. Із шаленим рухом, коли свистить простір і миготять дні. «Похід — як пошук незвіданого...»

Есеїстика Надії Степули — це теж пошук, це теж подорож.
Подорож лабіринтами часів, галереями доль, переплетеннями культур і нетрями напівзабутих змислів, де, окрім усього іншого, Надія має надію знайти «вічність у собі, а себе — на провінційних перехрестях, де вічність теж іноді зупиняється».
«Літаю...» — найчастіша Надіна відповідь на питання про справи. Мені здається, вона літає, вона перебуває в русі й тоді, коли, завмерши, замислено й трохи печально дивиться вдаль і мовчить. Така вона є. І завжди залишається сама собою, справдешньою й органічною — чи в «гранд-отелі» на набережній Круазетт, чи на буряках в осінньому бучацькому полі. З готовністю прийти на допомогу, підсобити — і шейху-мільярдеру, що не втрапить ліфтом на потрібний поверх, і цьоці Стефі, котрій уже несила завдати клунок на колгоспну вантажівку.

Але то вже трохи інша тема.А зараз — «Анабазис». Мандрівна езотерика Надії Степули, котра міниться кольорами вечірнього неба, розкладається віялами сенсів, обвівається лагідними золотавими струменями пам'яті. Власне, тою пам'яттю стає.

...Все тече і біжить,
Все минає, і кожен це знає.
Майте мужність прожить
В цьому світі, де нас вже немає.

Але світ лишається. І лишається конкістадорський порив Жінки, котра відкриває його — раз у раз по новому.
Павло Вольвач

Розділ: Художня література
Серія: Художня література. Поза серіями
Рiк випуску: 2009
  Переглянути все