Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Микола Істин (1972)

  Рецензії поезії
  нема

  Рецензії на вірші
  нема

 Рецензія авторської аналітики
  нема







Рецензії

  1. Некстмодернізм постмайданівського паралельноатовського періоду
    Яна Лілл

    "Некстмодернізм постМАЙДАНівського паралельноАТОвського періоду"
    (Микола Істин, видавництво "Час Змін Інформ")

    Лише після усвідомлення прочитаного, ненароком повертаєшся до анотації,
    цієї своєрідної авторської рефлексії яка перегукується із назвою самої
    книги - "Некстмодернізм постмайданівського паралельноатовського періоду".
    Що ж таке некстмодернізм? Ось, що пише автор відповідаючи на це запитання
    - "Некстмодернізм – багатозначний, він наступна сходинка модернізму, в
    окремих літературних творах він прилеглий, в чомусь паралельний з
    модернізмом, і постмодернізмом, він прийдешній,і т. п. Він являє собою
    наступні світогляди та світобудови, що розширюють та збагачують
    менталітет. В ньому творче оновлення що переходить в якісну форму
    розвитку... Він має багато рис, граней, властивостей, шляхів, які є в моїх
    творах, та які я описав в різних публікаціях"
    Але повернімося до самої книги. Постмайданівський паралельноатовський
    період пропущений крізь мембрану душі, показує сьогодення, те сьогодення
    яке болить поету:

    "Опустіть молотки
    і розтисніть пальці,
    хай випадуть цвяхи з руки,
    які забиваєте в серце..."


    І надалі, з кожним віршем, рядком написаним автором книги все глибше і
    глибше занурюєшся, осягаючи наболіле:


    "Філософе Григорію, почуй, світ не спить!
    Майдан, як розпечена сковорода.
    Вогонь від шин шкварчить.
    Юрба
    тече вулицями, мов лава вулкана.
    Для бунтарів бочки за барабани.
    Не водою,
    а кров’ю
    вмивають руки кати.
    Спадають корони з корупціонерів.
    Втікають зрадливі гетьмани.
    А далі, війна.
    На стіну стіна.
    Із завойовницької псевдокультури
    лунають вибухи, і вилітають кулі.
    Розтоптують імператив Канта
    чоботи окупанта..."


    І дещо автобіографічне:


    "Коли ти на дні,
    лежиш,
    умиротворений безвиходом,
    і залишається лише чекати з моря погоди,
    зберігати сили
    і майструвати вітрила
    для попутного вітру везіння
    і часу весла.
    А доля ще більше затискає тебе
    в лещатах
    і обробляє, наче деталь на станку..."


    Можна цитувати й цитувати автора, адже направду, надто широко розкриває
    поет свою літературну душу. Але я втримаюся від цієї спокуси, лише на
    закінчення додам, що цю книгу варто прочитати, щоб повністю осягнути
    всесвіт, поезокосмос поета.



    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  2. Це пробивається нова література
    Аліна Лінада


    …ЦЕ ПРОБИВАЄТЬСЯ НОВА ЛІТЕРАТУРА

    Микола Істин – незвичний поет, есеїст. Його творчість не вписується в стандартні схеми письменницької кар"єри. Він схожий на «білу ворону» в сучасному літературному середовищі.
    Творчість Миколи Істина це крок в напрямку розвитку світогляду людини, збагаченні її менталітету. До прикладу ,це проглядається в віршованих рядках: « Некопіювальні , оригінальні поети \ пишуть твори наче проекти \ вириваються з епохи примітивної культури , віршують , віщують, вершать…». В есеї « Ідеал Діцентри» можна оцінити масштаб внутрішнього світу автора : «…Мій світ – не обмежити стеблами багатосерцевого цвіту Діцентри, якій, як і мені, потрібен простір, щоб розмістити свої почуття. Мені потрібне зоряне небо, його галактики. Я розселив би по них свою душу , і втілив би в безлічі чарівних світів, мені потрібен цей Всесвіт…»
    В наш час зменшення читацького інтересу до літератури , як в Україні, так і загалом в світі, потрібні неординарні яскраві автори, які можуть своєю творчістю відкривати нові горизонти літератури… До таких, на мою думку, належить Микола Істин. Деякі з його творів , нині, можуть сприйматися неоднозначно, адже їх автор не підлаштовується під епоху. Ці твори написані з позиції майбутнього…Іншого часу, простору…І це не літературна гра формою чи змістом, якою захоплюється чимало сучасних письменників. В творах Миколи Істина присутня система цінностей, життєздатний світ…Автор моделює в віршах : « …Невідоме, нове , всеможливе » .Дихання розвитку літератури, літературна весна , відчувається в рядках вірша « Бунт тексту» : «…Бурі текстів мов грози із хмар темносиніх \ поетичних світів що придумані нами \ напоють словами світогляди \ для буяння, для розквіту, для все цвітіння \ і будуть радіти їм люди \ без них , неможлива прийдешня \ убрана в обнову поезії й прози , принадна \ бунту світлого – літературна весна ». Вірші для поета це « лабораторія » для створення дива : «…Певно це воно, те шосте чуття як маловідома здатність душі \(на відміну від обчислювальної машини) \ вираховувати природу дива...».Пошук ідеалів існування одна із головних тем творчості письменника : «…Ми люди дорога до тих ідеалів, яких ще немає на мапах астрономічних…». В своїх творах Микола Істин розширює межі добра, любові : «…Я, формули буття \ складаю з вседобра і з усещастя \ із всеможливості багатоваріантних світів прекрасних див \ із хліба і води \ з чорнила крові \ ці світи мрійливі…». Важливе значення Микола Істин надає мові : «…Підіймусь зі своєю мовою до ідеалів всіх світів Земних і Небесних \ і хай перекладають її цінності на весь мовний Всесвіт ».
    Нова література це непросто нові імена. І не примітивний поділ на двотисячників, чи двітисячідесятників і т. д. Нова література це нові світогляди. Вони народжуються з дивовижних комбінацій ідей, наче оновлені спіралі ДНК речень, створені еволюцією письменницького слова : « Всі книги, і блоги \ все людство \ є вихід за межі програми \ пейзажу природи за рами \ крок в інше єство…»( з вірша Миколи Істина « Взяти чистий аркуш паперу» ).Інший вірш героя цієї статті , під назвою «Створити сайт», завершується словами : «…Це пробивається нова література».Творчість Миколи Істина має ознаки некстмодернізма : «Ось вам чиновникам продажним \ і літературщини клопам книжним \ інші світи \ і другі Всесвіти \ що не вкладаються в голови конформістів \ і виходять за межі консервативних змістів»(з вірша «Планета Некст Логос».
    Микола Істин відомий в Івано-Франківську як ініціатор створення літоб"єднання «Планета Наступного Слова», і організатор багатьох літературних заходів, котрі є відкритими, і будь який автор, незалежно від віку, і тематики творчості, може взяти участь в цих заходах. Напевно що лише так, на принципах свободи літературного слова, здатна проявлятися нова література…

