Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Микола Левандівський (1981)

  Рецензії поезії
  нема

  Рецензії на вірші
  нема

 Рецензія авторської аналітики
  нема




Рубрики


Рецензії

  1. Той, що ловить весну…
    Ткачук Віталій. Упіймаю весну на слові. Поезії. – Луцьк: Вісник, 2003. – 68 с.

    Молоде (і не дуже) покоління віртуалізованих і девіртуалізованих поетів знають, або щось чули про «Лесин кадуб». Віталій, один із тих, хто творив його тілесний і поетичний вміст у 2001–2004 рр. Поезія членів і член кинь «Лесиного кадуба» завжди викликала зацікавлення у читацької аудиторії. Книга нашого автора є прикладом доброї юнацької поезії. Є такі автори, що одразу тебе зачіпають і ти їх читаєш та чекаєш на їх вірші.
    Здебільшого Віталій тяжіє до силабо-тоніки, але у його збірочці можна натрапити на білі й напівбілі поезії. Окремо слід відмітити авторський смак до рим: «прах/вустах», «люстри/струсить», «диван/сам-на сам», «граніту/неоліту», «теорему/даремно», «вольфраму/напам’ять», «вуаль/асфальт», «комплімент/алімент», «блюз/медуз», «жриці/ключиці», «червнів/тернів», «волхви/хвиль», «ртуті/суті», «віск/гедонізм», «крадені/ладані» та ін.
    Для поезії взагалі, а особливо молодої характерна сповідальність. Віталій також не уник цього явища. А іноді він, буквально дивує відвертістю своєї сповіді:
    «За макіяжем майстерності
    Важко впізнати
    Навіть себе…»
    Отже, художні засоби, якими послуговується автор лише макіяж? Де ж він справжній, цей поет? Його справжність концентрується у таких от «зізнаннях», в хаотично-органічному баченні свого явного і доступного іншим світу, красивого і ламкого як герань, чутливого до зовнішніх подразнень:
    «Кущі-шлагбауми. До світла
    Неогуманних п’ять шпарин.
    Суспільні грати. Доля підла:
    Відвертий кармонікотин»,
    або: «Пранова сутність
    Діриться в кишенях
    Сміється муза
    З копійчаних крил...»
    На наш погляд поезія Віталія Ткачука калейдоскопічна, оскільки в ній переплітаються різні стилі. Це й формує його сукупний неповторний стиль, своєрідний кубік-рубк. До прикладу, у «Метаморфозах локального зледеніння» звучать етногротескові мотиви, а у «на крилах», навпаки надрив поуттів та образів про звичайні здається речі. У своєму поетичному ерарії він наміксував неокласицизм, неореалізм, модернізм, неомодернізм + (ще щось...) і свою талановитість. В його поезії ми не знайдемо ні перформансу, ні епатажу, лише яскраву образність, яка здатна вразити вибагливих і примхливих поціновувачів красного слова. Він більше забавляється із змістом, семантикою, аніж з формою, намагається глибоко копнути в лексичний рельєф мови. До його поетичного набутку слід віднести не тльки персональну особливсть образного світу, але й численні неологізми, які також потішать читацьке і поетичне око:
    «макрозначущо», «староново», «егозахисний», «кармонікотин», «спідлобний», «опівп’ята», «осльозили», «псевдомісяць», «голкопотиск», «запоклонених», «близькодалий», «ахіллески», «ревнометр», «сірниково-шкідливі», «орловито», «ногомобіль», «черештополі» та ін.
    Часом у поезії Віталія проскакують мотиви інших класиків жанру. Втрапила мені на очі поезія, де дуже відчутні мотиви С. Єсєніна («Я не вписавсь у ваші рамки»). Це ніякий не закид автору, а радше акцент на поліфонічності його творчої палітри. Тембр його голосу також різний. Буває, що його слово звучить з великою силою, руйнуючи спокій читача, думки немов підвисають десь напівдорозі:
    «Південь спеки в кризі льодовитій.
    Стигне кров у жилах упиря».

    Специфіка рецензійного жанру вимагає критичних міркувань. Такі також присутні. Вміст збірки та її оформлення виразно дисонують. Назва збірки. Тут теж не все так як хотілося б читачеві (тобто мені!). Весна якось спорадично тут присутня, але винесена у назву і є ключовим топосом. Автору видніше, але вдячні критики і не менш вдячні читачі мають право на свої візії. Це є суб’єктивна думка, яка не перекреслює і не нівелює осягнень автора, його поетичних пустощів. Смію припустити, що при певних умовах ця збірка могла б мати інше оформлення, інший наклад, бо вона того вартує.

    P. S. Хотів написати сувору рецензію, а вийшов панегірик. Дивина.












    Коментарі (3)
    Народний рейтинг: 5.5 | Рейтинг "Майстерень": --