Логін   Пароль
 
  Зареєструватися?  
  Забули пароль?  
Мирослав Артимович (1949)

Художня проза
  1. Запрошення

    Дорогий однокласнику!

    Чи уявляв Ти колись,
    будучи 17-літньою нендзою*,
    шо через 50 літ
    («Боже! Так довго не живуть» – Ти тоді так думав) якась давно забута, але нездоланна, сила в óбразі кількох вар’ятів
    потягне Тебе на бабусник-дідусник під ширмою
    «Зустріч з однокласниками»
    .
    Певно шо нє!
    І о на маєш – то сі стало!

    Тому скоренько вишпортуй з пам’яті, а ше ліпше – зі знимки, знайденої на стриху (як її миші не з’їли), óбрази напарників по парті, симпатій, антипатій і всіх решту,
    а – найголовніше – їхні імена( бо то вже шось!)
    Шоб не вийшло, як в одному анекдоті , якого повідав грузин:

    «Каждий день я вспамінаю сваєво друга: і раннім утром, і в жаркий полдень, і при закате солнца - я вспамінаю єво всегда… і нікак вспомнить не магу, как єво звалі…»

    Ото ж.

    До люстра не дивисі – то не поможе.
    Як є – так є. Ліпше вже не буде.
    Але заки ше не гірше – відложи всі клопоти на потім – і приходи.
    Побачиш – яка то буде файна зустріч і забава!

    Бо через наступні 50 літ такої оказії певно шо не буде!




    Коментарі (8)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  2. «Осіни мене, осене…»
    Так називається моя нова – третя - збірка поезій, яку щойно взяв у руки і яка ще пахне таким знайомим і неповторним запахом поліграфічної фарби. Очікувалася вона ще торішньої осені, але тривожні доленосні події нашої країни, які, на жаль, ще й досі не згасли, відтермінували її матеріальне втілення.
    Переважна більшість поезій трьохрічного періоду (друга збірка - «З весною в серці» - побачила світ 2010-го року) пройшла «громадську експертизу» на ПМ, тож велика вдячність вам, шановні колеги і друзі, за зірке око, влучні коментарі та небайдужість, що вселяє надію на прихильність майбутніх читачів.
    Особлива дяка шановному Анатолієві Криловцю за теплі слова передмови.
    Звичайно, готуючи збірку, я не міг обійти увагою талановитих - і серйозних, і дотепних - ваших поезії, тому сподіваюся, що мої враження, втілені у коментаторські віршові мініатюри, експромти, імпровізації, незлобливі пародії, що увійшли до двох (зі семи) окремих розділів збірки, викличуть дружній усміх і схвалення. Щоб не тримати інтриги, уклоняюся персонально тим, хто «впав мені в око»:

    Багрянцевій Олені
    Бенедишин Любові
    Вірлан Роксолані
    Гентошу Іванові
    Дубініній Уляні
    Дударю Миколі
    Дудок Уляні
    Ільїній Катерині
    Ковальчук Інні
    Коливашаласці Парасці
    Криловцю Анатолію
    Кримовській Софії
    Кузану Василеві
    Кучеруку Вікторові
    Лазіркові Юрію
    Мазур Наталі
    Манюку Богданові
    Менському Олександру
    Михайлик Галині
    Мілєвській Тетяні
    Низовому Іванові (світлої пам’яті)
    Овчар Олесі
    Озерній Ксенії
    Павлюку Ігореві
    Редчицю Іванові
    Світлому Василеві
    Сірому Володимирові
    Скосаревій Наталії
    Станіславській Аделі
    Цибульській Таїсії
    Шкіндер Тамарі
    Чорногузові Ярославу
    Чубенкові Віктору
    Шушняк-Федоришин Ірині

    Звісно, цей перелік талантів не вичерпний, тож, сподіваюся, коли Бог дасть здоров’я, він знайде продовження у майбутньому.
    Вірю, що скрутні часи минуть, Христове Воскресіння забезпечить нам остаточну перемогу, і я з часом зможу запросити вас на презентацію цієї збірки.

    Наразі - тримаймося!

    Принагідно, сердечно вітаю усіх чарівних, милих, талановитих і таких потрібних нам, чоловікам мисткинь ПМ з настанням весни і зичу любові, кохання, усмішок, теплих вітальних тирад, палких поцілунків, тремтливих обіймів і абсолютного відчуття щастя!!!

    А усіх нас – зі славним ювілеєм Великого Кобзаря!


    Коментарі (12)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  3. Автопародія*
    Шановне паньство! Хочу вам повісти одну річ. Учора зраня, сам раз на велике сьвєто Знесіння(1), прийшов’им (2) з церкви по Святочній Службі Божій, поснідав’им легенько тим шо мав (бо живу у селі – як наша Парася - самотньо, мов той пес, і чекаю, заки (3) жінка привезе шось зі Львова - вже не кажу - смачного, а якогось – звиклого - харчу.., бо приїздила ше на Великдень) і вліг си (4) в садочку під кущем жимолості (не подумайте, шо то якийсь москалізм, - то сі так ягода називає), аби троха відпочити після вчорайшої тєжкої роботи (заливав’им фундамент під псєчов (5) будков). І так собі лежу, дзьобаю ягоди, але я не є якийсь простий хлописко, а добре знаний (в нашім селі) поета, і то з великої букви… десь при кінци. І так потроху-потроху приходит ми до голови такий файний вірш про сьвєто, про то шо ніц не тра (6) робити, лиш лежати і їсти ягоди. Я то борзенько записав’им на компутері (аякже, вмію, бо навіт (7) наша вже згадувана Парася знає шо то таке клявіятура) і вислав’им до поетичної майстерні (а то не каждий може там сі дістати (8), тілько Л/П або М/К, не буду вам повідати, шо то таке, бо то для вас затєжко (9)). А я вже з одного боку – з того шо від редакції - М/К, а зі свого – ше Л/П, бо сі встидаю (10)).
    Ну і чекаю, шо то буде далі. Бо в тій майстерни каждий Л/П чи М/К може тобі написати на твого вірша всякі бздури (11), шо кому встрілит в голову (12). Але минула година-друга, а всі коментарі (то сі так називают ті бздури) як на мою дурну (перепрошую – мудру) голову такі файні, як медом облиті. Навіт одна дуже порєдна і шанована мною пані написала: «як би її нафіг... оту роботу...» Ну, думаю, нарешті редакція, якшо знає , з якого боку в компутери клявіатура, зверне на мене увагу і, нарешті (за більше ніж півроку), докине мені троха балів, жеби’м (13) не був такий ледве теплий. Бо, кажут, є бали, ти – майстер, а не є – то не зовсім.
    Але то так – до слова. А направду, прочитав’им те шо’м надрукував у майстерни, бачу – же мій вірш тєгне (14) на пародию. Думав, же наша Параня не проґавит такого трафунку (15), але вона пише пародиї тіко (16) на того, хто має два М/К, а я йно (17) – одне. І на таких, як я, тіко пише «ВАВ» , шо, напевно, значит, «Встидаюсі Аби Виповісти». Ну, думаю, нема на то ради, мушу написати сам на себе. І написав’им. А ви читайте і шось кажіт. Бо вночі не засну…

    Оригінал (http://maysterni.com/publication.php?id=92033):

    Байдикування

    Лежу в саду, укритий небом,
    спиваю сіна аромат
    і намугикую хвалебно
    з нагоди свята. – Благодать!
    Бо байдикую сміло нині:
    мене, робото, ти не руш.
    Одна турбота – ягід жмені
    дарує жимолості кущ…

    Пародия:

    Байдикуєш?

    Лежиш в саду?.. Укритий небом?..
    Співаєш?.. Сіна аромат?..
    А я верчуся біля тебе:
    чекаю – де та благодать?..
    Ти байдикуєш?.. І не спраглий
    моїх спокусливих принад?..
    Бо, осле, вже наївся ягід. -
    Не байдикуй - докошуй сад!…

    Всьо!



    Коментарі (29)
    Народний рейтинг 6 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  4. Творча зустріч (гумореска*)
    Пан Славцьо – то чоловік поважний, вже в літах, але ще при здоровлю – як вогир(1), хіба тілько той, що кобили хоче йно(2) один раз…на рік. А так всьо решта – при нім, навіть пам’ятає як сі називає.
    Десь з місяць тому випровадили го на пенсію і як нагороду за 40-літню роботу подарували білєт до сільського клюбу на творчу зустріч з якимсь дуже знаним – в сусідскім селі – поетом.
    Ото якраз нинька(3) на трету годину мала бути та знаменита подія.
    Пан Славцьо вбрався в нову, куплену ще в совєтські часи за 70 рублів ґранатòву(4) маринарку зі споднями(5), синову, на два розміри більшу, але зато з усіма ґудзиками, сорочку, вивернув на другий бік і знов натягнув на ноги трохи подерті на грубім пальцю скарпетки(6), і взув чорні, з підбитими обцасами(7), мешти, в яких щонеділі і на великі свята ходив до церкви. Щоб вітер не куйовдив його дорогоцінної, як на нині, шевелюри у п’ять волосків, з яких три зачісувалося направо, а два – через проділ – наліво, витягнув зі шафи ще в нафталіні фетрового капелюха знаної колись фабрики, яка вже кількось там років замість капелюхів робить вустілки(8) до гумаків, і насадив на голову. Бо до церкви, як порядний українець, вбирає тілько кашкета, який дуже пасує до вишиваної американськими нитками сорочки.
    - Ганю, я йду на творчу стрічу, то можу прийти пізно. Але їсти схочу, – кинув через прочинені до кухні двері жінці, яка скубала курку. Та не дочула його слів, але махнула мокрою з прилиплим пір’ям рукою:
    - Йди, йди…

    В клюбі вже було богато – може, з двайцятеро – людей, переважно Славцьового віку, в більшості - жінки. Добре, що то іно початок березня, роботи наглої(9) на господарці ще нема, бо скоро – ого-го – як правдиве тепло впаде на голову, то де там буде до поезиї.
    Пан Славцьо сів собі на першому ряді, щоб добре було чути і видко.
    Поет якраз вийшов на сцену і зразу зачав читати, і то так файно, молитовно, але ніц(10) незрозуміло.
    Люди спочатку прислухалися, потім потроху почали куняти, але коли поет оголосив, що зараз прочитає троха еротики, народ жваво загомонів, бо вже тепер кожна бабця на селі знає з телєвізора, що то таке є. І при тім таке вироблєют(11): і хлопи з бабами, і баби межи собов, і, най Бог боронит від такого паскудства, хлоп з хлопом.
    Але поет так лагідно, піднесено, зі замруженими очима, не заглядаючи до паперів (яку то чоловік пам’ять має(!), а тутка(12) часом не памнітаєш(13), де запхав сховану від жінки п’єтку(14) на папіроси) деклямував тоту еротику і коли дойшло до: «Її гарячі циці товкли його по пиці», пан Славцьо почув такий експльозивний крик, що ледве не впав зі стільця:
    - Людоньки! Та ви чуєте, що той хлописко пашталакає між порєдних жінок?! Та де то хто коли видів, жеби отак-во, на публúку(15), жінка цицки хлопові показувала?! – кричала розчервоніла Пріська-Євка Непороччиха. – А тьфу на тебе! Поета задрипаний!
    Решта народу аж роти пороззявляли від такого монологу односельчанки. Жінки переглядалися межи собов мовчки, а кілька хлопів задоволено посміхалися, позираючи скоса на своїх жінок, чи теж не зароблять по пиці але вже руков певно шо(16). Проте видимої агресії не виявила жодна. Бо то йно слова, і не грубі, а «цицька» таки зовсім мнєке(17) слово, бо ж кажуть: «Аби тобі жаба цицьки дала!»
    Непороччиха зірвалася зі свого місця і з гонорово піднятою головою подалася до виходу, кинувши позад себе: «А ноги моєї більше не буде на таких безстидствах!»
    Поет стояв розгублений і не знав, що має робити. Трохи оговтавшись,
    подякував решті людей і на тому свій виступ закінчив такими словами:
    - Шановне панство, я перепрошую, якщо когось образив, але й не думав того робити, та коли ті цицьки такі страшні, то повирізаю їх гет(18) з того вірша, а лишу тілько хлопа зі здивованою пикою…
    Зала доброзичливо зашуміла, бо ж декляматор таки вибачився, хоч і не було за що, а чоловіки, ніби змовившись, і відчувши мовчазне схвалення своїх жінок, підбадьорили зніченого автора: «Та не вирізайте, пане, бо шо то за жінка без цицьок. Який хлоп захоче з таков жінков робити тоту еротику…»

    …Пан Славцьо виходив з клюбу, натхненний почутим, і думав: «Яка то велика сила поезиї: ніц не видиш, тілько чуєш, а вже хочеш скорше додому, до своєї Гані. І навіть їсти ся не хоче…»

    …А в той час, як пан Славцьо подумки вже відчував тепло рідної Ганиної пазухи, у хаті Пріськи-Євки Непороччихи творилося щось неймовірне. Кіт Мацко, що ніжився на знадвірнім підвіконню залишками ще скупого березневого проміння призахідного сонця, відчув, як шибки нагло почали дрижати, і то щораз сильніше, а з хати доносилося чимраз моцніше(19) рипання канапи впереміж зі знеможеними зойками господині: «О, мій солоденький… о, мій котусику… ше хочу троха тої еротики… ше троха…»
    Кіт Мацко не втямив, шо сі діє, не допетрав значення млосних господининих слів, але відчув якийсь незрозумілий приплив котячої енергії, солодко потягнувся, зіскочив з підвіконня на ще вологу від недавнього снігу травичку, що вже почала оживати, випускаючи першу рунь, та прожогом кинувся шукати свою коліжанку(20) - сусідську кицьку Мацьопу…

    Природи не обдуриш…

    Весна!..


    07.03.2013






    Коментарі (27)
    Народний рейтинг 6 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  5. Флірт (закінчення)
    …Наступного дня, залагодивши свої справи, опівдні був уже вільний. До зустрічі з онукою залишалося ще трохи часу, тож вирішив поблукати осіннім узбережжям Дніпра. Захотілось відвідати той пляж, на якому вони з Соломією колись "відкололися" від гурту і провели разом декілька годин Усе тут змінилося, щоправда, на краще. Територія – впорядкована, чиста. Замість тодішніх павільйонів з пивом відпочивальників заманювали різноманітні бари, кав'ярні привабливих архітектурних форм. В одному з них замовив бокал світлого пива, бо день видався теплим, сонячним, і Святослав відчув, що охоче чогось би випив. Згадав, як тоді, зі Соломією, пили пиво, і він забув на барній стійці свої окуляри.
    Втамувавши спрагу, поволі рушив до станції метро. Подарунок для внучки був при ньому – "флешка" з електронною версією всесвітньої бібліотеки художньої літератури в українському перекладі. Тож залишалося тільки купити букет квітів.
    Майдан Незалежності, як звикло, вирував людьми. Наближаючись до умовленого місця, здалеку побачив свою Соломинку. Махнув їй рукою, зрадів, що помітила його, і, усміхнена, кинулась назустріч. "Яка ж вона гарна!" – не стримався, теж прискорив ходу і за мить тримав її у своїх обіймах.
    – Дідусю! Я така рада тебе бачити! А надто – сьогодні!
    – Вітаю, Соломиночко, зі знаменною датою – шістнадцятиліттям! Ти справжня красуня! Уявляю собі стан твоїх залицяльників.
    – Дідусю, не перебільшуй. Нічим особливим я не відрізняюся від інших. Ось Світланка – це дійсно красуня! До речі, познайомся: моя подруга – Світлана Яблонська.
    Тільки зараз Святослав звернув увагу на струнку шатенку, що, зніяковівши, стояла поруч. Йому здалося, що якби не колір волосся, їх із Соломинкою можна було б вважати сестрами: однакового зросту, статури, і риси обличчя обох красунь вражали своєю схожістю. Лише колір волосся і очей, у Соломинки – блакитних, а у Світлани – темно-карих, та сильніша засмага онуки – розрізняли їх.
    – Дуже мило. Дідусь Святослав, – з усміхом подав їй руку. Вона простягла свою – тендітну і теплу, і від доторку її руки у нього наче щось обірвалося усередині. Незрозуміле відчуття до болю знайомого дотику збентежило його.
    "Якесь навіювання, – відзначив про себе, але одразу ж відновив у пам'яті назване внучкою прізвище подруги – Яблонська! – Господи!.. Не може бути… Це просто збіг обставин".
    Соломійка зауважила збентеженість дідуся, але не розуміючи причини, пожартувала:
    – Ну що, і тебе Світланка зачарувала своєю вродою? Ти не перший. Знай наших.
    – Ви обидві напрочуд гарні. Шкода, що віком я майже учетверо старший, отож мені нічого «не світить», – підтримав жартівливий тон внучки. І водночас не міг позбутися передчуття правдивості своєї здогадки. Прізвище його давньої музи Соломії теж було – Яблонська.
    – Дідусю! Та не переживай, ти ще доволі молодий і привабливий, тому розслабся і веди нас на святковий обід. І, нарешті, подаруй мені квіти, – вивела його з заціпеніння.
    – Так-так… Обов'язково… Квіти, безперечно, для тебе… А як додаток до букета, зважаючи, що ти – майже дипломований філолог, дарую тобі немало-небагато, а цілу всесвітню бібліотеку художньої літератури у 1000 томах, – подав їй мініатюрну "флешку". А тепер зорієнтуйте мене, де б ми, на ваш погляд, могли побенкетувати? Ви все ж – столичні панянки, а я лише – гість з провінції.
    Невдовзі знайшли невеличкий ресторанчик з галицькою кухнею: так захотіла Соломійка, мотивуючи тим, що скучила за домашніми стравами, і подругу воліла ними почастувати (виявилось, що Світлана лише півроку тому оселилася в Києві, повернувшись з батьками з-за кордону).
    Доки обслуга чаклувала над замовленням, Святослав передав вітання Соломинці від тата, мами і всієї рідні, розповідав про львівські новини, цікавився справами внучки. Вона охоче щебетала і про навчання, і про друзів, і про свої останні літературні досягнення: на недавньому конкурсі молодих літераторів стала лауреатом у номінації поезії. До речі, там і познайомилася зі Світланою, яка теж здобула перемогу в жанрі новелістики.
    Святослав із захопленням спостерігав за онукою, переводячи час від часу погляд на Світлану. Якийсь внутрішній неспокій, передчуття неминучого підтвердження раптової здогадки тримали його у постійній напрузі від моменту зустрічі з дівчатами. Ця невизначеність знебарвлювала почуття радості від спілкування з онучкою, котру він дуже любив і за котрою так скучив. Мусив прояснити все до кінця, дізнатися правду, якою б вона не була.
    – Виходить, ви запізналися на Олімпі, – жартівливо почав добиратися до істини. – А як ви, Світлано, здіймалися на цю вершину? Мабуть, батьки всіляко сприяли розвитку вашого таланту, чи, може, вам дістався цей дар у спадок?
    – І те, й інше, – мило усміхнувшись, відповіла Світлана. Цей усміх зовсім спантеличив Святослава. – Моя мама, Соломія Яблонська (він аж стрепенувся) колись теж писала гарні вірші, навіть збірку видала. А також мала – зрештою, і зараз має – колоритний альтовий голос і навіть декілька років співала у вокально-інструментальному гурті, – ще перед моїм народженням, коли батьки жили у Львові. Але потім життя внесло свої корективи і мама змушена була покинути це заняття. Батько до літератури не мав жодного стосунку: усе життя працював у сфері комерційної діяльності, причім, останніх більш ніж півтора десятка років – за кордоном. До слова, я теж народилася не в Україні. Перше закордонне батькове призначення було у Швейцарію, де я і з'явилася на світ. За свої шістнадцять літ об'їздила з батьками півсвіту. До України приїжджала лише час від часу. Півроку тому батьки вирішили повернутися на рідну землю. І ось я – в Києві. Щасливий випадок, чи, радше, доля звела мене з вашою внучкою, чим я дуже пишаюся: у нас, на диво, багато спільного.
    – Дідусю, а ти, до речі, як пригадую, теж колись співав у якомусь гурті…
    – Давно це було, Соломинко, – перервав онуку… – Маю зробити декілька дзвінків, тож залишу вас хвилин на десять самих. Не будете гніватися?
    Він ледь стримувався, щоб не виказати своїх почувань, хоча це аж ніяк не личить мужчині, надто у такому поважному віці. Спазм стиснув йому горло. Швидко підвівся і попростував до виходу.
    – Боже! Допоможи мені оволодіти собою. Не допусти наробити дурниць. Але ж чи можна спокійно, наче нічого не трапилося, споглядати на свою рідну дитину, котрої ще досі не бачив, але усвідомлення буття якої не давало спокою всі ці роки?!
    Тепер Святослав розумів тих чоловіків, що у стані надмірного збудження поквапливо запалювали цигарку і гасили своє збентеження клубком диму, пожадливо вдихаючи його аж до запаморочення голови. Навіть пожалкував, що не годен скористатися таким рятівним, заспокійливим методом. Розуміння того, що зараз не має права дати волю своїм емоціям, відкритися перед цими двома найдорожчими і найріднішими йому підлітками до кінця, а мусить приборкати свої почуття, і жодним своїм жестом, мімікою чи поглядом очей не виказати свого стану, мобілізувало його, і він готовий був повернутися до товариства. А ще відчув, що якось раптово у нього виникло непереборне бажання побачитися зі своєю колишньою пасією.
    – Ось і я. Як ви тут без мене? Не скучали? – сам здивувався від спокійно вимовлених слів.
    – Дідусю, ми з подругою, напевне, виведемо тебе на чисту воду. Світланка зізналася, що коли побачила тебе, обличчя твоє видалося їй знайомим, але не могла пригадати, звідки. Каже, що розгадка криється в маминому альбомі світлин часів гастрольної діяльності вокально-інструментального гурту… "Алегро", здається. Опріч того, мама Світланки не раз розповідала їй, ще маленькій, та й пізніше, про своїх колег з гурту і особливо тепло згадувала про свого старшого друга – пана Святослава, музиканта і поета. Тепер вона не сумнівається, що той пан Святослав і ти, дідусю, – одна і та сама особа.
    – "Елегія"… Назва того гурту – "Елегія". То виходить, що твоя подруга має рацію. – А де зараз ваші батьки, Світланко? Вони в Києві?
    – Так, мама в Києві. Працює в Академії наук. Батько – директор торгової компанії, зараз він – на великому ярмарку в Цюріху. Але, прошу, не "викайте" мені – я ж ровесниця вашій онучці. Якщо хочете, зараз зателефоную мамі та зроблю їй несподіванку.
    – Ні, ні, Світланко… Краще буде, коли я сам це зроблю... Минуло стільки років… Можеш дати номер телефону?
    – Звичайно! Я впевнена, що мама зрадіє. Вона завжди так гарно про вас говорила!...
    – Дякую… От бачиш, Соломинко, якою несподіванкою закінчується наша нинішня зустріч. Не хочу вас більше затримувати, тебе ж іще чекає вечірка з друзями. Ще раз вітаю, сонечко, з днем народження, а тебе, Світланочко – з поверненням на рідну землю. Я дуже радий, що ви заприятелювали. Отож – біжіть, вам уже час. Хай щастить!
    Соломійка пригорнулася до нього, поцілувала у щоку:
    – Дякую, дідусю, за зустріч і за подарунок. Вітай від мене маму і тата. Я скоро приїду.
    – Дозвольте і мені вас поцілувати, – Світлана підійшла до нього. Він несміливо обійняв доньку, заплющивши на мить очі, і цей ніжний доторк дівочих вуст до щоки і терпкуватий запах волосся враз нагадали йому, як колись тримав в обіймах її маму – свою музу Соломію…