    2013 рік



    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --

  3. Микола Істин - вільний філософ у вільному місті
    Олександр Букатюк

    МИКОЛА ІСТИН - ВІЛЬНИЙ ФІЛОСОФ У ВІЛЬНОМУ МІСТІ
    Неординарний віршетворець Микола Істин, який називає себе вільним філософом у вільному місті (мається на увазі Івано-Франківськ, місто в якому живе і творить поет), у cвоїй творчості вирушає на пошуки власної "миколиної істини", створюючи нову літературно-філософську світобудову.
    Його філософічні вірші - це мандрування в галактиках космосу людської душі. Виступаючи проти обмежуючих стереотипів та реєнкарнації застарілих традицій творчості, які вже стали надокучливою літературною ментальностю, Микола Істин промовляє вустами велемудрого грека Платона: "лише та держава буде процвітати, де будуть правити філософи та віршетворці". Він не закликає нас до політики у якій всі ми по горло, даруйте,- як у екстриментах, але - радить творити перш за все державу власної душі, міцну і НЕзалежну, щоб дати відсіч всім інформаційним окупантам, які ординською навалаю намагаються загарбати духовну територію нашого мислення, тому "сплять і бачать" як ми втратимо здатність мислитити, й будемо спроможні лише на "їсти-пити-спати", ставши маріонетками (тінями душ), яким можна нав'язувати що завгодно... Проте ще не викорінено із г'рунту наших генів - відлуння золотих часів Київської Русі, ще витає у космосі нашої пам'яті незнищенний дух козаччини, воскресає ще в нашій совісті безсмертний подвиг вояків УПА,- тому, що, як стверджує Істин: " Лише у піснях і віршах -/ вижив український народ/... І справжня конституція України/ - то Шевченів "Кобзар".". А все тому, що Микола вірує: "... Слово врятує світ...(з "Маніфесту принципів "Планети Наступного Слова" О.Б.)...
    У вірші "Якби Іван Франко не вмер, а став би мером Івано-Франківська..." Микола Істин говорить проте, що "ми віддали владу політикам ,/а треба було - поетам". Це не чергова передвиборча агітація, чи заклик, до нас поетів, йти на вибори й гризтися за владу. Ні. Бо Микола каже: люди, йдіть у поети!", тобто, кожен в душі повинен бути поетом, співтворцем Сущого, бо (люблю повторювати): "спочатку було Слово"... Істин, як він сам зазначає, своєю творчістю сприяє виникненню і розвитку "душе-космо-культури", і це підтверджують його твори, зокрема в рукописних та самвидавчих збірках поезії та есеїстики "Космос душі", та "З галактик космосу душі". Його творчі амбіції є г'рунтом створення новітнього літоб'єднання (Планети Наступного Слова).Він є "генератором ідей" цієї літформації, ініціатором у всіх сенсах цього поняття, бо ініціюює навіть до життєвого оптимізму та віри у власні (спільні) сили, що спонукає до безвідступного руху на шляху розвитку новітньої літератури.
    "Миколина істина" (його власне самовизначення) не нав'язується нікому, тим-більше словожителям літпланети, бо, як переконаний сам поет-філософ, кожен має право на власний пошук Істини, і всі ми повинні рухатись в одному напрямку - напрямку Істини Творчості, направляти зорелети своїх душ в літературні космопростори - відкривати, кожен свою, позагалактичну америку... Більше скаже про ньго його космо-філосовічна творчість, якою він пророкує нову весну в українській літературі, справжню без відлиг та приморозків - цвітучу, співучу... космічну...
    Микола Істин - один з тих новітніх прометеїв, які несуть нам "космічні вогні" Слова



    Прокоментувати
    Народний рейтинг: -- | Рейтинг "Майстерень": --