Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Любов СЕРДУНИЧ (1959)
Хтось бажає синім птахом стати,
Хоч не кожному таке під силу.
Я - щаслива, якщо знаю: поруч
Хтось бажає синім птахом стати.


Отримані коментарі | Залишені вами коментарі| Інші коментарі

Коментатор Любов СЕРДУНИЧ, [ 2014-06-08 22:25:12 ],
на сторінці поезії     "Клечальна Субота"   СЕРДУНИЧ Любов

Дякую за коментарі! :) Щодо слова "клечати" (квітчати, прибирати)... СамІй цікаво, від чого утворене... На жаль, багато вже зараз втрачено. Але стільки у цього свята магії, стільки несе воно інформації про вірування і світогляд наших предків, що ним неможливо не захоплюватись. Це свято стверджує: дух предків, зв’язок поколінь розірвати неможливо. Ми, як і наше життя, - це лише проміжна ланка між минулим і прийдешнім.
У нас, пані Оксано, деревцятка не зрубують, а лише квіти, трави і гілочки. Бо на Зелені святки до людей на подвір’я заходить на гостину сам дух Зелені, заходить в образі Куста чи Тополі. Тополею обирали найстрункішу дівчину, якій зав’язували підняті доверху руки. На неї навішували зелень, вінки, намисто, хустки, стрічки, водили селом і співали.
Так само вибирали дівчину для Куста (Куща). Її прибирали гіллям, нарваним у лісі у неділю, вдосвіта. Вбирали у вишиванку, на голову 5 - 6 віночків, щоб не впізнали. Хлопці Куста оберігають... А які звичаї, пов"язані із Зеленими святками, побутують у вас, друзі?
1   2   3   4   5   ...   7