    …Гарний, лагідний осінній день дарував киянам свою передвечірню красу, пестячи місто позолотою призахідних сонячних променів. Осінь ще не торкнулася своїм барвистим пензлем зеленої крони дерев, і ця зелень додавала містові літньої свіжості.
    Святослав стояв посеред цієї краси, не звертаючи на неї уваги, не милуючись нею. Заворожено вдивлявся в екран мобільного телефону, на якому був висвітлений номер, продиктований Світланою. Не наважувався натиснути клавішу виклику.
    "Як почати розмову?.. Стільки літ збігло … Життя – і його, і, напевне, її – перейшло у спокійне русло… Чи варто вдаватися до спогадів, тривожити минуле?..." – задавав собі ці запитання, знаючи наперед, що таки зробить цей крок. Не міг відмовитись від нього, вони ж – не чужі люди, у них спільна донька, і, мабуть, вона – як і він – усі ці роки підсвідомо сподівалася зустрічі.
    Зважився. Зателефонував. Хвилювався, чекаючи. Секунди тягнулися, мов вічність. Аж от у слухавці прозвучало: "Слухаю…" Йому здалося, що цей голос чув зовсім недавно: ані тембр, ані інтонація навіть не змінилися.
    – Добрий день, Соломіє… – і затнувся. Якийсь клубок стиснув йому горло. Не впізнав свого голосу.
    Миттєва пауза зависла у слухавці, немовби ефір зважував, чи передавати вичавлені із серця другим абонентом слова: "…Святославе!.. Ти?!. Чому мовчиш?"
    – …Уже не мовчу, Соломіє… Хвилювався, чи упізнаєш… Навіть не уявляєш, звідки у мене номер твого телефону… Я в Києві… Був би радий зустрічі…
    – …Боже, Святославе! Через стільки років… Так-так, зустріньмося! Приїжджай до мене. Негайно! Познайомлю тебе з донькою. Правда, вона сьогодні гуляє у товаристві з нагоди дня народження своєї подруги, тому може повернутися пізно.
    – Знала б ти, хто ця подруга… Життя нам інколи дарує такі несподіванки, які, здавалося б, можна тільки вигадати… Якщо стоїш – присядь. Ця подруга… моя внучка Соломійка. Їй сьогодні виповнюється шістнадцять років і я вже привітав її. Ми провели дві години разом у присутності… Світлани. Від неї я й дізнався номер твого телефону… Їду… Називай адресу…
    Летів, немов на перше побачення. Купив по дорозі букет розкішних айстр, пляшку вишуканого коньяку і пачку цукерків, саме тих, які колись любила Соломія (цікаво, чи змінилися її смаки?). Щоб не гаяти часу, взяв таксі і хвилин через сорок стояв перед будинком за вказаною адресою. Не міг, як багато років тому, дозволити собі проігнорувати ліфт: і вік уже не той, та й квартира – на двадцять першому поверсі. Доки підіймався, намагався уявити собі Соломію: наскільки змінилася за ці роки. Зараз їй стільки ж, скільки було йому в часи їхнього флірту. На жаль, і він не помолодшав, чотири роки тому переступив шістдесятирічний рубіж, хоча і зберіг свою спортивну статуру.
    Ліфт зупинився на позначці "21". Вийшов у широкий коридор. Праворуч побачив потрібний номер квартири. Оглянув себе, механічно поправив краватку і натиснув на ґудзик дзвінка.
    За мить двері відчинилися, і Святослава оповила така знайома йому осяйна усмішка і милий погляд смарагдових, у кришталиках сліз, очей. Перед ним стояла його Соломія, може, ледь-ледь розповніла, але не менш приваблива, ніж тоді. Таке ж густе, світло-русяве (а може – підфарбоване) волосся, вміло доглянуте обличчя, повні губи з наведеним контуром.
    Без вагань ступила крок до нього, він навіть не встиг вручити їй квіти, припала до його грудей і тільки схлипувала: "Де ж ти був… так довго?.. Де ж ти був?..".
    Так, з букетом в одній руці та з пакетом із коньяком і цукерками в другій, пригорнув її, вдихаючи запах її волосся, що, як тоді, пахло сумішшю польових трав. Підвела голову, і втопила його очі у своїх озерцях, уже повних сліз. І від того погляду коханої колись жінки Святославу стало так любо і затишно, що не хотілося ворухнутися, щоб не потривожити цієї ідилії такої несподіваної зустрічі…
    Коли перші емоції вщухли, Соломія запросила його до кімнати, бо ж стояли в коридорі.
    – Ти мовби навіть не змінився, хіба що сивина рясніше проявилася і вуса побіліли. Живота так і не наїв, напевно, погано харчувався або за жінками бігав, – перейшла на жарти.
    – Та й тебе літа не осідлали – все ті ж бісики в очах і усмішка зваблива. Теж, мабуть, не одного зачарувала, – підіграв в унісон.
    – Добре, добре, відкиньмо зайві розмови. Маємо і без того багато розповісти одне одному. Я лише зберу дещо на стіл. Ти і далі віддаєш перевагу каві, чи вже вдовольняєшся чаєм?
    – Я вподобань і смаків не змінюю. Але, прошу, лише саму каву, бо я ж недавно з-за столу. А собі – що бажаєш.
    – Знаєш, я теж з такої нагоди вип'ю з тобою кави. А може, за давнім звичаєм, ти її приготуєш? Не втратив кваліфікації?
    – Зараз переконаєшся. Ходімо на кухню. Показуй свої кавові причандалля.
    Згодом кухня наповнилася приємними пахощами. Перейшли до кімнати.
    – Непогано я приймаю дорогого гостя. На столі – подаровані ним квіти, коньяк, цукерки, ще й каву сам зготував. А чим же я долучуся до святкової трапези?
    – Ти разом з квітами прикрашатимеш це застілля. І розповідатимеш про себе. Починай…
    …Вони пили каву, і Соломія поволі гортала перед Святославом сторінки свого життя від часу їх останнього спілкування через інтернет (а саме – її повідомлення про свою вагітність). Тоді ще сподівалася на відповідь від нього, хоча розуміла, що сказане нею у листі: "Щиро зичу тобі щастя – такого, яким собі його уявляєш. Не кажу тобі ні "до побачення", ні "прощай"…. – могло бути витлумачене ним, як останній акорд у їхніх стосунках.
    Через деякий час вона намагалася відновити зв'язок, однак її повідомлення, виявляється, до нього не надходили: не знала, що у нього змінилися номер телефону та електронна адреса. Це її гнітило. Почувалася самотньою, бо чоловіка бачила лише ввечері (той керував представництвом фірми і допізна засиджувався на роботі), а цілими днями, доки син був у школі, не знала, куди себе подіти: ніде тоді не працювала. Єдиною розрадою для неї стала поезія. Вона багато читала і сама чимало написала у цей період.
    Потім народила доньку.
    Ще перед тим, уже впевнившись у своїй вагітності, повідомила про цю новину чоловіка, давши зрозуміти, що це – результат її наполегливих спроб застосування новітніх досягнень медицини. Зрадів, бо сам заохочував її до цього, прагнучи мати повноцінну сім’ю.
    Відтак сенс життя для неї став чітко окреслений: вимріяне, вистраждане, довгоочікуване відчуття материнства поглинуло її всю. Не можна сказати, що забула про сина, ні – і надалі сповна віддавала йому свою материнську любов і опікувалася ним. Але до народженої НЕЮ САМОЮ донечки вона відчувала якусь неземну любов і ніжність.
    Інколи ночами, нагодувавши маля, не могла заснути, уявляючи поруч себе Святослава: як би то він реагував на новонароджене дитинча. Їй бракувало його ласки, пестощів, так хотілося притулитися щокою до його, як не дивно – м'якої, щоки, просто поспілкуватися з ним. Постановила собі, що назве донечку іменем, котре бодай декількома літерами, співзвучністю нагадувало б його ім'я – так з'явилася Світлана.
    Тепер виховання дітей – сина-приймака і власної доньки – стали для Соломії найважливішою турботою, і вона повністю присвятила себе цій місії.
    Спливав час, минали роки, діти підростали, сім'я спочатку жила у Швейцарії, потім (знову ж таки через професійну потребу чоловіка) декілька разів вони змінювали країну проживання. Останні вісім років перед поверненням до України, проживали в Канаді. Там, за океаном, Світланка і здобула освіту. Сама для себе вибрала філологію – мала гуманітарні здібності і нахил до літератури: з раннього дитинства вигадувала всілякі історії, записувала їх. У дванадцятирічному віці написала першу новелу, до речі – англійською мовою, з якою перемогла у шкільному літературному конкурсі. Відтоді не полишала цього заняття.
    Син пішов за батьком, здобув освіту і під його крилом набирався премудростей управлінського фаху.
    За всі ці роки Соломія разів зо п’ять відвідувала Україну. Перша подорож була короткою і вимушеною – через півроку після народження доньки померла мати, тож десять днів пролетіли в скорботних турботах.
    Інші відвідини були сімейними, у часі відпустки чоловіка.
    Коли Світланка підросла і пішла до школи, Соломія відновила свою наукову роботу: викладала у коледжі математику і посилено працювала над початою минулими роками дисертацією.
    Завжди хотіла повернутися на Батьківщину і чоловіка до цього схиляла. Аж ось це сталося. А сьогодні – така мила несподіванка.
    – А ти, Святославе? Як склалося твоє життя? Чи хоч згадував про мене інколи? – заглядала йому в очі, шукаючи ствердної відповіді.
    Він простягнув до неї руки, загорнув її маленькі долоні у свої, наче стривожену пташину, відчув, як їх тепло розливається всім його тілом.
    – Згадував, Соломіє, певно що згадував. Але вважав, що не слід ятрити душу минулим, хоча й прекрасним. Хотів дати тобі можливість забути про моє існування, адже ти в той час жила вже звершенням своєї заповітної мрії і всі твої почуття – і любов, і ніжність – мали іншого адресата, що мав з'явитися і згодом з'явився на світ.
    – Які ви, чоловіки, прагматичні й сухі. Невже не розумієте, що ніколи жінка не перестане кохати чоловіка – батька своєї дитини, народженої з любові, якщо він, звичайно, не спідлів. Але що жінки – сильні натури, хоча незаслужено й вважаються слабкою статтю, то вони в нестандартних ситуаціях уміють володіти своїми почуттями, не виказуючи стану своєї душі й серця.
    – Якби ж я тебе не знав, не відчував твого ставлення до мене в часи наших зустрічей, можливо, все сприймалося б набагато простіше. Та повір, мені теж нелегко було все забути (зрештою, воно і не забулося, лише притупилося з часом). І підтвердженням цього став мій душевний стан, коли сьогодні вперше торкнувся руки Світланки, ще не знаючи, але відчуваючи, що це доторк рідної людини. Можливо, це видасться тобі банальним, але приймаючи тоді таке рішення, думав, насамперед, про тебе.
    Так, не відпускаючи рук Соломії, Святослав розповів їй і про своє минуле: родинні, професійні справи, творчі здобутки за ці роки.
    – То яке враження справила на тебе моя… наша донька? Я їй часто розповідала про тебе, звичайно, як про свого друга. Якось, уже ю́́нкою, під час однієї з таких розмов, вона, хитрувато заглядаючи мені в очі, запитала: "Мамо, мені здається, що цей пан Святослав був для тебе не просто другом?.." Тоді я їй відповіла, не лукавлячи: "Так, донечко, він був особливим другом, яких у моєму житті більше не було".
    – Я ж тобі казав, що інтуїтивно відчув неспокій у душі під час знайомства зі Світланочкою, а ще – звернув увагу на неймовірну схожість обох дівчат, таких красунь. Ну і, напевно, не міг не зауважити, наскільки її усмішка подібна до твоєї. Я переповнений почуттями від того, що ти щаслива у своєму материнстві, пишаюся тим, що плід нашого кохання – довершений за зовнішністю і, сподіваюся, з успадкованими від своїх батьків рисами характеру. Лише шкодую, що не можу привселюдно виявляти своїх почуттів до цієї дитини, любити її, милуватися нею і називати своєю донечкою.
    А ми з тобою залишаємось "добрими давніми друзями", не стираючи зі своїх сердець незнищенних роками, лише приглушених життєвими обставинами, почуттів.

    …Вони сиділи, не зводячи очей одне з одного, тримаючись за руки, і розуміли, що дописують завершальну сторінку своєї дивовижної новорічної казки, раптово перерваної сімнадцять років тому. Проте у душі кожного з них жеврів світлячок надії, що останнє її речення звучатиме так: «Далі буде» …

    м. Львів, грудень 2008-січень 2009 (грудень 2012)



    Коментарі (12)
    Народний рейтинг 6 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  6. Флірт (продовження 6)

    4. ЕПІЛОГ

    Після повернення із Запоріжжя Соломія повідомила несподівану новину: її чоловіка призначили постійним представником фірми, на якій він працював, у Швейцарії. Відтак він забирає її з сином до себе. Всі побутові питання уже вирішені. Не буде також проблем з її працевлаштуванням, можливо, навіть – за фахом. Захист кандидатської наразі під знаком питання. На жаль, з вокально-інструментальним гуртом доведеться розпрощатися.
    Зараз чоловікові надали відпустку і вони усією сім'єю їдуть на місяць у Хорватію, а потім – відразу ж на його місце призначення.
    Життя само розставило акценти.
    Поставлено крапку в незвичайному флірті.
    Зв'язок між його фігурантами обірвався.
    Хоча десь у глибині душі Святослав і шкодував за раптовим завершенням романтичного минулого, проте відчував полегкість від саме такого фіналу.

    …Згодом виявилося, що на нього чекали несподівані переміни і в сімейному житті. Дружина Надія вирішила покинути роботу в агрогосподарстві і повернулася до Львова. Між ними відбулася відверта і непроста розмова, з якої стало очевидно, що Надія за цей час багато роздумувала над їхніми сімейними стосунками і зрозуміла, що далі так жити безглуздо. Її не цікавить, у який спосіб проводив свій час Святослав без неї. Важливо, чи зможуть вони надалі жити як подружжя повноцінним життям. Вона до цього готова.
    – Я давно чекав твого переосмислення наших взаємин, бо – може тобі це видасться дивним – все ж кохаю тебе. Але хочу, щоб нова сторінка, з якої ми почнемо (а точніше – продовжимо) наш подружній роман, була чистою, без фальші, прихованих епізодів, недомовок. Тож маю розповісти тобі про останніх півроку свого життя. Якщо ти, вислухавши цю історію до кінця, не зміниш свого рішення, вважатиму себе щасливим чоловіком. Ти згодна?
    – Так, я згодна, навіть без твоєї сповіді.
    – Ні. Мушу все розповісти. Для мене це важливо. Але я хвилююся. Тому спробую викласти тобі свою оповідь у формі новели – не від свого імені. Наберися терпіння і слухай.
    Святослав на хвильку задумався, наче зважував, чи правильно вчиняє, подивився в очі Надії, – вони світилися спокоєм, – і розпочав:
    «…Він давно симпатизував їй. Це була природна симпатія мужчини до чарівної жінки – наразі аж ніяк не залицяння..».

    …Через два місяці Святослав несподівано отримав з невідомого йому номера телефону з-за кордону СМС-повідомлення. У ньому було лише три слова:
    " Відкрий електронну скриньку".
    Якесь млосне відчуття пройняло його від цих слів. Десь на дні підсвідомості, наче іскорка, викресалася здогадка, що повідомлення – від НЕЇ.
    Довго сидів перед комп’ютером, не наважуючись переглянути пошту. Потім заспокоївся і рішуче клацнув "мишкою" на відповідну позначку на екрані монітора. З інформації про адресата він нічого не дізнався: вказаний e-mail був невідомий. Відкрив його і почав читати.

    Любий Святославе!

    Найперше, вибач, що наші стосунки так раптово обірвалися – не з моєї волі. Але, пам’ятаєш: "Все що відбувається, – саме те, що має відбуватися"? Вочевидь, і наша перша зустріч, і той романтичний флірт, і його несподіваний фінал – це те, що мало конче статися. Ми так і не сказали одне одному найважливіших і таких жаданих слів, хоча вони, я це відчувала, не раз готові були зірватися і з твоїх вуст у кульмінаційні хвилини наших зустрічей. Але, можливо, і це – на краще. Для мене важливе інше – те, що сталося, залишається зі мною на все життя. Хочу, щоб ти знав: у тебе немає жодних зобов’язань, тобі не повинні дошкуляти ні докори сумління, ні відчуття провини.
    Щиро зичу тобі щастя – такого, яким собі його уявляєш.
    Не кажу тобі ні "до побачення", ні "прощай".
    Але не можу стриматися:

    "Святославе! Я – ВАГІТНА І ЩАСЛИВА! "


    Він стерп. І хоча в листі прямо не вказувалося на особу, причетну до теперішнього стану Соломії, Святослав зрозумів, що його передумовою стала їх остання зустріч перед відрядженням Соломії до Запоріжжя. Він ще до кінця не усвідомлював, як ця новина відіб’ється на його подальшому житті, але мажорна тональність листа заспокійливо вплинула на нього.
    "Все ж таки вона на шляху до звершення свого прагнення, і це – головне, – відзначив про себе. – Все інше не має значення".
    Він і справді радів за Соломію...



    5. ПІСЛЯ ЕПІЛОГУ (Через 17 років)


    …Закінчувалася посадка на швидкісний потяг Львів – Київ з часом відправлення 14.10. Святослав зайшов у свій вагон, знайшов вказане у квитку місце і, не кваплячись, розмістився.
    Дорога до столиці займала близько чотирьох годин, тож хотів використати їх для перепочинку.
    Вранці наступного дня він мав виступити з доповіддю на науковій конференції та обговорити з колегами напрями подальшої співпраці у царині комп’ютерної інженерії. Опріч того, цей візит мав ще одну – не ділову, але не менш важливу – мету: завтра, 11 вересня, його старшій внучці – Соломійці – виповнювалося 16 років. Вона навчалася на останньому курсі філологічної гімназії, і Святослав дуже хотів привітати її. У нього було троє онуків: Соломійка – від старшого сина і двоє "козаків" – дванадцятирічний Юрко і восьмирічний Богданко – від молодшого. Усіх їх він любив без тями, але до Соломинки (так називав її від народження) у нього було особливе ставлення. Можливо, через те, що не мав доньки, а вона стала внучечкою-первістком, а може, тому, що й досі десь у закутках душі яріла згадка про давню його музу – Соломію, з котрою багато років тому втратив усякі контакти, а його Соломинка бодай іменем нагадувала про неї і про ті тремтливі часи їх неординарного флірту.
    Обіруч від нього місця пустували, тож була можливість зануритись у спогади.

    …Тоді, влітку 2006-го року, коли так несподівано розбіглися їхні дороги, Святослав навіть не припускав, якою довготривалою буде розлука. Після її останнього повідомлення про вагітність, більше вони не контактували. Зрештою, такий стан речей йому видавався нормальним, бо ж Соломія досягла свого, і подальше життя бачила у лоні власної сім'ї, як, зрештою, і він. Аж через півтора року, під час випадкової зустрічі з давньою Соломіїною подругою, дізнався, що вона народила доньку, а невдовзі – і поховала свою матір. Тоді – вперше після від'їзду за кордон – приїжджала на декілька днів до Львова. Святослав розумів, чому не шукала зустрічі з ним. Можливо, не хотіла хвилювати його своїми новинами, а може, і робила такі спроби, але вони були марними: згодом, після її повідомлення з-за кордону в нього в маршрутці викрали мобільний телефон і він отримав новий номер в іншого оператора. Його електронна адреса теж змінилася, бо покинув науково-дослідний інститут і перейшов на викладацьку роботу.
    Новина Соломіїної подруги обдала його хвилею якогось незрозумілого тремтливого почуття, від котрого у нього – сорокавосьмирічного мужчини – защеміло під серцем. Насамперед, щоб не виказати свого хвилювання, розпрощався з подругою, посилаючись на термінові справи, і лише відійшовши від неї з десяток метрів, спробував осмислити почуте.
    "Сталося!.." – те, про що намагався не думати після останньої зустрічі зі своєю симпатією, а коли й думав, то у якійсь віддаленій – начебто не дотичній до нього – перспективі, тепер так раптово – раз і назавжди – вклинилося в його життя, і він відчув, що до кінця днів своїх, відведених йому долею, вже не матиме спокою. А хіба може спокійно почуватися чоловік, знаючи, що десь поруч, чи й не зовсім, б’ється серце твоєї рідної дитини, а ти – її батько, хоча вона про це і не здогадується, бо живе у своєму щасливому дитячому світі разом зі своєю мамою і СВОЇМ татком. І їм усім добре разом, бо вони – сім'я. Тому, мабуть, Соломія не вважала за потрібне ділитися цією радістю з ним, щоб не ятрити його душу.
    Святослав не міг заспокоїтися від почутої новини. Як же йому поводитися надалі, в який спосіб загасити у собі (і чи потрібно гасити?) цю іскорку заново народженого почуття батьківства. Знав, що це неможливо. Але й розумів також, що ця новина мала вмерти у ньому, щоб не завдавати болю ні своїй родині, ні – в майбутньому – його позашлюбній доньці.
    Отже, мусить жити з цим довіку. Така йому випала карта. З власної волі.
    Давно вже не картав себе за вчинене. Ще у ті далекі часи, після одкровення Соломії про її, як він вважав, божевільний задум, неодноразово зважував-перезважував свою поведінку, свою роль у його здійсненні. Звичайно, з позиції християнської моралі, тоді свідомо піддався гріху, і це, безперечно, гнітило його. Проте, виходячи з цих же засад, не міг відмовити жінці в такій делікатній справі. І десь у глибині душі жевріла надія якщо не на прощення, то на врахування Всевишнім мотивів його прогріху…
    Потім у його сім'ї народилася перша внучка.
    Добре пам’ятає той вересневий ранок "бабиного літа". Він саме йшов на роботу, як завше – через парк. Не міг намилуватися його красою: над землею, осідаючи, стелився густий туман, обціловуючи сивими вусами декоративні кущі й осінні квіти. Від його поцілунків листя і квіти виблискували кришталевими краплинками роси і срібними павутинками. "Боже, неземна краса! Аж настрій покращується", – не встиг подумати, як задзвонив телефон. Почув голос старшого сина: "Вітаю, дідусю! Так, так, зі слухом у тебе все гаразд, новоспечений дідусю. Маємо довгождане поповнення: я – донечку, а ти внучечку! Так що звикай до нового титулу."
    Не міг відразу оговтатися. Хоча повідомлення не стало несподіванкою, бо з дня на день очікував цієї новини, все ж був приємно заскочений. "Яке прекрасне доповнення до чудового ранку!"
    Коли через декілька днів уперше взяв на руки новонароджену крихітку, не знав, що з ним коїться. Тримав її обережно, немов дорогоцінний скарб, боячись зайвим рухом потривожити її спокійне посопування. Личко мала смаглявеньке, з ледь помітним рум'янцем, горошинка носика мило гармоніювала з пухкенькими щічками. Але найбільше його вразило волоссячко – густі як для немовляти, м’якенькі кучерики кольору золотого пшеничного стебла.
    – Соломинко ти моя чарівна! Майбутній парубоцький неспокою! – в захваті вимовив Святослав, навіть не усвідомлюючи того, що уже вибрав для внучечки ім'я.
    А як дійшло до хрестин, ні в кого з рідних, і насамперед – у батьків, не було заперечень щодо імені: "Охрещується раба Божа – Соломія…"
    Народження внучки майже пригасило у ньому внутрішнє почуття пізнього батьківства. Увесь свій вільний час, свою увагу, любов і, надалі, – знання і життєвий досвід він віддавав своїй Соломинці…

    …Господи, яке швидкоплинне життя! Ніби вчора пригортав до себе маленьке тільце внучечки, а завтра їй уже шістнадцять, – прокинувся від своїх спогадів. – Красуня! Вище середнього зросту, стрункої постави, миловидна блондинка з блакитними, як осіннє небо, очима, з відкритим – завжди усміхненим – личком. І розумниця. Не тому, що добре вчилася, хоча й це немаловажне. Вона якось по-дорослому ставилася до життя. По-філософськи. Уміла абстрагуватися від тимчасових викрутасів долі, справно володіла неоціненним даром – тішитися життям, виокремлюючи найменші прояви позитивізму. Але найголовніше – осяяна творчим натхненням до літератури, особливо – поезії.
    У цьому – він не сумнівався – проявилося незбагненне чудо спадковості, котра через покоління (його син не вирізнявся таким талантом) проявилася у внучці…

    – Шановні пасажири. Наш потяг прибуває до столиці України – міста Києва, – оголошення повернуло Святослава до реальності.
    Вирішив зателефонувати онуці. Вона одразу ж відізвалася: "Дідусю, привіт! Що нового у Львові? Я так за вами всіма скучила."
    – Добрий день, Соломинко! І ми за тобою – теж, але мені простіше, бо я вже у Києві, і, сподіваюся, зможу обняти тебе особисто.
    – Ти в Києві?! Це чудово! Зустріньмося, хоч зараз!
    – Сонечко моє, дякую за пропозицію, але відкладемо зустріч до завтра. Я щойно приїхав, хочу спершу влаштуватися і маю ще підготуватися до завтрашньої конференції. Отже, якщо не заперечуєш, призначаю тобі побачення на завтра десь після обіду. Певний час вибери сама, я буду вільний. Зважаючи на те, що я не єдиний захочу тебе поцілувати, якось знайди годинку і для мене, коли тобі зручно.
    – Дідусю! Ну як можеш таке казати? Ти для мене найдорожчий гість, і добре про це знаєш. Я планувала завтра організувати невеличку вечірку з друзями. Буде фантастично, якщо ти будеш разом з нами. А хочеш – можемо зустрітися раніше, одразу ж, коли звільнишся.
    – Не хочу створювати незручностей своєю присутністю вашому юному товариству, тому обмежимося зустріччю в тісному родинному колі – я і ти.
    – А якщо я прийду з подругою, не заперечуватимеш?
    – Звісно, ні.
    – Тоді зустрічаємось о 16.00 на Майдані Незалежності.
    Святослав спустився в метро: мав доїхати до станції "Лівобережна" – саме там на учасників конференції чекали зарезервовані місця у готелі "Над Дніпром". Поряд, метрів за двісті від нього у конференц-залі новозбудованого Будинку знань мала відбутися конференція.
    Готельний номер йому сподобався: одномісний двокімнатний – зі спальнею і вітальнею, що могла послугувати робочим кабінетом. З вікон відкривалася широка панорама величавої ріки, в осінньому убранні прибережних скверів і парків. Сонце вже скочувалося до обрію і весь краєвид міста купався в його багряних променях.
    Розмістився, поніжився під душем і замовив у номер легеньку вечерю. Було близько восьмої вечора, нікуди не збирався виходити. Після вечері сів за ноутбук і взявся ще раз переглядати свою доповідь, правлячи окремі місця. Згодом, перед сном, увімкнув телевізор, послухав останні новини, з яких, між іншим, дізнався про відкриття в Києві фестивалю фольклорної музики, котрий має відбутися на Лівобережжі у грандіозному концертному залі.
    Це повідомлення повернуло його у далекий 2005 рік, коли він у складі вокально-інструментального гурту "Елегія" теж був учасником подібного, але скромнішого за масштабами, фестивалю. М'який туман спогадів огорнув Святослава: тоді вони з Соломією вперше провели немало часу разом і розпочали нову сторінку у своїх взаєминах. Як давно це було, а кожна мить цього літнього дня у нього перед очима, наче все сталося вчора. Сон не брав його, подумки переживав зворушливі хвилини вісімнадцятирічної давнини. Йому так нестерпно захотілося побачити свою давню подругу – він уявляв її такою ж, якою бачив востаннє, хоча й розумів, що час, очевидно, залишив свій відбиток і на її милому обличчі, і на стрункій поставі, і на палких почуттях. Де вона зараз? Як склалася подальша доля цієї близької йому колись жінки? Чи згадує, чи пам’ятає його? А чи взагалі варто ворушити минуле? Бо ж, як відомо, неможливо зайти в одну і ту ж ріку двічі. Але так хочеться…

    Далі буде.



    Коментарі (2)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  7. Флірт (продовження 5)
    3. ПАХОЩІ ВЕСНИ

    …Весна потроху, не кваплячись, завойовувала місто. Святослав нетерпляче чекав, аж, нарешті, зазеленіють парки, сквери і у своєму ли́сті сховають кулеподібні нарости паразитної омели, яка нестримно перекидалася з дерева на дерево, висотуючи з них життєдайні соки, і особливо кидалась у вічі взимку – у безлистяну пору. Його вражала байдужість муніципальних можновладців до цієї вічнозеленої пошесті – ракових пухлин на легенях міста. Він майже щодня прогулювався Стрийським парком, ідучи на роботу чи повертаючись додому, і завжди це прикре видовище псувало йому настрій.
    Ось і сьогодні така сама картина. Вирішив трішки змінити маршрут, пішов іншою доріжкою і – аж зупинився від запаморочливого запаху хвої: це групка смерек обдаровувала його своїм живичним ароматом. Йому страшенно захотілося в ліс, власне – в сосновий ліс.
    – А для чого відмовляти собі в маленьких забаганках? – набрав Соломіїн номер телефону. – Запрошую на побачення. До лісу.
    – Коли: зараз? – здивувалася вона. – Ти що, захмелів?
    – Так, і давно. Погоджуйся, бо запропоную іншій. Зустрічаємось о 15.00. Я візьму машину.
    – Ну, якщо іншій, – відповіла у цьому ж тоні, – тоді згода. Я нині після обіду якраз вільна.
    Від самої думки про ліс настрій у нього покращав. В інститут прийшов уже в доброму гуморі, пожартував зі своїми "мишками" (так вони зі Соломією називали його чарівних співробітниць) і щопівгодини поглядав на годинник, чекаючи полудня. На роботі все складалося якнайкраще: працівники цього дня обходилися без його «керівних» важелів впливу, тому, дочекавшись обідньої перерви, не затримувався. Подався до маршрутки та й поїхав додому за своїм "Опелем".
    Невдовзі вже сидів за кермом і прямував до центру. Соломія чекала в умовленому місці, загадково посміхнулася:
    – Все гаразд? З яких причин потягнуло до лісу? Може з'явилися гриби? Весняні?.. – знала про його пристрасть до збирання цих дарів природи.
    – Через півгодини твій сарказм як мітлою змете. Ще й дякувати будеш, – бачив, що вона втішена зустріччю, любила "податися в мандри" машиною.
    Вибралися з міста і хвилин через двадцять опинилися в сосняку. Моросив дрібнесенький дощик, і від того насичена вологою глиця видавалася особливо пахучою. Святослав обійняв Соломію за плечі, і вони поволі стали підніматися пологим схилом між сосен. Під ногами м’яко вгиналася опала хвоя, злегка шаруділа. Зупинилися. Святослав повернув Соломію до себе: її губи, злегенька зрошені крапельками дощу, заклично блищали.
    – Ти зараз неймовірно красива і… зваблива, – припав довгим поцілунком до її вуст.
    Вона відповіла, як завше, пристрасно, втискаючись усім тілом у нього. Віддавалася цій пристрасті сповна, не жартувала і не гралася з ним. Він цілував її з насолодою, вдивляючись у напівзаплющені, наче від сором’язливості, очі, погладжуючи густе, в кучериках, злегка зволожене мрякою, волосся, і від того поцілунку, змішаного з духмяністю хвої, враз захмелів, мов від гарного вина. Їх вуста роз’єднувалися лише на мить, щоб перехопити дух, і знову в жагучому пориві зливалися і спрагло впивалися цим нектаром захмеління.
    Дощик, тим часом, вирішив заявити про себе наполегливіше: посилився, і вже пробивався через густу соснову крону долі. Парі "мандрівників" не хотілося повертатися до міста. Перебралися до машини, розмістившись на задньому сидінні. Через декілька хвилин у салоні потеплішало, від їх дихання вікна запітніли: стало наче затишніше – вони виявилися ізольованими від навколишнього світу. Збуджені від поцілунків між соснами, не могли стриматися від розвитку любощів. У шаленому пориві звільняли одне одного від зайвого одягу, щоб дати можливість своїм розімлілим тілам відчути поезію дотику …

    До міста вирушили, аж добре стемніло. Дощ так і не вщух, але на душі в обох було сонячно.
    – Ти мав рацію. Ми таки побували в райському куточку. Просто аж повертатися не хочеться, – Соломія (вона в дорозі завжди сиділа в машині на задньому сидінні) обережно обійняла його за шию, прихилила голову до плеча (він відчув запах її волосся) і ніжно поцілувала у щоку. – Спасибі за чарівний вечір…
    Наступного дня вони обмінялися новими поетичними строфами, навіяними спогадами про вчорашній вечір.
    Кожна нова зустріч додавала їм творчої наснаги. Їх поетичні діалоги на той час могли б скласти окрему збірочку інтимної лірики, вони навіть розмірковували, а чи не опублікувати її, однак Соломія не наважувалася оприлюднювати ці плоди свого поетичного одкровення.
    Інколи вони переводили свої діалоги у жартівливо-саркастичне русло. Причім, вона ніколи не хотіла програвати, останнє слово завжди мало бути за нею. В одному з таких словесних «двобоїв», на рахунку її мобільного телефону не стало коштів і вона лише встигла відповісти: "Забракло грошей, але я не здаюся". Святослав не забарився поспівчувати їй, надіславши відповідь:

    "…Словесна перепалка не вщухала,
    і кожне слово потрапляло в ціль,
    і пера в дуелянтів не дрижали,
    і схвальні вигуки лунали звідусіль.
    Та зла фортуна зовсім не дрімала –
    й одному з них козирний випав туз,
    а «візаві» на своєму стояла:
    – Я без набоїв, але не здаюсь..."


    Їх бурлескно-травестійні поетичні строфи, інколи – на перший погляд – їдкі й дошкульні, все ж пломеніли неприхованою взаємною симпатією, зачаруванням, закоханістю авторів. Переважно – це були імпровізації у відповідь одне одному.
    І їй, і йому писалося настільки легко, що написане практично не потребувало редагування.
    Ці декількамісячні діалоги навели Святослава на думку упорядкувати, нарешті, й плоди своєї двадцятип’ятилітньої творчості. До цього кроку його давно спонукали і рідні, і друзі, і колеги по гурту. Він завжди відбувався жартом, що слава знайде його вже у вічності, бо така доля більшості талановитих особистостей. Його поезії, правда, публікувалися раніше в різних періодичних виданнях, однак окремими збірками не видавались.
    Така ідея заполонила його, він навіть уявляв собі структуру майбутньої збірки.
    Якось непомітно злетіло два місяці після Різдвяних свят, і на обрії, крізь пастельне маєво Великого посту, що починався, вже проглядався Великдень. "Саме час підсумовувати вислід своїх трудів на поетичній ниві", – остаточно вирішив Святослав.
    Поділився своїм наміром із Соломією. Вона задум схвалила.
    – Від сьогодні, аж до Великодня, встановлюємо новий розпорядок наших стосунків, – хитрувато посміхаючись, мовила вона. – Один день у тижні і лише для творчої роботи, на все інше – табу. Даю тобі можливість зосередитися на збірці.
    – І ти зможеш півтора місяці обійтися без поцілунків? – він знав її особливу пристрасть до цих пестощів.
    – Ну, поцілунки можна залишити. Але не більше.
    Святослав і справді з головою занурився в упорядкування своїх творчих здобутків. Весь позаробочий час він проводив за комп’ютером, набираючи, редагуючи, правлячи, вичитуючи, знову правлячи написане за минулих двадцять з гачком років. Обсяг збірки, згрупованої у декілька розділів, видавався доволі містким. Впродовж цього періоду обоє учасників флірту намагалися дотримуватися встановлених ними ж правил своїх взаємостосунків: їх зустрічі не виходили поза межі стриманості, майже платонічності, зате відзначалися результативністю у підготовці збірки. Соломія, на прохання Святослава, уважно перечитувала кожен розділ, робила свої зауваження, варті уваги, тож по закінченні впорядкування пообіцяв їй після Великодня "розкішний пікнік" за межами міста…

    …Великодні свята пролетіли так швидко, як, зрештою, блискавично тікає за обрій і кожен день нашого життя. Початок травня видався теплим і сонячним. Погода сприяла як селянам – у весняно-польових турботах, так і містянам – у відпочинку на лоні природи. Тож Святослав, пам’ятаючи про обіцяний Соломії виїзд «за місто», задумав організувати його в себе на дачі. До цього спричинилася ще одна подія – його уродини. З друзями мав намір зустрітися пізніше, а цей день хотів провести у товаристві Соломії..
    Напередодні обкосив обійстя, яке завдяки теплому дощику перед Великоднем і сталою сонячною погодою останніх тижнів, обросло молодою соковитою травою. За день трава підсохла на сонці, видаючи медвяний дух свіжого сіна. Косовиця і сушіння сіна були його улюбленими заняттями на дачі. Він любив спостерігати, як покоси скошеної трави під палючими променями сонця поволі підсихають, випаровуючи вологу, змінюючись у кольорі від яро-зеленого до солом'яно-золотистого.
    Хотів, щоб і Соломія теж надихалася цими п’янкими пахощами, уявила себе десь у горах, на полонині між копицями пахучого сіна.
    Спланував забаву на п’ятницю (з нагоди дня народження відпросився з роботи, і в Соломії якраз випав вільний день).
    Близько десятої заїхав за Соломією. Зателефонував. Попросила зачекати хвилин із п'ятнадцять, доки збереться. Щоб не гаяти часу, зайшов у магазин: докупив потрібних продуктів. Повернувся до машини, побачив Соломію, що вже наближалася до нього. Була у джинсах і легенькій сорочці з накинутою на плечі курткою. Неодмінна усмішка на миловидному личку.
    – Привіт! Не гніваєшся, що затрималась? Давала настанови мамі, чим сьогодні годувати сина, – і розповіла, що зранку ще бігала на базар по продукти, бо холодильник за тиждень спорожнів.
    – Доброго ранку! Як можна гніватися на жінку, яку… чекаєш? Радий тебе бачити, – поцілував її у щоку. – Їдьмо?
    –Їдьмо. Але, найперше, вітаю з днем народження, наразі неофіційно, поцілунком у щоку. На жаль, враховуючи особливості жіночого організму, сьогодні для мене не дуже вдалий день для зустрічі, маєш зрозуміти, – трохи сором’язливо і винувато глянула на нього.
    – Що ж, будемо милуватися природою і насолоджуватися життям таким, яке нам сьогодні дається, – без нотки розчарування вимовив він. – Мені з тобою добре так чи так.
    Дача зустріла їх квітковими пуп’янками яблунь, тьохканням солов'їв і запахом свіжого сіна.
    – Боже! Яка благодать! – не стримала свого захоплення Соломія, – в тебе тут, як у раю!
    Святослав виніс надвір два стільці і невеличкий столик, сервірував його. Заварив чаю з торішніх запасів розмаїття сушених трав, аромат якого гармонійно доповнив натуральні пахощі живої природи. Зібрався налити в чарки домашнього вина, що зберігалось у пивниці, однак Соломія зупинила його.
    – Хочу (тепер уже – офіційно) привітати тебе з уродинами. Не могла не висловити своїх побажань декількома поетичними строфами, які тобі, сподіваюсь, будуть до душі, і скріпити їх знаком любові (але не у щоку), – простягла вітальну листівку, обняла за шию і запально, як завжди це робила, припала до його вуст тривалим поцілунком. – А тепер прочитай моє привітання. Або краще – я прочитаю.
    За епіграф вона вибрала строфу з лірики Л.Костенко, її улюбленої поетеси, і вже з нього на Святослава нахлинула хвиля тремтливого, ніжного і щиросердного почуття близької людини. Прочитані нею далі власні строфи, що так вдало увібрали в себе емоційне забарвлення епіграфа, були наскрізь пронизані її любов'ю і прагненням почути – від нього! – несказані іще, але так очікувані нею, слова.
    Святослав, зворушений вітанням, пригорнув її до себе: "Люба, це найкращий подарунок, якого я міг сподіватися. Дякую!"
    – Це ще не все. Вибираючи подарунок до своїх вітальних слів, я хотіла, щоб він нагадав тобі про світанок наших взаємин. Я добре пам’ятаю зустріч у "Фресці" і той прекрасний трунок, який ми там смакували, – подала пакетик з пляшечкою «Becherovky». – Сподіваюсь, ти теж пам’ятаєш.
    – Аякже. «…Біла ніч. Білий сон. Білий спогад у сні: ці сніжинки за вікнами «Фрески»…Чорна кава і трунок в прозорому склі…», – процитував її першу віршовану строфу для нього після відвідин цього кафе, що стала початком їх подальшого поетичного діалогу. – Таке не забувається.
    – Тоді відкладемо для іншої нагоди домашнє вино і сьогодні вип'ємо цього знаменитого лікеру. Перший тост – за тебе як уродинника.
    – Згода. Але всі інші тости – тільки за тебе і за твою самовіддану, безвідмовну допомогу в редагуванні моєї збірки. Відповідна частка гонорару – твоя, – пожартував щодо гонорару, якого не передбачалося.
    – Ти ж знаєш, що для мене найкраща віддяка – не гонорар, а поцілунки, тому не гаймо часу на розмови і святкове бенкетування – вони зачекають, – а починай висловлювати свою вдячність у спосіб, який наймиліший жінці…

    … Вони лежали на старенькій дачній канапі і цілувалися. Соломія не уявляла собі таких зустрічей без поцілунків і вкладала в них усю свою пристрасть, сама повністю віддаючись цій насолоді й заохочуючи своєю активністю Святослава. Поцілунки для неї завжди важили понад усе, а особливо нині – в несприятливий для жінки день. Сьогодні вона хотіла отримати якнайбільшу насолоду саме від поцілунків, впереміж з його пестощами, і огорнути Святослава пестощами своїми. Незважаючи на "червоний світлофор", вона взялася розпалювати його, поволі розстібаючи ґудзики на його сорочці і замок-блискавку на джинсах. Дала йому можливість зробити те саме і з її одежею, тож невдовзі на обох залишилися лише сучасні фігові листки.
    – Для чого ти це робиш? Сьогодні ж не твій день, – запитав, наперед знаючи відповідь.
    – Хочу відчувати тебе всього. І щоб ти мене відчував. А взагалі, не задавай зайвих запитань і роби зі мною все, що можна сьогодні зробити. Та говори гарні слова, – закинула руки за голову, звабливо випнувши груди.
    Їхні тіла різко контрастували між собою: Її – відсвічувало алебастром у сутінку завішаної фіранкою кімнати, його – від природи смагляве, і вже навіть злегка засмагле за декілька сонячних днів, – підкреслювало білість її шкіри.
    – Цілуй мене, Мавре, і задуши – в обіймах! Я так люблю відчувати тепло твоїх сильних рук.
    Її груди заклично випиналися від доторку його долонь, наче пропонували себе для пестощів, і він жагуче відкликався на цей заклик, пестячи їх своїми пальцями, погладжуючи і стискаючи пипочки на них, доки вони не набрякали горошинками. Тоді припадав до них губами, легенько покусував, збуджував язиком, аж сам збуджувався – і від тих доторків, і від споглядання її наготи.
    А вона кожним порухом, кожним доторком своїх рук і запальними цілунками дарувала йому райські відчуття, кожною клітиною свого розкішного оголеного тіла заявляла, що вся належить йому…

    …Через місяць Соломію чекало десятиденне відрядження в Запоріжжя, де вона мала уточнити певні розрахунки для своєї дисертації й виступити на науковій конференції з рефератом. На той час навчання в школі закінчилося, почалися канікули, тож вона відправила сина з матір'ю в село: нехай дитина відпочине, надихається свіжим повітрям, поласує ягодами і фруктами, одно слово – набереться сил. І матері у своїй сільській хаті, хоча й без вигод, все ж зручніше, і веселіше, ніж у Львові, та й онука доглядати простіше – село не місто: все на видноті.
    Напередодні від'їзду Соломія вирішила організувати "проводи", щоб набутися зі Святославом на час розлуки. Але, найголовніше, вона сподівалася, нарешті, використати цю зустріч для здійснення її потаємного задуму. Всі розрахунки показували, що саме зараз – найсприятливіший для цього час.
    Зателефонувала йому і запросила до себе на вечірку з приводу майбутнього відрядження. Він, звичайно, не відмовився, бо й сам хотів побути з нею наодинці: за останній тиждень вони не зустрічалися. "Нічого брати не треба, все є", – попередила, щоб не гаяв часу на покупки. Купив лише букетик польових квітів (Соломія цими днями вдома сама, тож квіти ні в кого не викликатимуть зайвих запитань), солодощів і згодом був на місці.
    Зустріла його в халатику (очевидно, вискочила з ванної кімнати), запросила на кухню, щоб чаклував над кавою, а сама, вибачившись, що ще не закінчила купальних процедур, зникла знову у ванній.
    Святослав уже добре орієнтувався на її кухні, тож без труднощів знайшов усе необхідне для заварювання кави, скип’ятив воду і тепер лише чекав, аж з'явиться Соломія.
    Хвилин через десять зайшла до кухні – свіжовикупана, вся пахуча від якогось трав'яного шампуню, коротенький напівпрозорий халатик ледь прикривав звабливі груди і підкреслював крутизну її стегон. Припала до нього, втискаючись усім тілом, пристрасно поцілувала в губи, наче хотіла одразу ж задати тон їхній зустрічі. Потім відступила від нього на крок, стала у звабливу позу: одна нога, ледь зігнута в коліні, виставлена трохи вперед, ступня піднята на пальцях, руки двома дугами завмерли над головою так, щоб пальці обох рук, граційно складені, ледь торкалися одні одних, – і від того її коротенький халатик піднявся ще вище, оголяючи міцні стегна.
    – Будемо трапезувати, чи?.. – грайливо запитала.
    – Чи… – не забарився з відповіддю.

    …В її спальні все було знайоме йому до дрібниць. І ця затишна кімната вже не відлякувала його, як тоді, коли вперше опинився в ній. Сьогодні, в ці хвилини, він почувався тут господарем, і ця жінка, сп’яніла від розкошів кохання, належала тільки йому. Йому одному.
    – Кохай мене!.. Кохай!.. Я так хочу тебе!.. – немов у гарячці шептала вона.
    І він був упевнений у собі, як ніколи. Вона стогнала від задоволення, відкликаючись на кожен його рух, підіграваючи йому, а він, впиваючись наготою її розніженого, розпластаного під ним тіла, що звивалося в любовних конвульсіях, відчував несамовиту хіть. Йому вперше було так добре з нею, і їй з ним, без сумніву, теж. Синхронні рухи розпашілих тіл невпинно наближали їх до вершини раювання і коли вони досягли свого піку (нарешті – одночасно!), нестримуваний стогін від незвіданої досі втіхи вирвався з обох грудей.
    – О, яке блаженне відчуття! – у стані кульмінаційної насолоди вистогнав він і вже зібрався додати: "Як я тебе кохаю!", але нараз осікся і лише видихнув: "Ти чудо! Ти –незрівнянна чаклунка!"
    Вони лежали горілиць, знеможені і задихані. Святослав справді раював. Те, як Соломія ніжно і пестливо, а водночас жагуче і пристрасно довела його до межі неземних відчуттів, свідчило (і він у цьому не сумнівався) про її щирі почування до нього – вона кохала його. Він теж її кохав, так-так, кохав, хоча й боявся цього слова. Бо як інакше пояснити той стан, коли ти прагнеш зустрічей, нетерпляче чекаєш дзвінка чи повідомлення, відчуваєш неймовірний потяг і бажання бути разом, спілкуватися та й, зрештою, потребу творити, натхненний своєю Музою. Але…
    Але, якби ж вони обоє почувалися вільними. Тоді слово "кохаю" звучало б апофеозом їх життєвої казки. Інакше, вважав він, це слово не має права зірватися з його
    (та й її) вуст. Звичайно, ці взаємини переросли традиційний флірт, їх почуття – набагато глибші і, незважаючи на неординарність цих стосунків (а може, – завдяки їй), вони зберегли загадковість…


    Далі буде.



    Коментарі (3)
    Народний рейтинг 6 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  8. Флірт (продовження 4)



    2. ЛИСТ ДЛЯ ОДНОГО ЧИТАЧА


    … Першого дня весни моросила дрібна мжичка. І хоча прохолодне – уже не зимове, але ще й не весняне – повітря і суціль затягнуте хмарами небо не справляли враження пробудження природи, настрій у Святослава видався хороший. Він, зазвичай, вільний від роботи час весняно-літньо-осінньої пори переважно проводив на дачі, неподалік Львова. Обійстя невелике – близько шести соток, дві третини яких займав город і з десяток дерев. Решту земельної ділянки відведено під дачний будиночок, невелику комірку та подвір'я. Будинок не вирізнявся ні своїми розмірами, ні монументальністю, ні вишуканістю форми чи внутрішнім інтер’єром, як прийнято уявляти собі дачу в сучасному розумінні цього слова. Дерев'яний, одноповерховий з кімнатою, невеличкою кухнею та верандою, словом – справжня дача, яку колись сотворив у своїй уяві і матеріалізував Святослав. Він справедливо пишався цим витвором своїх рук, бо ж усе – від фундаменту до даху – зробив власноруч – з любов'ю, акуратністю та смаком. Всередині хатини постійно, – навіть узимку, – пахло сіном, що повсякчас заповнювало горище. У його заготівлі потреби не було, просто Святослав дуже любив косовицю, і щосезону, задля задоволення, брав у руки косу. Торішнє сіно спалювалося і, як попіл, використовувалося для підживлення грядок.
    Отже, сьогодні Святослав занурився у господарські діла, хоча й робити особливо ще було нічого: оглядав дерева, кущі і, де треба, обрізав пропущене восени непотрібне галуззя, згрубша навів лад у комірці. Близько дванадцятої, для повного задоволення, заварив собі кави. Смакуючи її, споглядав через відчинені на веранді двері на моросіння дощику та слухав цвірінчання горобців на яблуні. Згадав про Соломію, і якось мимоволі визріли слова віршового привітання з першим днем весни. Швидко набрав їх на мобільному і відіслав.
    Не сподівався швидкої відповіді, бо розумів, що у неї свої домашні турботи.
    Все ж незабаром, з утіхою почув сигнал надісланого повідомлення.
    Його ліричний настрій, здавалося, передався і їй – це відчувалося у прочитаних віршованих рядках: від її спостережливого погляду, просторової уяви і ліричної натури не могли сховатися перші прояви весни. "Як поетично вона відтворила симфонію весняного пробудження природи!" – із приємністю відзначив про себе. Бо й дійсно, в лісі (його дача була розташована на самому узліссі) молода зелень чи не на очах пробивалася крізь товщу пошерхлого торішнього листя і своїм смарагдовим покровом із вкрапленими де-не-де кущиками первоцвіту утверджувала нестримний наступ весни.
    Святослав насолоджувався гіркуватим присмаком запашної кави і згадував події останнього місяця зими. Стосунки зі Соломією і надалі розвивалися, як у захопливому сюжеті досить своєрідної за змістом казки для дорослих.

    Ейфорія мобільного діалогу заполонила обох. Не минало й дня, щоб їхні телефони не обмінювалися римованими строфами. У разі потреби, використовували електронну пошту. Він з насолодою і внутрішнім хвилюванням читав надіслані нею вірші, кожен з яких випромінював теплоту, ніжність і любов. Хоча в жодному з рядків він не знаходив відвертого зізнання в коханні (вона ж бо – "орлиця горда", як сама себе називала), проте пристрасність, яка з них струменіла, недвозначно віддзеркалювала її стан, заохочуючи і його до розкриття ним своїх почуттів. Вона не сумнівалася, що близька йому, люба, відчувала це душею і серцем, але жінки, як відомо, люблять вухами. А вона ще не чула від нього освідчення в коханні. У часі їх любощів вона вся віддавалася пестощам, ніжилася в його гарячих обіймах, насолоджувалася доторками його рук і так прагнула почути ті магічні, жадані слова, призначені тільки для неї. Якось, в кульмінаційний момент, вона – розпластана на ліжку, розпашіла – у знемозі видихнула: "Чому ти не скажеш, що кохаєш мене? Таж наші стосунки вийшли за межі флірту, вони набагато глибші! Ти й сам це відчуваєш."
    Так, він це відчував. Справді, і в ньому теж вирувало полум’я пристрасного вогню. Але сказати їй "кохаю" досі ніяк не наважувався: остерігався поквапливості у словах, бо, як творча натура, добре знав вагу мовленого слова. Вважав, що наразі не має права виходити у своїх почуттях за рамки "закоханості", "захоплення", "зачарування"…

    …На початку лютого обставини змусили Соломію привезти із села маму для догляду за сином, бо чоловік перебував у постійних відрядженнях, а вона активно взялася за свою кандидатську дисертацію. Час приспішував – до кінця року мала подати готову до захисту роботу
    У вільний час закохані і далі зустрічалися, переважно, після роботи, інколи – в обідню пору, в якійсь кав’ярні. Звичайно, це вже були не ті перші захопливі зустрічі-пізнання одним одного, проте відчувалося, що кожен із них прагнув їх не менше. Святослав уже не уявляв собі й дня без бодай коротенького повідомлення "Смачної кави" близько одинадцятої, і коли Соломія мовчала, – йому чогось бракувало. Вона теж, на його пропозиції, охоче погоджувалася поспілкуватися. А їх зустрічі наодинці виявляли таку експресію почуттів, якій могли б позаздрити юні закохані. Ця темпераментна жінка в поцілунках була неперевершена, і Святослав у її обіймах забував про свої роки, з насолодою купаючись у жіночих пестощах.
    Минуло майже два місяці від початку їх близьких взаємин. Святослава весь цей час не покидала цікавість чи скоріше – прагнення зрозуміти, чому Соломія під час першої зустрічі у неї вдома зронила фразу: "…А мені вони (запобіжні засоби) не потрібні". Невже не боїться завагітніти? Вона і надалі жодного разу навіть не натякала на необхідність убезпечити її від небажаних наслідків. Очевидно, розмірковував він, це пов’язано з якоюсь "жіночою" вадою, тому не допитувався, через делікатність ситуації. Якось, на запитання, чому саме його, зважаючи на різницю в їх віці, вибрала об’єктом своєї уваги, відповіла жартівливо, що хотіла відчути себе беззахисною пташкою в чиїхось надійних долонях, – і зблиснула іскринками своїх смарагдових очей. Він навіть не уявляв, яка неймовірна розгадка чекає його незабаром.
    Як сьогодні, перед очима той вечір, по Різдвяних святах, коли Соломія, на його запросини, завітала до нього в інститут – "на чай". Перед тим, у телефонній розмові загадково натякнула, що напередодні до ночі втілювала у друковані рядки своє творче натхнення.
    Зайшла, як звикло, усміхнена, чарівна, але, відчувалось, ледь схвильована. Святослав поцілував її, допоміг зняти куртку. Запропонував чаю. Вона відмовилась.
    – Це для тебе, – простягла конверт. – Хочу, щоб ти прочитав… Уважно… А я тихенько сидітиму, не заважатиму. Але погаси світло.
    Увімкнула для нього настільну лампу, на якій ще красувалася подарована нею новорічна іграшка, крутнула її і стежила, сидячи на шкіряному диванчику, за відблисками позолоти на ній.
    Святослав відкинувся у зручній позі на своєму "начальницькому" кріслі й узявся розглядати конверт. Він був запечатаний. Прочитав напис на ньому: "Оповідання для одного читача". "Інтригуюча назва", – подумав і без поспіху, акуратно ножицями відрізав бокову смужку конверта. Вийняв учетверо складений стандартний аркуш друкарського паперу з двостороннім друком і почав читати.
    Одразу відзначив, що лист написаний від третьої особи. Вже з першого абзацу Святослав уловив, що йтиметься у ньому про їхні із Соломією стосунки, хоча герої і не персоніфіковані, а іменувалися просто – "Він" та "Вона". А ще він зрозумів, ні, – скоріше відчув інтуїтивно, – що цей лист-оповідання – своєрідна сповідь, зізнання героїні про щось дуже важливе, потаємне, ще не озвучене між ними. Кожне наступне прочитане ним речення щораз сильніше спонукало до подальшого заглиблення у зміст написаного. А воно аж вразило його.
    "…Вона довго вагалася, коли саме відкрити йому свою найсокровеннішу таємницю – головний мотив розвитку їхнього флірту. Усвідомлення того, що Він має про ЦЕ дізнатися, сумніву не викликало, але – коли? Як наважитися вимовити вголос ТЕ, що затаїлося у глибині її душі і постійно нагадувало про себе щемом у серці. Вона давно виношувала в собі ЦЕ рішення, як втілення її, можливо останньої, надії на здійснення найзаповітнішої жіночої мрії – материнства…" Святослав поквапливо перебіг очима перших півсторінки тексту і зібрався продовжити читання, але остання фраза застановила його: "Про яке материнство йдеться? У неї ж син!" Перевів погляд на Соломію – вона сиділа, спершись на спинку дивана, заплющивши очі, наче дрімала, – і запитання вже готове було зірватися з його вуст. Але внутрішній голос шепнув: "Читай далі."
    "…Так, так, – материнства. Але материнства в повному розумінні цього дивовижного слова-стану: від миті запаморочливого до забуття, райського єднання з коханим чоловіком, від таїни зачаття, – через очікування довгожданих ознак вагітності і відчуття першого поруху маляти у лоні, – до його з'яви на світ Божий, а потім – виховання і творення з нього Людини. У свої "тридцять з хвостиком" Вона спізнала лише одне – виховання усиновленого нею з чоловіком п’ять років тому дворічного малюка..."
    Далі йшлося про те, яким довгим – і без перебільшення, тернистим – видався її шлях до своєї, ще дотепер нездійсненної, мети. Спочатку – наче вирок – категоричний висновок лікарів про неможливість цій подружній парі стати батьками власних дітей. Потім – після тривалих діагностик та лікувань – надія на штучне запліднення, яке Вона, хоча й пробувала, але не сприймала своїм єством, бо вважала, що зачаття нового життя має починатися з любові, а не «механічним» способом, та ще й, як Вона висловилася, з "матеріалу" невідомого походження. Лікарі, та й не тільки вони, не раз натякали їй на найбільш надійному способі – статевому зв’язку з іншим чоловіком (власне причина невдач полягала не в ній), але Вона безапеляційно відкидала такий варіант, як неприйнятний.
    Однак час невблаганно збігав, десь на видноколі її життєвого календаря ще розпливчато, але з року в рік усе чіткіше вимальовувалося число – "35", вона, рад-не-рад, і далі з надією, вже щораз кволішою, довірялася цьому «механічному» способові, проте, на жаль, марно.
    «…У своїх роздумах Вона все частіше поверталася до цього "неприйнятного варіанта" і чим більше про нього думала, тим спокійніше починала його сприймати. Крапку в її ваганнях було поставлено після виявлення нею фактів подружньої невірності свого чоловіка. Вона ніяк не могла збагнути, чому той, через неспроможність котрого вже ніколи не могла стати матір’ю, ще й зраджував її. Відтак "неприйнятний варіант" не давав їй спокою і став уже майже рішенням. Але ухвалення рішення – це лише півкроку. Як знайти того, хто, за її переконанням, міг би стати партнером у реалізації омріяного задуму. Не вдаватися ж до оголошення в газеті: "Шукаю партнера для зачаття дитини. Вимоги до особи партнера додаються". Підсвідомо вибір уже зроблено, однак Вона не уявляла собі, як про це сказати своєму обранцеві, хоча вони – колеги по гурту, друзі, нехай навіть – симпатики. Для неї не мало значення, що Він значно старший за неї, але ж зате , як Вона вважала, відповідав визначеним нею для такої доленосної справи вимогам, серед яких – взаємна симпатія, відсутність шкідливих звичок, добропорядність. А ще, – переконувала себе, – природа і Господь не обділили його талантом, жартівливим характером, гумором. І з генетикою у нього все гаразд (колектив гурту не раз зустрічався і добре знав його батьків, дітей та інших близьких родичів). Те, що він одружений, не має значення, вважала Вона: не збиралася покладати на нього якихось обов’язків у майбутньому, та й сама не прагнула розриву своїх сімейних стосунків. Він мав зіграти таку собі роль донора, але донора не механічного, а природного, якому властиві романтичні почуття, і до якого у неї такі ж почуття визрівали..."
    Святослав оторопів. Прочитане видалося йому неймовірною за сюжетом, народженою її творчою уявою, фантазією, в якій ЙОМУ відводилася роль головного героя. А можливо, Вона вирішила заявити про себе у прозі, і перевірити його реакцію, як стороннього читача, на цю її першу спробу. Усе ж важливість і потаємність викладеного утверджувала його у правдивості листа.
    "…А мені вони не потрібні", – ось ключ до розгадки, над якою він не раз задумувався. Отже, від самого початку флірт із ним вона вибрала як засіб досягнення своєї довгоочікуваної мети! Двоякі почуття охопили Святослава.
    "Вона божевільна! – волало його емоційне его. – Як можна було додуматися до того, щоб ЙОГО – сім’янина, батька двох дітей, обрати на роль зачинателя фактично нової сім'ї: таж Він, у біологічному сенсі, мав би стати батьком дитини від іншої – не шлюбної йому – жінки".
    "Не гарячкуй, – противився емоційному сплеску чіпкий розум. – Ти маєш пишатися, що вона вибрала саме тебе! Бо розгледіла в тобі такі риси характеру, поведінки, творчих здібностей, які хотіла б побачити у своїй майбутній дитині. Зрештою, Вона оцінює тебе як чоловіка, якому ще притаманні високі почуття і який здатен такі ж почуття викликати у жінки, чоловіка, котрому можна симпатизувати і – найважливіше – довіритися. Затям – ти її надія і, можливо, єдина (не в розумінні персони, – а вибраного нею варіанта) нагода досягти такого бажаного результату. Сприймай цей вибір, як пропозицію на здійснення (з її слів) певної донорської процедури. І взагалі – як ти собі уявляєш відмову жінці у такій глибоко потаємній для неї справі?"
    "Але ж навіть якщо припустити, що її неймовірний задум втілиться в життя, – не здавалось чуттєве "Я", – чи зможеш ти спокійно жити поруч, в одному місті, знаючи, що у тебе є дитя, яке буде когось іншого називати татом, чи зумієш ти у колі своєї рідні нести хрест цієї таємниці? А якщо бурхлива життєва течія колись винесе на поверхню цю таїну, як ти це поясниш своїм рідним, близьким, друзям?"
    "Звичайно, випадок непростий, – парирувало прагматичне "Я". – Але ж ти – мужчина, і маєш володіти даром Аріадни у пошуку виходу з життєвих лабіринтів. Ти ж, фактично, виконуєш замовлення, після чого від тебе нічого не вимагається. Правила твоєї поведінки у ставленні до цієї жінки та ймовірного плоду вашого зв'язку у подальшому визначатимеш ти сам на власний розсуд, дослухаючись до своїх морально-етичних норм. Зараз головне – дати жінці шанс зреалізувати своє природне покликання".
    Ці розмірковування зі самим собою дещо заспокоїли Святослава. Зрозуміло, все прочитане ним – лише точка зору авторки листа через свою героїню на можливий – бажаний для неї – перебіг подій. Але те, що Соломія так відверто зізналася у своїй таємниці, довірилася йому, особливо зворушувало: саме в ньому вбачала прототип свого майбутнього дитяти. Хотів сказати їй якісь ніжні слова вдячності, пригорнути пестливо до себе і не відпускати довго-довго, вже навіть зробив порух, щоб встати з крісла, але останньої миті прагнення дочитати листа до кінця переважило, і він знову поринув у бурхливу течію цієї неймовірної оповіді.
    "…І Вона остаточно утвердилася в думці здійснити "неприйнятний варіант" за ЙОГО участю, тим паче, що відчувала якусь непереборну притягальну силу у їхніх стосунках. А флірт розвивався так романтично і водночас так динамічно, що взаємини дуже швидко досягли апогею, однак Вона ніяк не наважувалася зізнатися йому у своїй потаємній меті, боячись порушити гармонію їх поетичної казки. Її жіноче єство, спрагле чоловічої ніжності, ласки, обожнювання і жагучої пристрасті, оживало від самої ЙОГО присутності, і Вона вже не уявляла, кому б, окрім нього, змогла довірити втілення свого задуму. Врешті-решт учора ввечері чи – точніше – уночі, все ж вирішила відкритися йому в листі. Так чи так, Він про це мусив знати…". Святослав дочитав останню фразу, на хвилину примружився, переосмислюючи прочитане, підвівся, підійшов до дивана, на якому сиділа мовчазна Соломія, взяв її руки у свої і, дивлячись їй у вічі, промовив: "Ти, направду, божевільна, але неймовірно заповзята жінка! Я захоплююсь тобою. Такі жінки за будь-яких обставин досягають мети"…

    … – Добридень, сусіде! – повернув Святослава до реальності сусід по дачному кооперативові. – Як настрій при дощику?
    – Здоровенькі були! Весняний. А дощик не зашкодить. Заходьте на чарку, – запросив для годиться.
    – Дякую, але поспішаю на автобус, бо маю дещо нагально залагодити у Львові. Бажаю доброї погоди. Бувайте!
    Святослав не затримував, перебував ще під враженням недавніх спогадів. З насолодою пригубив уже вистиглого в філіжанці, але все ж запашного напою. Він любив смакувати залишком холодної кави з гущею – згодом, після основного кавового церемоніалу.
    Дощик, тим часом, ніби прислухавшись до побажання сусіда, майже вщух, тож Святослав вирішив не поспішати додому: жодних планів на нинішній вечір не мав. Дружина Надія вже тиждень, як знову перебралася в село на свою агрофірму. Соломія сьогодні зайнята домашніми ділами, отож він належав сам собі.
    Знову заглибився у роздуми над прочитаним тоді листом. Епістолярний стиль звернення до адресата засвідчував, як важко їй далося таке рішення, але белетристичний виклад цього непростого зізнання був філігранним: очевидно, після всіляких сумнівів і переконаності врешті-решт у необхідності відкрити свою таємницю, писала вона його легко, як дихала. Дух листа наскрізь був просякнутий драматизмом її подружнього життя – з довготривалими ваганнями, роздумуваннями, аналізом реальних варіантів досягнення омріяної мети. Але чи був він – обраний нею варіант – єдино правильним?! Чи якнайповніше зважила вона всі "за" і "проти" свого рішення? Чи задумувалася, як людина віруюча (сама себе так характеризувала), але слабка перед спокусою втілення задуманого, над ймовірними наслідками свого вибору? І тут річ не так у порушенні нею подружньої присяги перед чоловіком (адже він першим зрадив її), як у довільному, на свій розсуд, трактуванні моральних засад зачаття нового життя. Чи сприйме Творець плід їхнього спільного зі Соломією "проекту" як своє чадо і дасть йому щасливу долю, чи судитиметься йому все життя спокутувати гріхи його біологічних батьків? А який формат майбутніх стосунків з ним вона уявляє за умови досягнення такого очікуваного нею результату – товариський, утаємничено-родинний, без усяких стосунків, чи ще якийсь?
    Святослав не міг відповісти собі на ці запитання. "А чи варто, друже, піддаватися душевному мазохізмові? – заспокоював себе. – Тебе Жінка попросила, як Мужчину, зробити їй послугу, то зроби її (якщо, звичайно, ще здатний). І не терзай себе сумнівами щодо моральності свого вчинку, ти ж дав надію жінці на звершення доленосного для неї рішення, і невідомо, чи відмова зарахується тобі в актив".
    Зрештою, – це передусім ЇЇ свідомий вибір, очевидно – вимушений, викликаний волаючою несправедливістю до власної жіночої долі …

    Далі буде.



    Коментарі (6)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  9. Флірт (продовження 3)
    …Тиждень перед Новим роком у Соломії гостювала її молодша сестра, яка навчалася в Рівному. Господині дому ці відвідини були на руку: сестра в цей час заопікувалася своїм племінником – синочком Соломії. Правда, авторам казки довелося шукати інші місця зустрічей. Час від часу вони бачилися «на каві», але це вже їх не вдовольняло: про який вияв почуттів могло йтися у прилюдних місцях? Тому якось Святослав запросив Соломію до себе в інститут у позаробочий час. Він, як керівник відділу, кандидат наук, мав свій невеличкий окремий кабінет, тож, якщо б навіть хтось зі співробітників виявив бажання попрацювати позаурочно, це не створювало б незручностей. Але у місті тривала новорічно-різдвяна веремія і в кожній установі теж панував святковий настрій – на роботі мало хто затримувався.
    Святослав підготувався до зустрічі: купив фруктів, шампанське і кава знайшлися у нього «на господарці».
    Коли вона зателефонувала, що уже в дорозі, вийшов їй назустріч. Раніше Соломія зо два рази заходила до нього в інститут – в часі підготовки до котрогось з чергових концертів їх гурту і обговорення окремих тонкощів програми. Але навряд чи пам’ятала, як віднайти його кабінет. Зустрів її – радісну, усміхнену, як завжди. Вони пройшли через прохідну, на якій сумирно дрімав вахтер. Ліфтом піднялися на четвертий поверх, пройшли довгим коридором до скляних дверей, що відділяли його відділ від інших, і зайшли в кабінет. Допоміг їй зняти пальто, вона причепурилася перед дзеркалом, оздобленим його співробітницями новорічними прикрасами, і кокетливо стрельнула своїми зеленими очицями. Він не без захоплення оцінив її фігуру: була в червоному вовняному светрі під шию, що гарно облягав привабливий бюст, та у припасованих джинсах, які підкреслювали віолончельні форми стегон. Поки накривав на стіл, Соломія щось перебирала у своїй, досить місткій, сумці. Коли сервіруванню було покладено край, і келихи вже виділяли привабливий аромат напою, попросила його відвернутися. За хвильку, на настільній лампі на ниточці крутилася і виблискувала золотим візерунком куляста ялинкова іграшка.
    Підійшла до нього, сіла на коліна, обняла:
    – Це тобі з нагоди Нового року і Різдва, щоб не забував про моє існування, – мовила і припала до його вуст затяжним поцілунком. – Шампанське і фрукти зачекають.
    Вони довго цілувалися, як юні закохані. Для неї – поцілунки і пестощі важили понад усе. Він уже знав про це, тому віддався теж цій ейфорії любовної гри, пестив через светр її плечі, груди, цілував шию – біля вух, – одну з найчуттєвіших принад її тіла. Згодом рука його опинилася під светром, він відчув тепло її оголеного тіла. Не було сумніву, що вона готувалася до зустрічі, тому зайвої натільної білизни, окрім відкритого мереживного бюстгальтера, на ній не виявив: навіть цими маленькими хитрощами зваблювала його. Він і далі пестив її, вона з насолодою віддавалась цій ласці. Потім піднесла руки догори, даючи йому знак до розвитку гри.
    - Ти хочеш цього? – прошепотів їй на вухо.
    - Так, – тихо видихнула…
    Поволі – через голову – зняв з неї светр.
    Не комплексував, як це траплялося у Соломії вдома. І загальний святковий настрій, і звабливий вигляд коханої жінки, і цей звиклий для нього кабінет (а не чужа квартира) створювали своєрідний сприятливий мікроклімат зустрічі.
    Шкіряний м’який куток, на якому вони сиділи (власне – сидів він, а вона – в нього на колінах), виявився холодним. Святослав розстелив на ньому свою дублянку, вивернуту кожухом догори, поклав на неї Соломію і віхола нестримних почуттів понесла їх до вершин довгожданої насолоди…

    Наступного дня, із самого ранку, Святослав шастав по місті у нагальних потребах. Аж перед обідом повернувся і вже в кабінеті зауважив на мобільному телефоні конвертик.
    «Доброго ранку! Смачної кави!» – не порушуючи усталеного звичаю, вона надіслала це повідомлення коротко по одинадцятій.
    «Щойно залетів у кабінет. Новорічна іграшка милує око. Настрій зовсім не робочий. Дякую за згадку», – одразу ж відповів їй.
    «На здоров’я», – це вона так інколи жартувала, натякаючи на його «осічки».
    «Приймаю. Це дуже актуальне побажання», – він у таких випадках, теж жартівливо, казав, що весна іще прийде.
    «Авжеж. Зима: віруси, епідемії, застуди…»
    «…і роки…» – підтримав її грайливий настрій у грі.
    «…віки, тисячоліття…» – не здавалася вона.
    «…і обов’язки …» – наче хотів на цьому поставити крапку.
    «Згадую твій «кожух» – м’який, теплий, затишний, добрий – як ти… Нехай весна прийде свого часу…» – пролила бальзам на його душу.
    «Це саме те, що я хотів почути від тебе... А зараз – вибач: маю важливу зустріч…» – його ще чекали деякі справи, тому не міг вести діалогу далі …

    …Через декілька днів Святославові випадало відрядження в Тернопіль. Він планував упродовж дня, за сприятливих умов, все вирішити і мав надію одразу ж з дороги завітати до Соломії. Для зручності і швидшого повернення взяв свого «Опеля».
    Сталося так, як і задумав. До вечора все вдалося залагодити, і його товариш – Михайло, якому він зателефонував, – запропонував трохи розважитися. Відмовитися не випадало: давно ж не бачились.
    Зустрілися в умовленому місці. Святослав залишив машину на стоянці, і вони зайшли в невеличкий затишний ресторан неподалік. Балакали про свої наукові діяння, згадували студентські роки, три з яких прожили в одній кімнаті гуртожитку.
    Замовили всіляких делікатесів: з нагоди зустрічі після такої тривалої розлуки годі було обмежувати себе у виборі. Пили вишуканий коньяк, тобто – пив Михайло, Святослав лише пригубив, для годиться, першу чарку: невдовзі його чекала зворотня дорога. Про близьку зустріч з Соломією та їхні взаємини промовчав – не порушував свого ж правила. Засиділися допізна, тож Святослав, на пропозицію Михайла, погодився передрімати у нього хоча б декілька годин.
    Надіслав повідомлення Соломії про свій намір відвідати її при поверненні до Львова. Відповіла, що чекатиме в будь-який час. «Доручив» своєму телефонові розбудити його о пів на четверту: дорога займе не більше двох годин.

    … Телефонний будильник не підвів. Святослав швидко зібрався, поголився, нашвидкуруч випив приготованої Михайлом кави, попрощався з товаришем і пішов до стоянки. Через декілька хвилин уже прямував з міста повз мальовниче тернопільське озеро у львівському напрямку. Дорога була суха, не перевантажена машинами. Увімкнув приймач: «Еко-радіо», не порушуючи своєї традиції, «крутило» українські шлягери, настрій Святослава відповідав мелодіям, що без пауз лилися одна за одною. Вже при в’їзді у Львів, наче налаштовуючи його на близьку зустріч із Соломією, радіо подарувало йому «Чари ночі» на слова О. Олеся: «Цілуй, цілуй, цілуй її, – знов молодість не буде…».
    Зупинив машину біля її будинку близько шостої. Зателефонував – вона зразу ж відповіла. Повідомив, що вже піднімається сходами. Він жодного разу, відвідуючи її, не користувався ліфтом: п’ятий поверх для нього – не проблема, його спортивна статура і фізичний стан дозволяли спокійно долати якусь сотню-другу сходинок. Вхідні двері виявилися відчиненими, тож зникла потреба наосліп набирати повідомлений Соломією код. Злетів в одну мить на п’ятий поверх: Соломія завжди у таких випадках сама відчиняла коридорні двері, щоб не завдавати зайвого шуму дверним дзвінком. Але цього разу, хоча двері й були відчинені, Соломії він не побачив. Зайшов у спільний – Соломіїн і сусідський – коридорчик, взявся за клямку її дверей – вони були замкнені. Щоб не дзвонити, повернувся на сходову клітку, ще раз набрав номер телефону Соломії – вона сказала, що чекає в коридорі, але його не бачить. Святослав остовпів. Маленький хробачок недовіри до ще не усвідомленої ним здогадки вже точив його мізки. Прожогом вилетів на вулицю, вийшов за ріг будинку… і шалений регіт вирвався з його задиханих від швидкого спуску грудей: він нехотячи став автором і героєм ремікса відомої новорічної комедії радянських часів «Ирония судьбы, или С лёгким паром!» – перед ним бовваніло три однаковісіньких будинки. Заспівав телефон: Соломія повідомила, що бачить його зі свого вікна. Він справді, у вікні п’ятого поверху іншого будинку, побачив її силует: «От так новорічні дива!... Але ж я не з лазні і не п’яний! Розкажи комусь – не повірить».
    Соломія зустріла його хитруватою посмішкою в кутиках вуст:
    – Що, переплутав під’їзди?
    – Гірше – будинки! – він обійняв її – теплу, ще напівсонну. – Зігрій мене.
    Зайшли до спальні. Вона лягла на своє широке – вже йому добре знайоме – ліжко, ближче до стіни, залишивши для нього місце скраю. Відчуття «чужої території», яке переслідувало його в недалекому минулому, вже не давало про себе знати. «Напевно, звикаю», – Святослав поспіхом роздягнувся – і за мить солодко ніжився в її гарячих обіймах.
    – Подрімаймо ще трішки, і ти з дороги заспокоїшся, – шепнула, притиснувшись до нього.
    – Згода, але мені о дев’ятій потрібно бути на роботі. – Вдихав неповторний аромат розніженого від сну жіночого тіла. Її волосся знайомо пахло розмаїттям польових трав. Дихала тихенько, рівно, як дитина.
    Заснути він, звичайно, не міг, але не хотів порушувати її спокійного напівсну: вони мали добрих дві години для ніжності, ласки й кохання.
    Святослав пересипав у пам’яті всі їхні зустрічі, згадуючи найприємніші моменти.
    Йому подобалась її активність у любощах – саме цього йому бракувало останніми роками, і він з насолодою сприймав ці прояви ніжності, віддячуючи їй своїми пестощами. Взагалі, вона дозволяла йому «ад лібітум» вибирати характер їх любовних стосунків, але тонко відчувала, коли мала «взяти гру в свої руки». Ці спогади почали збуджувати його, відчув, як нестримна жага оволодіває ним. Соломія лежала, повернута до нього спиною, притиснувся до неї, рукою інстинктивно взявся ніжно пестити груди. Вона зреагувала, прокинувшись, повернулась до нього обличчям і прошепотіла:
    – Цілуй мене, цілуй мене всю, я так люблю поцілунки…
    Коли поцілунки і пестощі зробили своє, вона – аж розпашіла від ласки, – щоб іще більше розпалити в ньому хіть, осідлала його, наче вершник норовистого коня, і він відчув усі зваби рухів її тіла. Вона гарцювала на ньому, демонструючи в цьому танці живота свою пластичність, то роблячи кругові рухи стегнами, то відкидаючись назад із закладеними за голову руками. Потім, уже лежачи на спині, потягнула його на себе. Вони злилися в єдине ціле, і Святослав почав свій танець.
    – Тільки не поспішай і не зупиняйся… Тільки не зупиняйся…
    Їх тіла, наче смички скрипалів у симфонічному оркестрі, рухалися злагоджено, в єдиному ритмі і наростаючому від анданте до алегро темпі, аж доки не завмерли в останньому акорді блаженства…

    … Ранковий сутінок за вікном майже розтав. Розвиднілося. Годинник показував пів на дев’яту.
    – Мені час… – Святослав ніжно поцілував її в шию, під вушком – вона так любила – і зібрався вставати.
    – Ще хвильку… Кілька поцілунків… Зажди…
    До роботи йому машиною добиратися хвилин з десять. «Встигну», – подумав про себе і подарував їй ще декілька митей ласки…
    …Весь цей і наступні дні Святослав перебував у піднесеному настрої. Аж тепер він міг звести докупи минулі події останнього місяця. Все було розставлено на свої місця. Його флірт із Соломією дав йому можливість переконатися у двох важливих для нього речах.
    По-перше, він отримав заряд упевненості у своїй здатності, незважаючи на немолодий вік, подобатись жінкам, зумів привернути до себе увагу красивої, молодої ще жінки і, врешті-решт, отримати від неї те, чого не могла (чи не хотіла) дати йому останніми роками дружина – відчути себе жаданим. Звичайно, їхні зі Соломією близькі взаємини не відзначались досконалістю: він розумів, що Соломія сподівалася від нього набагато більшого, але сам факт існування таких взаємин лестив йому.
    По-друге, творчі здобутки співавторів поетичного діалогу вражали їх самих: він набував обрисів досконалості, обоє прагнули зберегти те натхнення, яке дарували одне одному, і примножувати його перші плоди. Та й стосунки між авторами діалогу не втратили романтизму…

    … Закінчувалися свята. Недописана новорічна казка чекала на своє продовження. Але ні Святослав, ні Соломія ще не визначилися з її фіналом.

    «…Усе минає в тлінному житті,
    і плину Часу нам не зупинити,
    та кожну мить у вирі почуттів
    так хочеться іще раз пережити…»


    Ці поетичні рядки Соломії могли б стати епілогом до романтичного флірту і казки, яку творили їх автори та герої…
    А може – прологом до нової казки?...
    Наразі ВІН І ВОНА не загубилися У ДРЕВНЬОМУ МІСТІ ЛЕВА…


    Далі буде.



    Коментарі (4)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  10. Флірт (продовження 2)
    …Увечері вони зустрілися на зупинці маршрутки і через 20 хвилин уже прямували до її чотирнадцятиповерхівки. По дорозі він прихопив ще пляшку шампанського.
    Квартира Соломії містилася на п’ятому поверсі, тож піднялися ліфтом. У цьому помешканні він раніше бував декілька разів, правда – завжди разом з колегами по гурту. Сьогодні ж уперше опинився тут сам-на-сам зі своєю симпатією. Квартира велика, трикімнатна, з гарно облаштованою кухнею.
    Святослав вручив Соломії подарунок від Миколая, який відразу, за винятком Черепашки, що зайняла своє місце на дивані у вітальні, прикрасив стіл. Соломія, у відповідь, – розуміється, теж від Миколая, – вручила своєму гостеві фірмову кулькову ручку, побажавши використовувати її лише для творчих нотаток.
    Вони сіли за стіл: він – під вікном, вона – навпроти нього. Святослав відкоркував пляшку з шампанським, налив у келихи, і з нагоди свята та зустрічі обоє випили по ковтку цього золотистого мускатного напою. Розмовляли і про плани гурту, і про особисті творчі наміри, і про новини на роботі, перейшовши врешті-решт і до своїх взаємин. Вона і далі зверталася до нього на «ви», а це вже порушувало паритет у їхніх стосунках. Святослав запропонував випити «на брудершафт», щоб усунути незручність у спілкуванні. Підійшов до Соломії, вони переплели руки з келихами, пригубили їх і поцілувалися. Вона зашарілася, ніби цілувалася вперше у житті. Поцілунок був майже невинним, однак Святославові здалося, що він відчув легенький дотик її язичка, можливо, випадковий. Не квапив подій, сів на своє місце, і вони бесідували далі. Соломія не переставала «викати», тож другий «брудершафт» неминуче назрівав. Тепер поцілунок вийшов затяжним і звабним, вона відповіла йому пристрасно і безборонно. Святослав відчув її готовність до розвитку любощів, проте хотів продовжити хвилини романтичної прелюдії. Цілувалися вони з келихами в руках, без обіймів.
    Прелюдія наближалася до апогею.
    Невгамовна експресія почуттів зняла усі перепони до їх близькості: після чергового ковтка шампанського вони поставили келихи на стіл, і злилися в довгому еротичному поцілунку. Її зволожені вуста впивалися у його губи з усією силою молодої жіночої пристрасті, її пружний язичок наполегливо шукав язика свого партнера. Вона горнулась до нього жагуче, всім тілом, з готовністю віддатися йому тут же на кухні і цієї ж миті. Він відчував опуклість її живота і пружність грудей, його руки пестили її плечі, стан, стегна. Відповідав на її цілунки не менш запально, вкладаючи в них усе зачарування сплеском її почуттів до нього і своє захоплення нею.
    Захмеліла від шампанського, сповнена рішучості Соломія взялася поквапливо розв’язувати на ньому краватку, спонукаючи до активніших дій і його. Однак Святослав делікатно зупинив її, тихо зронивши:
    – Заспокойся… Я не готовий…
    Він прочитав у її очах німе здивування, і після миттєвого заціпеніння вона запитала:
    – …Що ти маєш на увазі?
    – Я без… «запобіжних засобів …» – промовив, і це була правда.
    –…А мені вони не потрібні.., – несподівано вибила козир з його рук.

    …З того моменту, відколи Святослав отримав запрошення «на чай», він неабияк захвилювався: фабула їх стосунків набувала іншого звучання. Припускав, що ці запросини можуть закінчитися не лише чаєм, але не вважав, що події наберуть таких обертів…

    І ось тепер два «я» розривали його душу: одне – штовхало іти до кінця, друге – стримувало від неочікувано швидкого розвитку взаємин. Перше утверджувало його в упевненості, що він, незважаючи на свій – вже не юний – вік, здатний ви́кликати взаємність у молодої ще жінки та запалити в її душі поетичний зорепад. Друге – загострювало відчуття «чужої території» і бентежило докорами сумління, хоча дружина своєю інертністю давала йому мовчазну згоду на повну свободу дій. Але саме напередодні вона повернулася з села (зимові місяці Надія, переважно, проводила у Львові), і це друге «я» настільки переважало, що явно програмувало його на невдачу у продовженні флірту. Він відчував, як «воно» наче увімкнуло в його свідомості якийсь запобіжник від можливих активних дій, пригнічуючи його чоловіче его. Тому уявляв собі цю зустріч радше як миле залицяння, вважаючи, насамперед, що сама Соломія не наважиться на аж такий крок.

    «…А мені вони не потрібні…», – не знав, як виплутатися з цієї безглуздої ситуації, бо й направду був вражений її рішучістю. Промимрив езопівською мовою щось на зразок бажання зберегти якнайдовше ліричність їхніх стосунків, щоб викласти їх згодом у поетичних рядках. Він бачив, що Соломія розчарована, проте намагалася відкрито цього не показувати. Хоча йому і лестило те, що він зумів так швидко причарувати цю милу жінку, все ж губився в поясненнях її надмірної активності: не видавалася легковажною.

    …Розійшлися, начебто, без образ. Йому здалося, що їй самій ніяково і від своєї готовності іти «на все», і через те, що як жінка не змогла «запалити» його. Принаймні, на ранок надіслала СМС-повідомлення зі строфою однієї з ліричних поезій Ліни Костенко. Він відповів їй декількома власними віршованими рядками, заохочуючи до подальшого діалогу.
    Через декілька днів вона знову запросила його до себе.
    Закінчувався робочий тиждень. В інституті затримуватись не було потреби і Святослав пообіцяв прийти скоріше. По обіді Соломія повідомила, що впоралася з усіма дрібними клопотами і чекає його.
    Через півгодини вийшов з інституту, у найближчому магазині купив фруктів та її улюблених цукерків. Маршрутки в цей час, зазвичай, переповнені, – все ж, насилу втиснувся в одну з них і невдовзі вже стояв біля будинку Соломії. Зателефонував їй, щоб відчинила двері: остерігалася сусідів і попередила – заходячи у квартиру, поводитися тихо, як мишка.
    Зустріла привітно. Відзначив із задоволенням, що готувалася: сама – гарно, по-святковому одягнена, на кухонному столі – закуски, напої. На його здивований погляд, пожартувала, що чоловіка після роботи спочатку треба нагодувати і аж потім вимагати від нього всього іншого. Він, зворушений такою увагою, поцілував її, сів за стіл, і вони взялися до обіду чи то до вечері. Налив у келихи червоного вина – швидше для ритуалу, ніж для захмеління. З апетитом їв приготовлене нею, бо таки зголоднів, а страви виявилися напрочуд смачними. Потім, на її запрошення, перейшли у вітальню. Взяли з собою келихи і десерт, розмістилися у зручному фотелі. Він був зачудований створеною нею обстановкою зустрічі: з модерного програвача линули заспокійливі мелодії та милозвучні пісні, на столі, полицях і підлозі – розставлені декоративні різнобарвні свічки. Вона запалила їх. М’який сутінок за вікном додавав до цього – у посвіті свіч – антуражу якогось піднесеного ліричного настрою. Соломія захотіла танцювати. Вони повільно рухалися в такт мелодії, міцно притиснуті одне до одного. Цілувалися. Коли ними, вже збудженими, оволоділа нестримна хіть, попросила його на хвилинку замружитися. Взяла за руку і повела за собою. Коли ж дозволила розплющити очі, побачив, що стоять у спальні, перед великим двоспальним ліжком, з якого завбачливо зняте покривало і яке відсвічує білосніжною постіллю з декоративною трояндою посередині.
    – Вибирай місце, я зараз повернуся, – сказала і зникла.
    Безмір почуттів вирувало у Святославовій душі, ним заволоділа така хвиля ніжності до цієї жінки, захоплення нею, її прагненням надати їх взаєминам казкової романтичності, що він, здавалося, відчував упевненість у собі. Швидко роздягнувся – і пірнув під ковдру. За хвильку зайшла Соломія – лише в коротенькому напівпрозорому халатику. Без вагань лягла поруч, обняла його, і він відчув, як розчиняється в її обіймах. Його руки мандрували вздовж її спини, до талії і нижче – до сідниць, половинки яких розділяла вузенька смужка мереживних трусиків; шкіра в неї була гладенькою і ніжною на дотик. Перевернув її на спину, пестив тугі груди, цілував їх, збуджуючи пипочки, вони від дотику язика бубнявіли, мов бростини, реагуючи на його ласку. Він відчув, як у відповідь, і його плоть теж поволі збуджується, тужавіє, тому, окрилений, і далі «розпалював» її. Рука ковзнула з розгарячілих від пестощів грудей на м’який живіт , пальці на мить затримались на луночці пупка і опустились нижче. Ліг на неї, відчувши її всю під собою – розпалену і збуджену до нестями, в очікуванні найжаданішого – злиття в єдине тіло. Вже коли до шаленства залишався останній крок… спрацював «запобіжник», який нагадав про себе ще минулого разу, на кухні. Святослав намагався якось виправдатися, запевняв, що через декілька хвилин буде знов у формі, але час спливав, і стало зрозуміло – на сьогодні гру закінчено. Він почувався розбитим, не так від свого «запрограмованого» безсилля, як від усвідомлення того, що не вдовольнив палкого бажання доведеної ним же до грані екстазу жінки. Соломія, щоправда, не «добивала» його, жартуючи: «Які ж то мужчини вразливі сотворіння…», – і висловила сподівання на кращі часи…

    Додому повертався пішки. Він жив у районі Стрийського парку, в особняку, за півгодини ходи від Соломіїного будинку, одначе на маршрутку не сідав. Порошив легенький сніжок, було безвітряно і тихо, природа готувалася до зміни старого року на новий, а всередині Святослава вирувала буря: він сердився і на природу, і на себе, і на Соломію, котра не змогла збудити в ньому повноцінної хіті, і навіть… на дружину, що своєю віртуальною присутністю так міцно тримала його у своїй облозі.
    Півночі взагалі не спав, заснув аж під ранок, снилися йому всілякі нісенітниці.
    Прокинувся з думкою вибачитися перед Соломією. Встав, привів себе до порядку, одягнувся, вийшов на подвір’я. Захотілося розвіятися, проїхатися кудись – просто так, задля заспокоєння. Відчинив гараж і вже з машини зателефонував Соломії. Довго щось пояснював на своє оправдання, вона спокійно сприймала його слова, підбадьорювала, утішала, що розуміє. Він був настільки зворушений її стриманою реакцією на вчорашню подію, аж сам повірив щиро, що все владнається.
    Субота минула в домашніх клопотах.
    Увечері, перед сном, стоячи під душем, вигортав з пам’яті події останніх днів і піймав себе на думці про симптоми любовних невдач зі Соломією, які його не в жарт стривожили.
    Пригадав, як колись – останніми роками подружжя, ще до його фактичного розриву, – відчув щось подібне під час любощів з дружиною. Не міг зрозуміти, чи це вже літа даються взнаки, чи причиною осічки була байдужість дружини. За довгі роки спільного життя він вивчив її поведінку в ліжку до найменших подробиць, знав і міг передбачити її реакцію на свої дії. Вона зазвичай не відмовляла в його домаганнях і якось кволо реагувала на них, скоріше – з обов’язку. Але єдине в такі хвилини дратувало, а інколи – просто аж бісило його: ініціатором любощів завжди мав бути він. Вона могла тижнями вночі лежати нерухомо біля нього. І жодного разу першою не простягала руки, не обіймала, не пестила. Варто було йому тільки почати «розігрівати» її, як вона, знехотя, «оживала». Хоча він добре знав про властиву їй безініціативність, особливо останніми роками, не хотів із цим миритися. Вона пояснювала це своїм внутрішнім станом і браком лідерських задатків у сексі. Така її млявість не раз навертала його до думки пошукати активності в іншої партнерки. Йому бракувало відчуття впевненості у тому, що його жадають.
    Тоді він конче хотів реабілітуватися у своїх же очах як мужчина, – хоча вже не в розквіті, але ще й не в занепаді сил. Однак у наступній спробі дружина, вірна собі, спокійно посапувала біля нього. Святослав уявив собі її не сонну, а колишню – молоду, жагучу й активну, й одразу ж відчув шалену хіть. Тому, не роздумуючи, наполегливо вдався до пестощів, дружина, як завжди, відреагувала у напівсні, і Святослав у полоні спогадів активно почав любовну гру. Він відчував цілковиту впевненість у собі, він перебував «на своїй території», знайомій йому до дрібниць, він вкладав у цю гру і свою жагу, і азарт гравця, що не хоче програвати, і злість на себе, з одночасним оправданням за несподівану недавню осічку… «Що ж, друже, є ще порох в порохівниці», – втішно відзначив про себе після успішного фінішу.
    Окрилений, спробував схилити дружину до відвертої розмови про їх взаємини під час любощів, власне – про її інертність. Проте вона якось жорстко відповіла, що в такому віці секс для неї – не головне, і якщо його такі стосунки не задовольняють, то це його проблема. «Що ж, тоді я на свій розсуд і вирішуватиму її», – подумав про себе…
    Ці спогади заспокоїли його. Він зрозумів, що мусить позбутися синдрому невпевненості, бо Соломія, на відміну від його інертної дружини, своїми пестощами давала відчути, що жадає його душею і тілом. Власне, це і спричинило подальший розвиток флірту.
    На тому Святослав і заснув…

    Згодом, на «черговій каві», аналізуючи свою поведінку під час їх (точніше – його) перших інтимних невдач, Святослав відкрився Соломії, що прогнозував такий результат. Вона це сприйняла боляче: не могла зрозуміти мотивів такої поведінки. Хоча їхнє рандеву закінчилося, начебто, без недомовок, наступного дня Святослав відчув скованість у стосунках, яка вимагала нової зустрічі.
    Між ними, від початку їхнього залицяння, якось невимушено, повелося, що Соломія щодня близько одинадцятої (його час пити каву) надсилала СМС-повідомлення з побажанням смачної кави. Однак, цього разу дівчата з відділу, як і належиться, подали каву, але телефон мовчав. Він, ще не знаючи про причину мовчання, нагадав про себе: «…А кава зовсім не смачна, не чорна й не гірка…», на що майже відразу отримав неприємну відповідь: «…Мабуть, така ж несправжня, як і лицар…». Не хотів, щоб флірт закінчувався таким мінорним акордом. Запропонував зустрітися – вона без особливого ентузіазму, але таки погодилася.
    Назва кав’ярні, на яку випадково натрапили, вселяла надію: все ж таки – "Квіти на руїнах", а не навпаки.
    Початок розмови підтвердив її образу на нього не так за невдалий фінал їх останньої зустрічі, як за його зізнання у тому, що він свідомо передбачав такий результат. «Для чого ж ти тоді приходив? – її запитання звучало цілком логічно і справедливо. – Хотів мене образити, принизити?» – ці слова з болем злетіли з її вуст і впилися стилетом у його серце. Йому конче треба було заспокоїти її, розвіяти сумніви у щирості своїх почуттів до неї. Вона ж так пристрасно, беззастережно відкрилася перед ним, довірилася йому повністю, сподіваючись на таку ж відповідь і від нього. Він, зрештою, отримав від неї навіть більше, ніж очікував, тож мусив уладнати цей прикрий інцидент.
    Інтуїція, котра його практично не зраджувала, підказувала Святославові, що ця зустріч не буде останньою. Очевидно, розбити глека жоден з них не прагнув, бо те, що єднало їх, видавалося сильнішим від тимчасово напружених стосунків. У плині розмови на ще не фатальних руїнах їх взаємин поволі проростали квіти порозуміння. І назва кав’ярні виправдала мету цієї зустрічі: руйнівного фіналу їх новорічної казки вдалося уникнути…

    …Старий рік поспішав використати свої лічені дні для завершення належних йому справ, перш ніж передати патерицю управління часом Року новому. Католицьке Різдво уже запалило свої свічі, і Львів, як осередок численної польської громади, теж поринув у вир новорічно-різдвяного дійства. На площі перед оперним театром, на радість дітворі та й усім львів’янам, спалахнула вогнями ялинка. Погода гармоніювала з передсвятковим (для українців) та святковим (для поляків) мажорним настроєм: пухнаста снігова пороша напередодні та легенький морозець останніх днів перетворили дерева у казкові витвори природи.

    А казка й справді писалася. Романтичний зв’язок її авторів, а одночасно – й персонажів, надавав такого ж забарвлення і її поетичному звучанню. Ідею ліричного відтворення їх фліртування Святослав підкинув Соломії на одній із вечірок. Злегка захмелілий від вина і від присутності своєї пасії, що сиділа поруч, він зімпровізував два рядки тривірша, даючи можливість завершити строфу їй. Вона миттєво відповіла. Тоді Святослав запропонував їй – у вільний час – обопільно, і надалі імпровізуючи, писати новорічну віршовану казку для дорослих. Звісно, Соломія, зберігаючи реноме «творчої натури», не могла відмовити, погодившись зробити перший крок.
    Невдовзі він отримав початкові строфи народжуваного віршованого діалогу, в якому на сцену виходять їх герої.
    У відповідь Святослав озвучив своє продовження, у якому вони (герої) житимуть у рідному місті і творитимуть свою казку, канвою якої слугуватимуть захопливі стосунки самих авторів:

    «…Він і Вона... У древніх мурах міста...
    Півсонні леви поглядають скоса.
    У погляді їх іскорка заблисла:
    кого ж то першим Купідон підкосить?..»


    Отже, ролі розподілені, місце події визначено, жанр вибрано: «…ВІН І ВОНА У ДРЕВНЬОМУ МІСТІ ЛЕВА…» (казка)…

    А в реальному житті між авторами казки набирав обертів правдивий, своєрідний за своїм непридуманим сценарієм, флірт, який – за логікою класичних любовних інтриг – мав би давно закінчитися, як невдалий.



    Далі буде.


    Коментарі (5)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  11. Флірт (продовження 1)


    …Після повернення до Львова життя знову набрало свого звичного ритму: робота, родинні повсякденності, проби, концерти, традиційні «колективні кави». Не скажеш, що Святослав згорав у палких почуттях до Соломії чи прагнув зустрічей. Вдачею він не був ані донжуаном, ані зальотником. Сім’я, родина для нього завжди важили понад усе. Навіть останніми роками вони із дружиною між собою практично не конфліктували, хоча й не все в їхніх інтимних стосунках його вдовольняло. Інша річ – як поетичній натурі – йому, наче журавлеві просторіні неба, бракувало свіжих вражень, почувань, обставин, словом – джерела натхнення. Хоча він і не вважав себе красенем, проте щось у ньому подобалось жінкам, і він їх любив – не в розумінні неодмінного заволодіння ними, а в товаристві, спілкуванні, легкому флірті. У відділі, яким він керував, та й у науково-дослідному інституті загалом, де працював уже понад двадцять років, не бракувало чарівних співробітниць, і, на бажання, йому було б легко знайти натхненницю серед них. Однак чомусь не хотів обирати музу з цього оточення. Чи, радше, серед них він не бачив тієї, котра справді годилася б на таку роль. Це могла б бути жінка з його творчого середовища. До всіх своїх колежанок-вокалісток, без винятку, він ставився з теплотою і прихильністю, як, зрештою, і вони до нього. Усі – чарівні, з прекрасними вокальними даними, і, головне, щирі й товариські. Але цього для ролі музи було замало. Заданому критерію відповідала саме Соломія. І те, що вони зустрічалися в одному товаристві, обоє кохалися в поезії, вона – мила, охоча до спілкування, небайдужа до його творчості і привселюдних жартівливих залицянь жінка, – вказувало на неминучість саме такого вибору. Подальші події упевнили його в цьому.
    Якось, після репетиції, Святослав запросив Соломію на каву. Вона тоді мала вільну годинку, та й він не поспішав. Стояла пізня осінь, надворі вже посутеніло, площа Ринок і навколишні вулиці засвітили свої ліхтарі, і від того освітлення центр міста мав неймовірно захопливий вигляд. Вони знайшли якусь затишну кав’ярню, замовили щось на свій смак і чарувались легкою ненав’язливою музикою, вином, кавою і милою бесідою. Це була їх перша зустріч наодинці. За розмовою він запитав, як вона ставиться до таких зустрічей надалі. Відповіла, що час від часу, за сприятливих обставин, каву випити не завадить. Він розцінив її слова, як схвалення своїх намірів і маленький крок до майбутнього флірту.
    - Але, пане Святославе, наступна «кава» - за мною.
    Розумів, що вона кокетує. Надалі невідкладні справи на роботі поглинули його, було не до кокетства і не до кави.
    Аж якось, одного понеділка, перед полуднем «заспівав» мобільний телефон, й у слухавці прозвучало давно обіцяне, але майже не очікуване: «Пане Святославе! Кава стигне!», – і запросила в обідню пору в найближче кафе.
    Коли прийшов, вона вже сиділа за столиком, розглядаючи меню. Вибирали недовго. На його здивування, серед асортименту наїдків вона знайшла салат під назвою «Флірт» і якусь другу страву з назвою подібного змісту. Розсміялися… і замовили. Не встигла офіціантка принести замовлене, як до кафе несподівано завітала їх спільна знайома з подругою, загадково посміхнулася і на запрошення приєднатися, звичайно, відмовилася. Вони сіли за інший столик із протилежного боку зали. «Непогана зав’язка – відзначили обоє, – ще флірт не почався, а свідки вже серед дійових осіб». Правда, приводу до занепокоєння не було, бо ж – обідня перерва. Тому спокійно бесідували.
    З розмови він зробив однозначний і не такий аж несподіваний для себе висновок – вона не проти пофліртувати. Пообідавши, Святослав, зрозуміло, розрахувався, і вони вийшли на вулицю. Як для середини грудня, було тепло, майже безсніжно. Він провів її до місця праці. Попрощалися. Про наступну зустріч не вмовлялися: принагідно це можна зробити за допомогою мобільного телефону …
    Зателефонував їй через день і запропонував разом пообідати.
    Святослав ніколи не був активним відвідувачем кав’ярень. Обідню перерву, переважно, пересиджував на роботі – чи то за переглядом свіжої преси, чи наводячи лад у своєму творчому архіві. Невибагливий до обіду: іноді канапка, деколи якісь фрукти, а інколи – й горнятко чаю. Тому, запрошуючи Соломію, не мав певного плану.
    Вони зустрілися на площі Ринок і пішли уздовж Краківської вулиці. Сподобалась назва однієї з вивісок – «Фреска». Зайшли в невеличку затишну залу, майже без відвідувачів. Пригадав, як у його молоді роки, кожна львівська «забігайлівка» аж кишіла народом, і знайти якесь спокійне місце в той час було годі. А зараз – вибирай кав’ярню до смаку.
    Сіли за столик біля стіни. У ніші – скульптурки античної пари мешканців Олімпу. Тиха музика. Святославові захотілося пригостити супутницю якимось вишуканим напоєм, тож зрадів, побачивши в меню чеський лікер «Becherovka». Він знав цей напій віддавна: ще «за Союзу», часто буваючи у відрядженні в Москві, привозив пляшечку до Львова. Терпкуватий, з багатим букетом трав, золотистого кольору, лікер одразу припав до смаку.
    Святослав без вагань замовив цього трунку, каву і якусь перекуску. Ввічливий молодий офіціант швидко виконав замовлення. Обох приємно вразило те, що напій подано не у чарках чи келихах, а в делікатних високих філіжанках із прозорого скла. Пригубивши, Святослав не без задоволення відзначив про себе, що Соломія схвально оцінила його вибір: лікер їй сподобався. Кава теж відповідала знаменитим смаковим якостям львівської кави. Святослав за розмовою спостерігав, як за вікном – у повітрі – починають витанцьовувати дивовижні па довгождані сліпучо-білі сніжинки: аж тепер зима наважилася заявити про себе. Соломія не могла бачити цього казкового видива, бо сиділа спиною до вікна, тож Святослав словесно описав їй цей зимовий етюд. Він навіть не сподівався, що зафіксована в її творчій уяві – через його сприйняття – картина, стане невдовзі першим поетичним акордом у їх взаєминах.
    Тим часом, заспокійливі мелодії, пахощі кави і лікеру, гостинний затишок кав’ярні надавали їхній бесіді зовсім іншого відтінку, ніж при попередній зустрічі. Відчувалося, що за столиком сидять вже не просто друзі: «Фреска» поволі ставала свідком, чи, радше, каталізатором нових стосунків цих двох людей, їх вже з’єднувала невидима павутинка взаємної зацікавленості одне одним, потаємного усвідомлення неминучого поступу у флірті…

    …Увечері, вдома, лягаючи спати, захотів побажати Соломії гарного сну, тож надіслав їй СМС-повідомлення з однією зі строф колись написаної ним для своїх дітей колискової, навіть не маючи на гадці діждатися відповіді. Відтак незабаром заснув.
    Вранці, збираючись на роботу, випадково звернув увагу на позначку конвертика на екрані телефону.
    «Від кого ж це з самого ранку?» – став нетерпляче «добиратися» до тексту: повідомлення прийшло від Соломії ще опівночі. Похапцем пробіг його очима, але відразу ж взявся читати знову, вже насолоджуючись кожним словом:

    «…Біла ніч. Білий сон. Білий спогад у сні:
    ці сніжинки за вікнами «Фрески»…
    Чорна кава і трунок в прозорому склі…
    Й ... »?


    Він завмер, вражений – йому пропонувалось продовжити започаткований нею ефірний діалог. Поспішав на роботу, однак, швидко, завершуючи її строфу, набрав відповідь: «… несподіваний чар есемески…» Уже в тролейбусі повторював про себе подарований йому спогад про вчорашню зустріч і з насолодою відзначив, як точно і поетично вона відтворила всю її атмосферу.
    У себе в кабінеті Святослав, як і щодня, взявся розписувати ранкову пошту та вирішувати всілякі нагальні проблеми, словом – бюрократичні справи наукової установи заволоділи ним повністю, аж десь близько одинадцятої години милозвучний сигнал телефону сповістив, що надійшло нове повідомлення. Соломії простіше: вона – науковець-математик, і хоча одночасно поєднувала свою наукову діяльність з викладацькою, в цей час, переважно, ще була вдома та мала можливість реалізувати своє творче натхнення. Продовження діалогу було милим, з натяком на його розвиток.
    Мабуть, вона в такий спосіб переплавляла свій ліричний настрій у поетичні рядки, не вкладаючи в них особливого змісту і дбаючи, найперше, про влучне римування. Все ж, він залишився задоволений прочитаним: здавалося, що вона, до певної міри, перебирає ініціативу у свої руки, налаштовуючи його на емоційне сприйняття їхнього діалогу.
    А й справді, подумав він, незбагненна сила новонароджуваного почуття, що заяріло в його душі, як весняне сонечко для ще не пробудженої від зимової сплячки природи, забуяла в ньому паростками чогось такого щемливо-знайомого, але давно приспаного роками розміреного – на загал колись щасливого – подружнього життя. Оце сприйняття посиленої жіночої уваги, вираженої симпатії, не лише товариського, – а з натяком на щось більше – ставлення, притаманні чоловікові будь – якого віку, якщо він ще здатний реагувати на такі прояви уваги: вони – що найважливіше – вселяють у нього впевненість у власній привабливості і як особистості, і як мужчини.
    …Востаннє щось таке ж – романтичне – Святослав відчув навесні, коли приїхав на декілька днів у відрядження на семінар-нараду до Києва. Мав зарезервоване ліжко у тримісному номері готелю «Спорт», що на Червоноармійській вулиці, поруч з місцем проведення семінару. В цьому ж номері, крім нього, поселилися ще два учасники: один із Криму, другий – з Харкова. Коли – познайомившись та розмістившись – Святослав зі своїми колегами прийшли на перше заняття, аудиторія була вже на три чверті заповненою. Він ковзнув поглядом по столах, знайшов вільне місце і, сідаючи на стілець, перейняв погляд миловидної молодої брюнетки, яка сиділа навпроти. Найперше, що його вразило, – очі: великі, карі, глибокі і… звабливі. Згодом, повертаючись після завершення семінару до Львова вечірнім потягом, надішле їй телефоном навіяні зустріччю рядки:

    «…Ти в серці потривожила весну,
    що вже до осені подалася у прийми,
    й моя душа, пробуджена зі сну,
    блаженству полетіла навперейми…»


    Очі гармоніювали з губами – повними, виразними, закличними. Сама – смаглява, волосся – кольору стиглого каштана, обличчя – кругле, з ледь помітним рум’янцем на щоках. Доки не почались заняття, познайомились: вона приїхала із Дніпропетровська, хоча сама франківчанка, на ім’я Оксана. Він попросив у неї декілька чистих аркушів (скоріше, – щоб зав’язати розмову). Пізніше – на перерві, жартуючи, – запропонував їй за цю послугу каву. Вона погодилась назавтра, бо зупинилася не в готелі, а у свого брата, і цього дня після занять мала з ним свої родинні справи. Обмінялись номерами телефонів.
    Другого дня вже почувалися як добре знайомі. Під час заняття їх очі не раз зустрічалися, її усмішка сяяла привітно і щиро. Обговорювали свої професійні діла, ділилися досвідом роботи. Її активність в семінарських дискусіях свідчила, що Оксана – жінка хоча й молода, не пасе задніх у розумінні фахових проблем.
    Закінчилось ранкове засідання, і Святослав нагадав їй про обіцянку: «Маю в номері пахучу, свіжу львівську каву, якої в Києві не знайдете». Вона без зайвих зволікань погодилась.
    За давньою звичкою, ще з радянських часів тотального дефіциту, він завжди брав із собою у відрядження пляшку закарпатського коньяку, добрих цукерків та запашної меленої кави. Не була винятком і ця поїздка. Тож його пропозиція здавалася не бутафорною, а мала поважне «матеріальне» підґрунтя. Колеги по номеру, на його прохання, залишилися на післяобідні заняття, за що пообіцяв увечері «виставити» їм пляшку.
    У номері він швиденько виклав свої запаси на журнальний столик, заварив міцної кави (кип’ятильник, теж взятий з дому, виявився не зайвим), налив у склянки грамів по тридцять коньяку і запропонував випити за знайомство.
    Їй – 26 років, одружена, на початках жила з чоловіком в Івано-Франківську, потім він відкрив свою комерційну фірму у Дніпропетровську і вони переїхали туди. Пристосовувалися важко, особливо дошкуляло мовне питання, потім – звиклося. Їх сімейне життя не склалося: чоловік сподобав собі партнерку по бізнесу і вдома тільки ночував – та й то не завжди.
    …Святослав тоді мимохіть пригадав перші роки свого сімейного життя – хоча й у скромних матеріальних статках, проте майже бездоганного у подружніх стосунках. На загал, двадцять три роки сімейного стажу промайнули безхмарно. Незчувся, як виросли сини: старший, вже одружений, пішов на «свої хліби», а молодший – закінчував політехніку і ще проживав у батьківській хаті. Святославова дружина Надія – агроном за фахом – з літами повністю віддалася роботі, а віднедавна практично весь час, з ранньої весни до пізньої осені, пропадала в селі за тридцять кілометрів від Львова, керуючи агрогосподарством. Святослава, як чоловіка ще при силі, таке формальне співжиття не влаштовувало, і він не раз говорив про це дружині. Вона ж, майже байдужа до інтимних стосунків (особливо в останні два роки) жінка, не звертала на це уваги…

    Після другої чарки, тобто другого «пригублення» (Оксана майже не пила та й він не зловживав), вийшли на балкон перекурити. Курила, правда, тільки вона – Святослав років із десять тому покинув це заняття і більше цигарки до рук не брав. Перед ними, мов на долоні (як не є – п’ятнадцятий поверх), виднілася панорама Києва. День видався по-весняному теплий і сонячний. Молода зелень дерев правильними геометричними формами гарно обрамляла вулиці і квартали столиці. Він любив Київ, на відміну від Москви – колишньої, ще радянської, – яку називав кам’яним спрутом.
    Оксана стояла поруч нього, обпершись на поруччя. Він обійняв її за плечі. Цигарка у витончених жіночих пальцях затремтіла. Повернулися в номер. Святослав сів біля неї на ліжко, символічно долив у склянки для третього тосту, і вони випили «на брудершафт». Легенький доторк вуст, вичікувальна мить на реакцію, і – затяжний, запальний поцілунок захопив обох і кинув у шалений вир пристрасті…

    …Тепер Соломія викликала в ньому таку ж ейфорію почуттів, воскресивши в його душі ще не вицвілі з роками спогади юності.
    Вночі йому не спалося: відчував, що потепління у спілкуванні невпинно веде до закономірного поступу в їх стосунках. Але не припускав, що події розгортатимуться аж так швидко.
    Наступного дня, саме на Миколая, Святослав приготував невеличкий подарунок з цукерків, фруктів та купленої в магазині дитячих іграшок Черепашки «Ніндзя» і запропонував Соломії зустрітися після роботи. Жартома натякнув, що не заперечував би проти запросин «на чай» у домашніх умовах.
    Вона, як привітна господиня, пристала на таку пропозицію, але мала ще владнати деякі особисті справи, найперше – відвезти до мами в село, що недалеко від Львова, свого семилітнього сина: у місті саме оголосили карантин через епідемію грипу.
    Погодившись запросити Святослава до себе додому, Соломія замислилася. Вона захопилась ідеєю легкого флірту, зважаючи, не в останню чергу, на зацікавленість колеги по гурту її творчістю. Ніхто до нього так тонко не сприймав її поетичної лірики і не вбачав у ній талановитої особистості. А останнім часом у творчій майстерні Соломії гуляв вітер застою, і це їй не подобалось.
    Як досвідчена жінка з понад десятирічним стажем не ідеального в подружніх стосунках життя, вона не раз задумувалась над моделлю подальших взаємин зі своїм чоловіком. Він постійно перебував у відрядженнях, а коли повертався, то ставився до неї радше як до співмешканки, ніж до коханої дружини. А декілька виявлених нею випадків «порушення присяги» давали їй моральне право на «віддяку».
    Але була ще одна, найвагоміша, причина піддатися спокусі таємничого флірту, у якій вона сама собі боялася признатися.
    Власне зараз така нагода випадала. І хоча Соломія ще не вирішила, якої межі у кокетуванні зі Святославом готова досягти, легкість, з якою вона все ж наважилася на такий крок, її саму здивувала.

    Далі буде.




    Коментарі (9)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  12. Флірт
    ПЕРЕДМОВА

    Автор довго вагався, чи публікувати цю повість, адже в її основі - колись почута ним історія реальних стосунків двох людей – не юних уже чоловіка і жінки, обставини яких призвели до романтичного флірту з нетривіальним сюжетом. Врешті-решт рішення було прийнято, оскільки хронологія подій, персонажі та їх імена витворені уявою автора, а місцем основних подій обрано рідне авторові місто Львів, кав’ярні якого зберігають дух не однієї амурної історії.
    Зважаючи на значний обсяг, повість друкуватиметься частинами. Після публікації першої з них автор, на підставі коментарів, хотів би визначитися з доцільністю продовження публікації, чи припинення опублікування з тих чи інших мотивів.
    Отож, зробімо перший крок,.. а
    далі буде…
    видно.


    1. ВІН І ВОНА У ДРЕВНЬОМУ МІСТІ ЛЕВА

    …Він давно симпатизував їй. Це була природна симпатія мужчини до чарівної жінки – наразі аж ніяк не залицяння. Його тішила її присутність серед інших вокалісток – чи то на репетиціях, чи на концертах, чи, як це не раз бувало, на «спільній каві» з нагоди якоїсь дати. Колектив – чудовий, здружений багатолітньою творчістю, яка для кожного з його учасників багато важила. Їх вокально-інструментальний гурт «Елегія», хоча й не професійний у класичному розумінні цього слова, був уже впродовж років добре знаний у творчому середовищі. До складу гурту входило лише декілька фахових музикантів, але й для всіх інших, на загал – аматорів, музика була настійною життєвою потребою. Власне, музика і передусім – пісня: народна, духовна, сучасна естрадна, – їх об’єднувала. Вона заволоділа їхнім єством, стала духовним стрижнем, і життя без пісні ніхто уже не уявляв. А ще важило й те, що в колективі витало почуття взаємної приязні духовно споріднених людей, жоден не відчував напруженості у стосунках з іншими, несприйняття себе кимось з учасників гурту, незважаючи на чималу вікову різницю між ними …
    Вона з’явилася в їхньому товаристві значно пізніше від інших і, на початках, особливо не привертала до себе уваги: невисокого зросту, миловидна молода жінка, з українськими рисами обличчя, з гарно окресленими повними вустами, великими смарагдовими, мов у мавки, очима, густим світлорусявим волоссям. Природа наділила її оксамитовим альтом, м’яким і чистим, який, хоча й не вирізнявся в ансамблі, проте додавав йому своєрідного колориту.
    Вперше він зацікавився нею на одному з гастрольних концертів гурту. Після виступу організатори частували всіх вином і гарячим чаєм, позаяк у залі було доволі прохолодно, й артисти, особливо жінки, добряче змерзли. Під час цієї імпровізованої вечірки виявилось, що між вокалістами є іменинниця – Соломія, яка з цієї нагоди теж «виставила» каву – з термоса. Лунали привітання, проголошувалися тости, звучало «Многая літа», і – несподівано для присутніх – ця скромна, до цього часу непоказна як творча особистість, жінка вразила всіх, а найперше його, власною віршованою посвятою, написаною колись до свого двадцятип’ятиріччя, а потім прочитала ще декілька ліричних мініатюр останніх років. Для Святослава це стало справжнім відкриттям, тим паче, що продекламоване нею сприймалося на слух без вагомих критичних зауважень, як щодо техніки віршування, так і лексики. Він, хоча й інженер за фахом, добре знався на поезії, кохався в ній, сам у вільний час писав і вважався між учасниками гурту поетичною натурою. Тому не дивно, що закарбував це несподіване для себе відкриття у глибинах пам’яті, навіть не уявляючи, як надалі розгортатимуться події.
    «Елегія» жила своїм усталеним творчим життям: проби, концерти, гастролі. При першій-ліпшій нагоді колектив дружно «кавував» – чи то десь у кав’ярні, чи на лоні природи, чи вдома у когось з музикантів. З часом так уже повелося, що на цих застіллях Святослав і Соломія, зазвичай, опинялися поруч. Нікого це не дивувало, бо усі звикли до того, що дві поетичні натури із прихильністю ставляться одна до одної.
    Творчі плани гурту на літо передбачали участь у фестивалі фольклорної музики, що мав відбутися в Києві, щоправда, зі «спартанськими умовами» проживання. «Елегію» таке застереження не лякало: за свою десятилітню концертну діяльність вона побувала в усіляких гастрольних пертурбаціях.
    Поїздка, як згодом виявилося, вдалася – і виступили гідно, і відпочили на славу.
    Розмістили всіх учасників фестивалю у великій гімнастичній залі, яка призначалася не лише для проб і підготовки до виступів, – а й для харчування та нічлігу. Серед розмаїття рекламних та інформаційних гасел в око впадав один плакат, що приваблював магічністю написаного: "Усе, що відбувається, – саме те, що має відбуватися".
    Облаштувавшись та поснідавши – тут же у залі – провели годинну репетицію.
    Почувалися, як звикло, «на висоті». І керівник, і музиканти та вокалісти підтвердили свою готовність до публічного виступу, усунувши таким чином будь-які перешкоди для відпочинку: мали на меті колективно помандрувати до Дніпра. Погода сприяла: було сонячно, тепло, правда, – трохи вітряно. Святославу, певна річ, хотілося бути разом із Соломією, тим паче, що заперечень від цієї симпатичної особи він не відчув. Хоча ніщо тоді не віщувало якогось суттєвого «потепління» в їхніх стосунках, – радів з її товариства. Тож обопільно вирішили «відколотися» від своїх товаришів-пляжників і в затінку прибережних акацій випити пива з якимись смаколиками.
    Втамувавши спрагу, сиділи біля води, не засмагаючи і не купаючись.
    Пляж, заповнений людьми, гудів, як вулик: кияни, завдяки сприятливій погоді, використовували вихідний для спілкування з природою.
    Соломія пройшлася босоніж по воді вздовж берега, щоб відчути приємну прохолоду ріки, посиділа на прибережному валуні: про щось думала, а може,– просто впивалась цими хвилинами безтурботності й спокою. Потім повернулась, присіла поруч.
    Розмовляли про різне. Перекинулись декількома строфами власних віршів. Жодних натяків на флірт чи прелюдію до нього. Усе – в рамках товариських стосунків.
    Сонечко поволі скочувалося до Дніпра, щоб перед сном умити своє розпашіле за день личко. Ставало відчутно прохолодніше. Пляж потроху починав пустіти. Вони зібралися йти, і Святослав зауважив, що пропали окуляри. Пересіяв крізь пальці увесь пісок біля себе, але – де там! Засмутився, бо ж як співати завтра з партитури наосліп. Соломія заспокоїла, що пропажа знайдеться. Він уже й не сподівався на це – тож був приємно здивований, коли Соломія, відлучившись на декілька хвилин, простягла йому згубу. Виявляється, окуляри він випадково залишив на барній стійці ще під час «пивування», де вони й чекали спокійно свого господаря. Святослав щиро втішився знахідкою, а надто тим, що знайшла пропажу вона. Йому видалося це якимось добрим знаком. Завірив – за таку послугу готовий на все. Вона розсміялася і грайливо прощебетала, що неодмінно з того скористається.
    … Повернувшись із пляжу, на іронічні закиди своїх товаришів щодо усамітнення, відбулися жартом, що не змогли їх знайти.
    Потім була ніч. Ночували, звісно, всі разом – на підлозі, один біля одного, підстеливши попередньо, хто що мав. Соломія, як і кожна жінка, серйозно підготувалась до таких «військово-польових» умов проживання але, на відміну від інших, всі свої пожитки мала вкладені у великий наплічник, який здавався удвічі більшим за його власницю. Святослав за це жартівливо прозвав її «Черепашкою Ніндзя».
    Їх постелі, зрозуміло, виявилися поруч. Хоча про якісь фіґлі-міглі й не йшлося, він відчував насолоду від близької присутності Соломії.
    Не спав, лежав із заплющеними очами і прислухався до спокійного дихання Соломії. Його уява вже вимальовувала картини, зміст яких випереджав події, що розгорталися. Спортивна зала, у якій вони ночували, розчинилася у майві його думок, і Святослав зі Соломією опинилися на залитій сонцем полонині високо в горах між стіжками пахучого сіна. Він розкошував від споглядання скритих легенькою сукнею принад своєї пасії, що лежала поруч. Сонячні промені голубили її осяйне личко і привабливі пампушки напіввідкритих грудей, а іронічна посмішка і глузливі бісики очей наче промовляли: «Ну ж бо, сміливіше!». Святославова рука, піддаючись цьому закликові, несміло потягнулася до глибокого декольте подруги, і щойно його долоня відчула оксамитове тепло, якийсь інший, ніби сторонній, голос повернув його до дійсності: «Пане Святославе, вважаєте, що Ваша рука вибрала найсприятливіший час і зайняла найзручніше для неї положення?». Він аж стрепенувся, миттєво відкрив очі і винувато поглянув на Соломію: її погляд був таким же іронічним, як і той – на полонині. Вона, без видимого роздратування, своєю рукою повільно, але владно перемістила його руку зі своїх грудей на його територію, і прошепотіла: «Спіть уже… І думайте про виступ…» Натягнула аж під шию спальника та повернулась до нього спиною.
    «Ну і вляпався… Так можна все зіпсувати…» - усвідомлював, що ненавмисно припустився помилки. – «Але ж і її реакція зовсім не агресивна… що обнадіює» ...
    Другого дня фестивальна метушня дала можливість обом забути цей нічний епізод.
    Фестиваль удався, «Елегія» почувалася фаворитом, і після завершення дійства залишалось ще доволі вільного часу до вечірнього потяга на Львів. Відоме між музикантами запитання-жарт: «Відгадайте з трьох разів, що будемо робити?» – відповіді не потребувало: всі – на Дніпро! Тим паче, що вітер, змилосердившись, вщух і в повітрі відчутно потепліло. Усі вже уявляли розкіш відпочинку біля води.
    До Дніпра добиралися «в милі»: торби, наплічники, концертні костюми, інструменти, пакети з залишками харчів, – неслося в руках, зубах, і хто як міг. Здавалося, тільки «Черепашка Ніндзя» напрочуд зручно почувалась у своїй ролі. Вона мужньо волочила на собі величезний наплічник, і кожен, хто йшов за нею, міг спостерігати кумедну картину, як наплічник спритно чеберяє ніжками.
    Сонце якраз зачепило полудень. Стало спекотно. На щастя, невдовзі вийшли до Дніпра, знайшли відповідне місце і з неймовірною радістю звільнилися від багажу. Жінки швиденько накривали «стіл», хлопці – активно допомагали, бо вже у кожного «кишки грали марша». Жара на той час досягла кульмінації, тож більшість присутніх позбулася зайвого одягу, залишивши на собі лише купальне причандалля.
    Святослав поглядом зміряв Соломію з голови до ніг. Вчора такої нагоди не трапилось, а перед тим він взагалі не бачив її оголеною. Плавна лінія пліч, не надто повні, але привабливо опуклі, обтягнуті купальником груди, округлі, без видимих слідів целюліту (їй минуло трішки за тридцять) стегна, оксамитової гладкості, злегка засмагла шкіра, – милували його око, і він – підсвідомо – відчув, як у його тілі, наче в молодому дереві під час весняного сокогону, потекли тонесенькі ручаї зароджуваної жаги. Соломія звернула увагу на його замилуваний погляд, помітно зашарілась, але відразу ж опанувавши себе, жартівливо кинула: «Що, подобаюсь?», – і вколола його грайливим пострілом своїх смарагдових очей. «Влучила в «десятку», – подумав він.
    – Дехто декому щось заборгував, чи не так? – усміхнулась, натякаючи на вчорашню знахідку його окулярів.
    – Засвідчую свою готовність на все, – підіграв їй.
    – Тоді, може, пошукаємо пива. За ваш рахунок, – продовжила у тому ж жартівливому тоні. Вона завжди зверталась до нього на «ви», – він розумів: як не є, їх розділяло майже п'ятнадцять років.
    Вдячний був їй за те, що не згадувала минулої нічної недоречності. «Але ж таки її реакція була зовсім не агресивною…» - ця думка додавала йому впевненості у розвитку їхніх стосунків.
    Вони полишили товаришів, що після активного чаркування відпочивали – кожен на свій смак. Пішли сквером вздовж берега в пошуках пива. Вона – в купальнику, він – у плавках, позаяк вся ця територія належала до пляжної зони, і пара в такому одязі не вирізнялася серед інших. Невдовзі пара вже сиділа у зручних пластмасових кріслах під накриттям в одному з численних барів і смакувала холодний золотисто-пінистий напій. Розмова текла невимушено, говорили про спільні мистецькі справи, ділилися враженнями від концерту. Переважно говорила вона. Він у розмові був стриманий, любив більше слухати. Спостерігав за її жвавою мімікою і жестами, милуючись нею. Обоє поводились розкуто та щиро, відчувалося (принаймні, йому так здалося), що відстань між ними поволі скорочується, стосунки теплішають. Вона час від часу, начебто акцентуючи на своєму статусі заміжньої жінки, вклинювала в розмову епізоди свого подружнього життя, але якесь внутрішнє чуття досвідченого чоловіка переконувало його в тому, що воно далеке від ідеалу.
    Він, навпаки, дотримувався правила: ніколи в розмовах з об’єктами своєї чоловічої уваги не торкатися власних сімейних, а надто – подружніх, стосунків, і взагалі, ані зі сторонніми, ані навіть із близькими, не обговорювати своїх взаємин із дружиною, як за часів їх безхмарного співжиття, так і пізніше, вже коли їх подружжя дало шкалубину; тож ні перед ким – у тому числі й перед друзями – не хизувався своїми амурними здобутками.
    Покинувши бар, вони подалися на оглядини невеличкого острівця, з’єднаного з берегом містком. Пиво зробило своє – обоє злегенька захмеліли, і Святослав час від часу, начебто мимоволі, делікатно обіймав Соломію за плечі, чи торкався її руки. Вона не супротивилась його доторкам, хоча й не заохочувала до подальших дій. Про жодні привселюдні активніші залицяння не могло бути й мови. Проте відчувалося, що парі приємно у власному товаристві. З острівця вони спостерігали за своїми друзями, які, наситившись, купалися, засмагали, а дехто – навіть дрімав. Соломія захотіла скупатися теж, і вони подалися у напрямку місточка, щоб повернутися до своїх. У цьому місці берег видався крутішим, Святослав ішов першим, подаючи, в разі потреби, руку партнерці. Якоїсь миті він, допомігши їй подолати черговий крутосхил, начебто випадково, на секунду-другу, пригорнув її до себе. Вона не відсахнулася від нього, лише запитально глянула у вічі – її погляд ніби промовляв: «Ще не зараз…» Святослав у таких випадках ніколи не намагався приспішувати розвиток подій, тож і тепер вирозуміло відпустив її. «На все свій час», – подумав; не сумнівався, що такий час неодмінно настане…

