Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Елвіна Дивна (1985)



Художня проза
  1. Розірвати цю клітку
    Розірвати цю клітку! Розбити! Серце намагається вийти, вилетіти, танцюючи божевільно танець вогню, боляче б’ючи своєю плоттю хлипкі ребра, розбризкуючи опалену червоно-чарну кров. О, їй не вирватись! О, йому не вирватись! О, їм не вирватись! Розбити!
    Стаєш серцем сам. Намагаєшся вирватись із себе та на заваді кокон. Ти – метелик, ти – кокон. А не ти. Замурований у єгипетську піраміду живий фараон, вкритий шаром золота і часу. Прикутий до кавказських скель Прометей. Прибитий Христос до хреста. Розп’ятий, розп’ятий навхрест! Боже! Розбити! Тобі тісно. Боляче. О!..
    Ти – Жана Д’арк на вогнищі. Широка площа, тисяча натовпів (звір-натовп), кожен з котрих уп’явся очима як упир у твою шию, тремтячі руки, пальці, не даючи дихати, з’ївши повітря, кожен з них стає вогнем твого останнього вогнища, останнім вогнищем. Кожен камінець з високих стін зрадив тебе. Вони знають про твій біль, вони перейшли вогонь, але зрадили. Зрадили, бо ти не камінь, зрозумій. Бо ти-серце не камінь. Якби ти був ти не горів. Площа засмоктує тебе, чергову жертву. О, триклята Харибдо! З якого середньовіччя ти виповзла і схопила мене, коли я спав? З якого сну ти виповзла, площе? Гадами розлилася по вулицях моїх, пожираючи моїх щурів. Афіно, це ти жбурляєш ганебні стріли, врізаєшся у ганебну шкіру. Але тобі не позбавити мене клітки. Тобі не розірвати клітки! Ти вийшла з грецьких лісів, обласкана сонцем і запахом паленого овна. Обласкана грецьким лісом. Чи ти не награлася війнами? Скинь металевий шолом! Втопи в Егейському морі обопільний блискучий меч. Омий від крові. Богине!

    Пече!.. Кожен язичок облизує тебе-серце, тебе-кров, тебе-тебе і ти в болісному екстазі загубився: чи хочеться ще вирватись і розбити? Розбити палаючою головою кам’яну скелю і бути орлом – не Прометеєм, бути крестом – не Христом. Руки ще тремтять, отже не відчувають. Кожен пальчик у по-своєму загнутому руслі. Тремтить. Так тремтять вії вдовиці, так тремтять океанські баранці на хвилях. О, так тремтять підступні язички вогню!!!



    Прокоментувати
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -