Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Наталя Дитиняк (1985)
...Писала, спасала себя,
а думала, что - человечество.
Р.Казакова


Отримані вами коментарі| Залишені коментарі| Інші коментарі

Коментатор Тетяна Роса, [ 2009-03-28 17:40:06 ],
на сторінці поезії     "Щось неосяжне, але уявляється..."   Дитиняк Наталя

Шановній Майстерень Редакції. Якось дивно: я не бачу суперечностей у меті, тобто я вважаю, що Ви, так само, як і я, а ймовірніше набагато більше за мене, хочете бачити перед собою гарні вірші, але інколи у мене виникає враження, що аби зійшлися на вузькому місточку конкретного оцінювання, то … бій був би жорстоким.:) Я дуже далека від розуміння оптимальності вірша, я навіть банальність не розумію, бо, як на мене, то банальне геть усе, навіть те, про що всі кричать, що це неординарно і геніально; мені простіше розуміти конкретні речі: вдалість рим, порівнянь, образів, емоційний вплив вірша і тому подібне. Але ж і тут діє суб’єктивність сприйняття, і тому мене не дратує той факт, що досить часто високо оціненими є вірші, які мені абсолютно не подобаються, як і картини. Мені не здається своє бачення помилковим, хіба що не сучасним, але питання: чи довго проживуть новітні віяння?
Я не збираюсь сперечатись з Вами у тому, що світ однозначно прекрасний, але у ньому присутні усі можливі кольори, у тому числі і чорний, і від цього нікуди не дітися. І поезія хоч і покликана збільшувати кількість прекрасного у цьому світі, була б недолугою і однобокою, якби не відтворювала у собі усі досяжні кольори. Наявність у світі взаємовиключаючих речей робить його неоднозначним, отже це повинно відтворюватись і в поезії. І мені подобається багатогранність відтворення, позаяк сама я нею не володію. А розуміння краси – суб’єктивне, еталони, продиктовані більшістю – відносні і з часом змінюються. Тож сперечатись про красу сенсу не бачу.
Недоробки? Так, їх треба викорінювати, але на них не можна вказувати загальними фразами, а тільки конкретно пояснюючи автору їхню суть, аби він міг зрозуміти, чи це справді недоробка, чи просто індивідуальна відмінність бачення. Є краса поетично сформованого словесного потоку, а є краса читко увиразнено ї думки, а найбільш вдала поезія у собі це поєднує. Додати сюди служіння Добру і спрямованість у Вічність – і я буду вважати такий вірш геніальним. І це буде суб’єктивна думка, бо ж я буду відштовхуватись від свого, індивідуального розуміння Краси і Добра.
Гармонійність? Здається, її можна виміряти за допомогою математики, але чи достатньо для гармонійності оптимального співвідношення частин у цілому? Гармонія музики може бути дуже складною, ми її відчуваємо, але окремі її деталі , виокремленні з цілого, можуть чутися зовсім негармонійними. Кожна квітка має свою гармонію, але чи буде гармонійність у букеті? Можна розуміти красу квітів і бути далеким від розуміння краси композицій. Складні гармонії досить часто створюються з окремо негармонійних частин, отже для цього треба мати особливе бачення, але до якої межі його можна опанувати, якщо немає Дару? Отже, розуміння гармонійності – Дар?
Я не зуміла коротко відповісти на Ваш коментар, шановна Редакціє, і моя відповідь не стосується вірша Наталі, тож чи не буде доречно її звідси прибрати? Бо якось і не відповісти – погано, і займати стільки місця на чужій сторінці – не краще.
А погода таки гарна, у таку погоду навіть сперечатись приємно.:)
До речі, я чомусь не можу скористатися функцією «відповісти» – перекидує у віконечко звичайного коментаря, то чи це глюк у системі, чи у моєму комп’ютері?
Коментатор Редакція Майстерень, [ 2009-03-28 18:43:11 ],
на сторінці поезії     "Щось неосяжне, але уявляється..."   Дитиняк Наталя

Щодо неможливості "відповісти" - то це глюк у вашому, Тетянко, комп'ютері, найпростіше - додаткові налаштування інтернет-браузера потрібно повернути у "За замовчуванням" - схоже у вас "ява-протокол" відключений.

Шановна весняна Тетяно, ви дуже гарну відповідь дали. Нею можна тільки милуватись. Але ваша відповідь і найкраще пояснює, чому справжніх поетів дуже мало. І навіть більше - пояснює, чому "багато покликаних і мало обраних". Тому ваш коментар дуже важливий і прикрашає цю сторінку.
Ви праві і щодо конкретики.
А в конкретиці дуже важлива допомога найширшого кола колег, бо найвищі майстри ніколи не стануть підказувати що саме тут потрібно виправляти. А ми, автори-колеги, потрохи один одного витягуємо на рівень, коли і справжні Майстри дозволять собі робити нам зауваження.

А щодо квітки і букету - важливі співмірності - не можна порівнювати непорівнянне! :)
Коментатор Наталя Дитиняк, [ 2009-04-03 22:00:15 ],
на сторінці поезії     "Щось неосяжне, але уявляється..."   Дитиняк Наталя

Коментатор Редакція Майстерень, [ 2009-04-03 23:41:07 ],
на сторінці поезії     "Щось неосяжне, але уявляється..."   Дитиняк Наталя

Коментатор Наталя Дитиняк, [ 2009-04-07 23:01:08 ],
на сторінці поезії     "Ти перестав помічати сльози..."   Дитиняк Наталя

1   2   3   4   5   ...   8