    Далі буде?.






    Коментарі (6)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  13. ЗУСТРІЧ

    …Село Кам’янка ховається в живописному карпатському міжгір’ї Сколівського району і потрапити до нього можна, звернувши перед самим Сколе ліворуч, де на роздоріжжі височіє кількаметровий дубовий хрест, споруджений саме тут, як стверджують ініціатори його встановлення, за «вказівкою» Пресвятої Богородиці. Одразу ж за хрестом – залізничний переїзд із не аж таким інтенсивним графіком руху потягів, що не завдає особливих незручностей для автомобільного пересування.
    По дорозі до села – добре знаний, і не тільки в наших краях, водоспад на невеличкій, але – саме тут – бистроплинній, гірській річці Кам’янці, що впадає в ріку Опір. Це територія національного природного заповідника «Сколівські Бескиди». Літньо-осінньої пори ота місцина приваблює численних туристів. Найчастіші відвідувачі – переважно дитячі ватаги шкільних екскурсій та сімейні туристи-відпочивальники. Зрідка можна зустріти й автівки з іноземними номерами, що ризикнули випробувати цей забутий автодорожниками відтинок дороги від основної траси. Улітку, особливо сонячної погідної днини, вся лівобережна заплава Кам’янки виграє кольористим різнобарв’ям туристичних наметів.
    Сьогодні, осяйного серпневого ранку, з вікна маршрутки, що за графіком руху завертає й до села Кам’янки, Софія теж милувалася красою шумливого русла річки і прямовисних скель, що стіною обрамляли її лівий берег. Вражало те, що на цій правічній природній кам’яній стіні якимось дивом, демонструючи неймовірні зусилля укоренитися в несприятливому ґрунті, де-не-де стриміли, – спинаючись теж прямовисно вгору, – карпатські смерічки, конкуруючи своєю вишуканою стрункістю з посестрами, що росли безпосередньо в лісі на крутосхилі.
    Софія уперше, – хоча й з розповідей Назара вже не раз уявляла собі красу цього мальовничого куточка карпатського краю, – милувалася таким розкішним краєвидом, споглядання якого додавало романтичного забарвлення нинішньому майбутньому рандеву з її давнім приятелем. Завжди хотіла напитися цілющого гірського повітря, розпростертись горілиць на м’якому хвойному ліжникові, уявити себе полонянкою карпатського легіня – майстра кохання, а то й зустрітися очі-в-очі з отим міфічним Чугайстром, про якого наслухалася стільки легенд.
    Напередодні, в телефонній розмові щодо зустрічі після її повернення з майже місячного кримського відпочинку, вона сама, ніби жартома, продзвеніла: «А хочеш, я приїду до тебе в село?». Відчувала, що від такого жартівливого запитання-пропозиції він втішився, як мала дитина. За мить зізнався, що й сам хотів її запросити, лише не був упевнений, що вона погодиться.
    … Виходячи з маршрутки, зауважила Назара, що прямував до неї: худорлявий, середнього зросту і віку мужчина, з густою темною, ледь посрібленою на скронях та чубі шевелюрою, в темних окулярах від сонця, білих полотняних штанях і білій майці-безрукавці, що контрастувала з його майже шоколадної засмаги шкірою та підкреслювала міцні, мовби «накачані» на тренажерах, руки. Знала, що на ньому тримається уся господарка на сільському обійсті: батьки старенькі, він – єдиний син, а село – не місто, відлежуватися на дивані з газетою в руках чи втупитися в телевізор – не заняття для порядного ґазди.
    Наближаючись, зняв окуляри, і в його погляді Софія відчула схвальне замилування побаченим. Вона, щоправда, не сумнівалася, що він «оцінить» її старання: на відпочинку постановила собі «зігнати» дрібку зайвих кілограмів і щоденне кількагодинне плавання (любила й уміла довго плавати) таки дало результат. Підійшла до нього грайливою ходою, навмисне вихиляючи стегнами, обтягнутими білими джинсами, та стенаючи плечима, від чого її злегка засмаглі груди звабно витанцьовували у відкритому декольте футболки. Сонячна усмішка метеликом всілася на її вустах і при зустрічі злетіла на нього.
    – Неймовірно виглядаєш! Але де ж наша кримська засмага? – приставив свою руку
    до Софіїної: контраст був разючий – не на її користь.
    – Не з тим порівнюєш. Якщо будеш чемний, – побачиш різницю, – чмокнула його в
    щоку. – Ну, і яку розважальну програму ти приготував для своєї – давно не цілованої –гості? Сподіваюся, бульбу ще зарано копати?
    – Позаяк тобі не можна так раптово змінювати ритм життя, пропоную після
    морського бризу поніжитись у затінку карпатських смерек. Не заперечуєш?
    …Вони лежали на краю невеличкої галявинки, між смерічок, і впивалися насолодою обіймів і поцілунків. Обоє скучили за отими паростками любості, за цією прелюдією до щоразу нового, глибшого, пізнання найвищої насолоди, яку можуть дарувати один одному лише закохані між собою чоловік і жінка. Назар пестив розімліле від поцілунків тіло, ніжно погладжуючи незасмаглі (усе ж знайшов різницю!), сховані під купальником від кримського сонця місця, і упевнено вів свою пасію у дивовижному танку різнозасмаглих тіл, а Софія купалася в розкоші любощів і, не стримуючи емоцій, видихала дивовижну симфонію звуків насолоди від пестощів. «Ти молодець… Ти такий молодець…» – у знемозі шепотіла вона, пристрасно відповідаючи на кожен рух його тіла. І танець їх був, як ніколи, затяжний, лише з короткочасними паузами для перепочинку, а далі тривав знову і знову – так, що й сам Назар, чи то від Софіїної жагучості, чи з відчуття повної свободи від людей, проблем і обов’язків у цьому смерековому раю, дивувався своїй ненаситній активності. Навіть ласка-чорнобурка, перебігаючи галявинку, зупинилася на мить, стала на задні лапки, а передні склала, мовби для аплодисментів за таке несподіване видовище.
    – Я хочу тут жити… в лісі… з тобою… – Софія ніжно тулилася своєю м’якою, як
    подушечка, щічкою до неголеної (але не колючої!) щоки Назара і відчувала таку гармонію душі й цього райського довкілля, що, здавалося, ніяка сила не здатна відірвати її від нього, щоб згодом знову кинути у вирву міської метушні.
    Сизий димок від раніше розпаленої Назаром невеличкої – у декілька дрібних галузок сухостою – ватри звивався змійкою в ясну безхмарну блакить неба…
    Назар із замилуванням спостерігав, як Софія, іще розпашіла від жаги, неохоче вивільнившись із запаморочливих обіймів, без поспіху, акуратно розчісувала скуйовджені пасма свого густого золотавого волосся, щоб часом при поверненні не залишити для стороннього ока у зачісці якогось атрибута живої природи.
    – Поніжся ще декілька хвилин… Якраз сонечко обціловує твоє личко… Я зараз… –
    Назар встав і зник у смерековій тиші.
    Софія, заплющивши очі, піддалася пестощам лагідних, ще не палючих променів, вбираючи усім своїм єством сонячне життєдайне тепло і перебуваючи у полоні нещодавніх любощів...
    – Це для тебе, – вивільнив її від хвилевого забуття голос Назара, що, повернувшись,
    нахилився над нею, простягаючи пригорщі крупних , зволожених і не обсохлих ще від роси у тінистих зарослях ожинника, ягід.
    З його ж рук і визбирувала губами оті смачнючі лісові дари, приємно лоскочучи своїми вустами мозолисті долоні.
    – Яка запашна і солодка ожина… Такий апетитний десерт… Дякую… – намірилася
    встати, аж нараз її погляд завмер на чомусь, несподівано побаченому. – Глянь, яке чудо! – біля самої ряднини, що слугувала їм за лежанку, з-під хвої випиналися мініатюрні голівки воскових свічечок.
    – Та це ж лисички! – від радісного збудження очі Софії заблисли щирим, аж мовби
    дитячим, захопленням.
    – Значить, починається грибний сезон… І є нагода приїхати ще раз… Тепер
    уже з козубом для грибів….
    …Зворотня маршрутка поволі шкандибала по так званій дорозі, даремно намагаючись оминути чергову вибоїну й накульгуючи то на праві, то на ліві колеса, мовби хотіла заколисати своїх нечисленних пасажирів.
    Вечоріло.
    Софія, піддавшись цьому колисанковому ритму, перебирала в пам’яті запаморочливі хвилини недавньої зустрічі й уже твердо знала, що обов’язково приїде сюди ще раз, а потім приїжджатиме знову й знову, доки їх з Назаром серця б’ються в унісон і доки її величність – Фортуна не скаже своє безальтернативне заключне слово у їхніх стосунках…


    Серпень 2012 (30.08.2012)



    Коментарі (6)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  14. НЕСПОДІВАНИЙ ЛИСТ (Новела)
    …Добігала фінішу третя – М’ясопусна – неділя лютого. Через тиждень – початок Великого посту, а значить, майже на два місяці завмруть на наших теренах весільні забави, бо ж, як-не-як, тут ще дотримуються вікових батьківських традицій, а найперше тих, що стосуються до двох найвеличніших християнських свят – Різдва та Великодня.
    Близько півночі, аж всі у квартирі вляглися на спочинок, і довкруж, нарешті, запанувала тиша, Славомир увімкнув свій ноутбук, щоб творчо «пошарудіти» мізками. Найперше, взявся переглянути нові поштові надходження, сподіваючись на відповідь від редакції одного з київських часописів, куди відіслав декілька власних віршів. Із радістю побачив нового листа й одразу ж відкрив «скриньку» вхідної кореспонденції, проте у графі «від кого» значилась не очікувана назва редакції, а… вже й неждане ім’я «Порошинка». «Шо сі стрєсло?»*, – жартома, як звикло у подібних випадках, проговорив про себе: востаннє вона давалася чути ще перед Новим роком, та й то в колективному музичному новорічному привітанні.
    Відтак, прочитане в несподіваному листі : «Доброго вечора, п. Славомире. Оскільки я цілком забігана між роботами, приготуваннями до весілля й катехизацією і не маю як кудись Вас запросити на каву, то хоч прочитайте ще один мій витвір (стаття для одного журналу) і скажіть свою думку. Дякую :)», – його приємно заскочило – отже, ще зважала на думку свого старшого товариша.
    …Познайомилися вони декілька років тому. Її колежанка по роботі, теж – як і він– співачка церковного хору, якось привела Ксеню (так звали названу ним пізніше Порошинкою – від прізвища Порошко – особу) на хорові співи в сопранову партію. Була це вродлива, чорнява, струнка жіночка чи дівчина років тридцяти (згодом вияснилося – о, диво! – така красуня, а ще незаміжня) з приємним, чистим, хоча й вокально не поставленим на той час, голосом. А очі! – живі вуглинки, що при зустрічному погляді випромінювали жадобу пізнання «а хто ти?» водночас з підкреслено-ствердним, незаперечним «а я така!», кольору стиглого терну чи, може, чорносливу.
    Зі слів колежанки Славомир знав, що Ксеня залюблена в поезію й сама віршує, однак досі не був знайомий з її поетичними вправами, та й взагалі ще не було коли поспілкуватися з нею.
    Небавом така нагода з’явилася й короткочасна , щоправда, розмова засвідчила, що їй за словом у кишеню лізти не потрібно: вона настільки легко, вправно й швидко формулювала фрази, що він дивувався, як злагоджено-синхронно може працювати тандем думка-висловлювання, щоб видавати співрозмовникові змістовні, огранені досконалим знанням мови, речення. При тім безупинний потік слів, майже без пауз на обдумування, здавався аж ніяк не пустопорожнім, а філігранно відображав задумане.
    «Балакуха, – подумав. – Цікаво, яка ж у неї поезія?» Він попросив для прочитання щось із її віршів і наступної неділі, після Служби Божої, вона сама, без нагадування, але якось ніби для відчіпного, простягла йому декілька друкованих аркушів: «Почитайте собі, як будете мати охоту».
    …Прочитане перевершило його сподівання. Між запропонованих нею поезій не було жодної, якої б не хотілося перечитати ще раз. Не було сумніву: Ксеня – талант, самобутній, ще до кінця не розкритий, але яскраво виражений, з перспективним майбутнім. Окрім вродженого (а звідки б ще взятого?) поетичного дару, відчувалися й ґрунтовні філологічні знання, хоча вона за освітою й фахом не була філологом. Лексикон її віршів свідчив про глибинне занурення у джерела народної творчості, галицького діалекту, прикарпатських і карпатських говірок. Стилістична палітра Ксенених поезій приваблювала й чарувала своїм розмаїттям...
    Надалі з’ясувалося, що Ксеня – молодий науковець, кандидат наук. Він уже не сумнівався, що й на своїй фаховій кухні вона почувається як риба у воді, хоча й не читав її наукових доробок.
    З часом їх взаємини вже можна було назвати дружніми. Різниця у віці майже у тридцять років не була на заваді при спілкуванні, натомість додавала їй трохи статечності, а йому – відчуття ще не аж такого «древнього» співбесідника. На його пропозицію, між ними зав’язався електронний поетичний діалог, тривалий час навіть доволі активний. Він любив такі мобільні перемовини: вони змушували посилено калатати «творчий верстак» у бліц-режимі. Як правило, відразу ж відповідав їй, а потім нетерпляче чекав відповіді, що, бувало, надходила й через декілька днів. Розумів, що така затримка не від нехоті спілкуватися, а від браку часу: працювала на декількох роботах, вела наукові розвідки, відвідувала спортивну залу, провадила домашні справи. А все ж хотілося швидкої відповіді.
    Приватне життя Ксені, з її ж слів, не було веселковим. Вона, як натура чутлива, щира й відверта, була строго вимоглива до своїх амурних партнерів і не пробачала таких щедрих у наш час «достоїнств», як зрада, лукавство, напівпочуття. Тому до цього часу залишалася незаміжньою. Славомир не раз розраював її, хоча добре розумів: висока планка її вимогливості до майбутнього подружнього партнера з кожним роком зменшуватиме її шанси на щасливе сімейне життя. Але щиро бажав їй знайти таки оте вимріяне жіноче щастя.
    Так воно й сталося. Десь з півроку тому, аж їхнє діалогове спілкування вже майже остаточно завмерло, в одній із нечастих телефонних розмов вона в жартівливому тоні, як уміла це робити, повідомила, що навесні готується під вінець. Він щиро втішився цією новиною і привітав її з майбутньою жаданою подією.
    І ось, нині – після тривалої перерви – коротенький, у три речення, лист від неї електронною поштою з «прикріпленим» до нього її «витвором» – статтею, де у гармонійному поєднанні лірики, почуття гумору та звичаєвої фаховості йшлося про традиційні українські сватання – дійство, у якому головні ролі відводилося сватам. Їх завданням було висватати для свого підопічного обрану ним (чи його батьками, – і таке бувало) «красну дівицю», при цьому якнайкраще охарактеризувати нареченого і навіть, в разі потреби, приписати йому декілька «вигідних» чеснот. Написана з притаманною Ксені вимогливістю до змісту, стилю, лексики, чистоти мови і редакційної пунктуальності, а тепер ще й власного досвіду новоявленої нареченої, стаття радше нагадувала художнє оповідання, ніж, як переважно буває, строге наукове дослідження. А може, вона й справді призначалась для якогось літературного, а не наукового, видання? Одно слово, прочитане аж ніяк не зіпсувало йому недільного настрою. Навпаки, захотілося відразу ж відповісти їй, схвально оцінити поданий матеріал. Але зробити це не сухо-бюрократично, а в гумористично-жартівливому тоні, бо саме такі відчуття навіяла йому ця стаття-новела. Хоча перевалило вже за північ, взявся до роботи: процес «творчого шарудіння», правда, довелося спрямувати в іншому керунку, ніж задумав на початку, сідаючи за ноутбук.
    Вдруге переглядаючи статтю, на думку прийшло скомпілювати грайливу відповідь із її влучних фраз і власних викрутасів, але вже у контексті майбутніх Ксенених заручин. Писалося легко, охоче. Жартівливо, з натяком на обізнаність сучасних наречених щодо всіляких «вигідних» деталей своїх суджених, висловив упевненість, що усі ті «чесноти» її обранця були обсервовані Ксенею зарання. Закінчив близько другої години ночі вже понеділка. Перечитав. Сподобалося. Відправив на її електронну адресу. Сподівався з часом якоїсь жартівливої відповіді. А даремно.
    Спочатку, знаючи, що вона «…цілком забігана між роботами, приготуваннями до весілля й катехизацією…», не переймався мовчанкою. Аж спливло вже два тижні: як не є – можна було хоча б словом обмовитись. Анітелень. І тут йому на думку спало, що, можливо, його відповідь чимось образила її. Відшукав у пошті свого листа, ще раз переглянув. Не зауважив нічого такого: не могла ж вона сприйняти фрагмент щодо чеснот нареченого й обсервації нею «вигідних деталей» свого коханого, як натяк на порушення деяких давньотрадиційних дошлюбних стосунків. У нього й на мислі такого не було – влізати в чиєсь приватне життя. Але й вона, з її тонким відчуттям гумору та усвідомленням тієї вікової різниці між нею й автором листа-відповіді, не мала би трактувати цього листа, як непристойний пасаж. Зрештою, відповіді на її мовчання він не знаходив. Що ж, колись в одному зі своїх віршів сам написав: «…Не осягнути жінку. От і все!..»
    Проте, у всьому варто шукати позитиву. Тож і ця невеличка історія вже набирала обрисів завершеності в його «творчому верстаку» як неназвана ще новела, фрагмента якої вирішив надіслати їй…
    Цього разу відповідь не забарилася.
    «Йой, знаєте, пане Славомире, – писала вона, – сталося прикре непорозуміння. Я тоді відразу ж, як отримала від Вас «добро» на свою статтю, відписала Вам. Але забула’м відправити, бо, чуєте, мій Остапко (тобто – наречений) закрутив мені голову своїми бесідами про нашу майбутню весільну подорож. А то так файно, коли хтось для тебе ладен небо прихилити.
    То не гнівайтеся і не майте мене за невиховану кобіту.»
    Від цієї коротенької відповіді (мій(!) Остапко) віяло передчуттям отого довгожданого жіночого щастя, що нарешті наважилося постукати і в її домівку…

    -------------------------
    * Що трапилося?

    2012




    Коментарі (7)
    Народний рейтинг -- | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  15. СОНЕТ (новела)
    …Сьогодні Дмитро, як звикло - останнім часом, ішов на роботу пішки, з особливим хвилюванням наближаючись до того місця, де вперше зустрів Її, і де вчора дещо несподівано для нього закінчилось єдине їхнє побачення. Чи нині знову, як того першого дня, із замилуванням споглядатиме її досконалу поставу і невимушену ходу, що так зачарували його?
    Ось цей перехід, де його серце тоді забилося у прискореному ритмі, і зараз він теж відчував щось подібне. Його погляд з надією сканував простір попереду, відшукуючи між перехожими уже знайому йому струнку постать, однак сподівання виявилися марними. Її не було. Чому?! Невже Вона, зважаючи на сказані вчора прощальні слова, вирішила не являтися йому перед очі і не давати приводу для розвитку подій? Чи, може, сьогодні не поспішає на роботу? Чи існує ще якась – третя – причина? Зрештою, яке це має значення? – Її немає, от і все!
    Він ішов, не звертаючи уваги на красу осіннього ранкового міста, його не захоплювало чудернацьке кружляння в повітрі барвистих листочків, що легкою порошею спадали на бруківку. Ішов, підсвідомо дотримуючись вибраного маршруту, і згадував події останніх днів. Наче в кіно, прокручував у пам'яті кожну хвилину, починаючи з того першого ранку, який приніс йому млосний неспокій душі…

    …Внутрішній біологічний будильник "задзвонив", як завжди, близько сьомої. За вікном останній десяток хвилин свого тринадцятигодинного жовтневого марафону долала втомлена володарка сну, відчуваючи свіже дихання у спину юного ранку, за яким, поступово скорочуючи віддаль, наближався новий – звичайний робочий – день тижня. Хоча, ні – не звичайний, а чотирнадцятий у цьому місяці. А значить, сьогодні свято Покрови. "Свято – це добре, але на роботу, хоч-не-хоч, потрібно збиратися", - врешті-решт звільняючись від м'яких обіймів сну, відзначив про себе Дмитро. Відкинув коца і відчув свіжу прохолоду ще не опалюваної кімнати. Розсунув штори, глянув на термометр за вікном: він показував 8° тепла. "Як для сьомої ранку – непогано, вдень має бути не менше 15°", - потішив себе і, відчинивши балконні двері, взявся до щоденної півгодинної руханки. Із задоволенням виконував складений самостійно стандартний набір вправ, поступово розігріваючи себе. Завершив тренування, як завше, підтяганням на перекладині, обладнаній в коридорі. Любив відчуття налитого силою тіла, особливо – широких м'язів спини та біцепсів рук. Воно неодмінно додавало настрою й упевненості в собі на цілий день.
    Душ забезпечував гармонію у самопочутті. Останню крапку в ранковому моціоні ставило гоління.
    Невибагливий сніданок, переважно – яєчня та горнятко чаю, декілька хвилин на одягання, і – можна вирушати. Уже зо три тижні він добирався до роботи пішки, хоча дорога займала близько 45 хвилин швидкої ходи. Це його не лякало: любив піші мандри. А надто тепер, коли завдяки "мудрому" керівництву місцевої влади вулиці міста перетворились у суцільні "корки", добирання до центру транспортом вивітрювало весь мажорний настрій, набутий під час ранкових фізичних вправ. Тому вирішив – по можливості, обходитися без послуг громадського, та й власного, транспорту.
    Маршрут вибирав такий, що якнайбільше (наскільки це було можливо) сприяв спілкуванню з природою: найменш загазовані, обсаджені деревами вулиці, вузькі провулки і обов’язково – сквери і парк.
    А осінньої пори місто, незважаючи на згадані незручності, мало неймовірно захопливий вигляд.
    Після тижневих дощів і перших осінніх холодів, які припадають на цей період, охрещений народом "жидівськими кучками", до Львова завітало справжнє "бабине літо". Воно відчувалося у всьому: і в чистій просині бездонного неба, і в пестливому сонячному промінні, і у срібнотканих узорах павутинок, що вільно мандрували в повітрі та замаювали кущі, дерева, траву – ще зелену – своїм вишуканим мереживом, і, найперше, - в різнобарв'ї листяної крони дерев та опалого листя.
    Він завжди любив цю жовтневу палітру барв, а запах листяного покрову, особливо в лісі чи в парку, чомусь нагадував йому далеке дитинство.
    Цей ранок видався чудовим і обіцяв погідний осінній день. М'яка паволока сизого туману поволі розчинялася під першими променями сонця, що виповзало з-за контурів будівель, і осідала на опалому листі, від чого воно виразніше демонструвало свою барвисту красу. Двірники безжально нищили ці листяні аплікації на вулиці та хідниках, змітаючи листя в купи і пакуючи в поліетиленові мішки. Зрозуміло, що це - їхня робота, і, зрештою, вулиці потрібно очищати від пошерхлого листя. Однак, Дмитрові чомусь була не до душі така непошанівка мистецької творчості осені.
    Він ішов знайомою йому до кожної вибоїни вулицею і купався у красі падолисту. Споглядання цих повітряних листяних викрутасів - кульбітів, плавних вальсових па чи нестримного падіння - навіювало ліричний настрій. І від цього, якось ненароком, десь у глибині душі народжувалось певне ключове слово, фраза, віршовий рядок, які поступово обростали іншими, вже римованими, словами, фразами чи рядками, наповнювалися змістом та закарбовувалися в пам'яті готовими поетичними строфами. Віднедавна такі піші ранкові мандри призвели до з'яви на світ (поки що – лише в комп’ютерному наборі) невеличкої збірки осінніх поезій.
    Сьогодні теж Дмитрові споглядання серпанкового ранкового міста вже варилися в казані творчого процесу, однак, наразі, магічна ключова фраза не з'являлася. Він особливо цим не переймався, просто йшов і насолоджувався приємним жовтневим ранком. Обіруч вулиці –хідниками - рухались, переважно поспішаючи, люди. Між зустрічними траплялися знайомі за декілька тижнів незмінного маршруту обличчя. Бруківкою, що давно потребувала ремонту, одна за одною шкутильгали машини, перевалюючись з боку на бік, як ті кривенькі качечки. Трамвайна колія відпочивала від трамваїв, бо рух у цьому напрямку перекрили через ремонт суміжної вулиці, на якій уже завершували прокладання нової колії.
    Дмитро, перечекавши, коли припиниться потік автівок, перейшов на інший бік вулиці, як того вимагав маршрут, і вже знову хотів заглибитись у свої думки, аж раптово відчув прискорене серцебиття, наче наткнувся на щось разюче, захопливе. А й справді, попереду, метрів за десять від нього, йшла, - ні, творила поезію ходи! – невідомо як зберігаючи бездоганну поставу на жалюгідному, розбитому вибоїнами хіднику, молода жінка. Її майстерно різьблені природою, генами і, напевне, відповідними фізичними вправами стрункі і довгі ноги в мештах на високих тоненьких підборах виписували такі рухи, що їм могли б позаздрити найкращі манекенниці на подіумі (хоча Дмитрові ніколи не подобалась їхня штучно вимуштрувана хода).
    "Вона ішла переді мною…" – ось ця банальна фраза, що миттєво стала ключовою, і яка – він не мав жодного сумніву – не дасть йому спокою, аж доки не буде втілена в сонет на честь володарки цих ніг.
    Так як швидкий темп Дмитра явно перевищував швидкість ходи жінки, він свідомо сповільнив рух, щоб якнайдовше налюбуватися цим привабливим видовищем. Жодних хтивих почувань в нього не виникало, він споглядав жінку, вірніше – її поставу – як витончений витвір матінки природи, на який хочеться дивитися невідривно.
    - Оце так подарунок з нагоди свята - несподіваний, але приємний, - відзначив про себе Дмитро. Він спробував уявити собі обличчя цієї жінки. Безперечно, вона – красуня, принаймні, нею мала б бути власниця такого розкішного, до пліч, шатенового волосся, яке м’яко коливалося під час ходи, виблискуючи бронзою в пасмах сонячних променів, що час від часу перетинали їй дорогу, пробиваючись крізь просвітки між будинками. Скоріш за все – кароока, з у міру повними, злегка підмальованими в некрикливі тони, вустами. Тонкий прямий ніс повинен був би доповнювати досконалі риси її смаглявого обличчя…
    Дмитро, дійшовши до перехрестя вулиць, знехотя вивільнився з полону своєї уяви, ще раз із захопленням глянув услід жінці, що, демонструючи мистецтво ходи, простувала далі, і з жалем завернув праворуч: так вимагав маршрут. Однак творчий казан його вже кипів, і в думках набирали обрисів завершеності строфи новонароджуваного сонета.
    Діставшись до місця праці, не роздягаючись, увімкнув комп’ютер і швиденько відтворив з пам'яті чотирнадцять віршових рядочків. Перечитав: "Начебто, непогано…" Надрукував і поклав аркушик у кишеню плаща. Тоді роздягнувся і взявся до основної роботи.
    Протягом дня декілька разів повертався до написаного сонета, перечитував, вносив незначні правки і врешті-решт залишився задоволений.
    Наприкінці дня, видрукувавши остаточний варіант для домашнього архіву, поклав його в кишеню взамін початкового…
    Наступних два дні Дмитрові довелося відмовитись від ранкового шпацирування: мав відвідати у справах декілька установ у різних районах Львова. Довелося скористатися власним авто. За кермом, повільно просуваючись у безперервному потоці машин, з ностальгією згадував свої піші мандрівки, коли не дратують "корки", безпардонні маневри всіляких "крутеликів", відсутність "даішників" на нерегульованих перехрестях і – навпаки – їхня присутність у зовсім непотрібному місці. Тому ці два дні Дмитрові було не до чарівної осінньої природи, красивих жінок і поезії. Він якось забув про свою позавчорашню ранкову приємну несподіванку. Тож коли третього дня знову вирушив звиклим пішим маршрутом, насолоджувався самим фактом такого вранішнього моціону. І аж перейшовши на інший бік вулиці у тому ж місці, як тоді – першого разу, і усвідомивши, що бачить не сон, а насправді – володарку розкішних ніг і граційної постави, його серце знову прискорено забилося. Він не знав, що діяти далі, як повестися у цій ситуації, не мав жодного осмисленого плану, але був твердо упевнений, що мусить переконатися у правоті своєї уяви. Ще декілька десятків метрів він простував за жінкою, милуючись її ходою. Потім знайшов у кишені аркуша з сонетом, нашвидкуруч написав на ньому номер свого мобільного телефону, ім'я і рішуче став наздоганяти це чарівне сотворіння. Порівнявшись, несміливо повернув голову до жінки, і цієї ж миті залюбувався вродливим обличчям. Його уява три дні тому спрацювала "на відмінно", хіба лише вуста її насправді виявилися повнішими: форма, контури і вираз їх звідкись були знайомі йому. У відповідь на його погляд вона усміхнулася, ніби заохочуючи до спілкування. Очі її світилися приязню, і це додало Дмитрові сміливості до подальших дій.
    - Вибачте, будь-ласка! Не сприймайте мене за нахабу, донжуана, залицяльника, звабника, гульвісу чи ще когось з цієї когорти. Насправді, я вражений вашою вродою і поставою, чи, радше – в іншій послідовності: поставою і вродою, бо вашою божественною ходою мимоволі милуюся вдруге, а чарівне обличчя побачив щойно. І, як поетична натура, не міг не зауважити такого привабливого видовища: довершеної краси жінка на тлі серпанкового осіннього ранку. Тому хочу лише подарувати вам свій сонет, без претензії на взаємну увагу з вашої сторони. Якщо ж у вас виникне бажання висловити своє враження від моїх поетичних строф, я буду тільки радий. Номер телефону – на аркуші з сонетом. Ще раз вибачте. Бажаю вам захопливих поглядів чоловіків повсякчас. Хай щастить!
    Дмитро простяг їй складений аркуш паперу, усміхнувся на прощання, відчувши у її погляді-відповіді здивування упереміж з неприхованим задоволенням від почутого. Нічого не сказала у відповідь, але аркуш взяла, поклавши його до своєї сумочки.
    Він не намагався зав'язати подальшу розмову (цьому не сприяв ні час, ані обставини), прискорив ходу і, віддаляючись, лише відчував на собі її погляд (так йому здавалося) та чув ритмічний стукіт підборів-шпильок об кострубатий тротуар.
    - Згадав! Згадав, де я бачив ці повні, виразні, з ледь опущеними додолу кутиками, вуста, з яких променів якийсь загадковий усміх. Так, це, безперечно, вуста Врубелівської Мадонни, вираз яких глибоко хвилював його щоразу, коли він споглядав полотно цього великого майстра пензля…
    Поточні справи протягом дня змусили Дмитра забути про свою пригоду. Він затримався на роботі до смерку і аж коли збирався додому, почув з мобільного мелодійний дзвінок надходження повідомлення.
    - Чергова пропозиція від оператора зв’язку про пільгові тарифи або ще про щось, - подумав з роздратуванням, бо вони йому добряче набридли.
    Глянув на повідомлення, скоріше для того, щоб погасити конвертик на екрані телефону.
    "Мені ще ніхто ніколи не присвячував віршів. Дякую. Дуже зворушливо. Якщо матимете бажання – якось можемо випити каву. Ольга", - Дмитро на мить оторопів, не сподіваючись на таку ЇЇ реакцію. Потім аж підскочив від радості. – Їй сподобалося! Вона оцінила! Приємно, хай йому грець! Якщо матиму бажання?.. Та я вже його маю!"
    Найперше, він зберіг номер телефону, з якого було надіслано повідомлення, у телефонній книзі свого "мобільника" під іменем "Мадонна". Потім, якусь мить завагавшись, набрав виклик. Хвилювався. Коли почув у трубці: "Я слухаю…", - відзначив про себе приємний сопрановий тембр голосу співрозмовниці, бо під час їхньої зустрічі вона не зронила жодного слова.
    - Добрий вечір, Олю… Це Дмитро… Хочу вам подякувати за приємні для мене слова. Радий, що вам сподобався сонет, можливо не досконалий як поетичний твір, але щирий. Та й, зрештою, я – не професійний поет. Пишу так – для власного задоволення.
    - Добрий вечір! Не прибідняйтесь, Дмитре. Ви добре знаєте, на що здатні. Тому моя реакція природна: сонет направду сподобався.
    - То як щодо кави? Може, не будемо відкладати надовго?
    - Згода, але ж не сьогодні – вже добігає восьма вечора. Може, завтра? Я вільна після 15.30. Працюю в районі політехніки.
    - Тоді о 16.00 і зустрічаємось. При вході до головного корпусу. Добре?
    - Домовились. До зустрічі.
    - До зустрічі, Олю!
    Дмитро аж сяяв від щастя: така красуня погодилася на побачення. Навіть, якщо ця зустріч буде єдиною (а він сподівався, що буде не так), все одно приємно.
    Додому повертався пішки. Хотілося по-хлопчачому підстрибувати і вигукувати з радості – "YES!" Але стримав себе, бо ж далеко не хлопчик.
    …Наступного дня Дмитро встав на півгодини раніше. Вирішив добиратися до роботи машиною, щоб потім мати її під руками: хотів зробити приємну несподіванку своїй новій знайомій. Як звикло, дотримався ранкового розпорядку: руханка, душ, гоління, сніданок – але, щоб уникнути "корків" в дорозі, значно раніше вийшов з дому. За десять хвилин був уже в гаражі.
    Цього разу до роботи дістався майже без затримок, навіть машину припаркував без труднощів, бо пізніше це зробити стало б непросто.
    Не міг дочекатися умовленої години. Намагався з головою поринути у справи, щоб час пролетів швидше.
    Коли ж нарешті стрілка годинника доповзла до 15.30, попередив керівництво, що має відлучитися у важливій справі, і кулею вилетів з роботи, бо ще хотів купити букет айстр на Галицькому базарі.
    До політехніки під’їхав завчасно. Ольги ще не було. Оглянув себе, машинально поправив краватку. Непокоївся, немов юнак на першому у своєму житті побаченні. Невдовзі побачив Її: йшла зі сторони придвірцевої площі. Вперше спостерігав за нею в анфас. Видовище справді захопливе. О, ця філігранна, легка хода! Цей витончений стан, пряма, горда постава! Густе, розпушене від ходи волосся спадало на плечі м'якими кучериками. Коли наблизилася, осяйна усмішка відкрила вервечку блискучих перлинок рівненьких зубів.
    - Добрий день! Трішки запізнилася. Не гнівайтеся, - милозвучний голосочок приємно залоскотав вуха.
    - Добридень! Ну що ви, Олю? Як для такої чарівної жінки, ви прийшли навіть зарано, - усміхнувся їй у відповідь і простягнув букет.
    - О, які прекрасні айстри! Це – ознака залицяння? – грайливо обдала його теплотою своїх карих очей.
    - Хотів би, щоб це було так, - дещо знітившись від її прямого запитання, відповів Дмитро. – Насмілюся запропонувати вам свій варіант проведення вечора. Скажіть, будь-ласка, ви любите осінній ліс?
    - Дуже, але який він має стосунок до кави?
    - Я на машині. Пропоную на годинку, доки ще не стемніло, завітати до лісу, поблизу Львова, помилуватися його красою, а потім випити каву в міській кав'ярні. Не сприймайте мою пропозицію за підступний намір закінченого ловеласа скористатися довірою беззахисної жінки.
    - Як для першої зустрічі – пропозиція оригінальна, але я ризикну. Не уявляю автора такого ліричного сонета в ролі банального звабника.
    На щастя, їм вдалося швидко вибратися з міста, і незабаром їх прийняв у свої обійми ліс – світлий, дубово-буковий. Брунатно-жовтий килим опалого листя м’яко прогинався під ногами, шарудів і обдавав їх своїм неповторним запахом.
    - Виходить, що я вдало підібрала взуття для нинішнього рандеву. - Вона була в модельних лакових чобітках на високому підборі, але не на шпильках, а на танкетці. – Так що врахуйте: я можу передбачати майбутній перебіг подій.
    - Зайвий раз захоплююсь вами. Окрім своєї чарівної зовнішності, ви ще й провидиця. Вже й не знаю, як себе далі поводити?
    - Так, як належить ліричній натурі. Прочитайте щось з вашої осінньої поезії.
    Дмитро читав їй свої, останнім часом написані, вірші про чаклунку осінь, про осінній ліс, і ця поезія, переплетена спогляданням живої природи, сприймалася нею з видимим внутрішнім спокоєм, зачаруванням, замилуванням.
    - Олю, послухайте, як шепотить листя, опадаючи додолу. – Вони підняли голови вгору і якусь мить спостерігали за порошею сухолисту, наслухаючи його тихий шепіт.
    Дмитро закохано поглядав на Ольгу, і відчуття того, що він наодинці з такою незбагненною жінкою та ще й на лоні природи, збуджували його. Хотілося рвійно схопити її в обійми, впитися в її припухлі звабливі вуста і цілувати, цілувати їх до нестями. І пестити це принадне, сховане під одягом, тіло, вдихати пахощі розкішного волосся, пірнати у кару безодню її очей…
    - А й справді. Я ніколи не дослухалася до музики падолисту. Як гарно… - повернула його до реальності.
    Він, розхвильований бурхливою уявою, ледве стримував свої почуття, вже навіть зробив крок, щоб впритул наблизитись до Ольги, але останньої миті якась внутрішня сила зупинила його. Не наважувався на активніші дії, боячись зіпсувати її враження від їхньої першої зустрічі. Не був упевнений, що чинить добре, можливо вона і сама сподівалась на подальший розвиток стосунків. Та все ж вирішив: "Не час…"
    В лісі швидко сутеніло. Потрібно було повертатися до міста.
    Львів зустрів їх уже вечірніми сутінками. Припаркувавши машину біля готелю "Дністер", зайшли в найближчу кав’ярню. Зала виявилася майже порожньою. Сіли за столик біля вікна.
    Замовили каву і до кави. Розмовляли. Дмитро із захопленням спостерігав за Ольгою, її манерою поведінки, намагався відгадати, хто ж вона за фахом – ця красуня. На вигляд їй - років 30. Обличчя –бездоганно доглянуте, миле і відкрите. Поцікавився, маючи на увазі її досконалу поставу, чи робота в неї пов’язана зі спортом, модельним бізнесом, або з чимось подібним. Виявилося, що ні. Ольга – викладач коледжу, економіст-міжнародник. Роботу свою дуже любить і не збирається змінювати свій фах. Кохається в літературі, зокрема в поезії. Зізналася, що й сама інколи береться за перо.
    Про її сімейний стан не запитував, якщо захоче – розповість сама. Та й це для нього не мало значення. Важило те, що вона поруч, і, здається, симпатизує йому.
    Близько десятої вони вийшли з кав'ярні. Стояв теплий, як на осінню пору, затишний вечір. Небо мерехтіло зорями. У вуличному світлі виблискувало своїм різнобарв'ям опале за день листя, утворюючи чудернацький природний колаж. "Завтра двірники нещадно зметуть цю красу своїми мітлами", - з жалем подумав Дмитро, пригадуючи наполегливість цих стражів чистоти під час своїх ранкових мандрівок.
    - Якщо ви проведете мене, не заперечуватиму, - вона злегенька торкнулась його руки. – Мені вже час. Мама переживатиме.
    Вони сіли в машину. Через декілька хвилин були біля її будинку.
    - Дякую вам за прекрасний вечір і за поезію. Не проводжайте.
    Дмитро, тремтячи від хвилювання, якось несміливо хотів обняти її за плечі і поцілувати. Вона дуже делікатно відхилилася. Секунду завагалася і вимовила:
    - Вибачте, Дмитре… Півроку тому я перенесла важку душевну травму… Вона нагадує про себе і досі… Я ще не готова… Можливо, колись… Згодом… Ви гарний… До побачення…
    Вона сама на мить прихилилася до нього, поцілувала в щоку. Його огорнув хмільний запах її волосся. Воно пахло осіннім листям…



    22-31 жовтня 2008 м. Львів



    Коментарі (8)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -

  16. НІЖНІСТЬ ПРОЩАННЯ (Новела)
    …Вони сиділи за кухонним столом і пили каву: вона, як звикло, з молоком, він – чорну й міцну. На денцях коньячних келихів брунатно вигравав п’ятизірковий напій, який потроху смакували впереміж із кавою. Для стороннього спостерігача співрозмовники скидалися на добрих друзів, що мило обговорюють цікаві для них теми. І лише вони самі (принаймні, їм так хотілося вважати) знали, що їх єднає не лише, чи, може, й зовсім не дружба, а давні, вже кількарічні, близькі стосунки.
    Їхні зустрічі не були аж такими частими й регулярними, а радше – принагідними. Але поза ними – й це вже постійно, майже щоденно, – вони спілкувалися телефоном, причому переважно вона першою подавала звістку, як тільки була змога. А коли телефон мовчав, він почувався як сам не свій.
    Нинішній зустрічі теж передував її дзвінок, і нічого дивного в цьому не було: вона запрошувала до себе на каву. Втішений її запросинами, одразу ж погодився завітати через годинку, залагодивши деякі справи.
    Зустріла його, як завше, привітна й усміхнена, лиш зауважив, що той традиційний вітальний поцілунок уста-в-уста був якимось формальним коротким дотиком, сказати б – байдужим, а не звиклим – багатообіцяльним як для близької людини. Він, правда, не надто переймався: ще не бачив причини для хвилювання. Аж пізніше, на кухні, коли вона подавала на стіл якісь наїдки, обнявши її за плече, одразу ж уловив відчужений спротив. Інколи вона так загравала з ним, однак цього разу заграванням тут і не пахло. Все ж якось перевів цю ситуацію в жарт, хоча тепер уже не сумнівався у своїх попередніх здогадках.
    …Історія їх взаємин мало скидалася на, сказати б, традиційні стосунки двох інтимно налаштованих партнерів: вони могли зустрічатися щотижня, але й не страждали, коли не бачились довший час: після зустрічі все ставало на свої місця. Незвичним винятком стали останні три місяці. Не йдеться навіть про зустрічі, – майже обірвався телефонний діалог: вона пояснювала це зайнятістю та певними побутовими клопотами, про які він знав, тому й не сприймав її мовчанку аж так близько до серця. Хоча в недалекому минулому зайнятість не була на заваді, принаймні, телефонних розмов. А тут… Він відчував, що існує якась вагоміша причина такої її поведінки й інтуїтивно домислював у чому річ: колись, раніше чи пізніше, це мало статися. Він і сам добре розумів той стан тимчасового – хоча й тривалого – зв’язку, в якому вони перебували, і не раз замислювався над фіналом їхніх взаємин. Але, щоб не травмувати властивого їй почуття першості у прийнятті важливих рішень, сам не наважувався зробити вирішальний крок, хоч і зізнавався собі, що не хоче повного розриву стосунків: вона стала невіддільним приємним атрибутом його життя, як-от ранкове пробудження чи щоденний кавовий ритуал …
    … Смакували напої, розмовляли, жартуючи, як давні друзі. Але в її очах уже не скакали ці спокусливі бісики, що з півоберту запалювали його, й від яких він забував про навколишній світ…
    – Дай мені свою руку… – Бісиків замінили промінчики здивування, але руку
    простягла. – Наші стосунки зазнали суттєвих змін, чи не так?
    – Мені не легко далося це рішення, але, здається, воно єдино-правильне, принаймні, зараз… – Хвилювалася, вимовляючи цю, либонь не просту для неї, фразу. А очі – в кришталиках сліз – як люстерко, випромінювали її душевний стан.
    У цьому погляді, попри відсутність бісиків, він уловив… ніжність.
    Ніжність прощання…
    А за вікном так спокусливо шаленіла весна…
    27.04.2012


    Коментарі (7)
    Народний рейтинг 5.5 | Рейтинг "Майстерень" -- | Самооцінка -